Minulla on sinänsä hyvät eväät terveellisten elämäntapojen noudattamiseen, koska minut on kasvatettu melko ruokatietoiseksi. Äitini on aina ollut todella kiinnostunut terveellisestä ruoasta. Kun olin pieni, meillä syötiin paljon terveellisempää ruokaa, kuin mitä syön tänä päivänä. Se oli yleensä aina kasvisruokaa. Söimme muun muassa ohraa, linssejä, papuja ja useimmat ruoat olivat luomua. Äitini on myös aina liikkunut aktiivisesti ja pitänyt huolta kunnostaan.

Juttelin yhtenä päivänä hänen kanssaan siitä, miten hoikkien ihmisten terveellisiin valintoihin suhtaudutaan usein varauksella. Jos kieltäytyy kakkupalasta, loukkaannutaan ja sanotaan että "kyllähän sinä voisit syödä kun noin hoikkakin olet!". Äitini kertoi, miten hänen terveellisiä eväitään oli jossain naureskeltu ja joku oli sanonut, että "sinä olet ainoa meistä kenen ei tarvitsisi syödä noin terveellisesti, ja ainoa joka syö", viitaten siis siihen että heillä muilla saattoi olla kilo tai pari tiputettavanaan. Minusta tämä oli todella hauska juttu. He eivät siis millään tavalla nähneet näiden kahden asian yhteyttä. 

Se on varmaankin helpompaa vedota genetiikkaan ja ajatella, ettei noilla kahdella asialla ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Valitettavasti usein fakta on se, että hoikat ihmiset ovat hoikkia sen takia, että he tekevät joka päivä tietoisia valintoja sen eteen. Juuri jonkin aikaa sitten söin pizzaa koulussa lounaaksi ja luokkakaverini totesi, että se on epäreilua että minä syön pizzaa ja silti olen näin hoikka. Totesin sitten, että teen paljon sen eteen, että voin syödä sitä pizzaa. Illalla menen salille tai lenkille ja viikonloppuna kieltäydyn karkeista ja alkoholista. Kuitenkaan tätä informaatiota ei saa siinä tilanteessa, kun minä ahmin lounaspizzaa naamariin suurella ruokahalulla. 

Hoikkienkin ihmisten paino luonnollisestikin heilahtelee plussan puolelle välillä. Kukaan tuskin pysyy siinä ihannepainossaan läpi elämän. Silloin kun hoikka ihminen lihoo pari kiloa, eikä tunne enää oloaan mukavaksi omissa nahoissaan, on hänen ihan oikeutettua tarkkailla syömisiään hiukan enemmän kuin aiemmin. Jos hän siis kieltäytyy siitä kakkupalasta tai kiristää hiukan ruokavaliotaan, jotta kilot saisi tippumaan, on se ihan OK. 
Olen kyllästynyt kuuntelemaan niitä: "Siis eihän nyt vielä parin kilon takia kannata ruokailujaan uusiksi laittaa! Meillä muilla on paljon enemmän pudotettavaa." . Eihän kukaan herää yhtenä päivänä niin, että onkin 10 kiloa painavampi kuin edellisenä päivänä. Parista kilosta se aina lähtee. Siinä vaiheessa, on paljon helpompi viilata elämäntapojaan uusiksi ja miettiä, mistä kilot ovat tulleet. 

Muistakaa kuitenkin se, että jos olette tyytymättömiä omaan vartaloonne, te itse olette ainoastaan siitä vastuussa. Sinä teet sen päätöksen loppupeleissä, otatko sitä kakkua vai et. Ikinä ei ole liian myöhäistä alkaa syömään terveellisesti. Älkääkä antako epäilijöiden vaikuttaa ruokavalioonne. Silloin kun paino ei ole terveydelle haitaksi, ei siihen ole kenelläkään muulla oikeutta puuttua.

Nyt näköjään tuli vähän pitempi avautuminen sunnuntain kunniaksi. 
 
Millaisia ajatuksia heräsi? :)

Kuvat täältä.

Kommentit (105)

Anonymous

Hyvä teksti, ja aikalailla faktoja täynnä. Itselläni kuitenkin on monta kaveria, jotka ovat todella laihoja ja tiedän, etteivät he tee sen eteen mitään. Eli tarkoitan, että he ovat vain luonnostaan laihoja, ja ovat sitä sanoneetkin, että vaikka he syövät kuinka paljon niin ei se näy missään, eivätkä turhan paljon liikukkaan. Eli kyllä ne geenitkin on kuitenkin aika suuressa osassa siihen, millainen olet vartaloltaan. En väitä kuitenkaan sitä, etteikö ne omat käden liikkeet muokkaisi monien vartaloa.. :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tottakai on tuollaisiakin ihmisiä. Tiedän itsekin tapauksia, ketkä yrittävät kaikin keinoin nostaa painoa. Kuitenkin ne ovat loppupeleissä melko harvassa. Suurin osa hoikista ihmisistä tekee sen eteen jotain :) On hölmöä ajatella, että itse ei voisi siihen vaikuttaa.Kiitos kovasti! :)

Anonymous

Mä uskon, että näitä "minä en liho vaikka söisin mitä" ei oikeasti ole niin paljon mitä luullaan.. Esim koulukavereissa saattaa olla sellaisia, jotka syövät koulussa vaikka juuri pizzaa ja iltapäivällä vaikka 2 tikkaria ja suklaapatukan. Kaikki ihmettelevät, että miten hän voi olla niin hoikka.. Kukaam ei välttämättä osaa arvata, mitä hän syö koulun jälkeen.. Hän saattaaa olla syömättä iltaan asti, jolloin syö vaikka yhden jogurtin. Tällöin päivän kalorit jäävät niin pieneksi, ettei hän tietenkään liho. uskon, että monet tälläiset "luonnonlaihat" oikeasti syövät kalorimäärässä vähän, vaikka saattavat ulospäin aiheuttaa ihmetystä..

gimme

Minun on pakko kommentoida tätä. Itse olen juuri sellainen luonnostaan hoikka, jolle painoa ei kerry, vaikka tekisin mitä. Syön hyvin, ja yritän oikeasti saada painoa lisää, mutta sitä ei vain tule. Ja se on täysin geeneissä; äitini painoi toisen lapsen saatuaan alle 50kg, itsellänikään ei ole koskaan mennyt 50kg rikki. Sisaruksenikin ovat kaikki sellaisia kukkakeppejä, vaikka syövät kuin hevoset :) Nyt aloitin kunnon liikunnan, jotta saisin lihaksilla muotoa, ja painoa itseeni. Olen lopen kyllästynyt olemaan koko ajan muiden kommentoitavana: "Syö vähän, muuten sä kuihdut pois", samalla kun mätän suklaakakkua naamariin. Tämä kirjoitus sai mut tavallaan vähän vihaiseksikin, ehkä juuri sen takia, että itselleni hoikkuus on aina ollut jonkinasteinen ongelma. Kaikki eivät todellakaan tuijota painoaan sillä silmällä, että "Voi ei, kun lihoin nyt 2kiloa". Nyt toivon, että painonsaantiprojekti oikeasti auttaa :)

gimme

Ja unohtui vielä kiitokset erittäin hyvästä blogistasi :) Olen saanut siitä paljon apua saliharrastukseeni, ja seuraavaksi olen suuntaamassa mehiläisen siitepölyostoksille :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Joo se on tosi kurjaa, miten hoikkia ihmisiä on jotenkin poliittisesti korrektia aina haukkua! Lähinnä juuri tarrkoitin tuolla tekstillä, että suurin osa hoikista ihmisistä kuitenkin tekevät sen eteen jotain ja sinunlaiset geneettisesti hoikat ovat vain pieni osa sitä. Halusin hieman karistaa tätä harhaluuloa siitä, että kaikki hoikat olisivat luonnostaan sellaisia. Se voi auttaa jotain ylipainoista ymmärtämään, että loppupeleissä se on itsestään kiinni! Kiitos kommentistasi! :) ja aloita ihan pienellä määrällä siitepölyssä, ettei käy hassusti!

