Photos by Janita Autio

Jossain luki, että arjen rutiinit tuovat päivään "reipasta ryhtiä". Minusta se on hyvin sanottu, sillä rutiinithan nimenoman tuo sitä ryhtiä ja toistuvuutta. Rutiinit eivät ole mikään viikon laihdutuskuuri, vaan itse puhuisin elämäntavasta. Minun elämäntapaani kuuluu tietynlaiset rutiinit, jotka ovat kuuluneet jo vuosia. Ne luovat turvallisuutta, innokkuutta, odotusta, tasapainoisuutta ja hyvää mieltä. Lapselle, rutiinit ja tiukat rajat (jossa vanhempi pysyy) ovat varsin tärkeät ja tuovat kallisarvoista turvallisuutta. Rajat ja niissä pysyminen on hyödyksi lapsen kehitykselle ja vahvalle itsetunnolle, sitten myöhemmin elämässä. Ilman rutiineja syntyy epäsäännöllisyys, joka ei ole hyväksi kenellekkään. Jokaisella pitäisi olla joku "tapa" jota toistaa. Oli se sitten aamukahvi autossa töihin mennessä tai aamutreenit kotona tai salilla. 

Lapsen kanssa kotona ollessa pidin joogamista ja salilla käyntiä erittäin virkistävänä ja tärkeänä. Säännöllinen siirtyminen paikasta A paikkaan B. Tämä toi omaan äitiysarkeeni siellä Sveitsissä tosi paljon energiaa. Saliaamuina heräsin aina vähän erilaisella fiiliksellä ja oli kiva vaihtaa pyjamat treenivaatteisiin, eikä vaan jäädä pyjamassa sohvalle makoilee puoleksi päiväksi. 

Helposti myös syntyy rutiineja ihan vahingossa. Sis Delissä hengailu läppärin kanssa on minulle jo tapa. Se tuo valtavasti inspistä arkeeni. Näen siellä istuessa ihmisiä ja saan työt tehtyä. Inspiroiva ympäristöhän on tärkeimpiä asioita, vaikka edelleenkin olen luovimmillani kun ajan autoa. 

Alussa mainitsemastani "reippaasta ryhdistä" kannattaa pitää kiinni. Nyt en puhu sellaisista arjen rutiineista, kuten pyykinpesu ja imurointi, vaikka toki siisteys tuo ihmiselle hyvän mielen ja jokainen tietää kuinka ahdistuneeksi tulee, jos isot pölypallerot lentelee nurkissa tai likainen tiskitorni sen kun kasvaa korkeutta ja mitä pidempään antaa sen tornin kasvaa, niin sitä vaikeampi on käydä hommiin.

Rutiinien merkitys korostuu stressin ja tiukan kalenterin keskellä. Kun rutiinit on kohdillaan, niin myös stressistä selviää paremmin. Aamut ovat itselleni päivän tärkein rutiini. Odotan nyt jo huomista. Odotan aamukahvia, hampaidenpesua ja kasvojen pesua, kevyttä oloa yön jälkeen ja aamupalan nauttimista rauhassa. Odotan raikasta aamun tuoksua kun astutaan ulos ovesta ja aamuradiota. 

Toki rutiineista kannattaa myös välillä poiketa ja se onnnistuu ainakin minulta helposti. 

En tiedä miksi aloin edes kirjoittamaan rutiineista. Ehkä mietin meidän päivärytmiä vaikkapa päiväkodin jälkeen..vaikka se ehkä kuulostaakin tylsältä, olla kotona, niin lapsi kyllä nauttii siitä. Lucan mielestä on kivaa, että voimme vain olla kotona, ilman tiukkoja kellonaikoja ja menoja. Toki kerran viikossa toistuva jumppa on ollut äärimmäisen hyvä harrastus Lucan ikäiselle ja on myös kiva, että on asioita, joita odottaa. Nukkumaanmenoajat on meillä välillä haastavia ja niistä mun pitäisi pitää tiukemmin kiinni. 

Kesällä rutiinit jää vähän taka-alalle ja se ei haittaa yhtään, kunhan se kesä ei jää päälle liian pitkäksi aikaa. Paluu arkeen ei ole helppoa, mutta useimmiten sitä kyllä kuitenkin nauttii siitä, että on takaisin rutiineissa ja sit on kiva taas odotella viikonloppuja ja vapaita. 

Huomenna kuvataan Thomas Sabolle vähän festarilookkeja ja päivä alkaa jo aikasin aamulla meikillä ja hiustenlaitolla. Ihana päästä jonkun toisen laitettavaksi. :) 

ps. Seuratkaa hei snäpissä, siellä tapahtuu koko ajan kaikenlaista. Laitoin myös pari uutta vaatetta mun secondhandbydidem fb-sivulle.  

xx Didem

Kommentit (6)

Vierailija

Tosi mukava postaus:) Piristit mun aamurutiineja kun kahvikuppi kädessä tätä lueskelin. Mielestäni on hienoa, että julkisesti uskallat sanoa olevasi kasvattajana tiukka. Toisaalta korostat paljon, että teillä hassutellaan ja näytetään tunteet avoimesti. Tiukka vanhemmuus ja selkeät rajat eivät ainostaan helpota vanhemman elämää, vaan myös tuovat lapselle sitä turvallisuuden tunnetta. Tämä on minun aikuiseni ja hän tietää mikä on minulle parhaaksi:)
Samoin arvostan sitä, että julkisesti tuot esiin miten tärkeää oma aikasi ja elämäsi sinulle on. Totta kai siihen kuuluu perhe, mutta on mielestäni aivan tervettä viestiä lapselleen, että äitikin haluaa omaa aikaa, nauttia itsestään ja viihtyy nahoissaan. Se on sitä itsensä rakastamista ja arvostusta ja sitähän lapsi myös vieressä seuraa. Itselläni ei ole lapsia mutta toimin alalla, jossa erilaisia perheitä ja vanhempia riittää. Kaikkea hyvää sun kevääseen!

Ulla

Moi,

Mitä ripsaria käytät nykyisin? Aco on vissiin lopettanut ripsivärin, näin ainakin mulle kerrottiin apteekissa (Riksu Aurinkoapteekki).

Olisin kokeillut, mutta jäi nyt kokeilematta..

Emilia1

Tyhmä kysymys mutta miten jaksat herätä aamulla? Itse en vaan jaksa nousta :( ja muutenkin itellä on paljon opiskelujuttuja/kokeita mihin pitäis lukea mutta en vaan jaksa.. Puuttu jotenkin se itsekuri.. Onko jotain vinkkejä?
Ihania kuvia taas! <3 rakastan tota punaista chanelia

Emilia1

Voi kiitos pitkästä vastauksesta! Olen 22-vuotias opiskelija ja tykkään käydä koulussa ja töissä mutta kun pitäisi lukea kokeisiin niin olen vaan ihan kamalan laiska :( tiedän että pitäisi tehdä hommia mutta jätän kaiken aina ihan viime hetkeen. Tiedän että pystyisin tekemään kaikenlaista mutta jotenkin oon vaan niin pirun laiska :/
Saan jotenkin susta semmoisen kuvan että sulla on hyvä rutiini ja kaikki hommat hanskassa :D
Paljon haleja! Ja uuden postauksen kukka kuvat ovat aivan mahtavat :) <3

Julia

Hei Didem! Mistä sun ihana vihree/sininen takki on joka on vilkkunut muutaman päivän snäpissä? Näyttää ihanalta!! :)

Nelli

Mistä sun ihanat housut on ostettu? Niin ihanat! Ja pakko kehua sun blogiasi, olet super inspiroiva ihminen kaikin puolin! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Instagram