Jotkut ehkä muistavat, kuinka askartelin vuoden alussa aarrekartan seinälleni. Leikkasin siihen kuvia ja tekstejä, joita halusin omaan elämääni. Yhtenä päivänä tarkastelin sitä ja minua alkoi naurattaa. Olin leikkanut siihen tällaiset sanat allekkain "matkalla" ja "Milano, New York, Paris". Hassua, miten alitajuntamme toimii. Olen nimittäin kuun lopussa lähdössä Milanoon ja suunnittelimme jo ystäväni kanssa syksylle New Yorkin matkaa. Vasta nyt tajusin, että näitähän minä olin jo Tammikuussa toivonut. 

 

Uskon, että se mitä ajattelemme ja miten itsellemme puhumme, vaikuttaa hyvin paljon siihen millaisia ihmisiä olemme ja millaisia meistä tulee. Luin tänään kirjaa, jossa puhuttiin tästä sisäisestä puheesta. Siitä, jota meillä kaikilla on ja mistä meditoimalla yritämme päästä eroon edes hetkeksi. Se höpöttää sinulle varmaan tälläkin hetkellä.  Kirjassa sanottiin, että ääni voi olla joko paras ystäväsi tai pahin vihollisesi. 

 

Olen itse onnellinen, että oma päänsisäinen höpöttelijäni on varsin mukava. Se rohkaisee minua silloin kun tarvitsen tsemppiä, lohduttaa surun keskellä kertoen, että tästäkin voi seurata jotain hyvää ja iloitsee onnistumisista kanssani. 

 

 

Jotkut kanssasisareni ja -veljeni ovat nalkissa hieman ikävämmän äänen kanssa. Se lannistaa ilon hetkellä muistuttamalla että tämäkin on kohta ohi, se vähättelee kun tarvitsisi itseluottamusta ja räkäisesti nauraa epäonnistumisille. 

 

Tunnistitko tästä itsesi? Uskon, että tällaisesta negatiivisesta sisäisestä puheesta voi päästä eroon. Siitä myös kannattaa pyrkiä eroon, sillä ajatuksemme muovaavat todellisuuden. Positiiviset ajatukset luovat ympärillemme iloista, onnellista todellisuutta kun taas negatiiviset ajatukset kurjaa. 

 

Miten negatiivisen puheen voi lopettaa?

 

Suosittelen tarkkailemaan höpöttelyä ikäänkuin ulkopuolisena kuuntelijana. Kiinnitä huomiota varsinkin siihen, millaisissa tilanteissa tämä ilkeä puhe aktivoituu? Saatat jopa huvittua, kun seuraavan kerran sisäinen puheesi yrittää latistaa sinua. Älä anna sen mennä ihosi alle, muista ettei se ole mikään Jumalan ääni, vaan ikävä pikku ääni, joka vaan pitää nujertaa. Joka kerta kun sisäinen äänesi puhuu ikäviä, voit sanoa mielessäsi "höpöhöpö, en usko tuohon".  Voit alkaa keksiä itse positiivista sisäistä puhetta, jolla syrjäytät negatiivisen. 

 

Positiivinen puhe vaatii harjoittelua, mutta sitä ei ole mahdoton saavuttaa. Sitä voi alkaa harjoitella sellaisissa tilanteissa, joissa olet onnistunut mielestäsi hyvin. Kun olet vaikkapa tehnyt työsi hyvin tai siivonnut kämpän lattiasta kattoon, ota aikaa hiukan kehuaksesi itseäsi mielessäsi. Silloin se on helpompaa. Pikkuhiljaa voit alkaa harjoitella positiivista puhetta myös vaikeammissa tilanteissa, kuten ennen työhaastattelua, ensitreffejä tai vaikkapa kritiikkiä vastaanottaessasi. 

 

 

 Mietimme yhtenä päivänä lapsuudenystävieni kanssa, että kaikki meistä sai melko rankkaa palautetta lapsena harrastuksemme parissa. Pohdimme, olemmeko nykyään sen takia heikompia vai vahvempia? Onko se jättänyt joitain arpia meihin, vai olemmeko tässä missä olemme nyt, juuri sen takia? Päädyin lopulta siihen lopputulokseen, että koska tiukkaa palautetta tuli ja kritiikkiä täytyi opetella ottamaan vastaan jo pienenä, täytyi omasta päästä löytyä se isoin tsemppari. Muuten ei olisi kantti kestänyt. Siitä syystä minulla on nyt aikuisenakin aina mukana se oma rohkaisun ääni, joka  kehoittaa aina kurottamaan hiukan korkeammalle. 

Kommentit (24)

Sanni

Mieletön teksti! Kiitos! :) Olen itsekkin huomannut että negatiiviset ajatukset hallitsevat luvattoman paljon mieltäni. Olen tiedostaen ja tiedottomasti pyrkinyt positiivisempaan asenteeseen, miksi tuhlata elämäänsä murehtimiseen ja negatiivisiin ajatuksiin, se aiheuttaa vain pahaa oloa itselle. Tämä teksti tuli siis hyvään saumaan, sain lisää motivaatiota parantaa omaa ajattelutapaani! :) Tässä vielä yksi biisi jota kuunnellessa mieliala kohenee, biisissä on asiaa!

http://m.youtube.com/watch?v=kGYKPKev7d0

- Sanni

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Sanni! Kiva kuulla, että sait tästä lisää motivaatiota. Negatiiviset ajattelumallit ei tosiaan palvele ketään ja niistä saa itselleen tosi huonon olon. :)

Venla

Komppaan ihan täysin Sannin kommenttia! Postauksesi on siis täyttä asiaa ja tuli itsellekin sopivaan saumaan, kun kamppailen mieleni kanssa melkein yhtenään, etten alistuisinegatiivisille ajatuksilleni, jotka puskee tahtomattani esiin tilanteessa kuin tilanteessa. Rakastan positiivista elämänasennetta ihmisissä ja sitä optimistisuutta, enkä itsekään tahdo tuhlata energiaani turhaan murehtimiseen tai antaa negatiivisille ajatusten pilkahduksille vallan. Kiitos siis tästä upeasta&herättelevästä tekstistä! :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Voi kiitos Venla! :) Ja olet asian ytimessä! Omasta itsestään se muutos tulee, jaksat vain uskoa siihen positiiviseen ja unohdat kaikki negatiiviset ajatukset.

Anni

Istun pienessä kippurassa laiturilla, auringon alla. Lähdin karkuun ajatuksia, kiirettä ja melua. Pysähdyttyäni, sisäinen ääni palasi taas kiusaamaan. Kaikinpuolin ihana hetki, vapaa-aikaa, aurinko, tuleva kesä, oma rauha ja hetki, silti pää kaivaa päällimmäiseksi murheen. Luin tämän tekstisi juuri oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. Annoit toivoa, että pahat kehotukset ja sen "epäkannustajan" voi pelästyttää pois. Tällä istumalla, aloitan ensimmäiset yritykset, kera positiivisten ajatusten.
KIITOS! <3

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Voi ihanasti kirjoitettu Anni! Kiitos :) Ja tuollainen se juuri onkin, kiusanhenki, joka pitää säikyttää pois! <3

Heidi

Heippa! Itse tein käsitekartan siitä mitä tahtoisin muutama vuosi sitten. Moni niistä oli siis tavaroita tai kalliimpia vaatteita ja kun kartta oli valmis, ajattelin että en ikinä voi saada näitä kun tämä ja tämä on näin ja näin kallis. Kartta unohtui yöpöydän laatikkoon kunnes pakatessa muuton alla löysin sen jälleen. Olin saavuttanut tavoitteet ja hankkinut melkein kaikki tavarat. Kun jotain kirjoittaa paperille, tavoitteen saavuttamisesta tulee paljon todennäköisempää :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Wau! Näin se vain toimii ;) Se on ihan uskomatonta. Se kai perustuu siihen perusjatukseen, että kun niitä kuvia katselee, se saa huijattua aivoja niin, että kuvittelet jo omistavasi kaikki nuo asiat. Samat alueet aktivoituvat aivoissasi. Ja sitten vedät niitä puoleesi, toisin kuin silloin kun keskityt niiden poissaoloon.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Hei, en yleensä juokse illalla, mutta jos juoksen niin ihan kunnon ruokaa. Lihaa/kanaa/kalaa kasviksia ja paljon vettä :)

