Hiilareita, hiilareita

Yhteistyössä Sam Mills pasta.
Multa kysytään usein että minkälaisia hiilareita kannattaa syödä vai kannattaako niitä ylipäänsä edes syödä. Kyllä, hiilareita kannattaa syödä ja erityisesti silloin jos, on aktiivinen ja liikkuu paljon. Vaikka kyllä meistä jokainen siitäkin huolimatta niitä hiilareita tarvitsee jonkin verran treenasi tai ei, jokaisella toki määrä vaihtelee henkilökohtaisesti. Mä syön itse aika reippaalla kädellä erilaisia hiilareita. Aamulla syön ison puuron, treenien ympärille ajoitan sekä ennen että jälkeen jonkin hiilari annoksen ja yleensä vielä ennen nukkumaanmenoakin syön pienen hiilari annoksen ihan sen takia, että mä saan nukuttua paremmin kun koneessa on hiilareita. Tämä lähinnä siitä syystä että hiilihydraatit sitovat itseensä nestettä (1g glykogeeniä sitoo itseensä n. 3g nestettä), niin ei tarvitse yöllä rampata vessassa.
Mä olen kokeillut vaikka jos minkänäköisiä dieettejä tässä pienen elämäni aikana. Mulle ehkä huonoiten sopi nimenomaan vähähiilarinen ruokavalio, vaikkakin toki sillä sitä rasvaa sai hyvin tiristettyä kropasta irti. Nyt kun ei ole mitään tarvetta tiristellä itsestäni rasvaa, vaan tavoite on voida hyvin ja energisesti, niin hiilarit kuuluvat jokapäiväiseen elämään ihan siinä missä proteiinit ja rasvakin. Myös aivot käyttävät hiilihydraatteja ravinnokseen (n. 140g glukoosia vuorokaudessa), joten pääkoppakin pelaa huomattavasti paremmin kun on syönyt kunnolla ja monipuolisesti. Huomasin ketoosia kokeillessani että olin ihan zombi koko ajan. Vaikka sitä sanotaan että ketoosissa (jahka elimistö siihen tilaan pääsee) olo virkistyy ja energiaa riittää niin mulla toi ei ainakaan toiminut yhtään. Silloin ei kyllä paljon haastavia työasioita tai mitään oppimiseen/muistamiseen liittyvää kannattanut edes harkita ?  Mutta me ollaan kaikki yksilöitä, toisilla varmasti ketoosi toimii ja toisilla ei.

Ja nyt tosiaan kun tässä on mainittu glykogeenia ja glukoosia niin otetaan vielä aivan pieni kertaus mitä nämä sanahirviöt oikein tarkoittavat. Ihminen tarvitsee energiaa ihan kaikkeen mitä ikinä tekeekään. Meillä on kaikilla oma perusaineenvaihdunta, eli se määrä mikä energiaa kulutetaan levossa. Eli vaikket tekisi yhtään mitään, niin energiaa kuluu silti (vaikka vähänlaisesti toki). Ihmiselimistö käyttää ensisijaisena energian lähteenä hiilihydraatteja. Hiilihydraatit puolestaan pilkkoutuvat elimistössä glukoosiksi, joka varastoituu kehoon glykogeeniksi, joka taas käytetään lihaksissa energiaksi. Henkilöt, jotka harjoittelevat tai ovat harjoitelleet paljon pystyvät varastoimaan enemmän hiilihydraatteja kuin henkilöt, jotka ovat passiivisempia liikunnan saralla. Eli korreloi osittain myös sen kanssa, että mitä enemmän treenaat, sitä enemmän hiilareita on hyvä/voi syödä.
Sitten päästään aiheeseen, että minkälaisia hiilihydraatteja sitä nyt sitten kannattaisi syödä. Mulla ei itselläni ole yliherkkyyttä viljoille, joten pystyn syömään kaikkea leivästä pastaan ilman että mulle tulee siitä oireita. Mä tykkään syödä pastaa, bataattia, papupastaa, riisiä ja kvinoaa hiilarin lähteinä. Aamupuuroa unohtamatta ? Leipää tai riisikakkuja syön usein munakkaan kanssa, koska siitä saa hyvän ”kerros purilaisen” kun laittaa kunnolla lisukkeita ? Myös hedelmiä kuluu päivittäin useampi kappale. Hedelmistä eniten syön banaania, omenaa ja verigreippiä.
Tänä päivänä kuitenkin tuntuu, että monilla on yliherkkyyksiä tai muista syistä haluaa valita viljattoman vaihtoehdon. Mä olen tutustunut Sam Millsin pastasarjaan, joka on täysin gluteeniton vaihtoehto perinteiselle pastalle. Pasta on valmistettu ainoastaan maissista ja vedestä.


Pastaa löytyy monenlaisissa muodoissa ihan perus spaghetista penneen ja fusilleihin. Oli kiva huomata, että pasta tosiaan jäi perinteisen pastan tavoin al denteksi, eikä mennyt mössöksi, kuten paketissa oltiinkin luvattu. Tuote on valmistettu 100% luonnonmukaisista ainesosista, mikä oli sekin todella kiva huomata. Maissista valmistetun pastan lisäksi tuotelinjasta löytyy myös maissi+kvinoa yhdistelmä, johon siis nimensä mukaisesti on käytetty vain maissia, kvinoaa ja vettä.

Pastat maistui mielestäni oikein hyville. Pelkästään maisteltuna niissä oli ehkä ihan aavistuksen verran makeampi maku kuin perinteisessä pastassa, mutta lisukkeineen päivineen en olisi kyllä pystynyt kertomaan eroa tavallisen pastan ja maissipastan maun välillä. Valmistaminenkin tapahtuu käytännössä ihan samalla tavalla, pastasta riippuen keittoaika on 7-12minuuttia. Ravintoarvot ovat myös hyvin samantyyliset sekä perinteisessä että maissipastassa. Tässä alla tavallisen pastan ja Sam Mills pastojen ravintoarvot listattuina:
 
Tavallinen pasta (lähde Fineli)
Energia (100g): 327 kcal
Hiilihydraatit: 66,4g
Rasva: 1,1g
Proteiini: 10,2g
 
Sam Mills maissipasta 
Energia (100g): 345 kcal
Hiilihydraatit: 79g
Rasva: 0,8g
Proteiini: 5,5g
 
Sam Mills maissi&kvinoa pasta
Energia (100g): 357 kcal
Hiilihydraatit: 80g
Rasva: 0,8g
Proteiini: 7g

Nämä pastat ovat hyvä vaihtoehto tavalliselle pastalle, mikäli haluat kokeilla gluteenitonta vaihtoehtoa. Mulle on tärkeää käyttämissäni tuotteissa, että ne ovat mahdollisimman luonnonmukaisia ja nämä pastat ovat tosiaan 100% luonnonmukaisista ainesosista valmistettu ilman lisäaineita ja ilman soijaa. Sam Mills tuotteita saa ostettua useimmista ruokakaupoista ympäri Suomen.
Mä laittelen myöhemmin vähän reseptiä tulemaan mitä mä oon kokkaillut pastan lisukkeeksi. Tulossa vege- ja lihavaihtoehdot! Superia sunnuntaita kaikille! <3