Ostin kirjaston kahvilasta kahvin, koska ajatukset eivät pysyneet enää kasassa. Iltapäiväväsymys vaatii kahvia. Istuin alas kahvin kanssa ja annoin ajatusten lentää. Siitä se ajatus sitten lähti, niin kuin sanotaan, ja aloin pohtia kahvin ja rahan suhdetta.

Usein puhutaan kahvikupin hinnasta, kun mietitään rahanarvoa. Se, mitä yksi kahvikuppi suurin piirtein maksaa kahvilassa, kertoo meille onko jossain kallista tai halpaa. Ainakin näin isäni mielestä, joka muistaa aina kysyä asiasta kun olen tullut ulkomailta.

Vuosikymmen sitten kun vielä vertailtiin tiuhaan euron ja markan eroja, puhuttiin niin ikään kahvikupin hinnasta. Monet päivittelivät, miten kahvin hinta nousi euroon liittymisen myötä. Olihan se helppo vertailukohde, koska monet ostavat pienen kahvikupin päivittäin. Juodaan kahvit kahvilassa töissä, koulussa tai kirjastossa, niin kuin minä tänään, tai ostetaan take away -kahvi työ- tai kotimatkalla. Kahvin hinta on hyvin konkreettinen arkipäiväinen hankinta, jonka hinta ja hintavaihtelut on helppo huomata ja tuntea.

Suomessa juodaan eniten kahvia maailmassa. Suomalaiset juovat jopa 10 kiloa henkilö kohden vuodessa kahvia. Tähän pohjaten on ymmärrettävää, että kahvi hinta siis puhuttaa. Ja onhan kahvikuppi ihan käypä vertailutuote, se on kaikkialla maailmassa ja Suomessa lähestulkoon sama tuote (jos ei puhuta erikoiskahveista).

Puhuttaessa säästämisestä, kahvikuppi nousee niin ikään usein esille. Kehotetaan jättämään se take away -kahvi ostamatta ja sen sijaan juomaan kahvit kotona tai ottamaan termarissa mukaan. Ja kun tutun kahvilan kahvikupin hinta nousee muutaman kymmenen senttiä, se huomataan ja harmittaa. Ja tosiaan, kun kahvin ostaa useamman kerran viikossa, se muutaman kymmenen sentin korotus tekee viikoittain merkittävän summan.

Monen suhde kahviin on kuitenkin tärkeä. Kahvikuppi iltapäivällä on kuin meditaatiohetki, joka täyttää muutakin kuin kahvihampaan kolotuksen. Epäilenkin, että se muutaman kymmenen sentin hinnankorotus ei saa moniakaan luopumaan kahvikupistaan.

Join kahvini loppuun iltapäivän auringossa ja mietin, että minä kuulun niihin, jotka eivät säästä kahvissa ja kahvihetkistäni.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.