Miten avoliitto muuttaa parisuhdetta? Miten yhteiset kulut jaetaan? Kysyimme neljältä mieheltä yhdessä asumisesta. Vivian Nieminen

Milloin kannattaa muuttaa yhteen?

MIKKO: Ennen yhteenmuuttoa kannattaa testata, miten ajankäyttö ja tottumukset sopivat yhteen. Viettää vaikka koko viikonloppu tiiviisti yhdessä. Muutimme tyttöystäväni kanssa yhteen puolen vuoden seurustelun jälkeen. Huomasimme, että selviämme arjesta yhdessä, eikä kumpikaan ärsyttänyt toista liikaa edes huonoina päivinä. Myös raha-asiat vaikuttivat suuresti päätökseemme. Yhdessä asuminen on paljon edullisempaa.

JUHANI: Sitten kun on kohdannut haasteita yhdessä, tuntee toisen tavat ja on nähnyt myös toisen huonot puolet. Jos senkin jälkeen toinen on vielä ihana, yhteiset avaimet voi hankkia.

TIMO: Sovimme tyttöystäväni kanssa muuttavamme yhteen ensimmäisenä vuosipäivänämme. Se oli vitsi, mutta toteutimme sen silti. On tärkeää muuttaa tarpeeksi suureen asuntoon ja viettää toisinaan viikonloppuja erikseen.

LAURI: Kun toisen luona viettää niin paljon aikaa, ettei tunnu järkevältä pitää kahta kotia. Yleensä päätös tehdään taloudellisista syistä, mutta harkitusti. Moni suhde on alkanut rakoilla, kun toinen ei olekaan ihan niin täydellinen arkielämässä.

Kumpi päättää sisustuksesta?

MIKKO: Pidän siitä, että naisen kosketus näkyy sisustuksessa. En välitä sisustamisesta, siksi oli helpotus antaa toiselle vapaat kädet.

JUHANI: 50–50. Usein miehet menevät kuin pässinä narussa ja hyväksyvät kaiken, mitä nainen ehdottaa. Molempia pitäisi kuunnella. Haluan vaikuttaa paljon kotini sisustukseen, sillä olen rojufriikki ja kerään erikoisia huonekaluja.

TIMO: Halusin päästä helpolla, joten annoin päätösvallan puolisolleni. Makumme ovat lähes identtiset, enkä ole joutunut kieltäytymään kuin kukkatyynyistä.

LAURI: Molemmat toivat yhteiseen kotiin omia tavaroitaan. Muutamasta huonekalusta emme päässeet yhteisymmärrykseen. Silloin teimme kompromisseja.

Miten kulut jaetaan?

MIKKO: Pidämme excel-taulukkoa yhteisistä menoista, ja isot hankinnat teemme puoliksi. Emme ole turhan tarkkoja, sillä tilit kyllä tasaantuvat arjessa.

JUHANI: Asuinkustannukset menevät puoliksi. Yhteinen asunto pitää valita sen perusteella, että molemmilla on varaa maksaa osansa. Teemme ruokaostokset ja muut pienet hankinnat fiilispohjalta.

TIMO: Maksamme vuokran ja laskut puoliksi, ja kumpikin lisää yhteistilille rahaa ruokaostoksia varten. Siten emme joudu riitelemään kauppareissuilla, eikä toinen joudu maksamaan enempää.

LAURI: Tienaan tyttöystävääni enemmän ja minulle on kunnia-asia maksaa hieman enemmän vuokrastamme. Ruokakulut ja yhteiset laskut maksamme puoliksi.

Miten avoliitto vaikuttaa parisuhteeseen?

MIKKO: Teemme enemmän asioita yhdessä, koska näemme toisiamme koko ajan.

JUHANI: Kodin ja arjen jakaminen pistävät diplomatiataidot ja toisen huomioimisen puntariin. Positiivista on, että silloin voi omistautua toiselle täysin ja jakaa kaikki arjen ilot ja surut.

TIMO: Pidän kiinni siitä, että vietän aikaa myös kavereideni kanssa. Kannustan myös kumppaniani samaan. Sen jälkeen kotona yhdessä vietetty aika tuntuu aina erityisen ihanalta.

LAURI: Yhdessä asuminen tekee suhteesta paremman, sillä toista tulee nähtyä ilman erillisiä suunnitelmia. Seksiä ja arkista rupatteluakin on enemmän. Se on ihanaa.

Mikä avoliitossa on parasta?

MIKKO: Voi olla yksin, mutta koskaan ei ole pakko. Yhdessä tulee tehtyä hauskoja juttuja, ja kaveripiirit yhdistyvät. Menoja ja illanistujaisia on helppo järjestää.

