Paljon parjattu ghosting on sittenkin paras tapa panna piste tapailulle.

Pari vuotta sitten ihmissuhdekentällä alettiin puhua uudesta ilmiöstä: ghostingista. Sillä tarkoitetaan suhteen kuolettamista katoamalla kuvioista. Yhtäkkiä kaikki ghostasivat toisiaan jättämällä vastaamatta viesteihin tai ottamatta enää yhteyttä. Hommasta tuli niin yleistä, että sana sai paikan sanakirjoista ympäri maailmaa.

Ghostingista puhuminen helpotti deittailijoita, sillä moni koki saaneensa kohtelulleen vihdoin nimen. Termin, jonka avulla ilmiö oli helpompi tunnistaa – ja lokeroida käyttäytyjä sen mukaan.

Ghostausta pidetään yleensä huonona juttuna. Sanotaan, että se on vastuutonta käytöstä. Että ghostaaja pääsee pälkähästä, kun hänen ei tarvitse kohdata toista ihmistä ja kertoa, miksi ei enää halua tapailla tätä. Samalla hän myös jättää viheliäisen takaportin auki, jotta voi palata saman sutinan luokse sitten, jos hänestä itsestä siltä tuntuu.

Jostain syystä olemme alkaneet ajatella, että kun lyhytkin tapailusuhde päättyy, eron tulee olla selkeä. Rohkenen olla eri mieltä: minusta ghostaus on pehmeää ja ystävällistä – ja se voi olla parasta, mitä sinulle voi tapahtua.

Kaikkea ei tarvitse sanoa

Olin kerran nettitreffeillä, jotka sujuivat huonosti. Meillä ei ollut mitään yhteistä eikä keskustelu luistanut. Mies vei minut pelaamaan biljardia nuhjuiseen baariin, jossa myytiin taskulämmintä lonkeroa muovipulloista. Vihaan bilistä. Odotin koko deittien ajan, että pelivuoromme loppuisi. Minulle oli ihan selkeää, ettemme enää tulisi tapaamaan enkä uskonut, että kumpikaan olisi enää missään yhteydessä toiseen. Kaveri päätti kuitenkin lähettää minulle sähköpostin sanoakseen, ettei näe meillä yhteistä tulevaisuutta.

Minua loukkasi paljon enemmän se, että hän koki tarpeelliseksi sanoa, ettei näe meitä pariskuntana. Tokihan minä sen tiesin, en nähnyt itsekään. En edes kavereina. Ymmärrän, että hän yritti tehdä selkeän breikin, mutta en olisi tarvinnut sitä. Olisi ärsyttänyt paljon vähemmän, jos hän olisi jättänyt meilin lähettämättä.

Tunsin itseni typeräksi, heikoksi, altavastaajaksi. Tyyppi oli saanut viimeisen sanan, eikä siihen auttanut vastata mitenkään. Olisi ollut paljon ystävällisempää vain jättää asia siihen. Molemmat olisivat kyllä tajunneet jutun juonen.

Ghostaa deitti, älä puolisoa

Milloin suhteen sitten saa ghostata? Avoliitossa tai naimisissa olevan ihmisen on hankala päättää suhde ghostaamalla. Eikä se (onneksi) varmaan tulisi kovin monelle edes mieleen. Tinder-deitti, jota et ole koskaan tavannut, on ihan toinen juttu.

Jos ensimmäiset treffit ovat täysi katastrofi, on ihan okei ghostata deitti ilman, että tarvitsee selitellä itseään. Vielä suuremmalla syyllä niin saa tehdä silloin, jos tyyppi paljastuu kammottavaksi hiippariksi tai on muuten vaan ääliö.

Jos tapaamisia on takana harvakseltaan tai vasta muutama, ghostaus on täysin sallittua. Kun suhde ei ole vielä vakava, veto-oikeutta saa käyttää huoletta ja kertomatta miksi. Se voi olla hyväksi: kun ei vielä tunne toista kovin hyvin, ei tätä tarvitse satuttaa kertomalla yksityiskohtaiseksi, miksei tykkää hänestä.

