Hoida hiuspohja kuntoon

Moni pitää hyvää huolta hiuksistaan, mutta hiuspohja jää usein huomiotta. Näin korjaat tilanteen.

Suihkun jälkeen viemärin tukkeeksi jäävät hiukset saattavat säikäyttää. Miksi niitä on niin paljon? Hiuksia irtoaa päivittäin yli sata, joten suihkussa lähtevistä hiuksista ei tarvitse välttämättä huolestua. Hiuspohjasta tulisi kuitenkin huolehtia yhtä hyvin kuin hiuksista.
– Hiuspohjan yleisimpiä ongelmia ovat hiusten lähtö, hiuspohjan rasvoittuminen ja hilseily. Ongelmia voi välttää valitsemalla oikeat tuotteet ammattilaisen avulla. Hiukset kannattaa huuhdella aina runsaalla vedellä, jottei hiuspohjaan jää ärsyttäviä tuotejäämiä, kertoo Kimmo Alarotu, Kérastasen kouluttaja ja Hair Garage Kérastase Instituten omistaja .
Hiuspohjasta ja hiuksista voi huolehtia myös terveellisten elämäntapojen avulla. Monipuolinen ravinto pitää kehon kuosissa ja hiuspohjan toimivana. Stressi pysyy loitolla liikunnan ja rentoutumisen avulla.
– Stressi ja puutteet ravinnossa ovatkin sairauksien, lääkityksen ja perintötekijöiden ohella suurimpia hiustenlähdön aiheuttajia. Liika rasvoittuminen johtuu hormoneista, jotka vaikuttavat hiuspohjan talirauhasiin. Hilseilyä taas syntyy hiuspohjan tulehduksesta, Alarotu selittää.

Eroon hilseilystä

Hilseily on päänahan ongelmista todennäköisesti yleisin ja tunnetuin. Sitä pidetään yleensä miesten ongelmana, mutta hilsettä esiintyy myös naisilla.
– Hilseily johtuu hiuspohjan luonnollisten mikro-orgasmien äkillisestä lisääntymisestä. Tästä aiheutuu tulehdus, joka kiihdyttää hiuspohjan uusiutumista ja liiallista kesimistä. Hilsettä voi olla niin rasvoittuvassa kuin kuivassa hiuspohjassa.
Pientä hilseilyä ja päänahan ärsyyntymistä voi hoitaa myös kotikeinoin, mutta pahemmissa ongelmissa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Kampaajan tekemässä analyysissa selviää, mitä ongelmia hiuksissa ja hiuspohjalla esiintyy.