”Täysmaitoon kauttaaltaan kastettu ja sen jälkeen patterin päällä uudelleen kuivatettu tupakka. Sellaisen poltettuaan oksentaa useita tunteja, eikä koskaan enää tee mieli maistaa uudestaan!”

Näin muistan ystäväni sanoneen joskus teiniaikoina jäädessään kiinni vanhemmilleen tupakanpoltosta. Mietin miten outo kurinpitokeino vanhemmilta. Pakkopoltattaa lapsellaan maitotupakkeja? Liekö kyseinen tapaus edes totta, mutta se palasi mieleeni eilen ostoskeskuksen parkkihallissa.
Neljä reippaasti alle 15-vuotiasta lasta polttivat tupakkapaikalla savukkeita siihen malliin, kuin se olisi ollut maailman luonnollisin asia. Ja puhun nyt siis todella nuorista tytöistä. Varmaan 11-12-vuotiaista. Söpöjä ja täysin normaaleja pikkulapsia.

Teki mieli juosta sinne ja heittää jokaisen aski täysmaitoon. Saarnata savukkeiden vaaroista ja kertoa että ei tuo ole ollenkaan coolia. Sen sijaan sähläsin siinä tuijotellessa, puhelimen soidessa ja ostoksiani tiputellessa.
Keräillessäni raakasuklaa-mulpereita maasta mietin millainen olin itse nuorempana. Kyllä minäkin poltin salaa ja kokeilin asioita. Paljonkin. En ehkä ollut ihan noin nuori ja julkisilla paikoilla, mutta kunnon hulivili silti. Olisinko uskonut silloin jotain tuijottelevaa tuntematonta kömpelöä mulperimarjojaan asfaltilta noukkivaa naista? Tuskin.

Lapset stumppasit tupakkansa ja painelivat sisälle ostoskeskukseen, ennen kuin ehdin edes miettiä asiaa loppuun, mutta mietin sitä kotimatkalla ehkä vähän liikaakin. Mikä minuun tehosi silloin nuorena? Ei täysmaito, saarna, tai uhkailut ainakaan. Aika moni asia piti lopulta itse oppia kantapään kautta. Olla hölmö aloittamaan kaikkea, mutta tarpeeksi fiksu kai lopettamaan ajoissa.

Jotain olisi silti tehnyt mieli niille sanoa..

Kommentit (7)

Appelsiini

Mä kyllä ihmettelen, mistä nykyajan nuoret saa tupakkaa? Vielä muutama vuosi sitten ei varmasti ollut mikään ongelma käydä itse alaikäisenä ostamassa tupakkaa joltain kioskilta tai pikkukaupasta. Sääntöjä on kiristetty niin paljon, että haluisin uskoa tämän vaihtoehdon olevan nykyisin lähes mahdotonta. Toisaalta nykyään on hyvin paljon tietoa tupakan vaaroista ja tieto on helposti saatavilla. Luulisin kaikkien olleen edes jossain vaiheessa elämäänsä luennolla tupakan haitoista, nähneensä vaurioituneita keuhkoja askin kyljessä tai nähneensä tupakanvastaisia julisteita. Aikaisemmin syynä saattoi olla puhdas tietämättömyys tai ymmärtämättömyys, mutta kuka ihme nykypäivänä ostaa tupakkaa alaikäiselle? Kuka on niin vastuuton? Noin nuori ei vielä ymmärrä omasta parastaan, vaikka olisi kuinka esiaikuinen.... Tietysti tossa iässä haluaa kokeilla kaikkea ja olla hurja tietääkseen omat rajansa, mutta ei se silti poista aikuisen vastuuta... 

L

Eiköhän täällä(kin) ole pilvin pimein niitä nuoria ja aikuisia, jotka haluavat vain omansa pois myymällä huumeita ja hakemalla alkoa/röökiä kaupasta alaikäisille. Ei siinä paljoa vastuu paina, vaan vastapalvelukset (esim.seksi), raha tai puhdas välinpitämättömyys. Suomi on tunnetusti kieltojen maa, mutta sääntöjä on varsin helppo kiertää. Kyllä päihteensä jostain aina saa halutessaan, viimeistään varastamalla kotoa. Erinäisten tupakointi-interventioiden teho nuorilla on tutkitusti ollut aika kehno. Mielestäni ne työkalut, joiden avulla osaa olla aloittamatta tai viimeistään Julian sanoin lopettaa ajoissa, annetaan kotikasvatuksessa.