Ehkä kaikkein hyväksyttävintä ghostaus on silloin, jos tyyppiä ei ole koskaan tavannut tosielämässä. Vilkaskaan Tinder-viestien vaihtelu ei vielä velvoita perusteluihin, ja katoaminen on ihan mukava tapa tehdä sille stoppi.

Jokainen ihmissuhde ei sovi ghostattavaksi, mutta on paljon suhteita, jotka on ihan hyväksyttävää päättää liukenemalla huomaamattomasti toisen elämästä. Kyllä aikuinen ihminen tajuaa, että jos toisesta ei enää kuulu, hänet kannattaa unohtaa.

Hellä ja lämmin ero

Paljon puhutaan siitä, miten tylyä ja kylmää ghostaus voi olla. Sanotaan, että ghostaaja uskoo, ettei deitti ole edes hänen aikansa tai selittelyjensä arvoinen.

Uskon, että ghostaus on päinvastoin lämpimin ja hellin tapa lopettaa orastava tapailu – ainakin vähemmän tyly kuin suora torjunta. Ja jos on erityisen herkkä, ghostaus antaa mahdollisuuden kehitellä miellyttäviä skenaarioita tyypin katoamiselle. Ehkä kyse ei olekaan siitä, ettei hän pitänyt minusta, vaan siitä, että hän on muuttanut Alaskaan ja ryhtynyt elämään täysin sähkötöntä elämää. Mitä tahansa, mikä saa ghostauksen tuntumaan mukavammalta. Kiusallisten jäähyväisten tai valkoisten valheiden sijaan voi ihan hyvin vain liueta toisen elämästä. Ja jos joku tekee niin sinulle? Tervemenoa. Sitten ainakin tiedät, että voit siirtyä seuraavaan, kivempaan tyyppiin.

Oli miten oli, meidän täytyy hyväksyä se, että ghostaus on yksi tapa, millä ihmiset päättävät nykyään suhteitaan. Ilmiön ymmärtämistä auttaa se, että opettelee lukemaan merkkejä: kun joku lakkaa puhumasta sinulle, hän ei halua enää tavata. Yksinkertaista. 

Kuva: Mikko Hannula

Vierailija

Saako deitin ghostata? Kyllä, jos suhde on vasta alkuvaiheessa

Tämmöinen häipyminen kertoo vain toisen käytöstavoista. Eli niitä ei ole. Ei tarvitse selittää syytä, mutta voi laittaa viestin ja kertoa että häipyy. Ja tämän artikkelin kirjoittaja tukee tälläistä itsekeskeistä ja huono käytöksistä tapaa "lopettaa" yhteyden pito. Tämä kuulostaa aivan täysin teinien toiminnalta. Ja ei kirjoittajalla taida olla hirveän hyvä itsetunto jos pahoittaa mielensä deitin lähettämästä mailista. Joka kertoi vain miehen osaavan lopettaa asian niin kuin se kuuluu tehdä.
Lue kommentti
Tsaahas

Saako deitin ghostata? Kyllä, jos suhde on vasta alkuvaiheessa

Tulee pakostakin kyllä mieleen että miksi kirjoittaja yhdistää suhteen lopettamisen syiden latomiseen tai siihen että on velkaa syyn. Ihan "en halua jatkaa tapailua" käy hyvin. Pakosta tulee mieleen että kirjoittaja halusi tahallaan leipoa tämän samaan pakettiin "en tykkää sinusta koska tukkasi on punainen" ynnä muiden tarpeettomien loukkausten kanssa saadakseen pontta mielipiteeseen joka riisuttuna on yksinkertaisesti se ettei tuntemattomien takia tarvitse vaivautua, tällä kertaa vain...
Lue kommentti

Perhe on paras – tai pahin. Miltä elämä tuntuu, kun oma perhe suosii toista lasta ja hylkii toista? Alisa, 34, kertoo tarinansa.

