Se voi tuntua arkiselta, eikä sitä aina edes huomaa. Joku koskettaa sinua epämiellyttävällä tavalla, luo vihjailevia katseita tai heittelee rivoja kommentteja. Seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin raiskaus, joka on jo äärimmäinen teko.

Saatamme kohdata ahdistelua monessa muodossa, missä ja milloin vain. Sen kohteeksi joutuminen ei koskaan ole sinun vikasi. Toimi näin, kun törmäät ahdistelijaan.

Netissä

Olet alkanut vaihtaa Tinder-matchisi kanssa intiimejä kuvia. Yhtäkkiä kaikin puolin lupaavalta vaikuttanut tyyppi uhkailee, että jos et suostu hänen kanssaan seksiin, hän jakaa rohkeat kuvasi nettiin.

Toimi näin:

Ilmoita uhkaajalle, että mikäli hän julkaisee kuvat, olet yhteydessä poliisiin. Omat keskustelut kannattaa tallentaa, sillä se helpottaa poliisin kanssa asiointia. Niin kauan, kun täysi-ikäisen ihmisen kuvia ei ole jaettu julkisesti, ei ole tapahtunut rikosta. Jos siltä tuntuu, voit säilyttää kiristäjään yhteyden, kunnes olet keskustellut asiasta virkavallan kanssa. Screenshot epäilyttävän henkilön kasvoista on aina hyvä idea. Jatkuvasti häiriköivästä tyypistä on hyvä ilmoittaa ylläpidolle.

Ruuhkabussissa

Seisot ruuhkabussin käytävällä, kun tunnet yhtäkkiä käden takamuksellasi. Aluksi luulet, että se on vahinko, mutta käsi haparoi määrätietoisesti kohti jalkoväliäsi. Tilanne saa sinut ahdistumaan, etkä saa sanaa suustasi.

Toimi näin:

Pyydä ahdistelijaa ensin ystävällisesti lopettamaan. Jos tämä ei tehoa, voit ilmoittaa asian kuuluvasti. Apua kannattaa pyytää myös muilta matkustajilta tai kuljettajalta. Jos tilanne tuntuu uhkaavalta, voit olla yhteydessä poliisiin.

- Kannattaa miettiä jo etukäteen, miten toimisit vastaavassa tilanteessa. Silloin et lamaannu, Right To Choose –kampanjan hankekoordinaattori Jutta Antikainen

Jatkoilla

Olet viettänyt iltaa baarissa kiinnostavan miehen kanssa, ja hän saa sinut ylipuhuttua kotiinsa jatkoille. Kotonaan hän alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Kundi hamuaa hameesi alle, vaikka koitat pitää hänen kätensä kurissa. Hänen otteensa käyvät vain rajummiksi, ja alat todella pelätä, mitä on tapahtumassa.

Toimi näin:

- Ääntä ja jalkoja saa käyttää. Jokaisella on oikeus puolustaa itseään, Antikainen neuvoo.

Hän huomauttaa, että riski joutua seksuaalirikoksen uhriksi kasvaa, kun olet alkoholin vaikutuksen alaisena, vaikka se ei teekään ahdistelusta puolustettavampaa. Baari on vielä turvallinen paikka tehdä tuttavuutta, kun ympärillä on paljon väkeä. Antikainen muistuttaa, että jos toiselle on annettu ymmärtää jotain, on myös kohteliasta kertoa etukäteen myös omat rajansa, jos pidemmälle ei aio mennä. Kun lähdet jatkoille, soita tyypin kuullen ystävällesi ja kerro suunnitelmistasi, vaikka mitään uhkaa ei vielä olisikaan. Mainitse ainakin tyypin nimi (toivottavasti tiedät sen jo tässä vaiheessa) ja osoite, minne olette matkalla. Voit sopia ystäväsi kanssa, että lähetät hänelle yöllä viestin, jos kaikki on hyvin.

Cosmo tekee yhteistyötä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vastaisen Right To Choose –kampanjan kanssa. Tarkoituksena on viestittää, että seksuaalirikokset ovat AINA tekijän syy. Hankkeen suojelijana on presidentti Sauli Niinistö.

Lisää asiaa tärkeästä aiheesta tänään ilmestyneessä toukokuun Cosmopolitanista.

 

www.righttochoose.fi

Onko sinulla kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä?

Kuva: iStock

Katso myös:

Näin tuet syömishäiriötä sairastavaa

Kirje, joka jokaisen nuoren naisen on luettava

Saara Sihvonen: Et voi miellyttää kaikkia"