Ikuinen rakkaus ei synny itsestään. Pitkä parisuhde, jossa ollaan yhdessä muutenkin kuin vain tottumuksen takia, vaatii vaivannäköä ja kärsivällisyyttä. Kun arki astuu kuvioihin, alkuhuuma hälvenee ja rakastuminen muuttuu rakastamiseksi. Yhtäkkiä toinen ei saakaan pikkuhousuja pyörimään jaloissa kaiken aikaa.

- Vakiintumisvaihe aiheuttaa usein pienen suhdekriisin. Rakastumisvaihetta ihannoidaan esimerkiksi elokuvissa, mutta rakastamisesta puhutaan vähemmän. Jos alkuhuuman haluaisi pitää päällä, kumppania pitäisi vaihtaa usein, seksuaali- ja logoterapeutti Elina Tanskanen kertoo.

Parisuhteessa tulee vastaan hyvin erilaisia vaiheita, jotka voivat toistua vuosienkin aikana monta kertaa. Välillä puolisot elävät enemmän omia elämiään, sitten taas lähennytään. Uudelleen rakastuminenkin on mahdollista.

- Tärkeintä on, että kaikissa tilanteissa puhutaan ajatuksista rehellisesti. Kaikkiin parisuhteen ongelmiin ei ole selvää ratkaisua tai kysymyksiin vastauksia. Silloin tärkeintä on, että molemmat hyväksyvät suunnan, johon suhdetta lähdetään viemään ja lupaavat yrittää parhaansa, Tanskanen neuvoo.

Perheen perustaminen, sairastumiset, työttömyys, ihan vain elämä. Kun toisen kanssa on yhdessä jopa vuosikymmeniä, parisuhdetta keitellään monenlaisissa liemissä. Välillä toista joutuu kannattelemaan, ja kun tilanne on ohi, hetkeksi sivurooliin jätettyä parisuhdetta pitää kuroa kiinni.

Mitä pitkästä suhteesta sitten saa verrattuna moneen lyhyeen suhteeseen?

- Yhdessä ollaan lopulta enemmän kuin osiensa summa. Jaettuja elämänkokemuksia, ja sitä että uskaltaa olla toisen ihmisen kanssa, saa vain pitkässä suhteessa. Kun suhde on kunnossa, se on kuin hyvä spiraali, joka kurkottaa jatkuvasti ylemmäs. Sille kokemukselle ei ole sanoja.

Puhukaa ja puikaa

’’Olemme sopineet, että asioista puhutaan heti, kun jokin ärsyttää. Näen puolisoni naamasta heti, jos jokin on vialla. Mieheni on huono aloittamaan keskustelua, joten saatan jankuttaa viisi tuntia, että mikä on vialla, kunnes saamme asian puitua. Olen oppinut iän myötä, että toisen on parempi antaa olla toisinaan oikeassa. Vaikka tietäisikin hänen olevan väärässä.

Mari, 46 , parisuhteessa 19 vuotta

Arvosta puolisoasi

’’Molempien pitää saada elää parisuhteen rinnalla omia elämiään. Kun luottamus on kunnossa, voi tavata kavereita ja matkustella ilman, että toiselle tarvitsee jatkuvasti selitellä yksityiskohtaisesti tekemisiään. Toista pitää arvostaa. Kumppanin pitää esimerkiksi jaksaa kuunnella toisen työjuttuja, eikä kommentoida tyyliin ’’itse olet alasi valinnut’’, jos toisella menee töissä huonosti. Samanlainen työ auttaa ymmärtämään ja lisää arvostusta.

Sari, 51, parisuhteessa 15 vuotta

Anna toiselle aikaasi

’’Pidämme arjessamme kiinni päivittäisista aamupusuista ja hullutteluhetkistä ja vaihdamme kuulumiset aina töiden jälkeen. Lähettelemme toisillemme työpäivä aikana hauskoja viestejä ja se, joka on ehtinyt ensimmäisenä kotiin, soittaa aina toiselle. Meillä on vahvasti omat elämämme, mutta olemme silti kasvaneet yhteen niin, että toista ikävöi parinkin päivän erossa olon jälkeen. Nautimme matkustamisesta, keikoilla käymisestä ja ravintolaillallisista, mutta kaikkein parasta on vain olla kotona ja loikoilla yhdessä sohvalla. Toisen kainalossa tunnen olevani turvassa.’’