”Murrosikä oli minulle vaikeaa aikaa. Äiti ei koskaan puhunut minulle kasvamiseen liittyvistä hämmentävistä tunteista. Kun rintani alkoivat kehittyä, lähdin yksin liiviostoksille. Kun pikkusiskoni tuli murrosikään, äiti oli kuin eri ihminen. He kävivät hyvissä ajoin yhdessä ’tyttöjen ostoksilla’ ja juttelivat intiimeistäkin asioista.

Tämä on vain yksi esimerkki niistä lukuisista tapauksista, joissa olen jäänyt siskoni varjoon. Hän on ollut aina se lapsi, jota perheessämme on palvottu. Vanhempiemme tapa suhtautua meihin on näkynyt esimerkiksi vaatetuksessamme. Minun vaatteeni ostettiin pääsääntöisesti kirpputorilta ja niitä oli todella vähän. Pikkusiskoni taas sai kulkea teininä uusissa muotivetimissä ja näppäillä kallista puhelinta.

 

”Olen oppinut, että ystävät voivat olla yhtä tärkeitä kuin verisukulaiset. He ovat se perhe, jonka itse valitsemme.”

 


Hyljeksitty ja iltatähti

Kuusivuotiaana vaistosin, että vanhemmillani oli ongelmia. Isän firmalla alkoi mennä huonosti 90-luvun lamassa. Sen seurauksena vanhempieni avioliitto rakoili, ja mukaan tuli pettämistä. Kumpikaan vanhemmistani ei ole koskaan ollut varsinaisesti alkoholisti, mutta viiniä alkoi kulua tavallista enemmän.

Aloin oireilla tukalien kotiolojen takia. Minusta tuli kiukutteleva ja hankala lapsi, joka vetäytyi syrjään ikätovereistaan. Pulskistuin, koska lohdutin itseäni napostelemalla. Samoihin aikoihin minulle syntyi pikkusisko.

Kaikki ihastelivat eksoottisen näköistä mustatukkaista pienokaista, jolla oli kauniit mantelinmuotoiset silmät. Minäkin hullaannuin siskostani. Autoin paljon hänen hoitamisessaan, vaikka olin vasta kuuden vanha.

Huomasin nopeasti, että siskoni oli perheessämme suosittu iltatähti, kun minä taas olin läski ja ärsyttävä kakara. Aloin oireilla yhä voimakkaammin. Sain raivokohtauksia ja psykosomaattisia oireita, kuten outoja ihottumia. Muistan ikuisesti sen, kuinka eräs perhetuttumme sanoi minulle kerran, että on surullista nähdä, kuinka olen perheemme hyljeksitty lapsi. Se tuntui järkyttävältä, mutta toisaalta helpotti. Ajattelin, etten olekaan hullu ja kuvittele kaikkea.

Kun menin yläasteelle, minun ja pikkusiskoni välit vaihtuivat kyräilevästä kateudestani ilmiriidoiksi. Otimme välillä rajusti yhteen ja revimme toisiltamme hiustuppoja päästä. Vanhemmat käänsivät tappelun aina niin päin, että minä vanhempana tein pahaa pienemmälle.

Neutraalit välit riittävät

Nykyään olemme molemmat aikuisia. Elämämme ovat menneet eri suuntiin. Minä olen akateemisesti koulutettu perheenäiti, ja pikkusisko ravintola-alan pätkätyöntekijä. Meillä on hyvin erilaiset tavoitteet. Siinä missä minä olen suorittanut kaksi maisterintutkintoa, siskoni ei ole saanut vietyä loppuun edes autokoulua.

Erilaiset luonteemme vaikuttavat siihen, että välimme ovat nykyään lähinnä muodolliset. Suurimpana syynä etäisyyteen pidän kuitenkin vanhempiamme. Uskon, että ilman lapsuudenkodista lähtenyttä epätasa-arvoista asetelmaa voisimme olla siskoni kanssa nyt aikuisina läheisempiä.

