Pienenä olin varma, että minun kuuluisi asua viidakossa apinoiden kanssa puussa, teininä haaveilin trooppisista aurinkomaista ja uima-altaista, mutta yllätys, yllätys aikuisena minua ei saisi millään muuttamaan pois Suomesta. 
Tiedän että pakenen usein pakkasta. Myönnän, etten pidä kylmästä ja tuntuu ihanalta olla pitkiäkin aikoja ulkomailla, mutta oli täällä sitten keskitalvi, loska tai syksyn viima. Kotiin on silti aina niin ihana palata.

 

Itsenäisyyspäivämme kunniaksi, ajattelin listata asioita mistä pidän Suomessa. Tasa-arvon, puhtaan ilman, hanaveden, ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon, suorasukaisuuden, sisun, sekä ruisleivän lisäksi tässä vielä muutama mainitsemisen arvoinen asia:

 

Ulospäin avautuvat ovet
Tiedättekö, että Suomessa kirkossa sattuneen pakokauhun jälkeen (joku huusi, että kirkossa palaa ja ihmiset ryntäsivät ovea kohden, mutta jäivät litistyksiin sisään päin avautuvien ovien eteen) määräys kirkonovien avautumissuunnan muuttamisesta annettiin 1800-luvulla. Muutoksen myötä paniikkitiloissa ovista pääsi ulos aiempaa nopeammin. Tapa vakiintui vähitellen myös muualla yhteiskunnassa ja nykyään melkein kaikki ovet Suomessa avautuvat menosuuntaan.

Ulkomailla tottumuksesta työnnän ovea menosuuntaan ja saan aina törmäillä niihin ihan toden teolla. Näkisittepä kun yritän avata avaimella Saaran kotiovea Afrikassa. Onnistun vain joka kymmenes kerta :D Avain pyörii lukossa, eikä ovi avaudu vaikka sitä työntäisi mihin suuntaan tahansa.

 

 

Vuodenajat
Meillä oli ehkä viime kesänä yksi hellepäivä, mutta ai että sitä riemua kun kansalaiset heti ensimmäisen auringonpaisteen nähtyään kaivautuvat shortsit jalassaan koloistaan ja tuntuvat kaikki yhtaikaa humaltuneen tuosta keltaisesta pallosta. Ei sitä osaisi arvostaa samalla tavalla jos olisi koko ajan aurinkoista ja kuuma.
Sitä paitsi kuinka kaunista ja kutittelevan ihanaa aikaa on kevät. Silloin solmitaan kesäsuunnitelmia ja innoissaan pikkuhiljaa vähennetään vaatekerroksia.
Syksyllä ihaillaan ruskaa ja sisustetaan kotia, talvella rentoudutaan ja nautitaan pimeän tuomasta tunnelmasta. Se on sitä aikaa kun voi hyvillä mielin rentoutua kotona.

 

 

Hiljaisuus
Ei tarvitse mennä kauas paetaksesi liikenteen melua. Mökillä hiljaisuuden rikkoo vain puussa naputtava tikka. Tykkään myös siitä, että jos et ole puheliaalla päällä, Suomessa on ok olla tuppisuuna. Ei tarvitse lähikaupassa tai kuppilassa sen turhempia jutella jos ei ole sillä tuulella. Käytöstavat hei ja kiitos toki muistetaan, mutta pidän siitä, ettei kaikesta tarvitse niin väkisin vääntää small talkia.


 

Kaikki aikalailla vain toimii
Luin tämä kaverini linkkaaman jutun facebookissa ja se sopii juuri hyvin tämän viimeisen kohdan alle.
"Meillä on puhdas ilma. Hyvä vesi. Kuumat suihkut! Ei pyörremyrskyjä eikä maanjäristyksiä. Poliisia ei tarvitse pelätä .Virkamiehet eivät ota lahjuksia. Vauvat jäävät henkiin. Tarhassa ja koulussa saa lämmintä ruokaa. Opettajat osaavat kirjoittaa. Bussit kulkevat, kadut aurataan. Jalankulkijat käyttävät heijastimia. Poliitikot vastaavat puhelimeen! Opiskelijoille maksetaan opiskelusta. Lomat ja vanhempainvapaat ovat pitkät. Naiset menestyvät aivoillaan. Presidenttiin törmää torilla ja baarista voi kävellä yöllä kotiin.
Kiitän nyt, koska Suomessa unohdan kumminkin, mitä ihmeellistä näissä nyt olikaan.."

 

 

ONNEA SUOMI 100 <3

 

Photos: Kriselda / Edit by me

Kommentit (6)

Eveliinalivin

Ovien avautuminen! Niin totta! Tajusin vasta vaihtarivuonna Jenkeissä, että ahaa! Tämän vuoksi siellä voi leffoissa poliisit potkia ovia sisään - meilläpä ei voi :D

Laura555

Juurikin näin. Mahtavia juttuja mahtavasta maastamme. Kumpa kaikki osaisivat sitä arvostaa. Itsekin häivyn useimmiten ulkomaille aina kun töistä hetkenkään vapaus koittaa, mutta koskaan en Suomesta tahtoisi pois muuttaa :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

BUSINESS INQUIRIES AND CONTACT:
julia@juliatoivola.com

 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Kategoriat