Rakas lemmikkini Coco on Afrikkalainen kääpiösiili. Tyttö saapui meille vajaa kaksi vuotta sitten Suomen Siiliyhdistys ry.n viralliselta kasvattajalta, ja ikää hänellä oli tuolloin 2 kuukautta. :) Neiti täyttääkin ensi kuussa jo kaksi vuotta! Toiset saattavat ajatella, että vasta kaksi vuotta, mutta se on meille paljon, siilit nimittäin elävät yleensä 3-5 vuotiaiksi.

 

Siili ei ole ihan niinkuin mikä tahansa lemmikkieläin, eikä tällöin sovellu monelle lemmikiksi. Coco nukkuu päivät ja valvoo yöt. Tytön "päivä" alkaakin n. 19-22 välillä illalla. Herättyään neiti syö hiukan, jonka jälkeen ottaa pienoiset ruokalevot (aivan must juttu siileille!!). Meillä Coco nukkuu yleensä ruokalevot joko mun tai mieheni mahan päällä (lämmin nukkua) tai sitten sohvatyynyn takana, joka onkin lempipaikka nukkua. :)


Tutkimme Cocon joka pävä. On hyvä tarkistaa ettei esim. lankoja, hiuksia ole kiertynyt käpälien ympärille, pissa ja ulostamisvehkeet sekä muutenkin yleiskunto on ok. Kynnet leikataan n. kahden viikon välein. Painoa on myös tarkkailtava, jottei neidistä tule liian lihava. Välillä neidin on myös pakko kylvyssä, jos piikit ovat kakassa ja pissassa (kiitos juoksupyörän). :D


Kylvyn jälkeen neiti on kuivattava todella tarkkaan. Coco tarvitsee vähintään 23 astetta lämpimän huoneen, jotta ei ala horrostamaan. Horrostaminen on kääpiösiileille hengenvaarallista.

Tytön ruokavalioon kuuluvat pääsääntöisesti hyönteiset (sirkat, jauhomadot, silkkitoukat, etanat, bamboo madot, tuhatjalkaiset ym), mutta myös esim. vähärasvaista jauhelihaa ja kanaa voi antaa teelusikallisen verran, jotka ovatkin mm. Cocon lempiruokia. Ylitse muiden nousevat kuitenkin elävät jauhemadot. Silloin tällöin Coco saa myös erityistä herkkua, nimittäin maitoa tai kermaa. On kuitenkin huomioitava eräs tärkeä seikka; siilit ovat laktoosintolerantikkoja, joten laktoosin maito tai kerma on vain ja ainoastaan soveliasta. Raikasta vettä on aina oltava tarjolla.

Siilit tarvitsevat paljon tilaa liikkuakseen. Tämän takia Coco asustaakin vaatekaapissa, josta on tuunattu hänelle "kerrostalo". Siilikaappi on hyvin yleinen asumus siilipiireissä. Siilille ei sovellu asumukseksi häkki (kaltereiden takia), terraario (liian valoisa) tai liian pieni ja kylmä asumus.Cocon kerrostalossa on viisi kerrosta, joiden välille on tehty rampeista kulkuyhteydet. Siilillä on pakko olla asumuksessaan juoksupyörä, koska siilit juoksevat todella paljon (jopa 30km yössä). Eläinkauppojen juoksupyörät eivät sovellu siileille, koska ne ovat liian pieniä. Tämän takia siilistit itse rakentavat saaveista omat juoksupyöränsä siileilleen. Pesämökki fleecellä varustettuna tulee myös olla, mielellään ainakin muutama kappale, koska siilit saattavat vaihtaa nukkumapaikkaa. Ruoka-ja vesikupit ovat tietenkin aivan must juttuja, kuten myös kylpyhiekka. Erilaisia virikkeitä pitää myös olla, ja niitä tulisi vaihdella aina hyvin väliajoin, koska siilit kyllästyvät nopeasti.

Meillä on Cocolle erilaisia putkia, silloin tällöin vaahteranlehtiä, joiden seasta on mukava etsiä ruokaa, kissan kilisytin palloja (neiti tykkää liikutella niitä), fleece -paloja yms.

Pääsääntöisesti siilit kuitenkin juoksevat juoksupyörässä öisin.
Luonteeltaan Coco on todella kiltti. Silloin tällöin tytölläkin saattaa olla huonopäivä, ja sen huomaa siitä kun hän menee piikkipalloksi ja alkaa tuhisemaan. Erityisesti Coco suuttuu siitä, jos ruoka tulee hänen mielestään liian myöhässä. Silloin tyttö osoittaa mieltään, eikä välttämättä suostu tulemaan meidän läsnäollessa ulos pesämökistä! :D Näin on käynyt muutaman kerran.

Tässä oli hiukan esittelyä meidän Cocosta. :) Kaikkea en toki jaksanut kirjoittaa, mutta jotakin kumminkin! :)
Katariinahannah

Blogini: http://katariinahannasbeautycrush.blogspot.fi/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxp0o6fnvAvb1P-x5L0FoCg
Instagram: @katariinahannah

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogiarkisto

2014