Olen yrittänyt muutamia kertoja keskustella menneisyydestämme. Se on ollut turhaa, sillä siskoni ei myönnä tai näe perheemme ongelmia.

Minä olen käynyt vuosia terapiassa selvittelemässä lapsuudenkokemuksiani. Siskoni taas ei koe tarvetta kaivella vanhoja asioita. Koska suhtaudumme asioihin niin eri tavoin, en usko, että välimme tulevat koskaan läheisiksi. En sure sitä enää. Neutraalit välit riittävät minulle. Olen päättänyt jättää menneisyyden taakseni ja keskittyä omaan perheeseeni. Haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että tyttärelläni on toisenlainen lapsuus.

En ole varma, haluanko koskaan toista lasta. Lapselleni voi olla jopa pelastus, että hän saa olla ainokainen. Monien pakkomielle vähintään kahdesta lapsesta on mielestäni käsittämätön. Olen oppinut, ettei sisarussuhde tee automaattisesti ketään onnelliseksi.”

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kuvat MIKKO HANNULA

Toivoa, iloa, pettymyksiä ja surua. Raskautta yksin yrittävät naiset käyttävät hedelmöityshoitoihin kaikki säästönsä ja voimansa.

Siru, 39: ”En voisi elää itseni kanssa, jos en olisi edes yrittänyt tätä vaihtoehtoa”

”Toiset ikäiseni naiset säästävät rahaa matkustamiseen tai asuntoon, minä haluan oman lapsen. Olen yrittänyt keinosiemennystä eli inseminaatiota kolme kertaa. Siittiöiden ruiskuttaminen kohtuonteloon maksaa noin tuhat euroa kerralta. Mikäli keinosiemennys ei onnistu, yritän koeputkihedelmöitystä. Hoitojeni hinta-arvio on noin 15 000 euroa, tarkkaa summaa on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa, kun hoidot ovat kesken.

Olen käyttänyt säästöni ja ottanut lainaa maksaakseni hoitoja. En ajattele ottamaani velkaa taakkana, vaan mahdollisuutena, sillä minusta saattaa sijoitukseni ansiosta tulla äiti. Olen aina halunnut oman lapsen. Vaikka hoidot eivät onnistuisi, en voisi elää itseni kanssa, jos en olisi edes yrittänyt tätä vaihtoehtoa.

Muutama vuosi sitten seurustelusuhteeni päättyi, ja sisareni tsemppasi minua selvittämään mahdollisuuksiani itsellisenä äitinä. Kun viimein hakeuduin klinikalle, olin 38-vuotias, minulla oli joustava työ ja asuin uudella paikkakunnalla, jossa palvelut itselliselle äidille olivat lähellä.

Ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen kävin muutaman kerran psykologin vastaanotolla. Minua jännitti, mutta keskustelu oli huojentavaa. Tapaamisessa pohdittiin esimerkiksi kotiavun hankkimista, tukiverkoston luomista ja sitä, millä tavoin voisin puhua lapselleni tämän isästä. Olin jo miettinyt, etten halua salata lapseltani hänen alkuperäänsä, ja psykologi vahvisti ajatukseni oikeaksi. Kun siittiöiden luovuttaja piti valita silmien- ja hiustenvärin sekä pituuden perusteella, lääkäri auttoi minua valitsemaan sellaiset ominaisuudet, jotka viehättivät minua. Lapsi saa täysi-ikäiseksi tultuaan halutessaan tiedot luovuttajasta.

Arvasin jo hoidot aloittaessani, että edessä olisi valtavasti tunteita toivosta ja ilosta pettymykseen ja suruun. Päätin, että kertoisin asiasta vain sisarelleni, vanhemmille ja kolmelle ystävälleni. Toivon lasta niin kovasti, etten kestäisi vielä lähimmäistenikin odotuksia. Välillä rajaaminen on raskasta.

Kun joku kysyy, mitä minulle kuuluu, ensimmäisenä mieleeni tulee tietysti lapsiprojekti. Uskon, että itsellisistä äideistä puhutaan niin vähän, etteivät ihmiset oikein osaa käsitellä asiaa. Olenkin ollut tämän prosessin kanssa hyvin yksinäinen.

Olen yrittänyt elää mahdollisimman terveellistä elämää hoitojen aikana. Olen myös käynyt muutamilla treffeillä, sillä toivon parisuhdetta. Keinohedelmöityksestä ei deiteillä voi puhua, koska moni mies reagoi siihen voimakkaasti.

Erään miehen kanssa päädyimme kuitenkin puhumaan niin syvällisesti kaikesta, että kerroin hänelle asiasta. Parisuhdetta välillemme ei
syntynyt, mutta meistä tuli läheiset ystävät. Arvostan kovasti sitä, että mies osasi yllättävässäkin tilanteessa antaa tukensa toiveelleni.

Haluaisin olla läsnäoleva, turvallinen äiti, rakastaisin lastani ehdoitta, rohkaisin häntä kokeilemaan siipiään ja näyttämään tunteitaan.

Mikäli keinohedelmöitys ei onnistu, luulen, että hakeudun jossain vaiheessa tukivanhemmaksi esimerkiksi sijaislapsille.”

 

Veera, 37: ”Välillä olen ollut niin pettynyt ja väsynyt, etten ole jaksanut nähdä omaa perhettäni”

”Miten pärjään yksin lapsen kanssa? Mitä muut ihmiset ajattelevat valinnastani? Sellaisia kysymyksiä kävin läpi, kun aloin pohtia lapsen hankkimista yksin.

Erosin pitkästä suhteesta viisi vuotta sitten. Ajattelin silloin, että pärjäisin lapsen kanssa paremmin yksin kuin huonossa suhteessa.

Olen silti käynyt hedelmöityshoitojeni aikana treffeillä, mutta en ole etsinyt mitään vakavaa. En tiedä, mitä mahdollinen kumppani ajattelisi päätöksestäni. Tuttavani ovat kehottaneet minua menemään baariin ja vain valitsemaan jonkun miehen, että pääsisin helpommalla. Sellaisen ratkaisun kanssa en voisi elää. Miten voisin koskaan kertoa lapselleni, etten edes kertonut raskaudesta hänen isälleen? Nyt lapsella on täysi-ikäisenä mahdollisuus selvittää isänsä henkilöllisyys.

Vanhempani ja kummitätini rahoittavat hedelmöityshoitojani. Vanhempani ovat nähneet, miten olen kärsinyt lapsettomuudestani. Mahdollinen lapsenlapsi on heille paras sijoituskohde. Olen kertonut hedelmöityshoidoistani myös ystävilleni, veljilleni, esimiehelleni ja työkavereilleni. Tiesin, että edessä on raskaita hetkiä, joten halusin olla avoin asiasta. Minulla on todella ystävällinen lääkäri, joka totesi heti ensimmäisellä tapaamiskerralla yksin äidiksi haluavien naisten hoitojen olevan nykypäivää.

Olen käynyt reilun vuoden hoidoissa, ensin inseminaatioissa, nyt menossa on toinen koeputkihedelmöitys.

Parhaat ikävuodet raskaaksi tulemisen kannalta ovat jo menneet, mutta lääkärini mukaan mahdollisuuksia on vielä.

Välillä olen ollut niin pettynyt ja väsynyt, etten ole jaksanut nähdä edes omaa perhettäni. Yritän rauhoittaa tilanteen aina muutamaksi kuukaudeksi kunkin raskaustestin jälkeen. Kerään voimia ja mietin, millä tavoin jaksan yrittää uudelleen raskautta. Niin kauan kun lääkärini tsemppaa minua ja haluaa jatkaa hoitoja, minäkin jaksan yrittää.

