Niin, miksi juuri minimalismi? 

 

Kuvat: Pariisi, kevät 2014 - shoppailijan paratiisi

 

Alennusmyynnit!! Hullut Päivät!! Osta 3, maksa 2!! Tavallinen perjantai, mutta jotain uutta on saatava heti nyt!! Nyt jos koskaan on kannattavaa suunnata kaupoille tuhlaamaan rahaa. Siellä on kiva pyöriä ja hypistellä uusia tuotteita, jotka on ostettava NYT tai sitten on vain kaduttava myöhemmin - ''Buy now or cry later''. Punainen -70% lappu tekee mistä tahansa tarpeettomasta tarpeellisen. Juuri tätä olen aina halunnut. Tämä ratkaisee kaikki ongelmani. Onnellisuutta saa vihdoin ostettua kaupasta!

Ostamisesta tulee hyvä fiilis. Saa jotain uutta ja ihanaa. Vielä parempi jos sen uuden ja ihanan on saanut esimerkiksi rajoitetusta mallistosta tai suurella alennuksella. Alennuslappu ei kuitenkaan tee huonosti istuvista housuista istuvia, vaan todennäköisesti ne vain vievät tilaa vaatekaapissasi käyttämättöminä. Sen lisäksi, että turha spontaani kuluttaminen (lue: heräteostaminen, entinen lempipuuhani) vie ison loven kukkarosta, jäljelle jää hetken materialismionnellisuuden jälkeen vain enemmän siivottavaa, morkkis ja ne helvetin huonosti istuvat housut. Ne housut näkevät päivänvaloa vain silloin, kun kaikki muut ovat pesussa. Oikeastaan tuskin silloinkaan. Huonosti istuvia housuja ei halua jalkaansa ikinä. IKINÄ! 

Miksi sitten suurin osa meistä ostaa ne huonosti istuvat ''nää on hyvät, koska nää on nyt muotia'' -housut vaatekaappiinsa pölyttymään? Vastaus on yksinkertainen: kuluttamisesta on tehty tarve. Se on nykypäivänä melkein yhtä suuri tarve kuin esimerkiksi syöminen. Ihminen käy töissä ja jännittää lottokuponki kädessään joka lauantai, jotta hän voisi ostaa lisää asioita. Asioita, joita hän luulee tarvitsevansa tullakseen onnelliseksi. Moni tietää, ettei onnellisuudella ole hintalappua, mutta elää kuin ei todella sisäistäisi tätä. Todellisuudessa turhan tavaran haaliminen, sen lisäksi, ettei se tuo onnellisuutta, häiritsee meitä myös keskittymästä asioihin, jotka ovat oikeasti elämässämme tärkeitä. Moni osaa kertoa pitkän listan siitä, mitä ostaisi jos se lauantain lotto tai edes keskiviikon keno osuisi omalle kohdalle. Yhä harvempi osaa nimetä todellisia intohimojaan ja tavoitteitaan elämälle. ''No ihan ekaks ostaisin ainakin jonkun kivan nelivetoauton ja lomamatkan jonnekkin lämpimään ja Chanelin laukun ja…''

 

Tässä 5 syytä, miksi minimalismi kiehtoo mua (ja ehkä suakin kun tänne olet eksynyt):

 

1. Saat pysyvää onnellisuutta, joka ei riipu ulkoisista tekijöistä

Tapakuluttaminen aiheuttaa kierteen, jonka seurauksena et ole koskaan tyytyväinen siihen mitä sinulla on, vaan haluat aina jotain lisää. Luulemme tulevamme onnellisemmiksi, jos meillä olisi vieläkin isompi talo, uudempi auto tai näyttävämpää kuin naapurilla. Mitä enemmän meillä on, sitä enemmän ja suurempaa haluamme. Todellinen, pysyvä onnellisuus syntyy kiitollisuudesta nykyhetkeä kohtaan, ei tavaroiden haalimisesta. Kuluttamisen tuomaa onnellisuutta täytyy jahdata loputtomiin, sitä kuitenkaan saavuttamatta. Olo on tyydyttynyt viikon, kunnes sinulle markkinoidaan jokin uusi tarve. Ei kiitos!