helena

Hienoja ajatuksia ! Samaa mieltä olen kanssasi. Minusta toisten ihmisten ei edes pitäisi kommentoida toisten syömisiä, ellei kommentti olisi jotenkin positiivinen tai kannustava. Miksi terveellisiä elämäntapoja ihmetellään, mutta kakun ahmimista ei ? Itse olen lukiossa ja minulla non usein omat eväät mukana. Monesti ihmetellään miksi, kysytään olenko dieetillä tai laihdutanko. Ja kerran ostin perjantain kunniaksi koulun kahviosta jäätelön, ihmeteltiin, sillä minunhan piti olla dieetillä... Nojaa, itse teen omat valinnat ja en mieti mitä muut ajattelevat, mutta välillä hiukan häiritsee tuo kommentointi. Heti jos jostain "normaalista" poikkeaa, on se kummallista. Kuitenkaan toisten kommentit eivät vaikuta valintoihini, sillä haluan syödä terveellisesti ja mielellään itse laitettua ruokaa :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Helena! Olet ihan oikeassa tuossa. Jos ei ole mitään kivaa sanottavaa, voi pitää suunsa kiinni :D Ruoka ja ruokailutottumukset tuntuvat vain usein herättävän paljon tunteita ihmisissä ja sen takia niistä usein kiistelläänkin. Se on kyllä kummallista!

Susanna V

Täysin samaa mieltä! Mullekin ystävät ja perhe sanoo ettei tarvitse painosta välittää sillä "ethän sä vielä lihava ole" vaikka itse huomaan painoni nousseen huomasti ja se vaikuttaa jo jonkinverran arkielämäänikin. Kieltäydyin suklaaherkusta ja kämppikseni melkein vaativat muakin syömään ohuen palasen vaikka nimenomaan kerroin että haluan tiputtaa painoani ja siksi tarkkailen syömisiäni. Vasta kun on selkeästi ylipainoinen saa ruokailujaan tarkkailla?http://susannalivingitup.blogspot.com.es/

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Joo tuo on kummallinen asia! Olisi paljon mukavampaa, kun ihmiset suhtautuisivat kannustaen ja tsempaten tällaisiin valintoihin. Ehkä siinä on takana jotain sellaista, että halutaan viestiä toiselle, että "mun mielestä sä et ole lihava". Kiitos kommentistasi Susanna V! :)

Ankkuli

Tosi hyvin kirjotettu! Ite olen aina ollut hoikka, mutta murrosiän loputtua rasvaa rupesikin kertymään yllärinä paikkoihin joissa sitä ei ennen ollut. Sen takia olen melko tarkka syömisistäni ja herkkuja en syö ollenkaan(hyvän itsekurin omaavana herkkulakko on aina ollut helppoa minulle.)Saan todella usein kuulla siitä miten minun ei tarvitsisi herkkulakkoilla tai "dieetata" kun olen jo niin hoikka,en ymmärrä miten ihmiset eivät käsitä sitä että minä haluan myös pysyä hoikkana, ja tällä tekniikalla siinä onnistun! En siis tosiaan ole millään dieetillä, pyrin vaan syömään aina mahdollisimman terveellisesti! Mielestäni terveellisten elämäntapojen kuuluisi olla normi, mutta nykyisin se nähdään jonain eritysruokavaliona.....

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Veit sanat suustani!! Todella hyvä pointti tuo viimeinen lause. Usein niiden ruokailutottumuuksiin puututaan, kellä homma on parhaiten kasassa ja taas todella ylipainoisten ruokailutottumuuksiin puuttuminen on tabu.

Eve

Heh, juuri kirjoitin vähän samaan asiaan liittyen joten jaan täysin ajatuksesi :) se on ihmeellistä miten terveelliset valinnat usein kyseenalaistetaan hoikkien kohdalla. Miksi joku toivoo että hyvässä kunnossa oleva ihminen syö huonosti? Mun mielestä tulisi yhtä lailla kunnioittaa niiden elämäntapoja jotka pitävät tiukasti kiinni terveellisistä tavoista kuin niiden jotka syövät vapaammin.

Anonymous

Hyvä postaus jälleen kerran! Tuntuu muutenkin että kaikkiin terveellisiin elämäntapoihin liittyviin asioihin suhtautuu nykyään hirveen negatiivisesti ne jotka ei itse noudata niin terveellisiä elämäntapoja.. :-D Kiitos tästä blogista, täältä saa hyviä vinkkejä ja lisää motivaatiota!:)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos itsellesi! Tosi kiva kuulla :) Ja niin se tuntuu olevan! Ehkä sillä koitetaan saada jotain vertaistukea siihen omaan pullan syömiseen. :D

Aino Rouhiainen

Näinpä juuri. Oon käsitellyt samaista aihetta muutamaan kertaan omassa blogissa myös ja törmännyt tähän useita kertoja. Koska urheilen paljon niin usein sitä ei voida ymmärtää miksen voisi syödä sitä palaveripullaa tai kakkua.. "sähän kulutat niin paljon muutenkin" Vaikka kulutankin, niin mielummin täytän energiavarastot paremmilla energioilla kuin sokerilla ja huonoilla rasvoilla.Se on hassua että siitä saa sanoa jos joku ei syö epäterveellisiä juttuja, mutta auta armias jos menet sanomaan toiselle että pitäisköhän sun jättää tuo pulla välistä :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

No niinpä :D Toisaalta, kestän mielummin ne kummaksuvat katseet ja kyselyt, kuin syön muiden mieliksi jotain. Eivät hekään mene lenkkipolulle minun mielikseni!

Rahkamuija

Mä oon tehnyt melko paljon töitä sen eteen, että oon omaksunut kohtuullisen järkevän ruokarytmin, koska lapsuudenkodissa se oli vähän sitä sun tätä ja vanhemmat onkin aika ylipainosia ja ymmärrystä terveelliselle syömiselle on välillä vähän vaikea saada.Ja tosi hyvästä tekstistäsi tulikin mieleen, että miksi elää ajatus, että voi laihduttaa vasta, kun homma on jo karannut aivan käsistä? Eikö olisi paljon helpompaa tarttua ongelmaan jo silloin, kun on vain vähän ylipainoa? Kymmenen kiloa on varmasti paljon helpompi hävittää, kuin 40 kiloa, se kannattaisi monen ymmärtää.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

No sanopa muuta! :D Kyllä itse ainakin heti huomaan ilman vaakaakin, kun muutama kilo on tullut lisää. Se on yleensä suoraa seurausta liian tiheään väliin sattuneista herkuttelupäivistä. Sen jälkeen aktivoidun heti katsomaan vähän tarkemmin mitä sinne suuhuni pistän. On vaan niin paljon helpompaa tosiaan tehdä se heti!

Paula

En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, miten jotkut ihmiset eivät ollenkaan ymmärrä nautitun ravinnon vaikutusta painoon ja erityisesti terveyteen. Olen töissä kaupassa, joten usein ostan vuoron päätyttyä ruokaostokset sieltä ja työkaverini näkevät mitä ostan. Yksi työkaveri joka ikinen kerta kassalle tullessani ihmettelee kovaan ääneen, miten voin pysyä hoikkana, vaikka ostan joka päivä kauhean määrän ruokaa. Suuri osa ostosteni tilavuudesta on kuitenkin vihanneksia ja hedelmiä. Hän itse ostaa joka päivä mm pari kismettiä ja paketin pekonia. Sitten on aina näitä tyyppejä, jotka ihmettelevät miten voivat olla joka kuukausi flunssassa, kun samalla päivittäiseltä ruokalistalta löytyy pakastepizzaa, kanannugetteja, karkkia ja ranskanleipää. Aargh :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Voi ei ! Naurahdin ääneen :D Se on mielestäni jo huolestuttavaa, kuinka huonolla mallilla suomalaisten ravitsemustuntemus on! Pudistelen vieläkin päätäni täällä tuolle työkaverisi kommentille :D

Minna

Olen aivan samaa mieltä kanssasi! Ite päästin itteni lihomaan joku vuosi takaperin abivuonna. Kun sitten aloin taas urheilla huomattavasti enemmän ja syödä terveellisemmin, huomasin, että monet ikään kuin paheksuivat aina vain sitä, etten halunnut syödä kahvin kanssa pullaa ja kakkua. Huomasin jännän asian, että jotkut saattoivat sanoa minulle, että oletpas sinä lihonut ja sitten kun laihdun, niin samat ihmiset saattoivat moittia sitä, että olen niin tarkka syömisistäni tai vetosivat siihen, että minulla menee koko touhu yli.Olen miettinyt sitä, että miksi kulttuurissamme saa puhua huonoon sävyyn siitä, että toinen on laiha tai hän elää jonkun mielestä liian terveellisesti ja pitää itselleen liikaa kuria, mutta lihavalle ihmiselle ei sovi sanoa mitään hänen elämäntavoistaan ja epäterveellisestä ruokavaliostaan? Sekin on kyllä jännää, että jotkut ylipainoiset ihmiset vetoavat huonoon aineenvaihduntaan tai huonoihin geeneihin, kun kyse on usein omista valinnoista. On tietysti sairauksiakin, jotka vaikuttavat ylipainoon, mutta kuitenkin.. Onko helpompi ajatella, että ylipaino johtuu sellaisista asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa?

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Olen useasti miettinyt tuota! Veikkaan, että he tuntevat suuremman piston sydämessään sillon, kun he kahvittelevat ison kakunpalan kera ja sinä kieltäydyt herkuista. Silloin on helppo kritisoida toisen valintoja, kun oikeastaan harmittaa vaan enemmän se oma kakku. Ja en yhtään väheksy geenien tai kasvautuksen vaikutusta. Toki jos on pienestä pitäen oppinut, että voi ja kerma kuuluvat jokaiseen ruokaan, on laihtuminen hankalampaa. Kuitenkaan se ei ole mahdotonta. Ja niinkuin sanoit, liian usein vedotaan niihin huonoihin geeneihin.Kiitos kommentistasi Minna :)

Rita

Olen samaa mieltä. Ja ihan top ten -ärsyttävyyksien joukkoon lukeutuu myös viimeksi tänä aamuna koettu "no justhan sä kävit salilla niin voit ihan hyvin ottaa tän pullan". Joo, niin kävin salilla, mutta jos otan sen pullan niin tulos on plusmiinusnolla, pahimmillaan plus jotain, niin miksi ottaisin? :D Ei mun elämä varmasti yhteen pullaan tulisi kaatumaan, mutta vedin eilen mättöpäivänä pari sataa grammaa irtokarkkeja ja olo on vieläkin sen jäljiltä vähän töhökäs. Mielummin kauhon nieluuni treenin jäljiltä jotain, mikä oikeesti tukee sitä mun treenaamista ja hyvinvointia. Välillä pitää ja saakin herkutella, niin kuin eilen teinkin (ja ekaa kertaa pitkästä aikaa HYVÄLLÄ OMALLATUNNOLLA!) mutta muuten tykkään kyllä enemmälti pysyä ruodussa.Hyvä postaus kyllä, voisin luetuttaa tän muutamalla lähipiirissä elävällä, josko he tajuaisivat jotain... :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Rita kommentistasi! :)Ja olen ihan samaa mieltä kanssasi :D Omia valintoja joutuu välillä selittelemään, mutta jossain vaiheessa se pullan tyrkyttäminenkin loppuu. Ainakin siis niiltä lähipiirin ihmisiltä! Se on mukavampi tosiaan herkutella silloin kun mieli tekee ja on sen päättänyt tehdä, kuin pakolla jossain firman "perjantaipullan" ääressä :D

Pauliina

Tää on aihe on sellanen mikä kismittää mua suuresti! Oon itse aina ollut suht pienikokonen ja hoikka. Oon alle 160 senttinen ja paino ei ole koskaan käynyt 50 kilossa. Mua ärsyttää juuri tuo että tullaan tuputtamaan pullaa ja sitten kun sitä ei ota, niin aletaan sanomaan että "kyllä sulla on varaa ottaa". Mun kaverin äiti kerran kehtasi kysyä että onko mulla anoreksia ja tenttasi teenkö millaisia lenkkejä jotta pysyisin hoikkana. Musta on erittäin epäkohteliasta alkaa hoikalle ja ylipäätänsä kenellekkään sanomaan mitään tuollaista. Ei kahvipöydässäkään läskille sanota että sun ei varmaan tarvitsisi ottaa yhtään enempää juustokakkua kun oot noin lihava! Niinkuin hoikalle olisi oikeus tulla sanomaan se mielipide kuinka paljon ja millaista ruokaa saat ottaa. Ylipäätään kenenkään ei saisi mennä kommentoimaan tutun tai tuntemattoman ihmisen ulkonäköä tai painoa, ellei henkilö ole erittäin läheinen. Positiivinen palaute on asia erikseen! Paino varsinkin voi olla joillekkin hyvin arka paikka ja sen kommentoiminen voi olla erittäin paha virhe. Musta se kertoo huonosta sosiaalisesta älykkyydestä kun mennään arvostelemaan ja kommentoimaan toisen syömisiä, painoa tai ulkonäköä.Huhhuh mikä kuumotus tästä aiheesta :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Erittäin hyvä kommentti Pauliina! Tuo on todella ikävää. Itsekin olen joskus näitä tenttailuija ja tuputuksia saanut ja olen niistä mieleni pahoittanut. Paino on tosiaan jokaisella henkilökohtainen asia, ja jokainen ihminen tuntee olonsa parhaaksi eri painossa. Pitää siis olla todella suuret perusteet mennä kritisoimaan toisen ruoka- tai liikuntatotttumuksia! :)

Hanna

Word! Niin samaistun tähän. Kerran yksi ystäväni oli aloittamassa jotain nutrilet-pussikeittodietin tyyppistä ja totesin hyvin suorasti mitä ajattelen kyseisistä kuureista. Siihen hän totesi että hyvä minun laihana on olla sitä mieltä kun minun "ei tarvitse tehdä mitään ja pysyn aina hoikkana". Hmm siihen ei tietenkään vaikuta että vietän iltani salilla ja jätän mäkkiateriat poikkeuksetta väliin...Tää sun blogi on yks lemppareista tällä hetkellä, täytyy päivittäin käydä kurkkaamassa jos ois jotain uutta luettavaa, tosi paljon voin samaistua suhun monella tapaa :)/Hanna

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kovasti Hanna kommentistasi! :)Se on tosiaan ilmeisesti helpompi ajatella tuolla tavalla, ja heittäytyä siihen uhrin rooliin "joudun näännyttämään näillä pussikeitoilla itseni ennen kuin minun on mahdollista laihtua". Vaikka loppupeleissä sillä oikealla ruokavaliolla ja treenillä tosiaan olisi paljon helpompi saavuttaa se ihannepaino. Näiden epäilijöiden pitäisi vain kokeilla itse, että uskoisivat ;)

alluk

Tosi hyvä postaus! Paljon faktoja mukana :) mua itteä myös ärsyttää tuo tuollainen "kyllähän SULLA on varaa syödä" niin.. mutta kuinka usein? Kuinka vaikeaa voikaan olla tosiaan ymmärtää noiden kahden asian, syömisen ja liikkumisen ym vaikutuksia.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Alluk!Ja tosiaan, ei olisi enää kohta varaa, jos jokaisen pullan ja namusen ottaisi ahnaasti vastaan :) Elämä on valintoja. Joka päivä ei voi olla herkkupäivä :)

Anonymous

Hyvä teksti!Olen pienikokoinen ja aina ollut normaalipainoinen. Syön monien mielestä hyvin terveellisesti, ja niin syönkin, koska pidän sellaisesta ruoasta. Kuitenkin myös herkuttelen usein, ja siksi en ole koskaan ollut erityisen laiha. Koska moni kuitenkin pitää minua pienenä ihmisenä, jonka ei pitäisi erityisemmin katsoa mitä suuhunsa laittaa, olen tottunut siihen että en erityisemmin pidä meteliä syömisistäni ja liikkumisistani, ennemminkin vähän peittelen terveellistä elämäntapaani ettei muille tulisi paha mieli. Niin usein huomaa ihmisistä jotka eivät onnistu liikkumaan/syömään niin terveellisesti kuin haluaisivat, että he jotenkin ärsyyntyvät kun näkevät minun syövän terveellisesti tai kuulevat liikuntaharrastuksistani. Se on ihan nurinkurista! Uusimmassa Trendissä oli muuten hyvä juttu tähän aiheeseen liittyen: siitä miten laihduttaa ei enää oikein saisi näinä "body acceptancen" aikoina, vaikka tarve olisikin.t. Siri

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Siri! Turhaan peittelet terveellisiä elämäntapojasi. Voit olla enemminkin hyvänä esimerkkinä muille :) Enpäs ole lukenut tuota trendin juttua. Tuli vain mieleen, että itselläni se "kehon hyväksyminen" tarkoittaa juuri sitä, et hyväksyn sen, että olen lihonnut ja hyväksyn myös sen, että sen eteen on tehtävä jotain. Niin, ettei niitä tuntemuksia lakaise vain maton alle, vaan päättää että arvostan vartaloani tarpeeksi, pitääkseni siitä hiukan parempaa huolta!

Anonymous

Iso kiitos ihanasta ja innostavasta blogista, oot inspiroinu mua ihan mielettömästi!! täältä löytää aina jotain kivaa uutta kokeiltavaa :)

Antti Pulkkinen

Tätä sun blogia on kyl oikeesti ilo lukea! Kirjotat mielettömän hyvin ja sulla on mielenkiintoisia aiheita, jotka tuot älyttömän hyvin esille. Tää on itseasiassa ihan näin miehenkin näkökulmasta aika inspiroivaa settiä! Hyvä Elisa ! :)

elina

Ihan totta puhut! Olen itse täysin normaalimittainen tyttö, ja kummasti kun kertoo kavereilleen käyvän salilla, tai juurikin kieltäytyy jostain kakkupalasta, saa tuimia katseita osakseen. Myös urheilu katsotaan syyksi, miksi pitäisi olla mukana syömässä niitä herkkuja, kun muutkin syö. "No sää sentään käyt siellä salilla melkein joka päivä, niin kyllä sää voisit syödä, mää en tee yhtään mitään ja syön silti..." Kuulen ton lauseen suhteellisen usein tiettyjen ihmisten suusta. Kumma kun jotkut ei ymmärrä, että tälläinenkin harrastus on ennemminkin elämäntapa, mikä vaikuttaa jokaisen elämän aloihin. Kun liikkuu ja pitää huolta kunnostaan, haluaa antaa kropalleen hyvää energiaa ja elää muutenkin sen mukaan.Tosi ihana postaus, kiitos! :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Elina! :) Joo se on hassua :D ihan kuin kävisi siellä salilla ja lenkillä vain sen takia, että voisi sitten kipittää kotiiin syömään karkkia :D Allekirjoitan kyllä ihan tuon viimeisen lauseen :)

Mrs. H

No niinpä! Jostain syystä sitä että liikkuu ja ei syö kaikkea mahdollista roskaa, saa aina puolustella! "Helppohan sun on sanoa" on kuultu pari kertaa ennenkin. Taannoin kun kyllästyin ihmisten tekosyihin kirjoittelin kans aiheesta liikunnan näkökulmasta.Ihana blogi, jatka samaan malliin :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Mrs. H! Se on tosiaan niin helppoa sysätä vastuu pois itsestään. Ja argh, nuo "helppo sun on sanoa"-ihmiset eivät tiedä, kuinka paljon toinen tekee fysiikkansa säilyttämiseen. Tuollaiset kommentit ovat aivan turhia :)

Isa

Hyvä kirjoitus! En tiedä luitko, mutta pari viikkoa sitten hesarin NYT-liitteessä oli kirjoitus liikalihavuudesta. Jutun pointti oli, että lihavuus ei ole yksilöiden, vaan yhteiskunnan vika. Viitaten eineksiin ja yleisen ruokatuotannon piittaamatomuuteen terveellisyydestä jne. Jännä aihe, itse kallistun kuitenkin enemmän samaan kuin sinä, eli se on oikeasti oma valinta miten eläää...

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Isa! :)Meillä loppui just hesarin tilaus (nyyh), joten ole lukenut tuota artikkelia. Jännä aihe tosiaan. Ei sitä syytä vaan voi mun mielestä mitenkään sysätä yhteiskunnan harteille. Se, joka väittää ettei tiedä pika- & einesruoan olevan epäterveellistä, huijaa.

