Nainen ja mies kavereina. Totta vai tarua? Uhka vai mahdollisuus? Ehdottomasti totta ja mahdollisuus, kun kysyy näiltä kolmelta ystäväparilta. SANNA KEKKI

Sisko ja sen veli

Sanna, 34: ”Ensimmäisiä muistikuviani Samposta on yläasteelta, kun hän skeittasi matematiikanluokassa ennen tunnin alkua. Sampo oli jo silloin suloinen tyyppi. Nauroi paljon ja jekkuili. Koulupäivien jälkeen istuimme Kauniaisten skeittirampilla tai puhuimme tuntikausia puhelimessa. Kun lähdin vaihto-oppilaaksi Saksaan, sain Sampolta pehmolelunallen. Ristimme sen Apinaksi. Se on yhä tallessa. Sampo on ollut minulle aina kuin veli. Välillämme ei ole koskaan ollut mitään romanttista. Voin soittaa Sampolle keskellä yötä riippumatta siitä, olemmeko olleet viimeksi tekemisissä viikko vai vuosi sitten. Juttumme jatkuu siitä, mihin se edelliskerralla jäi. Ystävyytemme on vaivatonta. Toiselle ei tarvitse selitellä tekemisiään tai valintojaan. Kumppanimme eivät ole olleet mustasukkaisia ystävyydestämme. Poikaystäväni mielestä on mahtavaa, että minulla on kundikaveri. Hänkin tykkää Samposta. Toissa kesänä Sampo meni naimisiin. Päivä oli merkittävä siitäkin syystä, että sain seistä Sampon vierellä bestwomanin roolissa. Se oli suuri kunnia.”

Sampo, 33: ”Minulla on aina ollut naispuolisia ystäviä. En ole koskaan ajatellut, että se olisi kummallista. Sannasta ja minusta tuli kavereita, koska viihdyimme toistemme seurassa. Ystävyytemme alkuaikoina kävimme kotibileissä ja diskossa. Se oli hauskaa. Totta kai ystävyys perustuu aina myös vetovoimaan, mutta se on erilaista kuin parisuhteessa. Eihän kaikkiin muutenkaan ihastu tai rakastu. Kun olen Sannan kanssa, puhun enemmän tunteistani kuin mieskavereideni seurassa. Käytän viesteissäni myös useammin emojeja ja sydämiä. Ystävyytemme toimii. En keksi mitään, mitä haluaisin muuttaa. Toivoisin ainoastaan, että ehtisimme tavata useammin.”

Yhteisiä öitä ja ulkomaanmatkoja

Joonas, 31: ”Näin Riikan ensimmäisen kerran Suomenlinnassa fuksivuotemme syksynä. Muistan vain, että hänellä oli sininen t-paita ja kova ääni. Lähennyimme vasta seuraavana vuonna, kun meistä tuli tutoreita. Olimme yhtäkkiä tekemisissä useita kertoja viikossa. Kun tajusimme, että meistä oli tullut ystäviä, juhlimme sitä menemällä glögille ja fiilistelemällä Berliiniä, yhtä suosikkikaupungeistamme. Meitä on alusta saakka yhdistänyt samankaltainen huumori. Nauramme usein jutuille, joille muut eivät hekota. Leikittelemme mielellämme sanoilla ja niiden merkityksillä. Myös Riikan mies Ilkka on ystäväni. Olemme ystävystyneet Ilkan kanssa jopa niin, että olin hänen bestmaninsa, kun he menivät naimisiin puolitoista vuotta sitten. Vaikka meillä on nykyään vähemmän aikaa toisillemme kuin nuorempana, vuodet eivät ole tulleet väliimme. Meillä on Riikan kanssa yhtä hauskaa kuin syksyllä 2004.”

Riikka, 33: ”Olin nuorempana parisuhteessa, jossa silloinen avomieheni sanoi, etteivät nainen ja mies voi koskaan olla vain ystäviä. Se oli erikoista, koska olin aina ajatellut, ettei ystävyys ole kiinni sukupuolesta. Joonaksesta tuli nopeasti yksi läheisimmistä kavereistani. Vietimme kaiken vapaa-aikamme yhdessä. Viikonloppuisin nukuimme siskonpedillä olohuoneessa ja juttelimme tuntikausia brunssipöydässä. Kävimme Pietarissa ja Berliinissä, teatterissa ja mökkireissuilla. Oli mahtavaa, että myös Ilkka ja Joonas lähentyivät. Jos Ilkka ei olisi pyytänyt Joonasta bestmanikseen, olisin pyytänyt hänet kaasokseni. Huumorimme on yhä samanlaista kuin opiskeluaikoina. Kun kuulen vitsin, joka naurattaa, ajattelen heti Joonasta. Tiedän, että hän nauraisi samalle. Uskon, että ystävyytemme voi hyvin viidenkymmenenkin vuoden päästä. Ihaninta olisi päästä joskus samaan vanhainkotiin. Joisimme iltapäivisin sherryä ja keskustelisimme verotuksesta.”

Nintendoa kolme päivää putkeen

Niina, 31: ”Ensimmäinen muistoni Samista on siskoni kotibileistä, joissa hän meinasi kävellä ylitseni eteisessä. Olin kaksitoista. Seuraavaksi kohtasimme viisitoista vuotta myöhemmin siskoni syntymäpäivillä. Sen jälkeen aloimme soitella ja viettää aikaa kaksin. Oli alusta asti selvää, että olemme vain kavereita. Välillämme ei ollut jännitettä, ja minulla oli poikaystävä. Samin tyttöystäväkään ei ollut lainkaan mustasukkainen. Miksi olisi ollut? Uskon, että kaikki näkivät saman kuin mekin eli puhtaan ystävyyden. Kun Samin tyttöystävä lähti puoleksi vuodeksi opiskelijavaihtoon, olin Samin sohvalla usein yötä. Kerran Samin tyttöystävä löysi rintaliivini, jotka olin unohtanut. Se nauratti kaikkia. Suhtaudun suhteeseemme kuin mihin tahansa suhteeseen. Tätäkin pitää hoitaa ja huoltaa. Soittelemme lähes päivittäin ja tapaamme viikoittain. Kun elämässäni tapahtuu jotain merkittävää, Sami on ensimmäinen, jolle haluan kertoa uutisista. Joskus kaverimme vitsailevat, että käyttäydymme kuin vanha aviopari.”

Sami, 35: ”Meillä on Niinan kanssa usein hulvatonta. Viime kesänä lähdimme eräänä sunnuntaina ulos, koska kummallakin oli lomaa. Tulimme jatkoille luokseni ja pelasimme Nintendoa aamukuuteen. Iltapäivällä kävimme ostamassa lisää pelejä ja lopetimme vasta keskiviikkona. Niina oli korvaamaton tuki, kun erosin puolitoista vuotta sitten. Jo se, että saatoin puhua ja itkeä Niinalle, auttoi. Niinalle pystyin olemaan täysin rehellinen. Olen hänen avustaan aina kiitollinen. Niina on vastikään tavannut miehen, josta on kovaa vauhtia tulossa hänen poikaystävänsä. Olen iloinen hänen puolestaan. On selvää, että Niinalla voi olla tulevaisuudessa minulle vähemmän aikaa kuin ennen. Se ei haittaa. Kun näemme, meillä on varmasti yhtä hauskaa kuin ennenkin.”

Kuva: HMI

Katso myös:

Näiden tähtien lapsista muotimaailma puhuu nyt

Mihin sinkkumiehet ovat kadonneet?

7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock