Säästämisen aloittaminen voi olla hankalaa mutta suunnitelman tekeminen on hyvin tärkeää tässäkin asiassa. Säästämisen aloittaminen on kuin urheilun aloittaminen, pienin askelin kohti tavoitetta. Aloitetaan helpoista asioista jotka eivän niin suuresti vaikuta elämään ja näin ollen saadaan säästäminen osaksi jokapäiväistä rutiinia.

 

Suosittelen kaikille tekemään kuukauden ajan päiväkirjaa johon merkitset kaikki ostokset ja muut asiat mihin käytät rahasi. Esimerkkinä kulut voidaan jakaa seuraaviin kategorioihin: 

  • Ruoka (ruokakaupasta ostettu)
  • Viihde (baari illat, elokuva käynnit)
  • Harrastukset (salimaksut)
  • Pakolliset menot (vuokra, puhelin, netti, vakuutukset, lääkärikulut, lääkkeet)
  • Vaatetus (ostokset)
  • Kosmetiikka (meikit, vanulaput, hygienia tuotteet)
  • Muut
  • Säästöt

Itse käytän käteistä helpottamaan omaa seurantaa. Nostan palkkapäivänä oman käyttörahan kuukauden osalta tililtä ja jaan sen viikkoihin (4 vk keskimäärin). Näin ollen näen konkreettisesti paljon minulla on käytettävissä rahaa ja suurempia yllätyksiä ei pääse sattumaan kun tarkastan tilitietoni ;)

Tästä sunnuntaista lähtien haastan teitä tarkastelemaan tietyn kategorian kulutustottumuksia. Tavoite tällä haasteella on saada miettimään miten ne pienet ostokset kuten take away latte vaikuttavat säästöihin vuositasolla.

Tästä pääsimmekin ensimmäiseen haasteeseen eli Take Away juomat, itse hurahdan usein ChaiLatteen tai Redbulliin jotta selviäisin iltatunneista työpäivän päätteeksi. Yksittäin ostettuna summa ei tunnu pahalta mutta jos lähdemme laskemaan kokonaisuutta tulee siitä aika iso summa vuositasolla.

Haastan viikon ajan harkitsemaan onko oikeasti tarvetta take away ostokselle  ?

Oletetaan että joka arkipäivä ostetaan yksi juoma jonka ka hinta noin 3,90 €.

Viikossa se tekee 19,50 € ja vuodessa 1 014 €.

Tällä summalla vuositasolla voisit ostaa itsellesi esimerkiksi uuden Louis Vuitton Neverfullin ja rahaakin jäisi vieli yli. Kuten voidaan huomata, pienillä muutoksilla voi olla todella suuri vaikutus meidän taloudelliseen tilanteeseen jos tarkastelemme asiaa hieman pidemmällä aikavälillä. 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Parikymppinen tyttö --> tavoitteena taloudellinen riippumattomuus ja muutama Chanelin laukku;) Blogissa sukelletaan tavoitteisiin niin talouden kuin myös materiaaliunelmien suhteen, pilkettä silmäkulmassa unohtamatta kuitenkaan ;)

Blogiarkisto