Mikä saa järkevän ihmisen hakemaan vastauksia tähdistä?

Horoskoopeista haetaan apua uravalintoihin ja parisuhdeongelmiin, vitsillä ja silti tosissaan. Internetissä astrologia elää uutta nousukauttaan, kun informaatiota on helpompi saada kuin koskaan.

”Rakkauselämäni on vaikeaa, no ei ihme, olenkin kalat 😀 ” Ystäväni päivitti somessa ja jakoi samalla meemikuvan, jossa luki, että kalojen kanssa seurusteleminen aiheuttaa päänsärkyä.

Horoskooppimerkeistä haetaan neuvoa uravalintoihin, ja niistä otetaan inspiraatiota jopa meikkiin ja pukeutumiseen. Korkeakoulutetut, aikuiset ystäväni tekevät nettitestejä, joilla he mittailevat astrologista mätsäävyyttä ihastustensa kanssa. Puoliksi vitsillä, tietenkin.

Viimeksi horoskoopit olivat näin kovassa huudossa, kun olin ala-asteella. 2000-luvun vaihteessa suosittuja olivat Noitapiiri-elokuva ja Siskoni on noita -sarjat, ja horoskoopit edustivat vastaavanlaista vaihtoehtomystiikkaa.

12-vuotiaana lainasin kirjastosta horoskooppikirjoja ja luin niistä ystävieni luonnekuvauksia.

Viimeistään kuitenkin lukiossa lopetin aiheeseen perehtymiseen. Horoskoopit eivät kuuluneet järkevän ihmisen maailmankuvaan. Jos halusi paremmaksi ihmistuntijaksi, kannatti lukea mieluummin psykologiaa.

Viime vuosina astrologiaan liittyviä meemejä ja pitkälle meneviä analyysejä on alkanut näkyä somessa yhä enemmän.

Seuraan Twitterissä humoristisia horoskooppijuttuja kertovaa Astro Poetsia ja Instagramissa Cancer Moodin kaltaisia tilejä, jotka tekevät horoskoopeista inspiroituneita tyylikollaaseja. Kun tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta, horoskoopit tarjoavat rohkaisua ja inspiraatiota.

Välillä luen astrologiaan liittyviä juttuja silkkaa tylsyyttäni, toisinaan saan niistä ahaa-elämyksiä. Monen ystäväni tavoin olen laskenut kuumerkkini ja nousevan merkkini nettilaskurilla, ihan vain itseäni viihdyttääkseni.

29-vuotiaalle Venlalle horoskoopit ovat tärkeä osa elämää. Hän työskentelee asiantuntijatehtävissä, eikä siksi halua puhua jutussa omalla nimellään. Venla pelkää, että asiasta puhuminen julkisesti laskisi hänen ammatillista uskottavuuttaan.

– Olen huomannut, että astrologiasta kiinnostuneita ihmisiä pidetään yhä hihhuleina. Minulla on pari ystävää, jotka harrastavat horoskooppeja samalla tavalla kuin minä. Keskustelen aiheesta heidän kanssaan usein. Vaikka saatamme naureskella horoskoopeille, se on ennen kaikkea itsetutkiskelun väline. Minulle horoskoopit merkitsevät myös eräänlaista luonnon mukaan elämistä, Venla sanoo.

 

”Yritin pitkään saada erästä ihmissuhdetta toimimaan, mutta sitten huomasin, että olemme tähtimerkeiltämme epäsopivia. Astrologia auttoi minua hyväksymään asian ja päästämään irti.”

 

Mitä tähtikartat kertovat?

Venla seuraa somessa Jessica Lanyadoon kaltaisia nuoria yhdysvaltalaisastrologeja. Lanyadoonin tili on humoristinen, cool ja täynnä informaatiota taivaankappaleiden liikehdinnästä. Venla lukee horoskooppitietoa lehdistä huvikseen ja aihetta perehtyneemmin käsitteleviltä nettisivuilta sekä Instagram-tileiltä tosissaan. Hän kokee, että astrologia auttaa häntä analysoimaan omaa käyttäytymistään ja huolehtimaan paremmin omasta jaksamisestaan.

– Yritin pitkään saada erästä ihmissuhdetta toimimaan, mutta sitten huomasin, että olemme tähtimerkeiltämme epäsopivia. Astrologia auttoi minua hyväksymään asian ja päästämään irti. Venlan mukaan horoskoopeissa ei ole kyse niinkään siitä, että aurinkomerkki määrittäisi persoonallisuuden, vaan siitä, miten taivaankappaleiden liikkeet jäsentävät elämän eri kausia. Tiettyinä kuun kierron aikoina luovutaan vanhoista asioista ja annetaan tilaa uusille ideoille. Horoskoopit muistuttavat, että aina voi aloittaa alusta.

– Olin pitkään miettinyt työpaikan vaihtamista. Tein päätöksen, kun valinta vaikutti tähtikarttojen kannalta suotuisalta. En ole katunut päätöstä lainkaan.

Uskontotieteilijä Mira Karjalaisen mukaan astrologian uusi suosio kertoo jälkisekularisaatiosta: perinteiset uskonnot ovat menettäneet merkitystään ihmisten elämässä, mutta hengellisyyden tarve ei ole kadonnut mihinkään.

– Ihmiset kaipaavat yhä vastauksia siihen, kuka olen ja mikä on paikkani maailmassa, Karjalainen kertoo.

Uushenkisyys tarjoaa avoimia vastauksia, joista voi valita ne, jotka tuntuvat itselle sopivimmilta. Internetissä syvällisempää informaatiota astrologiasta on tarjolla enemmän ja helpommin kuin koskaan.

 

”Uushenkisyys tarjoaa avoimia vastauksia, joista voi valita ne, jotka tuntuvat itselle sopivimmilta.”

 

Apua itsensä ymmärtämiseen

Uushenkisyys imee vaikutteita monesta suunnasta, ja sitä voi harjoittaa juuri niin sitoutuneesti kuin itse haluaa. Kun perinteinen uskonto on yhteisöllistä, uushenkisyys on yksilöllistä. Astrologiassa ei ole tarkkoja oppeja tai ulkopuolista jumaluutta, jonka mukaan pitäisi elää.

Karjalaisen mukaan astrologian nousu liittyy siihen, että elämme ”minän aikakautta”. Self-helpin, joogan ja ruokavalioiden koetaan auttavat itseymmärryksessä ja kehittymisessä. Kysytään, mitä minä haluan ja mikä minulle on hyväksi. Mutta entä jos astrologia vain sysää ihmisiä selittelemään itselleen typerää käyttäytymistään horoskoopeilla sen sijaan, että he kehittyisivät ihmisinä?

– Se, miten ihmiset horoskooppeja käyttävät, riippuu heistä itsestään. Ei individualismi ole itsessään negatiivista, se on vain yksi aikamme piirre, Karjalainen sanoo.

Tätä kirjoittaessani on marraskuu. Päivät ovat pimentyneet samalla kun henkilökohtaisessa elämässäni on tapahtunut vaikeita asioita. Luen netistä, että meneillään on ”skorpionin kausi”, mikä tarkoittaa synkkää aikakautta. On jotenkin lohdullista tietää, että se kestää tietyn aikaa, sitten alkaa uusi kausi, jolloin kaikki muuttuu taas toisenlaiseksi.