Mitä ihminen saa toisen ihmisen mollaamisesta ja lyttyyn haukkumisesta? En käsitä.

Henkinen kiusaaminen on usein lähtöisin kiusaajan omasta epävarmuudesta, kateudesta, katkeruudesta, huonosta elämäntilanteesta ja kostonhimosta, kiusaajan ylimielisyydestä, henkisen kasvun sekä elämänoppien vähyydestä. 

            Jo teinivuosina, kun ihmisten ask.fm esimerkiksi täyttyi törkeistä kommenteista, voin myöntää, että olin itsekin erään tytön, kuka oli ollut minulle ilkeä, kanavalla valmiina kirjoittamaan ilkeän kommentin koston himoisena. Jokin asia pääni sisällä kuitenkin esti minua kirjoittamasta mitään loukkaavaa. Miksi haluaisin satuttaa toista ihmistä niin, että häntä sattuu yhtä paljon kuin minua itseäni sattui aikaisemmin? En miksikään, en halua aiheuttaa sellaista kenellekään toiselle, koska tiedän miten mieltä järkyttävä tunne se on kun joku haukkuu anonyymisti.

            Aloin myös kasvaa näiden kommenttien yli ja osasin katsoa niiden ohitse. En enää antanut anonyymeille mahdollisuutta kirjoitella minusta missään mitään, sillä en enää pitänyt profiilia ask.fm:ssä tai missään muuallakaan. Muutenkin kyseiset kommentit, ystävieni apu ja tuki sai minut kasvamaan henkisesti niin vahvaksi, etten enää välittänyt.

            Nyt ammattikorkeassa opiskellessani olen viimeistään tuntenut olevani sellaisella aikuisuuden ja älykkyyden sektorilla, jossa vastaavaa käytöstä ei enää ole. Olin pahasti väärässä. Vielä tässäkään vaiheessa elämää kaikki eivät ole kasvaneet, oppineet ja käsittäneet sitä kuinka toisista ihmisistä ei kirjoiteta törkeyksiä varsinkaan anonyyminä niin, että kaikki muutkin voivat sen julkisesti lukea. Saat ajatella toisesta mitä haluat, ne ovat vain ajatuksia, mutta niiden ilmaiseminen kyseisillä tavoilla tai muulla törkeällä käytöksellä on lapsellista. Oman mielipiteen voi vapaasti toiselle ilmaista, kahden kesken ja omalla nimellä. On helppoa mollata toista kun oma henkilöllisyys on piilossa.

            Siltikään en suosittelisi ketään sanomaan toiselle ihmiselle törkeyksiä omalla nimelläkään. Asiat, jotka toisen käytöksessä esimerkiksi loukkaa sinua tai häiritsee elämääsi, niin sen voit ilmaista hänelle rakentavasti ja ystävällisesti.

            Minun itsetuntoani ei saa enää laskemaan, ja toivon, ettei kukaan sitä enää jaksaisi yrittääkään. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä itsevarmoja, joten ole varovainen mitä sanot. Sanat satuttavat yhtä paljon, kuin fyysinen väkivalta.

Eevimm.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan minun, 20 -vuotiaan ammattikorkeakoulussa media-alaa opiskelevan naisen arjesta ja ajatuksista.