Pari sanaa naisten itsetunnosta

Ajattele tilanne jossa joudut elämään loppuelämäsi saman kämppiksen kanssa. Tyyppillä on tosi hiljainen ääni eikä se osaa laulaakkaan, joten karaoke-iltamista on aivan turha haaveilla. Hän on myös hieman tukeva ja omaa todella huonon ihon. Tällä loppuelämäsi kumppanilla on liian terävänenä ja hän on vielä kovin lyhytkin. Ai kukaan ei ole täydellinen eikä ulkonäön takia saisi ketään tuomita ? Näinhän se on, mutta silti iso osa naisista inhoaa itseään, eli sitä ainutta henkilöä, jonka kanssa on pakko sopeutua ja vietää se loppuelämä. Eikö olisikin vain helpompaa rakastaa itseään, sen sijaan, että mahdollisesti jopa useat kymmenet vuodet käyttää kaiken energiansa murehtimiseen ja virheiden etsimiseen ? Helpommin sanottu kuin tehty ? eipä oikeestaan.
 
Kuten pitkäaikaisemmat lukijat varmaan tietävät, olin koko peruskoulun ajan koulukiusattu. Pääasiassa sain kuulla ivaa ärrä-viasta ja aasialaistyyppisistä silmistäni. Se musersi itsetunnon, jonka seurauksena olin todella ujo - hyvä jos uskalsin tervehtiä uusia ihmisiä. Muistan vieläkin kuinka mua jännitti kun mentiin ekan kerran Harrin kanssa sen kavereiden luokse istumaan iltaa. Olin koko illan varuillani ja puhuin oikeastaan vain silloin kun puhuteltiin. Tästä huolimatta selvisin hengissä ja olin todella tyytyväinen, että lähdin Harrin mukaan näihin kemuihin.
 
Kuten varmaan tajusittekin, tämä postaus käsittelee erityisesti nuorten naisten huonoa itsetuntoa. Ajattelin vähän kertoa miten itse paransin rautaisen itsetunnon, jota ei pieni negatiivinen "Sulla on ärrävika" hetkauta suuntaan tai toiseen. Mulle tulee aina niin pahamieli kun kuulen jonkun inhoavan itsessään lähes kaikkea. Se on hirveää, koska tiedän kuinka paljon voimia itsensä vihaaminen vie. Ajattelin kertoa omat "vinkit", joilla sain parannettua itsetuntoani vuosien koulukiusaamisen jälkeen.
 

 1. Lakkaa murehtimasta menneitä
Ihan oikeasti. Kiusaaminen jätti varmasti jälkensä, mutta se tapahtui jo, etkä voi enää asiaa muuttaa. Et välttämättä voi unohtaa jokaista pahaa sanaa, jotka jouduit kuulemaan, mutta voit lakata murehtimasta niitä. Itse päätin, että vielä jonain päivänä näytän kiusaajilleni, että olen ainakin tuhat kertaa parempi ihminen kuin he yhteensä ja nykyään jopa vahvempi. Sen sijaan, että hautoisit kostoa, päätä, että jonain päivänä kiität kiusaajiasi siitä, että he musersivat sinut, jotta voit vielä nousta entistä upeampana. Et voi rakastaa itseäsi ellet anna siihen edes mahdollisuutta. Todista, siis, että muut olivat/ovat väärässä.
 
♥ 2. Etsi kauneusihanteidesi kuvia.
Megan Fox, Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Blake Lively - kaikki ovat mielestäni upeita, superkauniita ja kaikkea jota voisin olla. Sitten kun googlettaa "Megan Fox without makeup" huomaa, että Megankin on aivan tavallisen näköinen nainen, joka meikkauksella saadaan näyttämään jumalattarelta - aivan niinkuin me kaikki muutkin. Oppisin siis, että sen sijaan, että kokisin muut kauniimmaksi, opettelen meikkaamaalla korostamaan itsestäni ne paremmat puolet (tosin tämäkin on vielä työn alla). Youtube on täynnä meikki-tutoriaaleja ja melkein jokaisesta julkkiksesta löytyy tutoriaali kun vaan laittaa esimerkiksi "Blake Lively makeup tutorial". Sitten on myös hyvä muistaa, että se kauneus ei ole aina edes purkista vaan siihen saatettu tarvita kuvankäsittelyä ja kirurgin veistä.
 
 
 
 3. Kerro itsellesi olevasi kaunis.
Niin typerältä kuin se kuulostaakin: mene peilin eteen ja kerro olevasi kaunis. Hymyile ja tee se uudestaan. Se kuulostaa ja tuntuukin aluksi typerältä, mutta usko huviksesi, että se alkaa toimimaan jo viikon jokapäiväisen kehun jälkeen. 
 
 4. Piirrä itsestäsi kuva tai piirtäkää kaverin kanssa toisistanne.
Tähän ei todellakaan tarvita Picasson lahjoja, ei siis ole merkitystä millaisen tikku-ukon piirrät. Nyt kun kuva on valmis kirjoitat itsestäsi/kaveristasi MindMap tyylisesti VAIN hyviä asioita. Kirjoita ainakin 15 asiaa. Kyllä niitä keksii kun oikein paneutuu asiaan. Jos sulla on mielestäsi kivat varpaat niin vedä nuoli varpaiden kohdalle ja kirjoita "IHANAT varpaat". Kirjoita aivan kaikki valkoisista hampaista lähtien tuuheisiin ripsiin. Voit laittaa luonteestakin ominaisuuksia. Säilytä kuvaa kalenterin välissä tai vaatekaapin ovessa ja katso sitä aina kun tunnet olosi huonommaksi. Näin muistat taas ne hyvät puolesi.
 
 5. Hyvä itsetunto = itserakkaus.
Oikein ja väärin. Oikein siinä mielessä, että ei ole mitään pahaa rakastaa itseään. Miksi olisi ? Väärin siinä mielessä, että itserakkaus yhdistetään yleensä ylimielisyyteen, jotka taas ovat kaksi täysin eri asiaa, eivätkä liity mitenkään toisiinsa. Omanedun tavoittelijat omaavat yleensä huonon itsetunnon ja yrittävät pönkittää sitä saamalla itsensä esille. Eli älä sekoita termejä, voit rakastaa itseäsi.
 
 6. Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka saavat olosi hyväksi.
Lakkaa viettämästä aikaa niiden ihmisten kanssa, jotka ottavat enemmän kuin antavat. Jos niin sanottu kaverisi juoruaa koko kulmakunnan asiat, eikä anna sulle suun vuoroa, voiko sellaista sanoa kaveriksi. Voitko olla varma, että sama ei juorua sinunkin asioita eteenpäin kun juoruaa kaikkien muidenkin ? Tunsin oloni paljon itsevarmemmaksi kun lopetin ystävyyden pitkäaikaisen parhaankaverini kanssa. Hän ei koskaan kuunellut murheitani ja kuitenkin neuvoi vioissani. Nyt ympärilläni on ihmisiä, jotka rakastavat mua ehdoitta.
 
 7. Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin.
Kuten varmasti lähes jokainen nainen niin minäkin vertaa itseäni, vaatteitani ja blogianikin muihin. Mikä on periaatteessa ihan hullua, koska enhän mä vertaa porkkanaa ja perunaakaan keskenään ja etsi niistä yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia. Jokainen on yksilö. En voi ikinä olla Mungolife Annan kopio, eikä mun tarvitsekkaan, enkä mä oikeastaan sitä haluakkaan. Anna on mun innoittaja, olin varmaan seitsemännellä luokalla kun aloin lukemaan Annan blogia. Silloin blogi oli vielä hieman tuntemattomampi ja musta on ollut upeaa seurata Annan kehitystä ja menestystä. Sen sijaan, että kadehtisin tätä upeaa bloggaajaa, otan hänestä esimerkkiä ja muistelen hänen tietään bloggaajaksi: oikeasti hänkin on niin kuin muutkin tavallinen, mutta upea nainen.
 
 8. Ole sen näköinen kuin haluat.
Jos haluat pukea sen minimini-mekon serkun kaiman kissan ristiäisiin niin anna mennä. Lakkaa miettimästä mitä muut ajattelee ja onko mekkosi naapurin mummon mielestä säädytön. Ehkä se on, mutta mitä sitten ? Jos se saa tuntemaan olosi upealta niin käytä sitä. Jos haluat värjätä hiuksesi punaiseksi niin tee se, jos se tuntuu sinusta hyvältä. Muiden ei tarvitse näyttää sinulta, joten niiden mielipiteillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä.
 


 9. Ajattele olevasi upea.
Nyt kun näytät juuri siltä jolta haluat niin ajattele olevasi upea. Niin kliseistä kuin se onkin niin kun ajattelet olevasi upea, niin muutkin huomaavat sen. Hymyile, naura ja juttele. Ole sosiaalinen ja hyväksy kaikki sellaisena kuin he ovat. Kun olet mahtava saat vielä kuulla siitä.
 
 10. Taikasanat: korkokengät ja huulipuna.
En tiedä mikä korkkareissa ja huulipunassa on, mutta ne saa olon tuntumaan todella itsevarmalta, kauniilta ja upealta. Siksi käytän joskus arkenakin korkkareita. En tiedä vaikuttaako tämä mun pituus siihen jotenki ja sitten korkokengät jalassa tunnen itseni jotekin tasavertaisemmaksi kun olet muiden korkeudella, haha. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla ja tottua siihen, että kun sitä kirkkaanpunaista huulipunaa laittaa, niin siinä aamu kuuden bussissa ihmiset todellakin huomaavat sinut.
 
♥ 11. Kehu muita
Entisen ystäväni mielestä oli noloa kun pysäytin baarissa erään tytön ja kysyin mistä hän on ostanut aivan ihanalta tuoksuvan hajuvetensä. Se oli hänestä noloa, koska tyttö oli minulle tuntematon, mutta voitteko kuvitella kuinka tämä hajuvesi-tyttö ensin häkeltyi ja alkoi kuitenkin hymyillä aidosti. Se vaati rohkeutta, mutta ei se ollut niin paha mitä oletin. Sen jälkeen olen aina satunnaisesti ihaillut tuntemattomien vaatteita, kampauksia yms. Saatan joskus bussissakin pysähtyä jonkun luokse ja sanoa "Vautsi, sulla on ihana takki. Mistä toi on ? tosi hyvän näköinen". Koskaan vielä en ole saanut oudoksuvia katseita vaan hymyjä ja kiitoksia. Ai miten se auttaa itseä, en tiedä, mutta siitä tulee todella hyvä olo.

 12.  Älä luovuta.
Et opi rakastamaan itseäsi yhdessä yössä. Et saa vaatekaappiassi Carrien vaatehuoneeksi tänään, muserrut jos joku tulee haukkumaan sinut pystyyn viikon päästä, mutta se aika jonka käytät itseesi on oikeasti sen arvoista. Jonain päivänä kun joku tulee sanomaan "Sulla on muuten ruma mekko" voit vain kohauttaa olkiasi ja puolustautumisen sijaan hymyillä henkilölle ja sanoa "Itse pidän siitä, mutta kiitos mielipiteestäsi"

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogiarkisto