Luotat häneen vai luotatko sittenkään? Tai ehkä hän epäilee sinua ja vahtii menojasi? Selvitimme, mikä on normaalia mustasukkaisuutta.

Biletätte kaveriporukalla. Kun jonotat juomaasi, näet heidät. Poikaystäväsi nojaa baaritiskiin ja juttelee innokkaasti ex-tyttöystävänsä kanssa. Kurkkuasi kuristaa. Olet mustasukkainen.
Sopiva määrä mustasukkaisuutta on suloista ja osoittaa, että toinen välittää. Kun se menee liiallisuuksiin, parisuhde on vaarassa.
– Mustasukkaisuus voi olla äärimmäisen tuskallista sekä sen kokijalle että kohteelle, sanoo Väestöliiton psykologi Lotta Heiskanen. Hän kertoo, milloin mustasukkaisuus on normaalia.

Apua, kauniita naisia

”En kestä nähdä poikaystäväni juttelevan jollekin naiselle, jota en tunne. Jos joku on mielestäni minua kauniimpi, tulen epävarmaksi. Uskon, että jos mieheni olisi sinkku, hän seurustelisi mieluummin kauniimman tytön kanssa.” Minna, 26.

Lievimmillään mustasukkaisuus on nopeasti ohi menevää kiukuntunnetta. Pahimmillaan se aiheuttaa suurta ahdistusta. Mustasukkaisuus johtuu epävarmuudesta. Pelkäät, ettei miehesi rakastakaan sinua vaan löytää paremman kumppanin.
Kaikilla tunteilla on viesti. Mieti, miksi olet epävarma? Tarkastele tunnetta. Onko mustasukkaisuuteen oikeasti aihetta?
Kun sinulla on hyvä olla, myös parisuhde voi hyvin. Huolehdi hyvinvoinnistasi esimerkiksi urheilemalla ja tapaamalla ystäviä.
Mustasukkaisuus on yleistä ja normaalia parisuhteen alkuvaiheessa, eikä sitä tarvitse säikähtää. Luottamuksen ja tunnetason turvallisuuden rakentuminen vie aikaa. Alussa ette vielä ole sopineet suhteenne rajoista, kuten siitä, saako jonkun toisen kanssa tanssia baarissa.
– Kerro tunteistasi poikaystävällesi nätisti. Sano hänelle suoraan, mitä pelkäät. Vältä piinaamasta häntä kysymyksillä, mutta kerro avoimesti tarpeistasi, toiveistasi ja huolistasi, Heiskanen neuvoo.

Vahtikoiran armoilla

”Kun tulen illalla kotiin, mies tarkistaa kännykkäni viestit ja soitetut puhelut. Hän epäilee aina pahinta, eikä usko minua, kun kerron missä olen ollut. Kerran tulin kukan kanssa kotiin – olin saanut sen ystävältä – ja mieheni halusi heti tietää, kenen miehen kanssa olin ollut. Selitykseni kaikuivat kuuroille korville.” Netta, 29.

Usein mustasukkaisuus johtuu luottamuspulasta itseen tai toiseen. Jos toinen haluaa etsiä merkkejä uskottomuudesta, hän löytää niitä. Esimerkiksi uusien alusvaatteiden ostaminen voi poikaystäväsi päässä käydä todisteeksi siitä, että petät häntä.
Puolisollasi ei ole oikeutta näprätä kännykkääsi, lukea sähköpostejasi tai käydä Facebookissa tunnuksillasi. Jokaisella on oikeus yksityisyyteensä.
Tee mustasukkaiselle kumppanille selväksi, ettet hyväksy hänen tunkeilevaa käytöstään. Kerro, että vaikka rakastat häntä, haluat säilyttää yksityisyytesi.
Yritä ymmärtää puolisosi epävarmuutta mutta älä suostu vahdittavaksi. Tilanne ei parane, vaikka karsit elämästäsi kaiken sellaisen, joka tuntuu miehestäsi uhkaavalta.
– Rakkaus ei elä, jos toinen haluaa koko ajan kontrolloida. Turvallinen olo parisuhteeseen tulee siitä, että voi luottaa siihen, ettei puoliso petä tai vietä kaksoiselämää.
Jos alistut hallittavaksi, voit masentua, menettää omanarvontuntosi ja uskoa olevasi syypää tilanteeseen. Jos miehesi on tuhoisan mustasukkainen, hänen on vaikea nähdä asioita sinun näkökulmastasi. Muista, ettei normaaliin mustasukkaisuuteen koskaan liity psyykkistä eikä fyysistä väkivaltaa. Jos kohtaat niitä, puutu asiaan heti!

Uhkana ex-puoliso

”Miehelläni on todella lämpimät suhteet ex-tyttöystäväänsä. He käyvät syömässä ja soittelevat. Tyttö jätti mieheni, joten pelkään, että hän on vielä kiinnostunut. Olen yrittänyt kertoa miehelleni, kuinka pahalta ystävyys tuntuu, mutta hän ei kuuntele.” Siru, 23.

Mustasukkaisuuden takana piilee kenties pelko, että puoliso hylkää sinut. Mietit, onko kumppanisi edellinen parisuhde loppu vai haikaileeko hän eksänsä perään.
– Suhteen alussa epävarmuus on normaalia. Panosta keskinäisen turvallisuudentunteenne lujittamiseen. Muista, että hän on valinnut seurustella juuri sinun kanssasi, Heiskanen sanoo.
Selkeät rajat eksiin edistävät suhteen hyvinvointia.  Jos miehesi entiset suhteet huolettavat, puhu asiasta myönteisessä hengessä, syyttelemättä. Hän ei pysty vakuuttamaan sinua rakkaudestaan, ellei tiedä epävarmuudestasi. Jos miehesi silti haluaa olla ex-puolisonsa kanssa ystävä, hänellä on oikeus siihen. Kumppanisi täytyy kuitenkin ymmärtää pelkosi ja kuulla se.

Kiistaa kavereista

”Mieheni on mustasukkainen miespuolisista ystävistäni. Joka kerta kun menen tapaamaan heitä, hän kiristelee hampaitaan. En enää viitsi kertoa, jos olen tapaamassa kavereita.” Heidi, 25.

Kun olet rakastunut tai ihastunut, et haluaisi jakaa rakastasi. Jokaisella on silti oikeus ystäviin.
– Jos toinen joutuu luopumaan kavereistaan parisuhteen takia, hän tulee todennäköisesti vain olemaan vihainen asiasta. Tämä ei vahvista parisuhdetta, asiantuntija muistuttaa.
Haluaisitko itse luopua ystävyydestä vain, koska puolisosi kokee hänet uhkana?
Suhteenne voi kärsiä luottamuspulasta, jos vastakkaista sukupuolta oleva ystävä saa rakkaasi näkemään punaista.
Miettikää, miten voitte kasvattaa luottamusta. Kerro miehellesi, miksi olet juuri hänen kanssaan. Selitä, että vaikka tapaat miespuolisia ystäviäsi, kumppanillasi ei ole pelättävää.
On tärkeää myös elää niin kuin puhuu. Toisen luottamusta ei saa pettää.

Minä tai harrastukset

”Minulla on monia harrastuksia. Nautin urheilusta, se on minulle kuin terapiaa. Puolisoni on vaikea ymmärtää tätä. Hän on mustasukkainen ajasta, jonka käytän harrastuksiin. Välitän kuulemma enemmän harrastuksistani kuin hänestä.” Kristiina, 29.

Yritä ymmärtää puolisosi tunteita. Mustasukkainen ihminen käyttäytyy usein hyökkäävästi, sillä haluaa peittää haavoittuvan puolensa. Mäkättäen sanottu ”Taasko sun pitää mennä salille” -kommentti tarkoittaa usein vain sitä, että toinen tahtoisi sinun kaappaavan hänet kainaloonsa.
– Oman ja yhteisen ajan tasapaino syntyy kompromisseista. Kuule myös toisen toive yhteisestä ajasta, Heiskanen neuvoo.
Omia harrastuksia ja ystäviä pitää olla. Parisuhteessa täytyy sovittaa kahden ihmisen tarpeet. Toisen ei tarvitse luopua rakkaasta harrastuksesta tai ystävistä vain siksi, että seurustelee.
Tee puolisollesi selväksi, mitä urheilu merkitsee sinulle. Kerro, että vaikka menisitkin jumppaan, se ei tarkoita sitä, ettet halua viettää aikaa hänen kanssaan. Kun mustasukkaisuudesta keskustelee ja sen käsittelee, suhde vahvistuu.

Pettääkö hän netissä?

”Olen mustasukkainen, kun en tiedä, kenen kanssa mieheni juttelee Facebookissa. Minua ärsyttää, kun hänellä on ystävinä naisia, joita en tunne. Miehelläni on villi menneisyys. Riitelemme asiasta paljon. Hän on pettänyt muita naisiaan. Voinko vaatia häntä poistamaan Facebook-tilinsä?” Sanna, 23.

Kun puolisolla on ”epäilyttävä” menneisyys, on luonnollista miettiä, onko hän todella nyt muuttunut mies. Älä syyllistä itseäsi tunteistasi mutta mieti, kannattako niiden perusteella aina toimia.
Älä keskity miehesi Facebook-profiiliin, sen poistaminen ei estä häntä pettämistä. Tärkeintä on perusluottamus. Keskity rakentamaan sitä ja anna toiselle hengitystilaa.
– Sinulla on oikeus luottaa, että hän ei pelehdi muiden kanssa, Heiskanen sanoo.
Ilman molemminpuolista luottamusta parisuhde on vaikea saada toimimaan. Joskus rakkaus on sitä, ettei niuhota joka asiasta. Ja sitä, että vain uskaltaa luottaa.m

aikanaan jos silloinkaan

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Niin onhan se niin, että ilman luottamusta ei parisuhde toimi. Mutta jos on aiemmin tullut petetyksi on turha kuvitella, että suhteen alettua täyden luottamuksen saisi tuosta noin vain. Luottamus tulee ajallaan jos on tullakseen. Mutta jos toinen ei anna toiselle tilaisuutta/tilaisuuksia osoittautua luottamuksen arvoiseksi niin ei luottamuskaan voi koskaan kasvaa.
Lue kommentti

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock

Katso myös: