Asiaa itsetunnosta ja muutamat asukuvat

Itsetunto on aika suuri sana. Se kattaa monia osa-alueita ihmisestä ja toinen ihminen ei voi toisen itsetunnosta välttämättä tietää yhtään mitään. Koetaan, että ihminen joka näyttää hyvältä, omistaa myös hyvän itsetunnon. Ihminen, joka on timmissä kunnossa on automaattisesti sinut vartalonsa kanssa. Ihminen jolla on kaikkea materiaalista, on onnellinen. Ihminen jolla on paljon kavereita, ei ole yksinäinen. Ihmisellä, jolla on rikkaat vanhemmat, on kaikki asiat hyvin. Ihminen, joka ei näytä tunteitaan, on kova ja omistaa hyvän itsetunnon.

Vaikka kuinka näyttäisi muiden mielestä hyvältä, voi pään sisällä pieni ääni sanoa, ettet ole riittävä. Tämä ääni on varmasti kaikille tuttu myös muissakin asioissa kuin ulkonäkö asioissa. Toisilla huono itsetunto voi ilmetä koulussa, kun ei uskalla vastata opettajan kysymyksiin, toisilla huono itsetunto voi näkyä salilla, parisuhteessa tai töissä. Riittämättömyyden tunne on musertava ja aiheuttaa stressiä tai pahimmassa tilanteessa jopa masennusta. Ääni voi olla järkeä voimakkaampi ja sen hiljentämiseen vaaditaan paljon työtä.

Itselläni on ystävä, joka on kärsinyt pitkään huonosta itsetunnosta, vaikka hän on aivan upea ja kaunis ihminen! Hän on joutunut kokemaan myös ne aallon pohjat, joissa tuntuu ettei itsestä ole kenellekään mitään annettavaa. Aivan todella kamalaa kuulla, miten huonosti apuakaan on ollut tarjolla. Itsetunto ongelmat tulisi ottaa paljon vakavammin, kuin ne nyt otetaan. Huonon itsetunnon omaavan tulisi saada apua läheisiltä sekä vaikeissa tapauksissa ammattilaiselta. Itse en ymmärrä sitä, että masentuneille pumpataan enemmän lääkkeitä kuin tarjotaan apua keskustelemalla. Puhuminen ja asioiden selvittäminen on pitkäaikaisesti tehokkaampaa hoitoa, kuin suuret määrät masennuslääkkeitä. Tottakai lääkehoidollakin on vaikutusta, mutta huonosti olevat asiat eivät lääkkeillä poistu.

Itsetuntoa voi aina pönkittää hieman omin avuin. Tämä ei ihan joka asiaan päde, mutta uskon että jokainen voi tehdä myös itse huonolle itsetunnolleen jotain. Itselläni on ollut aina kamala asenne peppuani kohtaan. Vihaan sitä, ettei se ole pyöreä ja kiinteä. Päätin sitten hankkia nämä Freddy WR.UP-housut, jotka saavat pyllyn näyttämään pyöreämmältä. Se on jännä, miten yksillä housuilla voi olla itsetuntoon niin suuri vaikutus. Tykkään ihan todella paljon tästä efektistä, jotka housut takapuoleen tuovat. Voin pyllistellä housut jalassa ylpeänä, vaikkei peppu olekaan sen kiinteämpi kuin eilenkään.

Vähän aikaa sitten somemaailmaa kuohutti povipommi Maisa Torpan luoma tissikohu. Kirjoituksen mukaan pienirintaiset naiset ovat miehille kuin pahaa ruokaa ja että kaikkien tulisi korjauttaa asia silikooneilla. Itsekin hieman tuohduin ja samalla huvituin tästä kirjoituksesta. En ole mikään povipommi ja haaveilen suuremmista kaksosista, mutta silti en ajatellut hankkia tissejä miehiä varten. Tällainen kirjoitus luo varmasti paljon paineita etenkin nuorille, jotka vasta etsivät itseään ja ulkonäkö on kovan arvostelun alla muutenkin. Itsensä muuttaminen toisen mieliksi on minusta aivan todella typerää.

Jacket - H&M / Top - Gina Tricot / Pants - Freddy Wr. Up / Bracelet - Thailand / Necklaces - Guess & Gift


Itsetunto ongelmiin pitäisi puuttua paljon enemmän. Mielestäni kouluissa tulisi opettaa nuoria hyväksymään itsensä ja kiusaamiseen pitäisi puuttua paljon vakavemmin. Olemme kaikki varmasti viimeaikoina lukeneet riipaisevia tarinoita koulukiusaamisesta ja niiden seurauksista. On ollut itsemurhia ja koulujen vaihtoa ja vaikka mitä. Tämä on sydäntä särkevää, miten julmia nuoret voivat olla. Eikä sillä, kyllä meistä aikuisiän ylittäneistäkin löytyy niin kiusattuja kuin kiusaajiakin.

Livillä pyörii silloin tällöin aivan loistava ohjelma Gok Wan: Teinien salatut elämät. Tällainen ohjelma ei olisi huono toteuttaa myös Suomessakin! Osalla aikuisista ei ole enää mitään käsitystä siitä, millaisessa maailmassa nykyajan teini joutuu elämään ja etsimään itsensä. Myös sosiaalinen media on osa syyllinen nuorten itsetunto ongelmiin. Ei nuorilla ole vielä niin kehittynyttä medialukutaitoa, joka aikuisilta löytyy tai ainakin pitäisi löytyä.

 

Mitä ajatuksia tämä postaus herätti teissä?

Lue postaus kokonaisuudessaan blogistani!

 

~Taru

Kommentit (0)

Seuraa