2. Omistat tavaroita, mutta tavarat eivät omista sinua

Tavarat vievät oikeasti yllättävän suuren osan ajastasi. Ne muun muassa vaativat ylläpitoa, siivousta, korjausta ja huoltoa. Mitä enemmän tavaraa sinulla on, sitä enemmän keskityt niihin itse elämisen sijasta. Materialisti joutuu siivoamaan kotinsa paljon useammin kuin minimalisti (huom. siivouksen vihaajat!!). Turhat tavarat stressaavat ja vievät tilaa ja huomiota sinulle oikeasti hyödyllisiltä tavaroilta, asioilta ja ihmisiltä! Energiaa ja aikaa kuluu tavaroiden haluamiseen, etsimiseen ja kuluttamisen tarpeen tyydyttämiseen. Minimalisti minimoi elämästään kaiken turhan, jättäen jäljelle vaan olennaisen - kaiken sen, mikä todella merkitsee.

3. Vapauden tunne

Koti tuntuu heti mielekkäämmältä, kun nurkissa ei loju käyttämättömiä tavaroita, vaan ympärilläsi on vain asioita, joita todella rakastat/käytät säännöllisesti. Et rakenna identiteettiäsi omaisuutesi varaan, vaan alat elää merkityksellisempää ja täyteläisempää elämää - et siis ole yhtä kuin omistamasi asiat. Et ole enää sokea kuluttaja, jolle voi myydä mitä tahansa, millä hinnalla tahansa. Voit pitää asioista ilman, että näet tarvetta raahata niitä kotiisi aiheuttamaan sinulle lisää stressiä.

4. Säästät rahaa ja käytät sitä harkiten

Turhan kuluttamisen lopettaminen auttaa sinua väistämättäkin säästämään rahaa. Et nää tarvetta ostaa joka kuukausi niin sanottuja ''fast fashion'' -vaatteita tai tuotteita, vaan sijoitat rahasi todennäköisesti viisaammin. Rahaa jää käytettäväksi asioihin, joita todella haluat ja tarvitset. Rahaa ei vain tule ja mene, vaan jotain jää ihan oikeasti käteenkin. Minimalisti panostaa laatuun määrän sijaan. 

5. Why the heck not?

Turhista asioista ja esineistä kiinnipitäminen on vain ja ainoastaan typerää. Jos jokin esine tai tavara ei tuo enää iloa sinulle, miksi haluaisit yhä säilyttää sen kodissasi? Miksi käytät päivittäin tunteja Facebookin päättömään selailuun, jos se ei todella tuo elämääsi mitään sisältöä? Miksi takerrut asioihin, jotka eivät tee sinua onnelliseksi? Minimalismi. Haastan just sut testaamaan tätä. Sen ei tarvitse olla mitään extremeä, vaan jokainen voi tehdä siitä juuri oman näköisensä. Sun ei tarvitse mahduttaa koko omaisuuttasi reppuun tai myydä kotiasi, jotta voit muuttaa puolen vuoden välein maasta toiseen. Voit aloittaa vaikka yhden hyllyn siivoamisella. Heittämällä vaikka vanhat paperit ja kuitit roskiin. Antamalla ystävälle lahjaksi yhden tavaran, joka on lojunut kodissasi käyttämättömänä vuoden päivät. Lupaan, että jo siitä saat paremman mielen itsellesi - ja ihan ilmaiseksi!

Pariisin matkasta ei jäänyt käteen täydellisiä vaatteita, jotka istuu kuin unelma ja sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Sieltä jäi käteen muutama riekale, jotka tällä hetkellä lojuu suuren laatikon pohjalla. Se laatikko on menossa kirpputorille. Onneksi päällimmäinen muisto tuosta matkasta on se, kuinka upeaa oli päästä käymään, kokemaan ja näkemään. Muistosta tekee erityisen ihanan se, että jaan sen yhden tärkeän ihmisen kanssa. Tämä muisto voittaa ne hienot pariisilaispaidat 100-0.

Kommentit (1)

Henriikka

Niin hyvä teksti! Monta kertaa oon miettinyt ihan samoja juttuja... Ja samalla todennut, et kannattais aina ostaa kerralla kunnollista, eikä sortua noihin alelöytöihin. Ne heräteostokset päätyy niin helposti ja nopeesti sinne seuraavaa kirpparivuoroa odottamaan. Pitäis vaan ite muistaa toi vielä sittenkin, kun ekan kerran lähtee kaupungille joulun jälkeen... Joka tapakses ihan loistava aihe blogille ja kirjotat vielä tosi kivalla tavalla, oon jo tallentunut tän kirjanmerkkeihin! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Enni Lavonius, 20, Turku. 

Kategoriat