Anonymous

Haluaisin vielä lisätä sen, että paino ei ole ainut terveyden indeksi. Myös laihan ihmisen mm. kolesteroliarvot voivat olla koholla, josta aiheutuu vakaviakin terveyshaittoja. Alhaista painoa ei kannata pitää terveen elämän itseisarvona, vaan syödä ja liikkua vain oman hyvinvoinnin kannalta. Toki lisäkilotkin tuovat riskinsä. Todella hyvä kirjoitus sinulta kaikin puolin! Voin samaistua "geneettisesti" laihana ihmisenä.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Ei tietysti! :) Ei ne pullat ja karkit jokapäiväisenä herkkuna ole hyväksi kenellekään, vaikka hoikkana pysyisikin. Kiitos kovasti! :)

Anonymous

Itse myös useita kertoja kuullut kommentin siitä, miten on varaa syödä pullaa tai mitä tahansa, koska on jo niin hoikka ja käy säännöllisesti salilla. Ihan kuin kävisin salilla pelkästään sen takia, että voisin syödä pullaa? Tottakai sitä syön silloin tällöin, jos mieli tekee, mutta tadaa - välttämättä ei tee? En ymmärrä miksi pitää olla jokin erityinen SYY sille, että valitsee ennemmin omenan kuin suklaapatukan? Ihmisten geenit tottakai vaikuttaa ulkomuotoon ja kropan rakenteeseen, mutta se on ihan höpönlöpöä, että syytetään geenejä lihavuudesta. Geenit voivat olla syy taipumukseen lihoa herkästi, mutta ne eivät ole syy sille, miksi et ole itse tehnyt mitään ylipainon voittaaksesi ja kadottaaksesi.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Aivan :) Mielummin niin päin, että sille suklaapatukan syömiselle on jokin erityinen syy! Maistuukin paremmalta niin päin ;)

Nanna

Hyvä teksti! Toi on kyllä mielenkiintoinen juttu, miten monet eivät vain tunnu hahmottavan terveellisen ruokavalion ja painon yhteyttä noissa arjen ruokailutilanteissa, vaikka varmasti kaikki periaatteessa tietävätkin, että ylensyönti ja varsinkin liiallinen herkuttelu johtavat yleensä ylipainoon. Onhan se toki helpompaa ajatella, että paino on geeneistä kiinni eikä siihen muka voisi vaikuttaa. Toki geeneillä on vaikutusta esim. lihomistaipumukseen, mutta "huonot geenit" eivät todellakaan tee kenestäkään automaattisesti ylipainoista, jos muistaa liikkua ja syödä terveellisesti. Itse olen aina ollut hyvin hoikka, hieman alipainoinenkin, vaikka herkut ovat aina maistuneet. Totta kai aika usein kuulen kateellisia kommentteja siitä, miten voin syödä mitä tahansa lihomatta, mikä tiettyyn pisteeseen pitääkin paikkansa, mutta aika varmasti minäkin lihoisin, jos söisin hirmuisia määriä roskaruokaa enkä liikkuisi ollenkaan. Onhan se toki epäreilua, että jotkut lihovat helpommin kuin toiset, ja itse syön kyllä hyvällä omallatunnolla herkkuja (maltillisia määriä tietysti), ja se on muiden ongelma, jos ovat kateellisia :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos! :) Tosiaan, ei kannata välittää tuollaisista kommenteista! se, mitä suuhunsa pistää, on kaikkien oma asia ;)

Maria Morri

Niin hyvin krjoitettu, ja todellakin kans ärsyttää tää! :D Just viimeks jouluna sukulaisissa tuli todistettua... "Olet hoikka, ihan hyvin voit vetää punkkua, syödä juustoja, vetää suklaata ja kunnon ruuat siihen vielä päälle, hoikka olet, ei mitään hätää, sulla on kuulepas varaa vetää!"Noh, kaks viikkoa mässytystä siinä muiden mukana ja paino oli noussut melkein kuusi kiloa (josta varmasti joo kerääntyneitä nesteitä jokin osa), mutta olin siis painavampi kuin olen koskaan eläessäni ollut. Tiesin kyllä itsekin ihan hyvin et joo, ei tää oikein nyt mene, mutta ei jaksanut sitä vääntöä ja tappelemista joka ruuasta ja syömisistä helposti tulee. Olinpa vaan aika järkyttynyt palatessani kotiin ja oikein tajutessani tilanteen. Peilikuva oli tursunnut, vaatteet kinnasivat todella pahasti jos edes mahtuivat päälle, oli kuin olisi tullut ihan väärän ihmisen vaatekaapillekin. Olkoot siinä opetus itselle koko loppuiäksi... En vaan suostu enää taipumaan "painostuksen" ja suostuttelun alle, oon päättänyt.Mutta niitä kiloja sitten tulikin koko alkuvuosi pudotettua, mitä tietenkään ei myöskään voi hoikka ihminen ääneen sanoa, koska jos on lähtökohdiltaan normaalipainoinen, tietenkin kaikki painonpudottaminen on heti anoreksiaa ja iso nou-nou. Noh, aina voi edes sanoa, että halvempi konsti se on muutama kilo tiputtaa kuin pistää vaatekaappi uusiksi sen takia ettei enää mahdu vaaatteisiinsa. ;<Mut et joo, ei kannata tosiaan ihmetellä, miksi hoikka ihminen kieltäytyy pullasta. Jos on huolissaan omasta painostaan, kandeis ehkä ottaa mallia eikä vain rutkuttaa miten väärin se on, ettei hoikka syö pullaa (tai sen kerran kun syö, että syö). :D Imho kun tietää, miten valtavasti energiaa siinä ihan hetkessä vedettyssä pullassa on, ja miten kauan sellaisen energiamäärän kuluttamiseen menee aikaa, alkaa hyvin nopeasti kyllä tulla se fiilis, että kannattaako tää nyt oikeesti, onko tää noin viiden sekunnin mielihyvä sen arvoista. Luonnollisesti se on jokaisen oma valinta viime kädessä, mutta itseään siitä valinnasta voi sit vaan syyttää. Itse voi myös tehdä valinnan tehdä asialle jotain. Vaikeimpina hetkinä toki sen valinnan voi joutua tekemään monta kertaa päivässä uudelleen....

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos hyvästä kommentista!Siitä sen näkee, että kyllä se hoikkakin ihminen niistä herkuista lihoo, ihan samalla tavalla! Se todellaan laittaa ajattelemaan, kun miettii kuinka paljon sitä terveellistä ruokaa, mistä saa kaloreiden lisäksi niiiin paljon muita hyviä juttuja, voi syödä samalla kalorimäärällä, kuin vaikkapa yhden pullan. Mielestäni muutenkin maailmassa on nykyään liian sellainen kaikki-mulle-heti-nyt-trendi. Ei olla valmiita sitoutumaan mihinkään pitkän tähtäimen tavoitteisiin, vaan aina valitaan se hetken mielihyvä. Suomalainen sisu on valitettavan kaukana monista tämän sukupolven edustajista. :/

Aino

Heh, mulla on aivot niin jumissa että mitään järkevää kommenttia en kyllä saa aikaseksi, mutta pakko silti kommentoida kun oli niin hyvä postaus! :D Allekirjoitan tän ihan täysin.Meidän suvussa on tosi ärsyttävä tapa kyllä olla ymmärtämättä toisten ruokavalintoja ja mun mummo aina sanookin, että "otahan nyt lisää/syö vähän enemmän, kun oot niin hoikka nykyään".. joo, ihan vahingossahan sitä on hoikistuttu eikä yhtään hikeä sen takia vuodatettu :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Aisku! :)Joo toi on hassua. Varsinkin vanhemmat ihmiset usein tuputtavat sitä ruokaa. Sen ymmärrän vielä jotenkin, kun on saattanut sota-ajoista jäädä mieleen se, ettei ruokaa ole ollut.

