Neljä miestä kertovat, mikä on pitkän liiton salaisuus. Entä mistä he tiesivät, että toinen on vihdoin Se Oikea? 

Mikä on paras vinkkisi pitkän parisuhteen onnistumiseen?

ALEX: Onnistuneessa suhteessa molemmilla on vapaus toteuttaa itseään myös yksilöinä. Yhteiset viikonloppureissut ja uusien asioiden kokeileminen pitävät yhteiselon monipuolisena.

JANNE: Toisen huomioiminen unohtuu pitkässä suhteessa liian helposti. Pitäisi muistaa jemmata rakkauslappuja ja tehdä pieniä palveluksia pyytämättäkin.

TOMMI: Kannattaa olla alusta asti rehellinen, vaikka totuus loukkaisikin toista. Luottavaisessa ilmapiirissä molemmat uskaltavat olla omia itsejään. Silloin ei haittaa, vaikka joskus mokaisikin. On ihanaa tietää olevansa osa tiimiä, joka pitää yhtä hyvinä ja huonoina aikoina.

JUHANI: Toisen kuunteleminen ja kiinnostus samoja asioita kohtaan ovat tärkeitä. Välillä on myös hyvä viettää aikaa erillään ja pitää kiinni omista menoistaan. Puolison tekemisistä ei kannata olla liian mustasukkainen.

Mistä tiesit, että toinen on se oikea?

ALEX: Tyttöystäväni tuntui alusta asti luotettavalta – kuin parhaalta ystävältä, joka oli kaiken lisäksi vielä häkellyttävän kaunis. Kukaan ei sopisi minulle häntä paremmin.

JANNE: Kaikki sujui luontevasti heti ensihetkistä lähtien. Tuntui helpolta heittäytyä suhteeseen täysillä.

TOMMI: En tiedä miksi, mutta olen aina tiennyt heti, tuleeko suhteesta vakava vai pelkkä säätö. Ehkä siinä painaa luottamus tai rehellisyys, tai sitten kyse on vain kemiasta. Toinen tuntuu oikealta.

JUHANI: Aloitimme ystävinä ja rakastuimme ajan kanssa. Pidin itseäni ennen sitoutumiskammoisena, mutta nykyisen puolisoni kanssa minua ei ahdistanut tai pelottanut lainkaan. Kuulumme yhteen.

Miten seksielämä muuttuu pitkässä parisuhteessa?

ALEX: Seksin määrä vähenee, mutta siitä tulee parempaa, kun oppii tuntemaan toisen kehon ja halut. On aivan sama, vaikka seksiä on kerran parissa viikossa.

JANNE: Ensimmäisen vuoden jälkeen seksistä tulee arkisempaa. Sitä ei myöskään ole yhtä paljoa kuin suhteen alussa. Se on ymmärrettävää, koska toisen kanssa kiinnostaa tehdä muutakin kuin vain sekstailla jatkuvasti. Arkinenkin seksi voi olla todella tyydyttävää, koska toista rakastaa niin paljon.

TOMMI: Suhteen alussa olin aktiivisempi viettelemään tyttöystävääni. Nyt osat ovat vaihtuneet: puolisoni ehdottelee usein uusia juttuja. Turha ujous on karissut ja toiselle uskaltaa sanoa suoraan, mitä haluaa.

JUHANI: Yhdessä asuessa toisen stressin aistii herkemmin, ja saattaa vierähtää parikin viikkoa ilman seksiä. Aina ei tee mieli, ja se on ihan okei. Lomamatkoilla seksi on jännittävää, ja siinä on samanlaista alkuaikojen sähköä. Ympäristö on uusi, eivätkä arkiset asiat pyöri mielessä.

Millaisia kriisejä olette kohdanneet?

ALEX: Olemme onnekkaita, sillä olemme välttäneet kaikki megakriisit. Ongelmamme ovat olleet hyvin pieniä ja arkisia. Vahva luottamus auttaa voittamaan kriisit.

JANNE: Läheisen kuolema aiheutti kriisin välillemme, sillä en osannut käsitellä suruani. Sulkeuduin kuoreeni moneksi kuukaudeksi. Olin etäinen ja poissaoleva. Onneksi puolisoni jaksoi seistä vierelläni. Se lujitti suhdettamme.

TOMMI: Suhteen ulkopuoliset ihastumiset ovat olleet kova pala minulle. Vaikka uskottomuutta ei ole ollut, itsetunto ja luottamus toiseen ovat olleet koetuksella. Rehellinen keskustelu kaikista asioista sekä rajoista sopiminen ovat auttaneet.

JUHANI: En usko kolmen vuoden kriiseihin tai muihin kliseisiin. On itsestäänselvää, että välillä on helpompaa, välillä vaikeampaa. Kun alkuhuuman loppumiseen osaa varautua, arki ei yllätä.

Mitkä asiat pilaavat pitkän suhteen?

ALEX: Takertuminen ja mustasukkaisuus. Ne kielivät epäluottamuksesta tai omista, kaappiin kätketyistä luurangoista.

JANNE: Jos toista ei kunnioita ja piikittelystä tulee arkipäivää. Pahaa oloa ei saisi purkaa toiseen, eikä hellyyttä unohtaa.

TOMMI: Yhteisen ajan ja kiinnostuksenkohteiden puute. Olisi kamalaa, jos juteltava loppuisi kesken tai kasvaisimme erillemme.

JUHANI: Toisen virheiden kyttääminen ja negatiivisuus ovat suurimmat kompastuskivet pitkässä suhteessa. Arkisista asioista tulee helposti valitettua toiselle. Myös lasten hankkiminen jännittää – jääkö meille aikaa olla myös kahdestaan?

Tylsistyttääkö pitkä liitto koskaan?

ALEX: Ei. Vaikka toisen tuntee läpikotaisin, yhteiset intressit pitävät huolen siitä, että aina riittää jaettavaa ja koettavaa.

JANNE: Toisinaan kaipaan omaa aikaa ja yksinoloa. Silloin lähden reissuun. Ikävä iskee kuitenkin jo viimeistään lentokentällä, ja toisen ikävöiminen saa näkemään suhteessa taas uusia hyviä puolia.

TOMMI: Yllätyksiä ei tule yhtä paljoa kuin alkuaikoina, mutta elämän tuomat mahdollisuudet ja haasteet pitävät suhteen kiinnostavana.

JUHANI: Tyttöystävästäni on ajan kuluessa tullut paras ystäväni. Hänen seuransa ei kyllästytä koskaan. Suhteen vakaa pohja ja arkisuus ovat mukavia asioita, kun voi olla täysin oma itsensä.

Oletko koskaan ihastunut toiseen naiseen?

ALEX: Vilkuilen usein muita naisia ja heitän viatonta flirttiä. Se on mielestäni normaalia. Hyväksyisin saman tyttöystävältäni.

JANNE: Olen. Kun omassa suhteessa meni huonosti, oli helpottavaa saada purkaa tunteita jollekin ulkopuoliselle, ja se johti ihastumiseen. Kerroin siitä kumppanilleni suoraan, ja hän oli hyvin ymmärtäväinen. Ihastus hiipui, kun elämässäni alkoi mennä paremmin. Asia ei ole jäänyt kaivelemaan kumpaakaan.

TOMMI: En usko, että voisin ihastua keneenkään toiseen. Kun tyttöystäväni ihastui toiseen mieheen, tunsin itseni riittämättömäksi ja epäonnistuneeksi. En halua, että tyttöystäväni tuntee ikinä samoin.

JUHANI: Tietysti katselen kauniita naisia ja nautin huomiosta, mutta en koskaan vastaisi flirttiin tosissani.

Mitä kaipaat sinkkuajoistasi?

ALEX: Sitä jännitystä, kun ei koskaan tiedä, mitä ilta tuo tullessaan. Olisi myös mukavaa kokeilla Tinderiä.

JANNE: Kaipaan välillä yksin asumista ja oman poikamiesboksin sotkemista.

TOMMI: Vapaampaa menemistä ja tulemista, kavereiden kanssa bailaamista ja itsekkäämpää elämää. Olen tosin varma, että aika on kullannut muistojani.

JUHANI: Toisinaan mietin, elänkö oikeasti koko elämäni saman naisen kanssa ja olenko seikkailuni seikkaillut. En kuitenkaan vaihtaisi pois mitään.

Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

ALEX: Hauskanpito ja fyysinen läheisyys pitävät yhdessä. Ihan sama vaikka elämässä menisi muuten huonosti, tärkeintä on tuntea olevansa rakastettu.

JANNE: Huomioiminen isoilla ja pienillä teoilla. Kukkien ostamisen tärkeyttä ei kannata vähätellä.

TOMMI: Yhteen hiileen puhaltaminen ja sen tajuaminen, että suhteessa ollaan yhdessä, ei kahtena erillisenä ihmisenä.

JUHANI: Rakkaus. Ajatus sinkkuna olemisesta ja muiden naisten deittaamisesta on absurdi. Se saa arvostamaan sitä, mitä minulla on. Kenenkään toisen kanssa ei voisi olla yhtä ihanaa.

Miespanelistit: 

Alex, 26

Tapasi tyttöystävänsä festareilla viisi vuotta sitten ja hurmasi tämän tarjoamalla puolet pitsastaan ja yösijan teltassaan.

Janne, 26

Ihastui baarissa tapaamansa tytön nauruun ja vei hänet seuraavana päivänä keilaamaan. Pariskunta on seurustellut neljä vuotta.

Tommi, 30

Kuvailee itseään seurustelutyypiksi eikä ole koskaan viihtynyt sinkkuna puolta vuotta pidempään. Nykyisen kumppanin kanssa on pidetty yhtä kahdeksan vuotta.

Juhani, 29

On seurustellut kouluajoista lähtien eikä enää tiedä, mistä ensimmäisillä treffeillä kannattaa jutella.

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock

Katso myös: