THE Meksikolaisen kanakeiton kasvisversio on vihdoin täällä!

 

Kuka muistaa meksikolaisen kanakeiton? Tämä reseptini levisi ensin kaveripiirissäni kuin sombrerot tuulenpuuskassa, minkä jälkeen olen saanut myös teiltä keitosta ihanaa palautetta ja kuullut, että monilla tuiki tuntemattomillakin on ollut lusikoita tässä sopassa. Niin ihanaa! Variaatioita tästä keitosta olen kokeillut ties kuinka montaa, mutta kasvisversiossa olen tykästynyt yksinkertaiseen ja helppoon linssiversioon. Halusin riisua keiton kaikista turhista kikkailuista ja ylimääräisistä aineksista. Tein siitä helpon, terveellisen ja edullisen. Sellaisen minkä voi nopeasti pyöräyttää arkena, tai kiehauttaa piristämään viikonloppuja. Se on silti maittava, kaunis ja äärimmäisen koukuttava <3

 

Keiton juju piilee siinä, että liemi tehdään erikseen ja keiton täytteet saa lisätä itse lautaselle. Ihan niin kuin tortillabileissä. Makunsa puolesta keiton salainen ainesosa on edelleenkin tuossa chipotle-chilissä, mikä saattaakin olla keiton ainoa vaikea ainesosa. Itse tykkään käyttää tuota kuvissa näkyvää keltaista Indian salsa chipotle tölkkichiliä, mutta näitä purkkeja ei löydy ihan jokaisesta kaupasta. Yleensä niistä isoimmista kaupoista löytyy kyllä, mutta pienemmät kaupat saattavat olla haastavia. Tätä tölkkiä kannattaa metskata sieltä tortillaosastolta, tai sieltä missä nachot, salsat ja guacamolet ovat).
Jos kokonaisia chilejä ei löydy, toimii chipotlesalsa myös hyvänä korvaajana ja joskus olen käyttänyt myös chipotle-tabascoa, mutta kyllä parhain maku tulee näistä kokonaisista tölkki-chipotleista.

Muutoin kaikki ainekset ovat ihan kaikkien kauppojen peruskamaa. Keitosta voi myös jättää pois korianterit ja pinaatit ja vaihtaa kaurafraichen tavalliseen ranskankermaan jos halajaa :)

 

 

MEKSIKOLAINEN KASVISKEITTO

 

Tilkka öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl tomaattipyreetä
n. 500g tomaattimurskaa (luomua)
5 dl vettä
Puolikas kasvisliemikuutio (luomu)
1-2 kokonaista säilöttyä chipotlechiliä
2-3 porkkanaa
1 pieni parsakaali
n. 290g punaisia käyttövalmiita linssejä
1 sipuli (hopea, makea, tai punasipuli)
1 avokado

Tuoretta pinaattia
Korianteria
1 lime
Kaura fraichea

 

Lorauta kattilaan pieni tilkka öljyä, puserra valkosipuli ja lisää kattilaan. Kuullota valkosipulimurskaa miedolla lämmöllä hetki ja lisää tomaattipyree, tomaattimurska, sekä n. 5dl vettä. Kun liemi alkaa kiehua, lisää joukkoon puolikas kasvisliemikuutio. Sekoita.
Nouki chipotletölkistä 1-3 kokonaista chiliä.  Riippuen siitä kuinka tulista haluat keitosta. Hienonna chilit leikkuulaudalla pieniksi paloiksi ja nosta keittoon. Jos olet epävarma tulisuudesta, lisää chiliä pikkuhiljaa, maista ja lisäile maun mukaan.
Kuori ja paloittele porkkanat. Leikkaa parsakaalista suupalan kokoisia nuppuja. Lisää kattilaan ensin porkkanat ja anna niiden pehmentyä muutama minuutti ennen kuin lisäät parsakaalit mukaan. Näin kasvikset kypsyvät yhtä pehmeiksi.

Anna keiton porista miedolla lämmöllä sen aikaa kun valmistelet keiton ”täytteet”, eli ainekset mitkä lisätään lautaselle erikseen.

Sipuli
Hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Keitossa käytetään täytteenä raakaa sipulia, joten valitse miedompi sipulilajike - hopeasipulia, makeasipulia tai punasipuli sopivat tähän hyvin.

Avokado
Halkaise avokado, poista kivi ja siivota avokado pieneen kulhoon.

Linssit
Huuhdo linssit siivilässä ja siirrä pieneen kulhoon.

Tuore pinaatti
Tämä ei ole makunsa puolesta pakollinen lisuke, mutta itse tykkään lisätä keiton päälle pienen kourallisen tuoretta baby-pinaattia.

Kaura Fraiche
Kaura Faraiche (tai halutessa tavallinen ranskankerma) kuuluu tähän keittoon kun nenä päähän. Se miedontaa ja pehmentää hieman keiton tulista makua.

Lime
Leikkaa lime lohkoiksi ja viimeistele keitto limen mehulla.

Koranteri
Tämä ei ole pakollinen, mutta itse tykkään ripotella korianteria keittoon koristeeksi ja tuomaan ihanan yrttistä makua.

 

Keiton kokoaminen

Kun keitto on porissut ja pehmentänyt porkkanat, ota kattila liedeltä.
Vie keitto suoraan kattilassa ja kaikki lisukkeet omissa kulhoissaan pöytään.

Kokoa tyhjälle lautaselle ensin pieni keko silputtua sipulia ja linssejä. Kauho sitten päälle keittoa ja viimeistele keitto lisäämällä siihen päälle pieni kourallinen pinaattia, muutama avokadon siivu ja nokare kaurafraichea. Purista limenlohkosta limen mehu keiton päälle ja viimeistele korianterilla.

Nauti! <3

 

(Toki voit viskata kaikki ainekset keittoon myös ihan omassa järjestyksessä tai vaikka heittää kaikki suoraan kattilaan. Ei tässä mitään keittosääntöjä ole, mutta itse tykkään syödä keiton tällä tavalla kokoamalla :)

 

 

 

Toivottavasti tykkäätte, antakaa ihmeessä palautetta jos kokeilette tätä keittoa.

Kommentit (4)

Vierailija

Itse olen tehnyt keittoa pelkkänä kasvisversiona vaikka lihaa syönkin. Omaani laitan kulhon pohjalle ensin punakaalia silputtuna, sipulia, avocadoa, chiliä ja paistettuja musta- tai kidneypapuja ja siihen sitten vain liemi päälle! Kiitokset siis alkuperäisestä ohjeesta, keittoa on tehty monet kerrat niin itselle kuin vieraillekin! :)

meizi

Olen päässyt niin pitkälle elämässäni et oon ostannu paketin punaisia linssejä..papuja ja kik herneitä oon kyllä keitelly,mut linssit on täys arvoitus..siis tässäkin ohjeessa on linssejä..eikö niitä tarvitse keittää tai liottaa.. keitto kuulostaa tosi herkulliselta ...mut apua miten toimin linssien kanssa

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Osta niitä käyttövalmiita linssejä :) Ne pitää vain huuhdella nopeasti ja on heti syötäviä. Sopii tosi hyvin myös esim. salaatteihin :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

BUSINESS INQUIRIES AND CONTACT:
julia@juliatoivola.com

 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Kategoriat