En halua enää kertaakaan kuulla, että joku ehdottaa minulle sijaisäitiyttä tai adoptiota. Esimerkiksi adoptio on taloudellisesti ja henkisesti vielä hedelmöityshoitojakin vaikeampi prosessi.

Olen tämän prosessin kanssa aika herkillä ja sanonut esimerkiksi lähimmälle ystävälleni todella pahasti, kun hän ei ole ymmärtänyt kokemuksiani. Yritän nykyään käydä tunteitani ensin yksin läpi ennen kuin jaan ne ystävieni kanssa.

En usko, että kestän enää kovinkaan montaa pettymystä. Minulla on vielä toivoa, mutta todennäköistä on, että lopetan hoidot ensi vuonna, jos raskaus ei onnistu. En uskalla vielä ajatella kamalinta vaihtoehtoa, elämää ilman lasta. Jos niin käy, tulen varmasti tarvitsemaan paljon tukea.”

Päivä, 35 ”Vaikka en saanut olla äiti, minä riitän”

”Heti ensimmäisen inseminaation jälkeen ymmärsin, etten ehkä koskaan tulisi raskaaksi. Se ajatus jyskytti takaraivossani seuraavat kolme ja puoli vuotta. Ajattelin, että jos niin kävisi, minun olisi vaihdettava työpaikkaa, kaupunkia ja maata, jotta en huomaisi elämääni jäänyttä tyhjyyttä.

Jokaisen epäonnistuneen hoidon jälkeen pelko ja suru löivät vasten kasvojani. Tunteeni kulkivat vuoristorataa, tunsin toivon lisäksi vihaa ja kateutta lapsiperheitä kohtaan.

Tulin kerran raskaaksi ja sain keskenmenon. Olen onnellinen, että puhuin heti alkuun niin avoimesti hedelmöityshoidoistani. Kun ihmiset kyselivät niistä, jouduin vaatimaan tunteilleni tilaa ja aikaa, joita en ehkä muuten olisi saanut. Myös työnantajani tiesi asiasta ja tuki minua.

Kun siirryin koeputkihedelmöitykseen, arkeni muuttui raskaammaksi. Lepoa vaativien hoitojen, raskaustestien ja solujen keräämisen välissä kävin töissä, odotin ja toivoin. Hormonien kanssa kaikki oli yhtä säheltämistä: hormonit oli pistettävä tarkalla hetkellä ja säilytettävä jääkaapissa, joten minun
oli suunniteltava menoni tarkkaan.

Lopulta selvisi, että ongelma saattoi olla minun munasoluissani. Kun minulle tarjottiin lahjoitettua munasolua, pitkään padotut pettymyksen tunteet nousivat pintaan. Olin kaksi viikkoa masennuksen vuoksi sairaslomalla. Jos jatkaisin hoitoja lahjoitetun munasolun kanssa, lapsella ei olisi lainkaan
minun geenejäni.

Vaikka en saanut olla äiti, minä riitän. Niin totesin, kun hedelmöitys lahjoitetuilla ei onnistunut. Lääkärini ehdotti vielä toisen lahjoittajan kokeilemista.
Jätin kuitenkin hoidot kesken, sillä en jaksanut enää prosessin vaatimaa odottamista ja epätietoisuutta. Surin syvästi, mutta minun ei silti tarvinnut
kääntää elämääni ylösalaisin paetakseni tyhjyyttä.

Olen toipunut puhumalla ja kirjoittamalla tunteistani. Toiveenani on vielä joskus tarjota vertaistukea muille itsellisille äideille. Tämä on pitkä ja raskas prosessi, johon voi olla vaikea saada apua ja tukea. Moni ystäväni on ehdottanut, että nythän minulla olisi hyvin aikaa parisuhteelle. He eivät ymmärrä,
ettei tässä projektissa ollut kyse miehistä. Olisin toivonut lasta, mutta nyt opettelen olemaan onnellinen yksin.”