"Hän piti siitä, miltä ilma tuntuu rankkasateen jälkeen, kun metsä on täynnä puista tippuvan veden sihisevää rummutusta, joka tyhjentää pään sanoista."

 

Lainaus on Barbara Kingsolverin kirjasta Täyttymysten kesä, jota luen parhaillaan. Se toi mieleeni mielen hiljentämisen ja meditaation. Sitähän me kaikki kaivataan silloin tällöin. Että pää tyhjenisi  hetkeksi kaikesta melusta.

 

 

Olen kovasti yrittänyt harjoitella sitä tämän vuoden aikana. Ensin luin paljon artikkeleita ja kirjallisuutta mindfullnessista ja meditaatiosta, harjoittelin sellaista tiedostavaa läsnäoloa ennen nukkumaanmenoa. Kiinnitin huomiota hengitykseeni, eri ruumiinosiini ja siihen, miltä ne tuntuu.

 

Se rentoutti hyvin, mutta ei vielä tyhjentänyt mieltä täysin. Fokus piti pitää kokoajan kropan tuntemuksissa, muuten ajatus karkasi ja lähti harhailemaan kuin kädestä irti päässyt ilmapallo. Stressaavimpina ajanjaksoina olo oli kuin ilmapallomyyjällä. Kaikista palloista piti kiinni rystyset valkoisina.

 

 

Mindfulness ei varsinaisesti tähtääkään mielen hiljentämiseen samalla tavalla kuin meditaatio, vaan sen pyrkimyksenä on antaa ajatusten tulla ja mennä, niihin varsinaisesti tarttumatta. Halusin kuitenkin kokea tuon täydellisen mielenrauhan. Mielen ilman yhtään ajatusta.

 

Henkka Hyppönen neuvoi Nautitaan raakana-kirjassaan tarkkailemaan omia ajatuksiaan vähän kuin ulkopuolelta. Tiedostamaan sitä oman mielen monologia ja erottamaan itsensä siitä äänestä. Näin saa pieniä taukoja siihen hälinään ja pikku hiljaa ne tauot pitenevät.

 

 

Omalla kohdallani tämä neuvo toimi hyvin. Vieläkään en ole suinkaan mikään Zen-mestari, mutta olen onnistunut saavuttamaan muutamien minuuttien pituisia tyhjän mielen hetkiä. Niitä on vaikea selittää, mutta ne tuntuvat todella hyvältä. Suupielet kaartuvat automaattisesti hymyyn.

 

Ne on niitä hetkiä, kun tajuaa, että kaikki on hyvin juuri nyt. En murehdi tai käy läpi tapahtuneita asioita, enkä stressaa tulevasta. Kaikki mitä on, on tässä hetkessä. Millään muulla ei ole väliä. 

 

 

Ei ole väliä, onko asunto sotkuinen, onko kaupasta unohtunut ostaa jotain, tai onko joku lasku jäänyt maksamatta. Ne saa odottaa. Nyt sillä ei ole merkitystä. 

 

Onko teillä hyviä kikkoja mielen tyhjentämiseen?

Kommentit (12)

Inka

Mainitsit että olet lukenut paljon mindfullnesista ja mediaatiosta, joten osaisitko suositella jotain hyviä kirjoja aiheesta? Oisko tässä ideaa jopa postaukseksi, ellet ole jo aiheesta kirjoittanut? :)

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Tuolla joku jo mainitsikin tuon Eckhat Tollen Läsnäolon voima. Siitä on tosi monet tykänneet. Se on tosin sellanen kirja, mikä vaatii aikaa. Mulle se ei ehkä sen takia sopinut, koska tykkään ahmia kirjan melkein yhdeltä istumalta. Voin silti suositella sitä lämpimästi. Ja sitten taas ihan erilainen lähestymistapa on tuo Hyppösen "nautitaan raakana", mistä mainitsinkin jo postauksessa. Se kolahti mulle.

Mutta näistä aiheista on ihan hirmu paljon erilaista kirjallisuutta, kannattaa vaikka lainata muutamia erilaisia kirjoja. Jotkut toimii toisilla ja toiset toisilla:)

Senja

hei kuullostaapa mielenkiintoiselta. olen pitkään halunnut itsekin aiheeseen tutustua. kiitos kun nostit aiheen esille, nyt sain taas uutta inspiraatiota itsekin!=)

Epätoivoinen

Jes! Onneks löysin sun blogin ja toivon, että voisit antaa pari vinkkiä mulle. Olen normaalipainoinen 17v tyttö. Kävin yhteen aikaan salilla ja haluttuja tuloksia tulikin: vatsalihakset näkyivät jonkin verran. Nyt olen kuitenkin päässyt rupsahtamaan. Vatsalihaksieni tilalla on pömppis, miten hitossa sen saa lähtemään tehokkaasti ja nopeasti! Ihan kuvottaa katsoa itseäni peilistä. Olo on kuin 100 kiloisella, nyt helppiä!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Epätoivoinen: lähde vaikka tänään reippaalle kävelylle ja huomenna tee pieni lenkki illalla. Pikku hiljaa kun aloittaa, alkaa siihen urheiluun taas tottumaan. Luultavasti tuo "pömppis olo" on suurelta osin vain oman pääsi sisällä ja kun pääset taas liikkeelle, se häviää.
Syö paljon kausivihanneksia, marjoja ja juo paljon vettä! Muista syödä tarpeeksi, jotta aineenvaihdunta pysyy vilkkaana. Kivaa kesän jatkoa!:)

Vierailija

Suosittelen kaikille Eckhart Tollen kirjaa Läsnäolon voima! Itse olen kirjaa lukiessa kokenut suuria oivalluksia

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Joo se on ihan "kulttikirja":) Tuntuu että hirmu monet on saaneet hurjan paljon siitä.

Saana

Aivan ihana postaus! Jotenkin itenkin huomaa että käy ihan ylikierroksilla ja kuten sanoit: Olo on kuin ilmapallomyyjällä. Täytyy ehdottomasti myös ruveta tuollaisia kirjoja lukemaan että saisi olon seesteisemmäksi, kiitos!

Hanna Syrjämäki

Hei,

Suosittelen lukemaan Milan Kunderan kirjan Olemisen sietämätön keveys. Olen silläalailla pikkumainen tyyppi, että mua aina nyppii, kun em. kirjan nimeä lainataan väärin. Esim. optikon mainoksessa, "näkemisen sietämätön keveys". Sietämätönhän on nimensä mukaisesti jotakin, mitä ei voi sietää tai kestää, negatiivista.

Hauskaa kesää!

Elisa
Liittynyt17.11.2015

Hei Hanna,

Enpäs ollutkaan kuullut tuota Optikon mainosta :D Olen kirjan lukenut, tosin otsikko oli vain hetken mielijohde. Ihmiset usein käyttävät negatiivisia adjektiiveja kuvaamaan jotain todella ihanaa, esim. "kamalan kaunis", "hirveän hyvää", "sairaan hieno", "älyttömän fiksu" jne.

Kivaa kesää sinullekin!