Mii

Valitettavasti kaikki just 18-vuotta täyttäneet ei todellakaan oo mitään aikuisia ja miten helppoa rahaa, kun ostaa jokusen askin kaupasta ja myy kalliimmalla näille alaikäisille? Ite en oo kyllä ikinä ees maistanu tupakkaa, vaikka ikää on jo parikymmentä ja siihen jokunen vuosi päälle, mutta tuli sitä pyörittyä silti monenlaisissa porukoissa nuorempana. Monesti tekis mieli itekin puuttua siihen tupakointiin, varsinkin kun olin siivoilemassa kauppakeskuksessa ja näitä 10-13 vuotiaita norkoili nurkissa joka ilta, mutta luulen, että sanat menis kuuroille korville.

lillamy

Tää oli ihan kuin mun omista ajatuksista. Nuorempana oli pakko olla niin cool ja oppia niin moni asia erehdyksen kautta. Mäkin pienenä, en tosin ihan noin nuorena, mutta kuitenkin, polttelin salaa tupakkaa, mutta vain niiden "hurjien" kaverien seurassa. Näytin todella nuorelta joten porukka varmaan katsoi, että voi kauheeta, toikin 10-vuotias pikkuinen.. Kerran yksi vanhempi setä tulikin sanomaan, kun kaverin kanssa poltettiin ja syljeskeltiin maahan, että "onko nyt kova olo kun on tupakka huulessa, heitä nyt helvettiin se tupakka ja mee takas leikkimään nukeilla kotiin, pikkutyttö". Mutta eihän se tehonnut, ei todellakaan, ainoastaan pahoitti mun mielen :D En tiedä mikä olisi oikea keino saada toi lasten tupakanpoltto ja muut jutut loppumaan, mutta asiaan sanallisesti puuttuminen ei ainakaan toimi. Kun epävarma nuori koittaa olla niin cool polttamalla sitä tupakkaa, niin se, että nolataan kaveriporukan edessä saattaa vain pahentaakin asiaa.. 

Täytyy vaan toivoa, että mahdollisimman moni itse tajuaisi, kuinka naurettavasti käyttäytyy. Yleensä iän myötä sitä oppii niin monia asioita, että toivoa on :D Mä ainakin olen niiin onnellinen, että tajusin lopettaa pelleilyn ajoissa, enkä ikinä ehtinyt jäädä koukkuun. 

Marra

Muistan joskus, kun juuri täysikäistyttyäni jouduin liikkumaan eräässä lähiössä ja useampaan kertaan jossakin kaupan oven edustalla joukko selvästi vielä ala-asteikäisiä poikia yritti pummia multa röökiä. Ja monesti hämmästys oli suuri, kun totesin, että "ei oo, kun en polta". Hämmästys siis sitä kohtaan, että miten niin en polta. En tiedä, eivätkö ne tajunneet, että jotkut aikuiset ei polta vai näytinkö vain niin röökaajalta ;)  Ja vaikka olisikin niin, että olisin polttanut ja olisi ollut sitä röökiä taskussa, niin en todellakaan sitä olisi lapsille jakanut. Ja olen hyvin skeptinen, lahjoittaako joku ohikulkia muka kakaroille röökiä. Kaupasta sitä ei varmasti nykypäivänä pysty lapset ostaan, joten taitaa olla jostain vanhempien tms. askista pöllittyjä, mitä nykyään poltellaan.

Mutta kai se on vain niin, että asiat pitää tajuta itse. Kuten omalla kohdallani, en keksi yhtään syytä, miksi polttaisin. Menee rahaa ihan turhaan ja lisäksi on epäterveellistä. Vaikkei keuhkosyöpää saisikaan, niin kyllä melkeinpä kaikista yli kolmekymppisistä pystyy sanomaan ulkonäön perusteella, kuka polttaa enkä haluaisi omalle kohdalle moista vanhenemista. Jokainen tekee tietty niin kuin tykkää ja voisin itsekin esim. juhlapolttaa, mutta onhan se juttu mietittävä ihan omassa päässään ja lapsena ja teininä se ulkoinen paine on suuri.

Vaikka voisihan siitä joku kersakin saada edes ajattelemisen aihetta, jos keksisi jotain oikein nasevaa sanottavaa, mutta tuskinpa mikään perus soo soo toimii. Ja harvoin noissa tilanteissa, kun ne tulevat äkkiä vastaan, mikään nerokkuussuoni sykkii niin lujaa, että keksisi jotain uskottavaa sanottavaa.

Aino

Itse olen aikalailla sitä mieltä, että niiden lapsukaisten vanhemmat jotka antavat lastensa hengailla joka päivä kauppakeskuksissa yms eivät ole osanneet hoitaa kasvatusta oikein. On myös nähty näitäkin tapauksia joissa vanhemmat ostaa lapsilleen tupakkaa. Kyllä se vaan on niin paljon vanhemmista kiinni, mitä valintoja alkaa tekemään.

olematontoveri

Mutta eikös liha ja maitotuotteet ole yhtä vaarallisia kuin tupakointi? Silti niitä saa kaupasta kuka vaan ^^
Että sinänsä tekopyhää taivastelua

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

BUSINESS INQUIRIES AND CONTACT:
julia@juliatoivola.com

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Kategoriat

Instagram