Kuten olen moneen kertaan täälläkin kertonut, pidän tehokkuudesta ja haluan saada asiat usein hoidettua mahdollisimman nopeasti. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, että ne pitäisi tehdä huolimattomasti tai huonosti. Tarvitaan vain selkeä suunnitelma, jotta ajankäyttö on tehokasta, eikä sitä tuhlata miettimiseen tai tumput suorana pyörimiseen.


En tiedä kuinka monella on suunnitteilla syyssiivous, mutta ainakin itseäni alkaa kotona puuhailu kiinnostaa aina näihin aikoihin. Puhuin aiemmin myös perusteellisen siivouksen vaikutuksesta omaan onnellisuuteen ja uskon että tällaisen urakan jälkeen olo on mitä mahtavin. Jotta suuri työ tuntuisi hiukan helpommalta aloittaa, laadin pienen listan sitä varten. Mikään ei tunnu niin hyvältä, kun yhden asian yli viivaaminen listalta. Joten eiköhän aloiteta.


Syyssiivous checklist • Aloita vaatehuoneesta. Ota kaikki vaatteet pois kaapista ja käy läpi. Luovu niistä, mitkä eivät tunnu enää omilta. Myy, anna kavereille tai lahjoita haluamaasi kohteeseen poismenevät vaatteet. Siirrä hellevaatteet ylähyllylle ja tee talvivarusteille tilaa. Jos epäröit poislaittamista, tee ”ehkä”-kassi jonka viet kellariin tai vintille. Mikäli et ole puolen vuoden kuluttua kaivannut yhtäkään, voit laittaa vaatteet eteenpäin.

 • Käy sama prosessi läpi kosmetiikan osalta. Katso jokainen purkki läpi ja heitä pois vanhentuneet tuotteet. Järjestä kaapit niin, että ne on helppo pitää siistinä. Tähän auttaa esimerkiksi erikokoiset laatikot, joihin voi järjestää eri tuotteet kategorioittain.

 • Tyhjennä keittiön kaapit ja puhdista ne sisältä. Hävitä pilalle menneet ruoat samalla. Pese uuni ja hella, sekä keittiönkaappien ovet. Tee pakastimen inventaario.

 • Ota lakanat pois sängystä ja tuuleta peitto, tyynyt ja patja.

 • Imuroi perusteellisemmin kuin yleensä koko asunto, ja puhdista pölyhuiskalla myös kaapin päälliset.

 • Puhdista myös taulujen kehykset, lamppujen varjostimet ja koriste-esineet

 • Käy rätillä läpi valokatkaisimet, ovenkahvat ja tuolien selkänojat.

 • Pese matot, kun vielä tarkenee ulkona tai ainakin käy tamppaamassa ne.

 • Harjaa tai lakaise kuisti/terassi/parveke ja pese siitepölyt pois pöydiltä ja tuoleilta. Laita ulkolyhdyt odottamaan tunnelmallisia iltoja. 

 • Pese myös koristetyynynpäälliset, irrotettavat istuinpäälliset & sohvatyynyt ja päiväpeitto.

 • Käy läpi kaikki asunnon peilit puhdistusaineella ja lastalla.

 • Pese parketti sille tarkoitetulla pesuaineella. Mikään ei tuoksu niin hyvältä kuin puhtaat puulattiat. 

 • Lopuksi osta leikkokukkia tai kynttilöitä, istu alas ja nauti aikaansaannoksistasi.Kommentit (16)

Elisa

Vinkki tuohon peilien (ja ikkunoiden) pesuun: Pese ikkuna normaalisti, mutta lastan sijaan kuivaa mikrokuituliinalla! Ei jaa niitä ärsyttäviä jälkiä ikkunaan, mitkä lastalla kuivatessa usein jäävät!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Miten mä oon ihan unohtanut mikrokuituliinat??! Nehän on parasta siivouksessa. Jossain vaiheessa käytin niitä vaikka mihin mutta sittemmin unohdin koko liinat. Kiitos muistutuksesta! Pakko mennä heti ostamaan :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

No niinpä! Ihana sää ja puhdas koti on aika kiva kombo viikonlopun aloitukselle :) <3

inlove

Sun blogis on oikeesti ihan paras, aina saa johonkin inspiraatiota ku tätä lukee! Rakastan! <3
ps Voitko joskus tehä vaikka kotipostausta :) ?

tytteli

Joo nyt alkoi tääkin tyttö siivoamaan! kiitti vinkeistä. Tee taas joskus video jostain aiheesta?

tiitu

Hei. Voisiko sinullakin joskus olla joku arvonta täällä, josta olisi sitten joku kiva palkinto. :) Palkinnon ei tarvitse missään nimessä olla kallis mutta, se voisi olla vaikka joku sinun vanha vaatteesi/asusteesi. :)

klippan

Ja naisenko kuuluisi tehdä tämä kaikki? Onhan se varmaan kiva puuhastella, kun ei ole ammattia.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

:D Kiiiitos illan nauruista! Höpsö. Mä en tiennyt kirjoittavani vain naisille. Mutta kaikki harkitkoon millä jengillä siivoaa. Mä en jaksa ainakaan yksin!