MyCosmon etsiessä säätövinkkejä, tässä yksi kahvihiirille, jotka sortuvat usein laiskuuteen.

Otetaan ensiksi vaikka vähän lyhyttä matikkaa:

Sanotaan että kahvilasta tulee haettua kahvi vaikka kolmisen kertaa viikossa ja Suomen hintaskaalalla heitetään hinta vähän alakanttiin, vaikka 3e (erikoisemmista kahveista toki puhutaan), eli 9e viikossa menisi tällaisella budjetilla kahviin. Jos opiskelija hakee esimerkiksi UniCafésta esimerkiksi kahvin lounaan jälkeen, on toki yläkanttiin, mutta voipi olla että sieltä löytyy muitakin kahvilakäyntejä löytyy, joten äkkiä tasoittuu.

Tällaisella kulutustasolla kahviin uppoaa kahviloissa rahaa kuukausitasolla 32e. 52 vuotuisen viikon aikana summaksi kertyy jo melkein puolisen tuhatta euroa!

Kävin netistä katsastamassa että jonkun vähän spessummankin kahvipaketin saa jo 4 eurolla, suodatinpussit 1e päälle. Näistä keittää yhdelle hengelle kahvit vähintäänkin kuukauden, vaikka olisi suurempikin kahvin kittaaja. Vesi on ilmaista ja maito maksaa reilun euron litra, eli ehkä siihen kahvia varten saa pahimmillaan uppoamaan jopa 5e.

Summa summarum erotus on kuukaudessa vähintäänkin näillä laskelmilla 22e, todellisuudessa varmasti enemmän, sillä tässä nyt on kotikahvinkeittoa arvioitu yläkanttiin.

Vuodessa tällä säästää jo yhden äkkilähdön etelään ihan vähimmilläänkin!

Millä siitä kahvin keitosta tai mukana kantamisesta sitten tekee mielekästä itselleen?

1. Ensimmäinen vinkkini on marssia mihin tahansa isompaan markettiin tai erikoisputiikkiin ja ostaa jonkin sortin termosmuki! Niitä saa erittäin paljon tai erittäin vähän lämpöä sisällään pitäviä. Jos haluaa halvimman tehtävän suorittajan, irtoaa muki varmasti jo alle viidellä eurolla, kalliimmasta saa yli 10e pulittaa, mutta käyttökerroille jaettuna investointi jää mitättömäksi. Toki jälleenmyyntiarvoa harvoin löytyy, ellei todella hyvin onnistu säilyttämään.

Mikäli esteettiset asiat miellyttävät, suosittelen etsimään yksilön, joka oikeasti miellyttää omaa silmää. Onhan esimerkiksi Starbucksin termosmuki kädessä siistimpi kävellä kuin pahvisen Pauligin törpön kanssa ;)

2. Toisekseen, jos on laiska kahvinkeittäjä, pressikannukahvi on aika kivuton valmistaa! Itse olen tähän rakastunut, eikä ole sitä kahvinkeittimen koneistosta tarttunutta makua samalla tavalla.

Vedenkeitin on tähän tarkoitukseen hyödyllinen ja nopea, mutta yhden hengen kahvivedet keittää toki kattilassakin näpsäkästi. Homma toimii siis niin, että kannun pohjalle kahvi, keitä vesi, kaada kannuun ja anna kahvin tekeytyä tovi. Paina pressi rauhassa läpi ja voilà! Tällä kahvin voimakkuutta kykenee jonkin verran säätelemään ja on helppo keittää juuri se määrä, joka itse tulee käytettyä!

Kahvinkeittimessä helpommin tulee hukkalitroja ja on ne turkasen suodatinpussit. Pressikannulla ne säästää ja itse kannukin on kahvinkeitintä halvempi investointi. Tämän yksilön ostin täällä Tallinnassa Selveristä hintaan 3e. Maksaa suodatinpusseissa itsensä pian takaisin ja sähköäkin kuluu vähemmän jos on taipumus seisottaa kahvinkeitintä päällä. Saati sitten investointihinnan erosta!

Toki haittapuolena että kahvi jäähtyy nopeammin ja se täytyy pian keittämisen jälkeen juoda.

Itse olen kuitenkin tykännyt ja tällä tulee useammin itse keitettyä kahvit kuin keittimellä, sekä säästettyä omassa tapuksessani se vajaa 1,5e/muki, minkä suuri maitokahvi koulussa maksaa.

Ja eikun säästämään! :)

Kommentit (2)

Suuntaviiva
Liittynyt27.3.2014

Jos kahvitarvikkeilla viitataan mukiin ja kannuun, niin oma mukini on Espanjasta äitini jostain marketista löytänyt, siksi en osaa sille tarkempaa ostopaikkaa sanoa, mutta jottei ihan mainostamiseksi mene, niin käytännössä jo jokaisesta supermarketista saa erilaisia! Jos haluaa kunnon termosmukin, kannattaa johonkin hakukoneeseen naputella "termosmuki", jotta saa vertalutietoa siitä, mikä on oikeasti hyvä :) Löysin myös "pressikannu":lle oikean nimen pienen etsinnän jälkeen ja se on "pressopannu"! (Näin se Suomi alkaa ulkomailla kärsimään...) Näitäkin löytyy erilaatuisia, mutta jos haluaa kokeilumentaliteetilla lähteä liikkeelle ja aloittaa halvalla, voi marssia ihan vaikka K- tai S-ryhmän supermarkettiin katsomaan mitä löytyy :) Toki ässältä ainakin löytyy verkkokauppa josta voi hintoja käydä etukäteen ihmettelemässä! Ja mitä kahviin tulee, pressopannulle on omia kahvilaatuja, mutta wikipedian mukaan hommaan sopii myös suomessa pannukahvina myytävä jauhe. Lisää aiheesta saa tietää googlaamalla "pressokannu" tai lyhyen johdatuksen aiheeseen ihan vaikka täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Pressopannu – toivottavasti auttoi!

Seuraa