Tyttöjen juttuja

Olen tässä jo jonkin aikaa pohtinut tätä aihetta ja sitä kehtaanko siitä kirjoittaa. Aihe kun on kuitenkin aika henkilökohtainen ja ”nolo”. Sitten kuitenkin ajattelin, että hittolainen! Kyseessä on yksi mailman luonnollisimmista asioista ja jos tästä mahdollisesti on apua jollekin saman asian kanssa kamppailevalle niin parempi avata suunsa tässä ja nyt.
 
Kyseessä siis hormonit. Ja nimenomaan ne meidän naisten ihan ikiomat semmoiset. Mulla on ollut nuoresta saakka todella todella kamalat kuukautiskivut. Muistan kun aina menkkojen aikaan lamaannuin aivan täysin pariksi ensimmäiseksi päiväksi, oksentelin, tärisin ja hikoilin. Ilman buranaa en tainnut kertaakaan selvitä. En pystynyt olemaan koulussa, fudis-treeneissä tai ylipäänsä suoriutumaan mistään arkipäiväisestä kun pahimmat menkkakivut oli päällä. Kyllä siinä on itkua väännetty monena kuuna kun on puolukkapäivät alkanut.
 
Oli siis vähintäänkin luonnollista lähteä hakemaan apua näihin kipuihin. Niinpä ollessani 15-vuotias lääkäri suositteli minulle ehkäisypillereitä, joilla saataisiin kivut ja runsaat vuodot kuriin. Ne olivat kyllä ihan suoraan sanoen pelastukseni silloin. Pillerit todella tekivät sen minkä lupasivat ja kivut vähenivät lähes olemattomiin. Se oli yhtä juhlaa kun enää minun ei kerran kuussa tarvinnutkaan olla vuodepotilaana!
 
No aika kuitenkin kului ja kului ja kului vähän lisää. 18-vuotiaana hurahdin fitness-touhuihin. Tästä olenkin kertonut enemmän aiemmissa postauksissani. Olen ollut yhteensä kolmella kisadieetillä, joista kaikki olivat todella erilaisia, olivathan lajitkin erilaisia. Yksi asia näitä dieettejä kuitenkin yhdisti: minulla jäi kaikissa kuukautiset pois. Tämä kuitenkin tapahtui vasta aivan dieetin loppuvaiheilla. Ensin kuukautiset vain niukkenivat samaa tahtia kun rasvakerrokseni hupeni ja lopulta niitä ei sitten pariin viimeiseen kukauteen tullutkaan. Tismalleen sama kaava jokaisen kilpailun kohdalla.
 
Mikään lääkäri en ole, mutta kyllähän sitä nyt ihan maalaisjärjelläkin jo voi päätellä että ei tuo kovin tervettä ollut. Silloin olin vaan niin omassa fitness-kuplassani, että ajattelin että ”noh, tämä nyt vain kuuluu tähän hommaan”. Ajattelin jopa, että onpa siistiä kun ei tarvitse niistä huolehtia tässä kaikkien kilpailuvalmisteluiden keskellä.
 

IMG_3377
Kisojen jälkeen painoa kertyi Kuva: Nadi Hammouda

 
Kisojen jälkeen kuukautiset kuitenkin palasivat aina hyvin pian jahka aloin taas saamaan vähän rasvaa kropan ympärille. Kisojen jälkeen kuitenkin painoni nousi aina nopeaan ja erityisesti kaksi ensimmäistä viikkoa nälkä oli aivan loputon. Siis olisin voinut syödä vaikka hevosen ja puolen tunnin päästä toisen. Mikään määrä apetta ei riittänyt tyydyttämään nälän tunnetta. Onneksi kuitenkin valmentajani kanssa olimme aina suunnitelleet myös niin sanotun ”reverse dieetin”, joka siis tarkoittaa sitä että kalorimääriä nostettiin maltillisesti.
 