JUHANI: Ihaninta on herätä joka aamu rakkaan vierestä. Meikitön ja unenpöpperöinen nainen on kauneinta maailmassa.

TIMO: Laatuaika toisen kanssa ja se, ettei aina tarvitse tehdä aamupalaa itse.

LAURI: Arkiset hassuttelut, töiden jälkeen toisen vieressä sohvalla makaaminen ja aamuseksi ovat parasta.

Miten voi estää suhteen arkistumisen?

MIKKO: Wc:n oven sulkeminen, toisen helliminen sekä ruuanlaittovuorot auttavat. Toisinaan ostan tyttöystävälleni pullon hyvää viiniä tai kukkia, jotta hän tietää olevansa minulle tärkeä.

JUHANI: Pienet arkiset teot merkitsevät paljon. Kannattaa sanoa kohteliaisuuksia, yllättää toinen ja tehdä irtiottoja arjesta. Voi vaikka mennä yhdessä viikonloppuna hotelliin yöksi. Se on kuin pieni loma.

TIMO: On tärkeää vaalia omia harrastuksiaan ja ystäviään. Myös säännöllinen seksi ja yhteisen kivan tekemisen suunnittelu estävät suhteen arkistumisen.

LAURI: Yhdessä matkustelu karistaa arkiset asiat mielestä ja pitää kipinän yllä.

Kumpi hoitaa kotityöt?

MIKKO: Avopuolisoni ei siivoa koskaan, minä siivoan aina. Vielä ei ole tullut suurta sotaa aiheesta, mutta toisinaan savu nousee korvista. Eniten ärsyttää, että hän jättää keittiönkaapin ovet auki.

JUHANI: Puoliksi mennään. Molempien on oltava oma-aloitteisia, jotta vältytään riidoilta. Jatkuva nalkuttaminen nakertaa arvostusta toista kohtaan.

TIMO: Olen siivousfriikki, joten puolisoni pääsee helpolla. Hän tosin häärää keittiössä senkin edestä. Emme ole riidelleet kotitöistä ikinä.

LAURI: Tyttöystäväni hoitaa meillä siivoamisen. Minun harteillani jäävät vain likaisimmat kotityöt, jotka hoidan mukisematta.

Milloin yhdessä asuminen ahdistaa?

MIKKO: Toisen asumistottumuksia ei voi ennustaa etukäteen. On vaikeaa arvioida, mikä saattaa olla deal breaker.

JUHANI: Jos kyttää liikaa toisen tekemisiä. Kauhuskenaarioni on, että lusisimme vain kotona emmekä olisi enää aktiivisia.

TIMO: Yhdessäolo on ahdistanut vain silloin, kun minulla on mennyt huonosti työstressin takia. Välillä on vaikeaa näyttää toiselle heikkoutensa.

LAURI: Suhde voi kariutua, jos tavat ja tottumukset eroavat toisistaan radikaalisti. Jos toinen tahtoo olla koko ajan menossa, ja toinen kaipaisi vain kotona löhöilyä, molempia alkaa ärsyttää.

Voisitko elää etäsuhteessa?

MIKKO: Erillään asuessa kaipaisin toisen seuraa ja arkisia asioita. On ihanaa auttaa lampun vaihdossa ja työasioissa.

JUHANI: Voisin, koska silloin on helpompi pitää suhde tuoreena. Oma rauha ja mahdollisuus ottaa rennosti ovat minulle tärkeitä asioita, ja ne onnistuvat parhaiten omassa asunnossa. Kustannukset vain olisivat suuri miinus.

TIMO: En, yhteiselo on niin mukavaa. Välillä olisi tietenkin kiva maata yksin sohvalla hiljaisuudessa ja siivota vain omat jälkensä.

LAURI: Voisin asua erilläni, jos siihen olisi jokin järkevä syy, kuten toisessa kaupungissa asuminen. Muuten se olisi outoa ja hankalaa, etenkin ajankäytön kannalta.

 

Miespanelistit:

Mikko, 20

Muutti juuri yhteen tyttöystävänsä kanssa. Viikonloput he viettävät leffamaratonia katsellen.

Juhani, 31

Kolmatta kertaa avoliitossa. Pitää itseään parempana puolisona kuin ennen, koska muistaa laskea wc:n kannen alas.

Timo, 26

Tällä hetkellä yksin asuva Timo haaveilee yhteisen asunnon lisäksi purjeveneestä, jolle voisi karata viettämään aikaa yksin.

Lauri, 28

Remontoi asuntonsa yhdessä tyttöystävänsä kanssa ja on ylpeä siitä, että he ovat yhä onnellisesti kimpassa.

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock

Katso myös: