Häät ovat juhla, jotka varmasti jakavat ihmisiä samalla lailla, kuin vaikkapa sinihomejuustosta pitäminen. Toiset haluavat juhlia isosti, kun toisille taas riittää nopea ja paljon lyhyempi kaava. Itse asetun tässä kummankin tyypin kultaiseen keskiväliin. On myös seikkoja, jotka vaikuttavat siihen millaiset juhlista muovaantuu, ja miten eri juttuihin panostetaan. Tälläisiä seikkoja on mm. paljon puhuttu raha. Se määrää lopulta aika paljon.  


Hääbudjetti on kaiken alku ja juuri. Siksi häiden suunnittelu kannattaa aloittaa sen laatimisesta. Ainakin minä koen näin.  Kun jokin aika sitten haastattelin jo naimisissa olevaa ystävääni siitä, paljonko häät tulisivat noin yleisesti juhlana viemään rahaa, meinasin tippua tuolilta. Luin vastauksen näyttöruutuun ilmestyneestä chatikkunasta pariinkin otteeseen, jotta uskoin näkeväni oikein. Kyllä siinä on luku, siinä luki 10 000€. Hetkellinen mielen muserrus valtasi minut. Meillä ei ikinä tule olemaan sellaisia rahoja... :(  Minä en ole ikinä osannut olla mikään pröystäilijä, koska minulla ei ole ikinä yksinkertaisesti ollut varaa sellaiseen. 

Kyllähän minun unelmissa häät olisi  jossain Haikon tyyppisessä idyllissä,  tosi jumalallinen mekko päällä, mutta ne jutut ei todellakaan ole häissä tärkeintä. Ei minulle ja luulen ettei miehellekään. Ei mitään överiprinsessajuttuja. Niiden aika on ohi. Vaan perinteitä, & hyvää ruokaa. Läheiset ihmiset ympärillä, ja se fiilis kun tunnen itseni kauniiksi & erityisen tärkeäksi.Edes kerran elämässäni hyvin, hyvuin spesiaalisti.  Ne on ne pilarit mistä lähteä rakentamaan. Vihkiminen omassa (ja miehen) kotikaupungissa sijaitsevassa kirkossa on onneksi ilmainen. Juhlapaikkoja yms varmasti löytyy ihan järkevin vuokrin, kun on vaan ajoissa liikkeellä. Sesonkiajat tottakai vaikuttavat monien juttujen hintoihin, mutta pikkutytöstä asti kesähäistä unelmoineena pidän niistä kiinni.  

Budjetin jälkeen vierasmäärä on se, mikä kannattaa miettiä tarkoin. Se määrittää hääjuhlaa aivan varmasti toiseksi eniten monestakin eri syystä. Meidän vieraslistalla on tällähetkellä 70 henkeä, mutta en todellakaan tiedä, onko se lopullinen määrä. Jos se muuttuu, se todennäköisesti pienenee. Vielä ei kuitenkaan tunnu oikealta karsia ketään listalla olevista. Tällä hetkellä vieraiden kohdalla eniten mietityttää se, kuinka mahdolliset yöpymiskustannukset etiketin mukaan kuuluu hoitaa.  Osa vieraista kun saapuu n 200-400km päästä, niin kenen hoidettavaksi jää yöpymiskustannukset???

Me yritetään käyttää niin paljon suhteita kaikkeen liittyen missä vaan voidaan, ja panostetaan niihin asioihin jotka on tärkeimpiä meille eli esim mun puolelta se juttu on ruoka. Sen lisäksi olen sitä mieltä, että kannattaa panostaa niihin juttuihin, joista jää pidempiaikainen jälki, eli mm. valokuvat.  Vaikka olen itse tosi innokas kuvaaja, en halua että meidän häissä vieraat ovat koko ajan kameroidensa kanssa. Siksi haluaisin häihin valokuvaajan, joko ammattilaisen ulkopuolelta tai kaveripiiristämme, josta löytyy  muutamia valokuvausta /media-alaa opiskelleita.  Onni on nykyään myös erilaiset ryhmät mm facessa, joista saa vinkkejä ja parhaimmillaan voi löytää omiin häihin jotain hankittavaa. 

Tuossa ystäväni kertomassa summassa on varmasti kyllä perää,  ja kuten totesin, raha määrää aika paljon. Niin se vain nykypäivänä menee.  Silti 10 000€ :a yhdestä päivästä, kuulostaa minun korvissani melko paljolta. Vaikka kuinka olisi elämän tärkein päivä kyseessä ja aikomus vain kerran tahtoa. 

Silti syy miksi me löimme lukkoon oman naimisiinmeno vuotemme juuri 3 vuoden päähän, johtuu juuri tästä. Haluamme aikaa säästää, ja sen myötä pärjätä omillamme.  Olemme kumpikin mieheni kanssa tilanteessa, jossa pääasialliset tulomme koostuvat tällähetkellä KELAn tuista. Olemme puhuneet paljon siitä, miten saamme säästöjä häitä varten, ja täytyy todeta että  helpompikin se suunnitelma voisi olla. 

Siitä huolimatta, olemme harvinaisen yksimielisiä siitä, että lainaa emme halua ottaa. Mitä tulee vanhempiimme, niin emme laita vastaan jos he haluavat meitä auttaa, (epäilen kyllä että heillä on omiakin rahareikiä ihan tarpeeksi ilman meidän suunnitelmiakin)  mutta oma-aloitteisesti emme apua pyydä, vaikka he läheisiä kummallekin ovat. Itse en ainakaan haluaisi maksaa juhliani toisten kustannuksella, eikä mieskään ideasta oikein innostunut kun siitä puhuimme.  Haluamme uskoa että hääbudjetteja on yhtä monta kuin hääparejakin. Haluan (ainakin vielä) uskoa, että saamme onnistuneet ja hienot häät joista jää paljon lämpöisiä muistoja ilman kympitonniakin.  Myönnän olevani  oman hääbudjetin suhteen vielä vähän hukassa, mutta eiköhän se tässä ajan mittaan ala selkiytymään. Häät vievät rahaa, mutta tuo  10 000€ on sitten ehdoton katto, jos budjettia todella mukamas pitää sinne asti suurentaa. 

-Cinderella

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

.. "Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat takertuneet toisiinsa " 

Tämä blogi on erään nuoren naisen tuhkimotarina. Koottuja ajatuksia siitä, miten unelmista yksi kerrallaan voi tulla (ja tuleekin) totta.  Päällimmäisenä niistä on häät, toivottavasti muutaman vuoden kuluttua. Pohdintoja kaikesta mahdollisesta ja vähän mahdottomastakin, mutta pääasiassa nyt häistä ja kaikesta siitä, mikä niihin liittyy.