IMG_4383
Kuukausia kisojen jälkeen

 
Vaikka myös kisojen jälkeinen aika oli hyvin suunniteltu, lihoin todella helposti vielä pitkään kisojenkin jälkeen. Yhdessä vaiheessa muistan painoni olleen 60kg, mikä ei todellakaan ole minulle luonnollinen olotila. Olen kuitenkin rakenteeltani pienemmän puoleinen ja hyvän olotilan painoni on yleensä n. 52-54kg välissä kuukauden ajasta riippuen. ? 60kg mittarissa siis tuntuikin aivan kamalalta! Koko ajan oli nesteinen olo ja vaikka ruokailut olivat järkeviä ja tasapainossa, silti kroppani vain tuntui keräävän kiloja. No tämä luonnollisesti sai minut haluamaan mahdollisimman pian uudelle kisadieetille, jotta saisin kroppani taas ruotuun ja kevyen olon. No, seuraavat kisat koitti, lavapaino 46kg tienoilla ja elämä on hienoa. Tämän jälkeen koittikin se surullisen kuuluisa böönoutti-stoori ja voimat vaan loppuivat. Sen jälkeen aloin opetella taas normaali elämää. Pointtina kuitenkin se, että noiden viiden vuoden aikana painoni on kyllä heitelly ylös alas ylös alas. Milloin on dieetattu ja milloin tullut massaa.
 

IMG_4966
Välillä painoa hilattiin alas..

 
Päätin vuosi sitten helmikuussa jättää hormonaalisen ehkäisyn käytön kokonaa. Olin tuolloin 23-v. Olin siis käyttänyt hormoni ehkäisyä 8 vuotta putkeen ja rääkännyt kroppaani erilaisilla kisoilla ja dieeteillä. Nyt tästä lopettamisesta on kulunut vuosi ja 3 kuukautta ja tässä edelleen odotellaan menkkoja. Tai joo, kyllähän ne tulee, ehkä noin 3 kuukauden välein. Tai 5:n. Milloin mitenkin. PMS oireet kyllä tulevat aika tarkalleen kuukauden välein, kroppani kerää nestettä ja mieltä kiristää, mutta mitään muuta ei näy. Sitten turvotus taas laskee ja alkaa ikään kuin uusi kierto.
 

IMG_7580
..Ja sitten taas ylös.

 
Tämä saa kyllä miettimään ihan tosissaan että kuinka pahasti on oman kehonsa onnistunut sekoittamaan. Kuten jo mainitsin, tohtorin todistusta minulla ei tosiaan ole, mutta voisin kuvitella että tämä kehoni epätasapaino on kahden asian summa. Olen kuitenkin siinä mielessä onnellisessa asemassa, ettei esimerkiksi kilpirauhaseni päättänyt lopettaa yhteistyösopimustamme rankkojen dieettien aikana, koska näitäkin tarinoita kuulee paljon. Liian paljon. Jos mietin aikaa taakse päin ja ajattelen että olisin onnistunut sairastumaan kilpirauhasen vajaatoimintaan parin vuoden kisailujen takia ja sen vuoksi söisin lääkkeitä lopun elämääni niin huhhuh. Villunvärreet menee selkäpiitä pitkin. Mikään kisa tai muu ulkoinen asia ei todellakaan ole terveyden veroinen. Ei sitten niin mikään. Vaikka se sillä hetkellä, kun täyttä höyryä valmistautui kisoihin, tuntui siltä että ihan sama mitä käy niin läpi harmaan kiven vaan. Onneksi kuitenkin ymmärsin oman tärkeysjärjestykseni elämässä ennen kuin oli liian myöhäistä.
 

IMG_8048
Nyt on löytynyt hyvä olo! Kuva: Claudine Lavoie MUA: Beuaty by Elina

 
Nyt kuitenkin suunta on ollut jo parempaan. Painoni on asettunut nyt minulle luonnolliseen kohtaan, minulla on energiaa treenata ja muut pillereiden lopettamisesta koituneet hormoni-oireet ovat alkaneet helpottaa. Minulle tuli siis naama täyteen hormoninäppylää, finnejä ja hiukset rasvoittui pillereiden lopettamisen jälkeen. Mutta samaan aikaan myös painoni laski muutamalla kilolla luonnostaan pelkästään pillereiden lopettamisesta, sillä mikään muu elämässäni ei muuttnut (treenit, ruokailut jne). Ja kuukautiseni kuitenkin ovat tulleet takaisin, vaikkakin kovin epäsäännölliset ovatkin. Kova on siis luotto siihen että vielä tämä kroppa tästä palautuu. Nyt vaan täytyy antaa sille aikaa.
 

IMG_8261
Onneksi ymmärsin mikä elämässä on oikeasti tärkeää <3