maggy

Hyvä postaus tosiaan!! :) Mielelläni jätän alkoholit pois samoin sipsit ja karkit opiskelija-elämästäni.. Välillä jengi ihmettele miten näytän niin urheilevalta nuorelta mieheltä, kuka syö kunnon annoksia aamiaisella hedelmiä ja suuria määriä salaattia ja täyslihaa ja välipaloiksi paljon rahkaa ja silti sporttinen. Hauskaa voi pitää juhlissa ilman roskaruokaa ja alkoholiakin!P.S kun löytäisikin naispuolisen kumppanin kuka ajattelisi samoin eikä sen takia jättäisi seurustelua siihen,että alkoholi ei maistu.. :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos Maggy! Veikkaan, että kyllä niitä naisia löytyy! Itselleni ainakin se tuo vain plussapisteitä kumppanissa, jos alkoholi ei maistu. Ehkä sun pitää etsiä sitä tyttöystävää jostain urheilun parista! Soprttiset tytöt harvoin itsekään kännäävät :)

Miss A

Hyvä teksti! Etenkin tuo loppu upposi. Olen muutaman viime vuoden aikana lihonnut todella paljon ja eihän se ole kenenkään muun vika kuin minun. Eikä kukaan muu voi korjata asiaa, kuin minä. Onneksi olen tämän vuoden aikana saanut ruokavaliota viilattua parempaan suuntaan, ja syön nykyään paaaljon hedelmiä ja vihanneksia ja herkuttelen huomattavasti vähemmän. Viime viikkojen aikana olen myös tajunnut sen liikunnan tärkeyden ja siinäkin asiassa kaikki on minun omissa käsissä :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiva kuulla! :) Ja mahtavaa, että olet saanut heti otettua ohjat omiin käsiin! Ei niitä muutoksia kuitenkaan kukaan voi kenenkään puolesta tehdä :)

Tyt

Hyvä postaus! :) Juuri noinhan se menee. Mutta niin se menee myös päinvastoin. Jos lihava ihminen kerrankin syö jotain "hyvää", kuten vaikka sitä lounaspizzaa, saa hän helposti kommenttia siitä, että "ei sun kannattaisi noita syödä" tms, vaikka kyseessä saattaisikin olla ainoa herkkupala pitkään aikaan. Siinä tilanteessa katoaa tosiaan se, että se lihavakin saattaa tehdä päivittäin töitä sen eteen, että laihtuisi, mutta hänkin tarvitsee sen herkkupalan, edes joskus :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Ihan oikeassa olet! Mutta sanotaanko lihavalle ikinä noin? Itse en ole ainakaan kuullut koskaan. Jotenkin se on enemmän hyvien tapojen vastaista. :D

Tyt

No ainakin itse olen joutunut usein kuulemaan :( tosin ne ihmiset ei sitten oo niitä lähimpiä ystäviä olleet, vaan kauempaa on huudeltu. Sama juttu kaupassa, jos on käynyt ostamassa vaikka suklaapatukan, usein joku kauempana oleva kommentoi ystävälleen tai muulle tuon asian, ihan kun en muka kuulisi...

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tosi kurjaa tuokin! Varsinkin, kun kukaan ei voi tietää johtuuko ne kilot esimerkiksi juuri kilpirauhasen vajaatoiminnasta. :(

amanda

Olipas hyvä kirjotus! Oon ite myös törmännyt samaan asiaan, kun normaalipainoisena yritän vältellä herkkuja ja syödä mahdollisimman terveellisesti. Itsellä päätavoitteena ei edes ole laihdutus tai kaloreiden tarkkailu, vaan ylipäätään hyvä olo. Bonuksena tulee sitten vielä hyvä kroppa ja virkeä mieli! Tajusin jossain vaiheessa, ettei karkeista, pullasta ja roskaruuasta tule hetken nautinnon jälkeen muuta kuin vatsa kipeeksi ja turvonnut, huono olo. Jos järjellä miettii, miksi söisin hedelmäkarkkeja kun voin syödä oikeita hedelmiä ja marjoja? Tuhat kertaa paremman makuisia, kuin teollisesti valmistetut feikkiversiot.. Ja miksi söisin jotain sellaista, mikä tekee vahinkoa omalle keholleni? Tottakai voin silloin tällöin syödä palan kakkua tai ottaa pari drinkkiä, kohtuudella kuitenkin. Mielestäni omasta vartalosta kannattaa pitää hyvää huolta, ennen kuin on liian myöhäistä ja esimerkiksi sairastuu lihavuudesta johtuviin sairauksiin. Pidetään itsestämme hyvää huolta ja nautitaan elämästä! Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista, jatka samaan malliin! :) <3

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos mahtavasta kommentistasi! :) Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Oma vartalomme on se ainoa, jossa joudumme viettämään koko elämämme. Kannattaa siis pitää siitä hyvää huolta!

Kinuski

Niin hyvä postaus! Itse olen kans hoikka ihminen, mutta kiloja pääsi tulemaan syksyn aikana ja mainitsin siitä kavereilleni, jotka itse laihduttavat. Heidän mielestään oli hyvä juttu, että olin lhonut sen 5kg, vaikka itse en enää tuntenyt oloani hyväksi. Jotenki joillakin ihmisillä on sellanen ajatusmalli, että hoikat ihmiset ovat automaattisesti tyytyväisiä kroppaansa ja voivat vetää sen pitsan joka päivä. Mutta mikään ei ole pysyvää ilman vaivanäköä, kuten itsekin sanoit! :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos! :) Ja mielestäni on muutenkin kummallista kommentoida toisten vartaloita tuolla tavalla. Ei minullekaan tulisi mieleenkään sanoa jollekin, että mun mielestä sä näyttäisit vähän paremmalta muutama kilo hoikempana. Eikä kyllä oikeastaan tule edes sellaisia ajatuksia mieleen :D

Anna A

Itse näen, että ihmisen painoon (ja terveyteen) vaikuttaa pyhä kolminaisuus; geenit, ympäristö ja ihminen itse. On totta, että ihminen itse valitsee lopulta mitä syö (tai on syömättä), mutta ei kannata aliarvioida myöskään ympäristön vaikutusta. Se, millaisiin ruokatottumuksiin on kasvanut, ohjaa ihmisen käyttäytymistä vielä pitkään ja noista tavoista voi olla vaikea kasvaa pois (osaako esim. laittaa ruokaa). Varakkuus vaikuttaa siihen millaisia tuotteita kaupasta voi ostaa (=osaa sillä rahamäärällä ostaa) ja ulkopuolelta tai sisältä tuleva stressi vaikuttaa siihen, miten mielihaluja pystyy vastustamaan. Geenit puolestaan säätelevät sitä, kuinka herkkä ihminen on loppujen lopuksi lihomaan (=kuinka paljon työtä pitää tehdä painon hallitsemiseksi) ja mahdollisesti myös sitä, millainen ruokavalio on se sopiva (vhh, viljaton, sokeriton, rhh, kasvis ym...). Lisäksi voi olla yliherkkyyksiä ja allergioita ja mahdollisia suvussa kulkevia sairauksia, monesti geenien ja ympäristön "aiheuttamia" (lisäaineet, torjunta-aineet, kosmetiikkatuotteet...) jotka voivat vaikuttaa siihen työmäärään mitä painonhallinnassa tarvitaan. Ja näitä yliherkkyyksiä ei välttämättä tunnista, koska se kuiva iho nyt sattuu vaan kulkemaan suvussa. Kaikilla ei ole kaikkia ongelmia, joillakin on kaikki ja joillakin ei ole noista yhtään. Tästä syystä näkisin, että toisen painoon tai syömisiin puuttuminen on paitsi epäkohteliasta, myös lyhytnäköistä koska emmehän me tosiaan näe asiasta kuin pienen osasen. Sen mitä se ihminen juuri sillä hetkellä syö. -Anna-

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Näinhän se on! Toki kaikilla asioilla on merkitystä, mutta hyvin pitkälle oman ruokavalion ja treenitapojen muutoksella pääsee. Se, että sysää vastuun pelkästään geeneille, ympäristölle, rahanpuutteeseen, oikeastaan ihan mihin vain ulkoiseen asiaan, on hölmöä. Tietty kilpirauhasen vajaatoiminta sun muut sairaudet ovat asia erikseen. Mutta helposti ihan peruspulliainen kuvittelee, että hoikat ihmiset vain maagisesti pysyvät hoikkana tekemättä mitään sen eteen. :D

Anonymous

Erinomainen postaus! Itteäni häiritsee omassa mummolassani / poikaystävän mummolassa se pullan ja karkin määrä, mitä tarjotaan. Omassa mummolassa vielä juuri ja juuri kehtaan kieltäytyä, mutta poikaystäväni mummolassa koen tilanteen jotenkin "kiittämättömäksi". Lisäksi käymme siellä aika usein, joten en yksinkertaisesti viitsi kieltäytyä kun kaikki muut ottavat kahvileipää tai tarjotaan karkkia. Graaah!! :D muutaman kerran olen sanonut, etten halua kiitos, ja ihmettely on ollut juuri niin kiusallista kuin vain voi kuvitella. Ja ihmettelyt eivät nimenomaan liity painooni vaan siihen, kuinka en ota vastaan heidän tarjoilujaan. Todella tuskastuttavaa! :D vanhat ihmiset kun näyttävät ottavan herkästi itseensä, mikäli heidän tarjottavansa eivät maistu. Olen koittanut ajatella, että ei se pari mummon tarjoamaan kakkupalaa kuussa tunnu missään, kun treenaa paljon, mutta ihan periaatteesta ärsyttää, ettei mun valintoja kunnioiteta! :D

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tiedän tunteen! Itselläni harvoin on noita tilanteita, mutta aina ne ovat kiusallisia. Ehkä siinä pitää vain rauhassa selittää, etteivät herkut kuulu tällä hetkellä ruokavalioon ja toivoa että he ymmärtävät. :/

Anonymous

Itsekin olen tästä samaa mieltä, hyvä kirjoitus! Noille mummoille ja mammoille se ruuan tuputus taitaa olla jonkinlainen rakkaudenosoitus. Ja harvoin heidän nuoruudessaan ylipainoisia näkyi, kun työ oli paljon fyysisempää ja mäkkejä eikä oikeastaan karkkejakaan ollut saatavilla.Tietenkään tämä ei ihan näin mustavalkoista ole, sitä on välillä itsekin hoikkana (ja kotoa terveet elintavat oppineena) joskus vaikea ymmärtää. Esim. Patrik Borgin kirjoitukset ovat laajentaneet omaa ajattelutapaani ja vähentäneet suoraan tuomitsemista.Ja vielä lopuksi: nykytutkimusten mukaan suurimpia riskejä ihmisen terveydelle ovat tupakointi ja liikkumattomuus. Eli nämä tappavat kehittyneissä maissa varmimmin :) Ylipaino on sitten kolmas vaaratekijä. Eli pieni ylipaino ei ole niin vaarallista kuin liian vähäinen liikkuminen.

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos! Niinhän se on. Maailma on ollut kovin erilainen silloin kun he ovat olleet nuoria. Sota-aika on jättänyt pysyvän jäljen heihin ja ymmärrän oikein hyvin sen, miksi he tuputtavat. Kuitenkin tämä ilmiö on valitettavasti myös nuorten keskuudessa.

minna moccasin

Hyviä ajatuksia tässä viestiketjussa sadellut pilvin pimein! Mutta onko sitten konkreettisia ehdotuksia, kuinka vastata piikittelyyn? Itse sain tuta työkaverin epävarmuuden menneellä viikolla, kun söin päivän toista terveellistä ateriaa (aamiainen, lounas) työpaikkamme keittiössämme. Paikalla oli useampia työtovereitani. Kaikkien kuullen tämä työntekijä julisti että en voi mennä kesällä bikineissä rannalle, kun olen niin laiha. "Ja taas se syö, vaikka juuri söi." Nielin kiukkuni enkä sanonut mitään saman tasoista. Oikeastaan yhtään mitään. Seuraavana päivänä sama jatkui: ethän suuttunut eilen, kun sanoin sua läskiksi? tällä henkilöllä on itsensä kanssa jokin ongelma, mutta tahtoisin pystyä vastaamaan henkilölle jotain.

Anna A

Mun mielestä tuollainen on aika lähellä työpaikkakiusaamista, varsinkin jos se on jatkuvaa. Suosittelisin selvittämään asian suoraan ko. henkilön kanssa kahden, tai mahdollisesti esimiehen ja ko. henkilön kanssa. Voisit kertoa, että tuollainen kommentointi loukkaa sinua ja on mielestäsi epäsopivaa työyhteisössä.-Anna-

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tosi kurja kuulla, että joudut kohtaamaan tuollaista työpaikallasi! Olen samaa mieltä Annan kanssa, tuo alkaa kuulostaa työpaikkakiusaukselta. Usein tällaiset ihmiset kuittaavat nämä solvaukset sillä, että "no hei vitsillä mä vaan!". Parasta on mielestäni silloin tehdä selväksi, että sinua tällaiset vitsit eivät naurata vaan sinulla tulee niistä paha mieli. Jos tämä ei lopu, niin silloin selvittelyyn pitää ottaa mukaan joku kolmas osapuoli, esimerkiksi työsuojeluvaltuutettu. Kenenkään ei pitäisi joutua kuuntelemaan tuollaista työyhteisössään. Ja niinkuin sanoit, nuo ihmiset usein peittelevät omia heikkouksiaan näiden solvauksien alla. Kun niille ei anna mahdollisuutta siihen, he joutuvat kohtaamaan rehellisesti sen, millaisia he ovat.Tsemppiä!

RagDoll

Kannattaa sanoa kaikkien kuulle, että jos sinä et ole sujut oman kokosi kanssa, niin ei se asia minua arvostelemalla muutu.. Jos ei asia muutu, ota asia esiin pomon kanssa.Olin myös työpaikassa, jossa työkaveri haukkui laihaksi ja levitti huhua, että olen syömishäiriöinen, koska olin hoikka. Pahinta oli, että tämä tapahtui tapahtui selän takana ja kuulin vahingossa keskustelun jota ei tarkoitettu minun korvilleni.. Selvisi että tämän valheen oli kuullut kaikki pomoa myöde, minua lukuunottamatta. Kyllä kiehui!

Anna A

Mun mielestä tuo asia kannattaa selvittää rehellisesti kahden kesken tuon huutelijan kanssa, eikä aloittaa mitään julkista naljailua työpaikalla. Onhan se kiva näpäyttää takaisin koska tunteitani on loukattu, mutta itselleni ainakin tulisi asiasta niin paha mieli, etten koe sitä sen arvoiseksi. Tuossa on lisäksi se vaara että työilmapiiri muuttuu ikäväksi eikä työnteko huonossa ilmapiirissä ole mitenkään helppoa. Suosittelen selvittämään asian asiallisesti, kuten aikuiset yleensä.-Anna-

Anna A

Toivottavasti asia selviää, etkä joudu enää kuuntelemaan ikävää naljailua työpaikallasi.-Anna-

Anonymous

Niin totta joka sana :). Siitä parista kilosta se lähtee eli kannattaa pitää huoli että niitäkään ei tule :)

Anonymous

Todella hyvä teksti! Löysin hiljattain blogisi ja muutaman päivän välein on pakko tulla katsomaan löytyisikö täältä mitään uutta luettavaa. Itse olen herkkujen ja kaiken epäterveellisen ruuan rakastaja. Hedelmät on hyviä, ja niitä tuleekin syötyä päivittäin, mutta mikään ei ole parempaa kuin sipsipussi viikonloppuna leffankatselemisen yhteydessä, tai suklaapatukka hirveänä duunipäivänä. Siten tämä kohta tekstistäsi jäikin mieleen:"Juttelin yhtenä päivänä hänen kanssaan siitä, miten hoikkien ihmisten terveellisiin valintoihin suhtaudutaan usein varauksella. Jos kieltäytyy kakkupalasta, loukkaannutaan ja sanotaan että "kyllähän sinä voisit syödä kun noin hoikkakin olet!"." . Näin herkkujen rakastajan näkökulmasta tämä töksäytetty kommentti on niin helppo ymmärtää. Liikun ja kulutan energiaa, sen takia että uskaltaisin joskus syödä niitä herkkuja. Sen takia sitä ei aina ymmärrä, kun jotkut liikkuvatkin sen takia, että se on superkivaa ja siitä tulee se hyvä fiilis. Itselle liikkuminen kun on tosiaan aina ollut painonsäätelyn elementti, eikä niinkään sellainen kiva ja mukava puuha. Kymmeniä urhelilajeja on tullut kokeiltua, mutta vielä ei ole tullut sellaista lajia vastaan jota rakastaisin ja tekisin todella mielelläni säännöllisesti. Tällainen näkökulma tällä kertaa! Toivottavasti tekstistä sai jotain selvää:). - Kipsu

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Kiitos kommentistasi Kipsu! :) Ymmärrän toki tuon sinun pointtisi. Itse en vain ole ikinä pysynyt kunnossa pelkällä urheilulla. Minulle ainakin ruokavaliolla on hirmu paljon suurempi merkitys. Mutta mukava kuulla myös toisia kantoja tähän! Ymmärrän taas hiukan paremmin, miksi jotkut tuollaisia kommentteja sanovat :)

Jitendra

Tiede4n hyvin tuon tunteen.Pinja on aina kavunast te4ydelliselle4 sopusuhtaisella ke4yre4lle4, hieman pyf6ree4, mutta niin saa ollakkin.Huomasin jo pari vuotta sitten, ettei perus ruotsalaisketjujen farkut mahdu meille, ne kiriste4ve4t.Toivottavasti Pinja ei ikine4 halua H&M:n Hello Kitty farkkuja, koska ne eive4t mahdu Pinjalle, eive4t mahtuneet ennenke4e4n, eive4tke4 mahdu nytke4e4n.Jos halutaan farkut, niisse4 pite4e4 olla resori, mieluiten joustava ja levee4, onneksi on Nova Star, niiden farkut sopivat meille.Yle4osissa en ole viele4 kokenut samaa pienuutta, toki jotkut mekot ovat olleet tiukkoja, ne olen aika hyvin osannut jo silme4me4e4re4isesti katsoa kaupassa.Meille on tulossa sama raidallinen mekko ja se on varmaan suoraan menossa palautukseen, niin monelta olen kuullut jo ettei mahdu pe4e4lle ja on tiukka, joten meille on varmaan site4 turha edes yritte4e4.Jokin te4sse4 suurien ketjufirmojen vaatemitotuksessa kylle4 me4tte4e4, suht pienikokoisille lapsille ne4me4 kylle4 ke4y, mutta antaa olla jos on hiukan edes sellaista normaalia lapsen pyf6reytte4 niin jo kiriste4e4. Suututtaa minuakin!Toivottavasti tosiaan H&M:n Hello Kitty farkkuja Pinja ei ikine4 huomioi, en haluaisi tuottaa pettymyste4. :(

Jenna

Ihan HUIPPU postaus! En keksi mitään fiksua kommentoitavaa, mutta allekirjoitan kyllä koko tekstin, totta turiset joka kohdassa:--)!

Anonymous

Tää on niin totta,itsekkin olen aika hoikka ja tykkään liikkua sen 6 kertaa viikossa ihan vaan koska rakastan liikuntaa.Olen ollu kohta 4kk ilman herkkuja,karkkia,kakkuja ja aina kun olisi tarjolla jotain hyvää ja kieltäydyn niin heti on 7 ihmistä huutamassa korvaan että miksi et syö kun sä voit ja me ei! vaikka niitä karkkeja voisinkin syödä niin en ajatellu niitä muidenkin edestä syödä ihan vaan että heille tulee parempi olo! On toisaalta sääli että ihmiset käyttävät omaa energiaansa mun ruokavalion tarkkailuun.. Hieno postaus :))

Sara

Asiallinen teksti kyllä ! Muutenki oon vastikää alkanu sun blogia seurailemaa ainuita tälläsiä liikunta painotteisia blogeja mitä tykkään seurailla jotenki luontevasti aina kirjottelet yms. :) Joskus oon sortunu siihen että tulee itelle just toi "kyllähän sinä voisit syödä kun noin hoikkakin olet!" ja sit huomaan et hups pari kiloa tuli että tupsahti ! Onneks jaksaa taas saada sen parikiloa poiski, mut se on huvittavaa mitä syitä itelle joskus keksiikää et ois hyvä syy syödä herkkuja (--:

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Niinhän se on! Mutta se on helpompaa silloin, kun sen tajuaa heti silloin parin kilon jälkeen ;) Kiitos kovasti kommentistasti Sara! Mukava kuulla :)

laura

tää on just tätä :D Jos on hyvässä kunnossa sen takia, että tekee paljon töitä sen eteen niin muiden mielestä
et joko syö tarpeeksi, tai sitten yrittävät tuputtaa sinulle ruokaa/herkkuja joita et normaalista syö. Tuttu kuvio.
Naiset on myös kateellisia. Ja heti jos ei syökään jälkkäriä tai muita herkkuja nii leimataan henkilö liian laihaksi, ''toi ei syö mitään'', tol on ''syömishäiriö ja ortoreksia''. minkä takia ihminen ei saa pitää itsestään hyvää huolta, välttää TURHIA HERKKUJA kun niistä ei välttämättä edes pidä.

Sandy

Samaistun! Kyseessä on hyvin suomalainen ilmiö. Samalla tavalla toimivat ihmiset alkoholista kieltäydyttyessä. Jos joku tulee juhliin ja haluaa pysyä vesilinjalla, muut ottavat kunnia-asiakseen saada juomattoman ihmisen murtumaan. Erityisesti miesten keskuudessa kuulee sanottavan: "hei minä tarjoon koko illan, ota nyt!"

On vastenmielistä ja ikävää, ettei muiden päätöksiä kunnioiteta.