Pauliina, 28, parisuhteessa 12 vuotta

Kehittäkää oma maailmanne

’’Pitkään parisuhteeseen tarvitaan samanlainen huumorintajua, arvot tai harrastus, josta yhteiset jutut kumpuavat. Meille on täysin omanlainen tapamme käsitellä asioita, jopa oma puhetapamme. Olemme kehittäneet oman maailmamme. Yhdentoista vuodenkin jälkeen toinen saa minut nauramaan, vaikka olisin kuinka vihainen. Täydennämme toisiamme. Stressaan paljon, mutta puolisoni rauhallinen luonne tasapainoittaa minua. Mieheni asiat ovat välillä täydellisessä kaaoksessa, mutta minä järjestelmällisenä luonteena autan häntä. Molempien pitää saada suhteesta jotain. Yhdessä ei voi olla vain siksi, ettei haluaisi istua iltaa yksin sohvalla. Molempien pitää tehdä tietoinen valinta, että suhde jatkuu ja uskoa siihen. Kun tietää, että pohja on kunnossa, molemmilla on tilaa kasvaa ihmisinä.

Johanna, 29, parisuhteessa 11 vuotta

Harrastakaa yhdessä

’’Olemme tykänneet samoista asioista alusta asti. Olemme esimerkiksi molemmat himoliikkujia. Onni on ollut myös se, että meillä on aina ollut töitä, sillä se on jättänyt monet riidat ja huolenaiheet pois parisuhteesta. Minä olen meistä se tempperamenttinen, mieheni taas sovitteleva osapuoli. Hän ei ole ikinä yhdessäolomme aikana aloittanut riitaa.’’

Tuija 53, parisuhteessa 25 vuotta

Tehkää arjesta romanttinen

’’Kun puhutaan samasta aaltopituudesta, uskon sen tarkoittavan samaa huumorintajua. Nauru on kantava pelastuslautta pitkässä parisuhteessa. Pahimmat kriisit ovat liittyneet siihen, että olen yrittänyt muuttaa toista haluamaani suuntaan. Olen oppinut katsomaan peiliin: mitä itse voin antaa hänelle, miten voin muuttaa omaa asennettani? Suhteemme syveni, kun lakkasin tyrkyttämättä puolisolleni omia unelmiani ja aloin kuunnella häntä. Arki on enimmäkseen tiimityötä, mutta ujutamme siihen huomionosoituksia. Rakkaudentunnustuksia on löytynyt esimerkiksi kananmunista, wc-paperista, vessan peilistä ja kengänpohjasta. Ja aina on aikaa yhdelle kreisitanssille olohuoneessa sunnuntaiaamuna.

Minna, 33, parisuhteessa 13 vuotta

Salme, 71, ja Pauli, 67
Naimisissa 35 vuotta

Salme: Pitää olla uskollinen kaverille ja antaa samalla luottamusta toiselle. Nyt eläkkeellä on paljon enemmän aikaa toiselle. Käymme paljon tansseissa sekä harrastamme yhdessä liikuntaa. Paulissa on parasta se, että hän taatusti tekee sen, minkä lupaa.

Pauli: Meillä on ollut yhteiset harrastukset, kuten maanviljely ja mökkeily, jo vuosikymmeniä. Jopa kalaverkkojen lasku onnistuu yhdessä. Kaikkien kanssa se ei onnistuisi.

Raili, 75, ja Paavo, 75
Naimisissa 53 vuotta

Raili: Emme vietä aikaa juurikaan erikseen, vaan teemme paljon yhdessä. Matkustelemme ulkomailla ja viihdymme mökillä. Puhumme paljon, halaamme toisiamme ohimennen ja nukumme lusikka-asennossa joka yö. Vaikka riidoilta ei voi välttyä, kantapäitä ei saa koskaan laittaa vastakkain riidan takia. Kahista saa, mutta aina pitää sopia. Paavo nousee ensimmäisenä sängystä, minä jään vielä makoilemaan ja huudan sitten "naps". Silloin hän painaa kahvipannun päälle, ja minä nousen kahville.

Paavo: Suhteesta ei saa lähteä pikkujutun takia, vaan riidat pitää sopia. Autan kotitöissä: imuroin, keitän kahvia, laitan ruokaa ja teen joskus hyvän kastikkeen. Muistan myös aina kehua Railia. Sanon, että kyllä hän on ahkera ja nätti.

Mirja, 73, ja Erkki, 82
Yhdessä 53 vuotta

Mirja: Emme suutu yhtä aikaa. Jos Erkki oli huonolla päällä eilen, minä voin olla tänään. Olen iän myötä oppinut hillitsemään itseäni. Annan toisen juttujen mennä välillä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Erkki: Meillä ei ole ikinä ollut pahempia riitoja. Siksi olemme jatkaneet yhdessä. Koskaan emme ole katselleet sivuille, näin on hyvä olla.

Katso myös:

Selvitimme kestävän rakkauden reseptin

"Unelmamies hakkeroitui Facebookiini"

"Mintun vamma ei vähennä häntä ihmisenä"

Kuva: Imaxtree

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock

Katso myös: