Olitko viikonloppuna juhlimassa? Ei ehkä olisi kannattanut..

Osa varmasti bongasikin mun some-kanavista, että tuossa parisen viikkoa takaperin pääsin testailemaan Firstbeat mittaria. Kyseessä on siis laite, joka on elektrodeilla kiinni rintakehässä muutaman vuorokauden verran ja näin ollen mittaa koko ajan läpi vuorokauden milloin elimistö on palautuneessa- ja milloin stressitilassa. Mittausta kuvataankin Firstbeatin omilla sivuilla näin:
”Firstbeat Hyvinvointianalyysi kertoo kuinka keho reagoi arjen erilaisissa tilanteissa. Ympärivuorokautinen sykevälimittaus kuvaa yksilöllisesti kuormittavia ja palauttavia tekijöitä sekä liikunnan vaikutusta. Tieteellisesti kehitetty Hyvinvointianalyysi kertoo kehon voimavaroista ja nostaa pöydälle asiat, jotka parantavat jaksamista, kuntoa ja terveyttä.”
Mittarin käyttäminen oli super-helppoa. Olin puhunut puhelimessa Firstbeat mittauksen ohjaajan kanssa kuinka laite toimii ja sen jälkeen mittari jo tipahtikin postiluukusta parin päivän päästä. Sitten mä vaan lätkäisin sen kiinni rintakehään ja annoin olla kiinni 3 vuorokautta. Kun mittaus oli valmis, niin mittari vain paluukuoreen ja odottelemaan Firstbeat asiantuntijan palautetta mittauksesta, joka siis suoritettiin puhelimitse. Sain siis kaiken datan itselleni taulukoina, joita mittaus oli tulkinnut. Asiantuntija palautteessa selvisi sitten montakin yksityiskohtaa, mitä mikäkin viiva ja käyrä tarkoittaa. Nyt taulukkoa onkin helppo tulkita jo itsekin. ?
Mua kiinnostaa luonnollisestikin todella paljon mitä kehossa tapahtuu (ketäpä ei) ihan jo työni puolesta, mutta noin muutenkin. On hauska nähdä konkreettisesti muutamia faktoja siitä, miten erilaiset elämäntavat vaikuttavat omaan hyvinvointiin ja kuinka voisi edistää omaa terveyttä ja hyvinvointiaan vielä enemmän.
Alkoholi ja palautuminen.. Ei varmasti tule kenellekkään yllätyksenä, että alkoholi ei ainakaan edesauta kehon palautumista. Mutta se, että jo pienikin määrä, se niin kutsuttu ”yömyssy”, joka ”auttaa nukahtamaan illalla raskaan duunipäivän jälkeen”, ei oikeastaan autakaan sua yhtään. Päinvastoin. Useissa mittauksissa ollaan todettu, että jo 2 alkoholi annosta miehillä (esim. 2 saunakaljaa) heikentää unen laatua merkittävästi. Tällöin pahimmassa tapauksessa palautuminen saattaa alkaa vasta aamuyön tunneilla (2-3 maissa), sen sijaan että heti sänkyyn kömmähdettyä alkaisia laadukas uni ja palautuminen.
 

img_2274
Kippis! Firstbeat mittari menossa mukana!

 
Kyllähän sen itsekin tietää. Tämän kokoiselle tirriäiselle pienikin lasi viiniä illalla ruoan kanssa vaikuttaa uneen niin, että aamulla herätessä on ihan pöllähtänyt olo. Vaikka olisi nukkunutkin määrällisesti paljon, on unen laatu ollut heikkoa ja laadukas uni on päässyt alkamaan vasta aivan liian myöhään. Näin ollen seuraavana päivänä vireystaso on sitten mitä on.
Noh, tässä mittauksessa ei nyt kuitenkaan puhuta siitä yhdestä pienestä viinilasillisesta. Olin mittaus ajankohtana nimittäin juhlimassa pitkästä aikaa ystäväni kanssa Turun yössä ja alkoholiannoksia tuli nautittua varmasti lähemmäs kahdeksaa. Mutta olihan mun tietenkin näin tieteen nimissä uhrauduttava koekaniiniksi, jotta saadaan tuloksia alkoholin vaikutuksista.  No ei vaan! Kyllä tuo ulkona pyörähtäminen on ihan hauskaa silloin tällöin, mutta nyt ei kyllä taas hetkeen tarvitse mennä. ? Se mikä tekee isomman alkoholimäärän juomisesta mulle erityisen rankan on se, että normaalisti käytän todella vähän alkoholia. Kerralla ryystettynä tälläinen määrä onkin sitten jo aika kova sokki kropalle. Laitetaanpa tähän alle nyt sitten vähän faktaa pöydälle:
 

firstbeat-nayttokuva-2
Tässä palautuminen toiselta yöltä Toronton reissun jälkeen. Vaikka varmasti oli jetlagia vielä päällä niin silti pääsin hyvin vihreälle, eli palauttavalle alueelle. Puolilta öin, vähän ennen kolmea ja viiden maissa sen sijaan palautuminen on ollut heikompaa ja muistan itsekin heräilleeni noihin aikoihin aikaeron takia. HUOM! Tässä vain yöaika, aloitin mittauksen illalla yötä vasten.

 

firstbeat-nayttokuva-kopio
Juhlintapäivä paukkuu punaista..

 

firstbeat-nayttokuva
Ja vielä seuraavakin yö menee pitkälti pipariksi.

 
Eli tättärää! Lauantain juhlinta, vaikuttaa siis pitkälle sunnuntai-maanantai väliseen yöhön saakka. Koko lauantaipäivänä en ole siis saanut mittaria hetkeksikään vihreän puolelle, eli palautumista ei ole tapahtunut missään vaiheessa. Toisin sanoen, sen jälkeen kun olen herännyt lauantaiaamuna, olen alkanut palautua seuraavan kerran vasta maanantaina n. klo 01:00. Ja sinäkin yönä mittaus vilkuttaa välillä punaista, jolloin keho on ollut stressi-tilassa ja palautuminen koko yöltä ollut kohtalaista. Huh!
Toinen mielestäni huomion arvoinen seikka on syke. Leposykkeeni on tällä mittausjaksolla ollut 37 (luultavasti hiukan alhaisempi silloin kun keho ei ole aikaerorasitus -tilassa) ja lauantaina alin mitattu syke on ollut 53. SIIS 53!! Johan mä saan olla hereillä istuvilteen vaikka koneella tuohon sykkeeseen, nyt mun syke ei laskenut sen alemmas edes nukkuessa! Ja vielä seuraavanakin yönä se on ollut selkeästi korkeampi ja laskenut alimillaan vain 42:een.
Kun otetaan vielä huomioon mun ikä ja kunto, niin voisi olettaa että palaudun kaikenmoisesta rasituksesta suhteellisen hyvin ja nopeasti. Olen terve, 25-vuotias ja hyvässä kunnossa. Vaan mitenkä sitten olisi sellaisen henkilön palautumisen laita, jolla on jo ikää kertynyt muutamilla vuosilla (tai kymmenillä) enemmän ja fyysinen kuntokaan ei olisi kovin hyvä, niin saattaisihan se olla (ihanan savolaista!), että tuo palautumiskäyrä vilkkuisi punaista aika paljon pitemmän aikaa..
Mulla mittaus lopetettiin tuohon maanantaiaamuun. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle loppujen lopuksi yksi hyvin juhlittu yö oikein vaikuttaakaan. Tämä vaan vahvistaa omaa suhdettani alkoholiin siinä määrin, että nykyisin mietin vielä muutaman kerran enemmän, otanko edes viikonloppuisin ruoan kanssa lasillista viiniä vaiko en. Yöunet on mulle kuitenkin elämän prioriteeteissä niin korkealla, että saa olla aika hyvä syy, jotta niihin kajoan tai hyvää unta uhmaan.
Tulen tekemään vielä muutaman Firstbeat -mittauksen. Näissä painotetaan kaikissa eri asioita, seuraavaksi pureudun palautumiseen kovien treenien jälkeen ja miten vuorokauden treeniaika vaikuttaa uneen. Mielenkiinnolla jään odottamaan näitä tuloksia. ? Ja tulipahan nyt ihan tieteellisesti tässä todistettua, että liskojen yö on totista totta!
Tsemppiä palautumiseen, jos olet käynyt vilauttamassa tanssijalkaa ulkona! Kyllä se elämä sieltä taas voittaa! Ehkä tiistaina..
 

Processed with Snapseed.
Sunnuntaina olin hiukan kateellinen Harrille joka painoi Ruissalossa menemään kuin pieni orava..

 
Kaupallinen yhteistyö: Firstbeat