Ei ihan onnistunut.
Mutta esittelen sen täällä silti. Resepti oli jälleen Australian MasterChef ohjelmasta, siinä kilpailija Alvin teki annoksen; juopunutta broileria  ja murjottua salaattia. Tuomarit kehuivat tätä kanaa niin paljon että mietin heti matkivani sitä vielä jonain päivänä. En ole koskaan käsitellyt kokonaista broileria, mutta onneksi resepti ei ollut vaikea. Ainut ongelma oli vain kiinalainen Shaoxing riisivii, - oletin että löydän helpommin vaikka itse kiinan keisarin kalsarit kuin tämän pullon, joten en edes lähtenyt yrittämään vaan ajattelin älykkäänä korvata riisiviinin Sakella (mikä on myös riisiviiniä - Japanilaista tosin, mutta riisiviiniä kuitenkin). Hyvä korvike tähän asti ajattelin, mutta sitten meni sakekin ja loppui kesken. Vielä fiksumpana päätin sitten lähteä korvaamaan sekä Shaoxingin, että Saken ja lorautin joukkoon kuivaa sherryä. Niin.

No ei se liemi pahaakaan ollut, mutta ei varmasti ihan sitä mitä MasterChefissä maistettiin. Kana puolestaan kypsyi upeasti ja oli ihanan mehukasta. Salaattikin onnistui - itse asiassa todella hyvin vaikka sooloilin siinäkin.

Loppupeleissä tulin siihen tulokseen, että mehukas kana, melko mauttomassa liemessäni tuon tulisen salaatin kanssa oli ihan hyvä combo. Syötiin kaikki.

Tässä Alvinin alkuperäinen resepti ja perässä oma muunneltu murjottu salaattini.

Broileri
1L shaoxing riisiviiniä
500ml miriniä
1-2L vettä
80g palmusokeria (korvasin tavallisen sokerin ja vaahterasiirapin sekoituksella).
1 kokonainen broileri
kourallinen inkiväärin palasia

Kiehauta kattilassa riisiviini, mirini, vesi ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä, upota sinne broileri ja ripottele inkiväärin palaset mukaan. Nosta kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä 45-60min.Paloittele valmis kana syvälle lautaselle ja kaada liemi ympärille.

Salaatti
2 kuorittua valkosipulinkynttä
reilu 1 rkl paahdettuja maapähkinöitä (minä laiska laitoin vain suolapähkinöitä)
2 kokonaista punaista chiliä
2 limen siivua
6 puolitettua kirsikkatomaattia
kourallinen härkäpapuja
pieni kurkku suikaloituna
ituja

Murskaa morttelissa valkosipulit ja pähkinät karkeaksi tahnaksi. Lisää mukaan chilit ja limen siivut. Painele niitä hieman, (älä, riko, vaan päästä vain "makua ulos").
Keitä härkäpavut kypsiksi, mutta jätä napakoiksi. Jäähdytä ja kuivaa ne. Kuori kurkku ja leikkaa se papujen pituisiksi ja mittaisiksi suikaleiksi. Kuutioi tomaatit ja laita kaikki ainekset isompaan kulhoon missä on vuonankaalisalaattia ja ituja. Kaada päälle seos morttelista ja sekoita. Valmista kastike ja lusikoi sitä salaatin päälle varovasti. Ei niin että salaatti ui siinä.

Kastike.
1-2rkl palmusokeria (tai jotain vastaavaa)

1 limen mehu
2-3 rkl kalakastiketta (esim. Blue Dragon)
loraus seesamiöljyä

Hienonna palmusokeri hyvin. Purista sekaan yhden limetin mehu ja sekoita vispilällä. Lisää kalakastike ja ihan pienenen pieni tilkka seesamiöljyä. Sekoita.

Broilerin ja salaatin alkuperäiset reseptit löydätte täältä

Nyt kun olen kirjaimellisesti päässyt käsiksi kokonaisiin broilereihin, on niitä valmistettu jos jokunen muutama. Viimeisin Jamie Oliverin tapaan uunissa ja se oli paras tähän mennessä. Saa ihan kunnian tulla joulupöytäämmekin.
Resepti löytänee tiensä tänne heti kun ehdin sen ylös kirjoittaa :)
 

Kommentit (18)

Sari

Ennen, silloin kun sinä olit pieni, kaupassa oli vain kokonaisia broilereita. Sitten ruokafirmat keksivät, että saavat suuremmat voitot kun myyvät kanat fileinä ja suikaleina. Välillä on vaikea löytää kokonaisia broilereita, mutta eiköhän isompien marketeiden pakasteista löydy. Miten muuten sulatit broilerin? Terv. Äiti

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Ota se pää pois sieltä pakastimesta ja katso ihan tavalliselle kanahyllylle. Seillä niitä on perus hunajabroilerisuikaleiden vieressä ja ihan helposti saatavilla :)

Riikka

Kannattaa kokeilla "pum pum"-kanaa. Se on hyvää. Kokonaisen kanaan hierotaan yrttejä ja sitruunamehua. Kanan sisään tungetaan kokonainen sitruuna. Kana on valmista kun uunista kuuluu pum ja sitruuna räjähtää kanan sisällä ja sitruunamehu leviää kanaan. Hyvää!

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Pum pum :D mikä ihana nimi!
Itseasiassa se Jamie Oliverin resepti oli juuri tuollainen nahan alle yrttejä ja sitruuna sisään, mutta mistäänn poksahtamisesta ei vaan kyllä puhuttu :D

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Siis nyt tuli kyllä ihan yllätyksenä tämä olut resepti! :D Ajattelin ensin että tämä on joku vitsi, mutta itseasiassa aika hauskan ja hyvänkin kuuloinen -ohje! Pitää uskaltautua joskus kokeilemaan!

tiippa

suosittu ja kehuttu kanaresepti on myös tunkea sinne sisään kokonainen oluttölkki, avattuna sinne sisään päin. netistä löytyy ohjeita ;)

vierailija

Pakko kehua kirjoitustyyliäsi, en itse niin ruokaopstauksista välitä mutta kirjoitat ne niin hauskasti että luen ne :D

vaikutat hyvältä tekemään ruokaa, samaa ei oi itsestä sanoa..

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

hahah :D No, mutta kiitos. Ihan mahtavaa!

Ja kuule, minä olin aluksi keittiössä sellainen rähmäkäpälä, että ajattelin ettei minusta ole ikinä edes puuroa keittämään.

anonykmous

Ihan pakko kommentoida että vaikka minulla onkin hyvä näkö niin en pysty kyllä kunnolla lukemaan noin pientä kirjoitusta :D Vai onko vika mun koneessa tai silmissä? Mun mielestä vaikea luettava etten välillä edes jaksa sen takia lukea...

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Aijaa harmi :( Omalla koneellani ne näkyy ihan selkeänä ja tarpeeksi isona, mutta joissain lukemissani blogeissa välillä on teksti niin pienellä että joudun suurentamaan sivua (ctrl ja +) joten tieän mitä tarkoitat. Se on ärsyttävää.

,,,

Mulla varsinainen teksti näkyy hyvin, mutta tuo reseptin teksti (tarvikkeet ja ohje) on kyllä ihmeen pientä

Johanna

Hei tuota riisiviiniä (Shaoxing) löytyy kyllä Alkosta, mä kans jo valmiiks luovuttaneena marssin viinakauppaan kysymään kun teki mieli kiinalaista ruokaa ja KAIKISSA resepteissa oli just tuota viiniä.

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

siis MITÄ?!
En kestä :D ei olisi tullut mieleenkään käydä sieltä katsomassa. Olempas hölmö!

Kiitos ihan mielettömästi sinulle tästä vinkistä. Ihan mahtavaa, nyt voin koittaa Alvinin kanaa uudestaan!! :)

jarski

ai että kiitti edelliselle riisiviinivinkistä ja nyt mäkin kokeilen tuota! kuolasin tätä reseptiä jo kun katselin masterchefia. :)

JULIA Toivola
Liittynyt17.11.2015

Ei kyllä tuo kuulosti ihan Jarskilta :D
Jep, ensi Alko reissulla meikäläisen kori onkin sitten täynnä Shaoxing riisiviiniä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

BUSINESS INQUIRIES AND CONTACT:
julia@juliatoivola.com

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Kategoriat

Instagram