Ihanaa, tapailunne on vihdoin vakiintumassa. Mutta voih! Koska meikkipussin kehtaa jättää ihastuksen luokse? Entä kuuluuko joka päivä pitää yhteyttä? Kaksi miestä ja kaksi naista ratkovat deittailun ikuisuuskysymyksiä.

Missä vaiheessa toisen asuntoon voi jättää tavaroitaan, ja pitääkö siihen kysyä lupa?

N1: Jättäisin joitain tavaroitani heti, kun niiden mukana kantaminen tuntuisi liian rasittavalta. Mikäli siitä huomautettaisiin, väittäisin unohtaneeni ne vahingossa.

N2: Jos pari asuu kaukana toisistaan, on perusteltua jättää toisen luokse tavaroitaan. Tarkistaisin silti ensin, onko se ok. Toinenhan saattaa jopa ilahtua!

M1: Tavaroita voi jättää vaikka heti. Tuntuisi absurdilta pyytää siihen lupaa erikseen. Kertoo paljon toisen tunteista, jos sukkaparista saa aikaiseksi haloon.

M2: Ahdistuisin, jos löytäisin jonkun tavaroita kodistani. Kysyisin ensin lupaa. Asiasta ei tarvitse tehdä numeroa, rento kysymys riittää.

Mitä jos joku toinen kiinnostava tyyppi pyytää ulos?

N1: Yksinkertaista: älä tee mitään, mitä et haluaisi toisenkaan tekevän.

N2: Jos toinen potentiaalinen treffikumppani kiinnostaa niin paljon, että on valmis riskeeraamaan ensimmäisen deittinsä, ei ole oikeasti kiinnostunut

M1: Kannattaa mennä treffeille. Sillä tavalla huomaa, kuinka paljon tyyppi 1 todella kiinnostaa. Päätös siitä, kumman kanssa haluaa jatkaa, pitää kuitenkin tehdä nopeasti. Tupladeittailu pitää salata.

M2: Suhde ei ole kovin vakava, jos harkitsee treffejä toisen kanssa. On riski alka deittailla toista, jos ensimmäinen tyyppi kiinnostaa.

Kuinka nopeasti pitää poistua Tinderistä?

N1: Tinderistä olisi syytä poistua, kun deittailu alkaa vakiintua julkiseksi. Loukkaantuisin, jos kundi olisi aktiivinen Tinderissä. Haluaako sellainen tyyppi oikeasti sitoutua?

N2: Tinder pitää poistaa heti, kun toinen vaikuttaa potentiaaliselta, vaikka sitä ei olisi erikseen keskusteltu. Vaikka Tinderin selailu olisi vain viatonta ajan tappamista, se ei ole kunnioittavaa toista kohtaan.

M1: Tinder poistetaan The talkin jälkeen, eli kun on sovittu seurustelusta.

M2: Tinder on turhin syy riskeerata potentiaalinen juttu. Jos toinen näkee ruudulla pomppivia Tinder-ilmoituksia, siitä seuraa todennäköisesti riitä tai paha mieli.

Parin viikon yhdessäolon jälkeen deitistä ei yhtäkkiä kuulu enää mitään. Miten asia selvitetään?

N1: Toisen katoaminen yhtäkkiä on aina erikoista. Voihan toki olla, että toisella on oikeasti kiire. Parin päivän hiljaisuudesta ei kannata suuttua. Ehdottaisin suoraan seuraavia deittejä. Jos vastaus on ympäripyöreää mutinaa, rivien välistä voi tulkita kiinnostuksen hiipuneen. Jos toinen katoaisi kokonaan eikä vastaisi viesteihini, kysyisin kasvotusten, mitä oikein tapahtui.

N2: Laittaisin rennon ja ystävällisen viestin, jossa pyytäisin kertomaan suoraan, mistä kiikastaa.

M1: Selitystä on ehdottomasti syytä pyytää. Jokainen ansaitsee tietää, mikä on muuttunut.

M2: On hyvä puida asia halki ja sitten unohtaa se. Roikkumaan ei kannata jäädä. Jos nainen tekisi minulle katoamistempun, tulkitsisin tilanteen rivien välistä, ja antaisin vain olla.

Kuuluuko joka päivä pitää yhteyttä?

N1: Edes yksi tilannecheck-viesti päivässä kuuluu asiaan. Itse en taktikoi, vaan laitan viestejä silloin kun huvittaa. Toisen reaktio kyllä paljastaa, missä mennään

N2: Vastaan aina viesteihin, vaikka minulla olisi kuinka kiire. Viestin kirjoittamiseen löytyy aina aikaa, jos on oikeasti kiinnostunut toisesta. Suurin virhe on leikkiä jääkuningatarta ja laskelmoida jokainen siirto.

