CO-Driving Experience Hyundain Hayden Paddonin kanssa Anu Laitila / AOP

6 kilon kinkulla 3 kilometriä henkilöautolla

Tänä jouluna kannetaan kaikki kortemme kekoon hyvän asian puolesta, ja siksi kirjoitankin tämän postauksen yhteistyössä Nesteen #kinkkutemppu -kampanjan kanssa. Tämä on ihan super-hauska (ja tärkeä!) tempaus ja odotan todella innolla, kuinka mahtipontisen lopputuleman tämä temppu saakaan aikaan!
Meidän perheessä kinkku on aina kuulunut vahvasti jouluun. Tässä välissä kun olen viettänyt muutaman joulun Pohjois-Amerikan suunnilla, oli joulupöydässä usein kalkkunaa heidän traditionsa mukaisesti. Ja näin supi-suomalaisena täytyy kyllä sanoa, että ei siitä kalkkunasta nyt vaan samanlaista joulu-fiilistä saa irti kuin kinkusta. Kalkkunaa ja linturuokia (kanaa lähinnä) kun tulee syötyä muutenkin niin paljon arjessa, niin ihan nyt rehellisyyden nimissä siitä kalkkunasta vaan puuttuu tietyn tyylinen ”juhlallisuus”, vaikka se olisi kuinka hyvin tahansa valmistettu saidien kera.
 

img_3879
Kinkku kuuluu jouluun!

 
Kinkku tuntuukin olevan myös aika monen muun suomalaisen mielestä se joulupöydän ykkös-herkku, nimittäin Suomessa syödään jokainen joulu 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Kyllä, 7 MILJOONAA KILOA! On meinaan aika valtaisalta määrä possua. Mutta kuinka paljon siitä sitten tuleekaan paistorasvaa ja miten rasvan voisi hyödyntää mahdollisimman hyvin? Kaikkihan me varmaan tiedämme, että paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä jäähtyessään rasva jähmettyy ja voi tukkia viemärin tai pahimmillaan aiheuttaa jopa vesivahingon. Ainakaan mun putkimies taidoilla ei enää tälläistä damagea korjata, haha ? Oikeaoppisesti rasva pitäisikin hävittä siis biojätteen mukana. Mutta mitäpä jos rasvalle olisikin nyt oikeasti hyödyllistä käyttöä?
Yhdestä keskikokoisesta (n. 6kg) kinkusta saadusta rasvasta voi nimittäin ajaa jopa 3 kilometriä henkilöautolla, kun siitä on valmistettu kierrätyspolttoainetta. Ja parastahan tässä on se, että rasvajätteestä valmistetun polttoaineen hiilijalanjälki on jopa 90% pienempi, kuin tavalllisen fossiilisen dieselin. On muuten jo aika korkea lukema tuo 90. Jotenkin näin maalaistyttönä (sorry Kuusankoski!) tuntuu niin mahtipontiselta, että kinkusta saadusta rasvasta voi oikeasti tehdä löpöä! Ei vaan meinaa mennä jakeluun. Mutta ihan älyttömän hienoa, että Neste on ryhtynyt toimiin mm. tuon hiilijalanjäljen pienentämisen eteen. Mä nostan kyllä isosti hattua!
 

img_3895
Tämmöisen mötikän paistorasvalla ajaa 3 kilometriä henkilöautolla!

 
Mä juuri mietin, että jos sitä kinkkua nyt kerran meinaa jouluna tehdä, eikä itsellään ole aikomusta hyödyntää kinkusta saatua rasvaa myöhemmin esimerkiksi pakastamisen muodossa ja sitten ruoanlaitossa, niin sen rasvan joutuu kuitenkin hävittämään tavalla tai toisella. Samalla vaivalla rasvan voi napata talteen ja kiikuttaa sen lähimpään K-Kauppaan tai Nesteelle, jossa palautuspisteet sijaitsevat.
Ja nyt päästäänkin sitten siihen kaikkia kutkuttavaan aiheeseen, eli missä se hyvän teko tulee. No ihan jo siinä, että olet säästänyt viemärisi pahimmalta tukkeutumiselta, mutta myös siinä, että Nesteen tavoitteena on saada kerättyä niin paljon paistorasvaa, että siitä valmistetulla polttoaineella voisi ajaa 3 kertaa maapallon ympäri. Ja kaikki tämä polttoaine luovutetaan hyväntekeväisyyteen, jonka kohteena on nuorten syrjäytymistä ehkäisevä joukkueurheiluhanke Icehearts ja vähävaraisia perheitä vapaaehtoisvoimin tukeva Hope. Ja onhan tässä toki semmoinkin sidekickki, että tällä voidaan lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, miten jätteitä voidaan uusiokäyttää ja valmistaa niistä vaikka juurikin polttoainetta. Näin sinullakin on siis mahdollisuus pienentää hiilijalanjälkeä osallistumalla Nesteen kanssa vastuullisten vaihtoehtojen luomiseen liikenteessä.
 

img_3894
Onneksi Harrille ei oo kinkku maistunut niin hyvin, että olis painavampi kuin tämä kinkku! 😀

 
Nyt jos tunsit kolauksen sydämessäsi ja haluat olla mukana ehkäisemässä nuorten syrjäytymistä ja auttamassa vähävaraisia perheitä, niin nappaahan seuraavat ohjeet visusti talteen juhlapyhien yli!
Palautuspisteitä tulee olemaan useita kymmeniä ympäri maata ja ne sijaitsevat pääosin K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste liikenneasemien yhteydessä.
Rasvan palautus tulee hoitaa seuraavasti:
1. Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2. Laita purkki tiskialtaan pohjalle.
3. Kaada rasva varovasti tölkkiin.
4. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
5. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.
Lue lisää Kinkkutemppu-kampanjasta: www.kinkkutemppu.fi
 

img_3911
Harri on ihan selkeesti sitä mieltä, että tää kinkku pitäis jo avata!

 
Tässäpä siis ehkä yksi parhaista joulumielen teoista, mitä voit tänä jouluna tehdä. Eikä vaadi suunnatomia ponnisteluita toteuttaa. Eiköhän siis kääritä yhdessä hihamme tänä jouluna ja tehdään pieni pläjäys hyvää!
Postaus on tehty yhteistyössä Nesteen kanssa.
 

img_3886
Saattaa muutama torttukin mennä tänä jouluna..