Vierailija

sulla on täydellinen kroppa!! mulla on niin ongelma kun käsivarret ja jalat on ihan ok kunnossa,lenkkeilen pari kertaa viikossa ja syön terveellisesti. Mutta mulla kaikki rasva kertyy mahan ympärille? Haluan litteän vatsan mutta ei tule mitään. ?! :(

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos, mutta ei mulla oo :D En mäkään näytä tolta vuorokauden ympäri. Mutta tiedän mistä puhut. Mullakin on aina kerääntynyt rasva keskivartaloon. Kannattaa kiinnittää huomio ruokavalioon. Kokeile pienentää ruokavälejä ja syödä vaikka pari ylimääräistä kertaa vuorokaudessa, mutta pienentämällä annoskokoja hiukan. Kannattaa myös kokeilla jättää vilja- ja maitotuotteet pois ruokavaliosta! :)

Kaisla

Tykkään sun blogista, koska käsittelet asioita laajasti ja hyvin. Totta joka sana tässäkin kirjoituksessa. Oma mieli on pahin vihollinen. Monesti ennen se pieni piru huuteli päässäni etten pysty siihen tähän ja tuohon, kunnes haistatin pitkät äänelle ja tein kaiken sen mihin ääni ei uskonut. Mm. tupakan lopettamiseen (poltin 4,5 vuotta kunnes viime syksynä tuli stoppi ja nyt melkein 9 kk ilman)m, alkoholista
luopumiseen (omnistunut täysin), ruokavalion muuttamiseen (-10kg lähtenyt). Sille äänelle pitää vaan laittaa hanttiin! :) Ja tuosta lapsena kritiikistä saamisesta, että olen kanssasi samaa mieltä. Harrastin koripalloa ja joukkoeemme hävisi aina. Oli siinä vähän pakkl olla itse itsensä tsemppari tai olisi mennyt aina itkemiseksi. Siitä oppi myös sen, ettei aina tartte voittaa tai olla paras! Tsemppiä sulle kaikkeen ja hyviä kesäisiä päiviä! :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kovasti Kaisla! Wau, minkä muutoksen olet tehnyt!! Onnea hurjan paljon :) Olet hyvä esimerkki siitä, että ihminen pystyy vaikka mihin kun vain uskoo siihen :)
Ihania kesäpäiviä myös sulle!!

emmi

Loistava teksti! Itse ostin joskus sen Salaisuus kirjan sinun innoittamana. Kun tuntui että seinät kaatui päälle ja mitään en elämässä saavuttanut. Kummasti se kirja on osannut minun päänikin kääntää! Edelleen osaan olla aika negatiivinen, mutta huomaan yhä useammin ajattelevani epämukavissa tilanteissa positiivisesti!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Voi miten kiva kuulla! Se on kyllä tosi hyvä kirja. Ajattelin, että pitäisi lukea ne muutkin saman kirjoittajan opukset :)

Räyhis

Hei, ihan huippu kirjoitus jälleen! (: Itselläni oli tosi pitkään juuri tuollainen negatiivinen ääni omassa sisimmässä ja se johtikin sitten syömishäiriöön, kun koko ajan kuuli miten läski ja huono ja ruma ja läski ja läski on. Itse sain tämän "positiivisen äänen" päähäni uskoontulon kautta, ja on kyllä ihan huippua olla tavallaan oman itsensä paras ystävä!:D Totta kai toisiltakin tuleva kannustus on tärkeää, mutta kaikkein eniten osaan itse tsempata itseäni. Olis älyttömän tärkeetä, että jokainen ihminen tajuais oikeesti miten huippu on, ja osais olla tyytyväinen itseensä!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Räyhis! :) Ihana kuulla, että olet saanut noin hyvin käännettyä äänen positiiviseksi! Se olisi kyllä ihannetilanne, että kaikki olisivat yhtä armollisia itselleen. On myös paljon helpompi olla kiva muille, kun omalla itsellään on hyvä olo.