M1: Ei välttämättä. Parin viikon kohdalla romanttiset tunteet yleensä vasta heräilevät. Silloin ei uskalla tykittää koko ajan viestejä, vaikka toisaalta alussa nimenomaan pitäisi olla aktiivinen.

M2: Viestittelyn pitää olla tasapainossa. Jos tuntuu luontevalta laittaa tuhat Whatsapp viestiä päivässä, ja toinen vaikuttaa yhtä innokkaalta, mikäs siinä.

Kuinka tiiviisti ollaan yhteydessä, jos toinen lähtee matkalle?

N1: On ihanaa kuulla toisesta välimatkasta huolimatta. En silti odota jatkuvaa yhteydenpitoa. Sillä, mitä reissussa on ehkä tapahtunut ei ole merkitystä. Lomaromanssit jäävät yleensä hiekkarannoille. En silti itse ''hyödyntäisi'' matkaani muuhun säätämiseen, jos olisin oikeasti kiinnostunut.

N2: Jos tykkään toisesta, haluan pitää yhteyttä myös tien päällä. Jos reissussa ei pärjää ilman lomaromanssia, suhde ei ole kovin vakaalla pohjalla.

M1: Silloin ei voi odottaa yhtä tiivistä yhteydenpitoa, mutta viestitellä pitää, kun siltä tuntuu.

M2: Yhteydenpidon ei tarvitse olla yhtäaktiivista kuin arkisin, mutta kohteliaisuuden vuoksi kannattaa lähettää edes jotain, vaikka kiva kuva. Silloin antaa ymmärtää, etta palatessa jatketaan siitä, mihin jäätiin.

Saako eksistä udella?

N1: Entisten suhteiden tapahtumat voi puhua läpi. Tarvittaessa voi kysellä enemmänkin, mutta vain toisen aloitteesta. Avoin pitää olla, ettei mitään jää hampaankoloon. Saattaisin säikähtää, jos toinen peittelisi entisiä juttujaan, ja ne olisivat selkeästi tulenarkoja aiheita.

N2: Eksistä saa kysellä uteliaisuutensa mukaan. Jos suhde omaan eksään on yhä läheinen, siitä kannattaa kertoa suoraan. Muuten saattaa syntyä draamaa.

M1: Riippuu entisen suhteen tasosta. Erosta voi keskustella avoimesti, mutta kysyjä ei aina välttämättä halua kuulla koko totuutta tai kaikkia yksityiskohtia.

M2: Itse en halua kysellä mitään, sillä tieto lisää tuskaa. Suhtaudun nihkeästi, jos eksistäni kysellään, sillä tiedän, ettei niistä oikeasti haluta tietää. Kerron yleensä siistityn ja lyhyen version vanhoista suhteistani.

Missä vaiheessa voi sanoa oikeasti tykkäävänsä toisesta?

N1: Sitä ei kannata laskelmoida. Nykyinen mieheni sanoi ensimmäisten treffien jälkeen, että olen ihana. Se oli mahtavaa ja rohkeaa.

N2: Parasta on, kun sen sanoo spontaanisti. R-sana menettää merkityksensä, jos sen laukoo heti, mutta muuta suloista voi heitellä jo aiemmin.

M1: Heti, kun siltä tuntuu. Typerintä on keksiä sääntöjä siitä, koska ja miten saa jakaa tunteitaan. Vaikka olisi tuntenut toisen vain tunnin, voi sanoa, että hän on ihana.

M2: Tunteista puhumisella voi pilata tai kruunata koko jutun. Riskejä kannattaa ottaa ja kertoa avoimesti tunteistaan, kun sellaisia herää

Ei myrskyä ilman tyyntä

Parin viikon deittailun aikana ihaninta on, kun...

...kännykkäsi piippaa viestin juuri, kun olit itse tekstaamassa hänelle.

...shoppailet söpöjä kotiasuja myöhäisiltojen visiittien varalta.

...keskittymiskykysi on nollassa, ja kompuroit päin tolppaa ihastuspäissäsi

...tunnet hänen tuoksunsa tyynylläsi, kun menet nukkumaan.

...hän on ostanut suosikkijogurttiasi jääkaappiinsa ja kylppäriin on ilmestynyt pinkki hammasharjapää sinulle.

...tekstaatte toisillenne jo hississä

...hän tägää teidät erikseen mainitsematta samaan paikaan somessa.

Katso myös:

Näitä deittailumokia jokaisen tulisi välttää

 

Nämä merkit kertovat, että on aika käydä se keskustelu

Oletko pettänyt kumppaniasi

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock