Ajattele neliötä

"Aloin seurustella viime keväänä. En ollut koskaan masturboinut enkä nauttinut seksistä. En tiennyt, mistä pidän tai mihin koskeminen tuntuu hyvältä. Yksikään kumppaneistani ei ollut tosissaan yrittänyt saada minua tulemaan. Itse en uskaltanut nähdä vaivaa oman nautintoni eteen. Se tuntui nololta. Nykyinen poikaystäväni oli kokenut ja alkoi tehdä minulle asioita, joita kukaan ei ollut tehnyt. Hän käytti sormiaan ja antoi minulle suuseksiä. Säikähdin, sillä se tuntui aluksi oudolta. Kesti yli puoli vuotta ennen kuin tulin ensimmäisen kerran, sillä en osannut rentoutua. Lopulta sain orgasmin, kun mastuboin ensimmäistä kertaa. Muutaman päivän päästä poikaystäväni sai minut tulemaan. Vaatii opettelua päästä tunnetilaan, jossa on valmis saamaan orgasmin. Luin netistä ohjeen, jossa sanottiin, että mieti neliön muotoista aluetta klitoriksen ympärillä ja keskitä kaikki ajatuksesi siihen. Se tuntui hölmöltä, mutta aloin harjoitella, ja se auttoi. Orgasmin saaminen on edelleen vähän hankalaa. Tulen, kun saan rentoutua ja keskittyä poikaystäväni ottaessa ohjat. Suuseksi toimii useimmiten. Yhdynnässä olen tullut vain kerran. Olen opetellut puhumaan poikaystävälleni fantasioistani ja kertomaan, mikä tuntuu hyvältä. Kerron senkin, jos joku sattuu tai puuduttaa. Jos minusta tuntuu, etten saa orgasmia, sanon, että voimme lopettaa siltä kerralta." -Lina, 19, parisuhteessa

Yhdynnässä tarvitaan myös käsipeliä

"Sain ensimmäisen orgasmini 14-vuotiaana, kun opettelin tuntemaan kehoani. Ensimmäinen orgasmi oli ouo. Saan orgasmin helpoiten masturboimalla. En tule oikeastaan koskaan yhdynnässä, vaan pyydän miestä käyttämään käsiään. Satunnaisten kumppanien kanssa minun on vaikea saada orgasmi, koska jään miettimään, miltä näytän. Tuskin ainakaan yhtä eroottiselta, kuin elokuvissa. Minun on hyvin vaikea kertoa kumppanilleni, mitä haluan." - Kati, 20, sinkku

Seksinovellit auttavat

"Opettelin orgasmin saamista pitkään. Tulen edelleen helpoiten mastruboidessani, mutta aluksi oli vaikeaa päästä oikeaan mielentilaan. Esimerkiksi fantasioiminen samaan aikaan tuntui oudolta. Kuvittelu ei vieläkään toimi. Silloin luen esimerkiksi seksinovelleja samaan aikaan, kun masturboin. En ole koskaan harrastanut kenenkään kanssa seksiä useammin kuin kerran. Koska en tunne seksikumppaneitani hyvin, orgasmia on vaikea saada seksin aikana. Kumppanin ohjaaminen sanallisesti seksin aikana auttaa kyllä, mutta yhden illan jutut ymmärtävät harvoin neuvojani. Itseltäni taas menee maku koko touhuun, jos joudun koko ajan neuvomaan." -Laura, 20, sinkku

Keskity saamaan orgasmi

"Ensimmäisen orgasmini tuli toisessa pitkässä suhteessani, jossa opin, että asento on ratkaisevin. Niitä pitää vaihdella seksin aikana paljon. Kun harrastan poikaystäväni kanssa seksiä, keskityn saamaan orgasmin seuraamalla kehollani hänen  liikkeitään. Kumppanista voi oppia uutta joka seksikerralla tarkkailemalla häntä. Asioista pitää parisuhteessa puhua avoimesti. Orgasmin saamisen kannalta on tärkeää puhua niin, ettei kumpikaan stressaa omasta tai toisen orgasmista." -Miia, 27, parisuhteessa

Fantasiointi poistaa stressin

"Saan orgasmin helpommin yhdynnässä kuin masturboimalla tai suuseksissä. Aloitin seksin harrastamisen kymmenen vuotta sitten. Ne kerrat, joilloin en ole saanut, ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Jos olen stressaantunut, fantasioiminen auttaa. Saan orgasmin, kun maustan tilannetta mielikuvilla. Seksistä puhuminen kumppanin kanssa kannattaa aina. Jos jokin mietityttää minua tai kumppaniani, tilanne ratkeaa puhumalla. Asioita ei tarvitse vatvoa, vaan pelkkä toteaminen, ettei jokin tunnu hyvältä tai että kaipaa jotakin tiettyä, riittää. Seksin harrastaminen helpottuu juttelemalla."-Jenni, 25, sinkku

Kerro, mistä pidät

"Saan nykyisen poikaystäväni kanssa joka kerta. Hän on pyytänyt minua kertomaan, mistä pidän ja mitä milloinkin haluan. Se on auttanut. Jos orgasmi ei meinaa tulla, vaihdamme asentoa, kunnes sopiva löytyy. Jos jompi kumpi ei ehdi tulemnaan yhdynnän aikana, viemme asian aikna loppuun toisella tavalla. Suuseksi toimii minulla aina." -Vuokko, 21, parisuhteesa

Koskettele itseäsi yhdynnässä

"On vaikeaa löytää mies, jota kiinnostaa tarpeeksi naisen orgasmi. En koskaan tule pelkässä yhdynnässä, vaan tarvitsen myös klitoriksen samanaikaista stimulointia. Miehen pitää jaksaa käyttää aikaa esileikkiin. Useimmiten yhdynnässä koskettelen samalla itseäni. Minun ei tarvitse aina tulla aktissa, vaan nautin siitä, että saan orgasmin esileikin aikana. Kun kumppanini keskittyy vain minuun, voin itse keskittyä omaan nautintooni." -Hanna, 24, sinkku

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock