17 vuoden ikäerolla varusettu pariskunta tietää, millaista on joutua taistelemaan ennakkoluuloja vastaan, mutta myös sen, että rakkaus voittaa kaiken. 

Koska toinen herää aamuisin aina ennen kukonlaulua, hänellä on mitä luultavammin pappatauti. Ja koska toinen puhuu hashtageista ja Periscopesta, hänelle voi kuittailla nuoresta iästään. Sami Szepaniakilla, 40, ja Satu Parviaisella, 23, on 17 vuoden ikäero, mutta molempien mielestä se tuo vain ”lisää suolaa suhteeseen.”

– Samilla on iän tuomaa viisautta, joka auttaa häntä voittamaan kaikki väittelyt. Riitatilanteissa voin aidosti keskustella hänen kanssaan, emmekä heittele puhelimia tai lautasia kuten ikäisteni kanssa. Suhteessamme asiat hoituvat puhumalla ja perustelemalla, Satu kertoo.

Lahdessa asuvat Satu ja Sami ovat seurustelleet vuoden, ja he tapasivat yhteisen ystävän kautta. Vanhempi, isokokoinen ja tatuoitu Sami oli aluksi Sadun mielestä pelottava, eikä hän ujoutensa takia uskaltanut puhua tälle mitään.

– Ajattelin myös, ettei meillä olisi ikäeron takia mitään yhteisiä keskustelunaiheita.

Hiljainen Satu jäi kuitenkin Samin mieleen, joten hän rohkaistui ja pyysi Satua Facebook-kaverikseen. Alkoi tiivis yhteydenpito, joka muuttui nopeasti ystävyydeksi.

– Huomasimme, että meillä on samanlainen huumorintaju ja että ajattelemme monista asioista samalla tavalla. Pystyimme kertomaan toisillemme kaikki ilot ja surut ja meistä tuli erottamattomat, Sami muistelee.

Samin ja Sadun erityisen ystävyyssuhteen huomasi myös Sadun silloinen seurustelukumppani.

– Hän ilmoitti suhteemme olevan ohi, kun palasimme kotiin tavalliselta kauppareissulta. Emme olleet riidelleet ja meillä meni muutenkin mielestäni hyvin. En saanut koskaan perusteluja erolle, mutta epäilen sen liittyvän Samiin, vaikka olimme silloin vain ystäviä.

Samana iltana Sami haki Sadun luokseen, kuunteli ja lohdutti. Pian yhteiset ystävät alkoivat vihjailla, miten sopiva pari he olisivat. Sami oli jo jonkin aikaa salaa toivonut, että saisi Sadun itselleen, mutta Satu ei halunnut heittää ystävyyttä hukkaan. Häntä vaivasi myös se, mitä muut ajattelisivat, jos he alkaisivat seurustella.

– Olen antanut aina muiden mielipiteiden vaikuttaa liikaa itseeni ja tekemisiini. Samin kanssa pystyin olemaan oma itseni, eikä hän koskaan tuominnut minua. Aloinkin ajatella, että ehkä tämä on liian hienoa hukkaan heitettäväksi. Päätin antaa sydämeni viedä.

Isosisko vai äitipuoli?

Aluksi pari sai kuulla seurustelustaan paljon ikäviä kommentteja. Erityisesti Sadun kaverit olivat suhteesta hämillään ja heittivät siitä lapsellisia vitsejä, jotka loukkasivat Satua.

– Minulta kysyttiin, seisooko Samilla ilman Viagraa ja paljonko Samilla oikein on rahaa, kun viitsin olla hänen kanssaan. Osa luuli seurusteluamme pelkäksi vitsiksi, Satu kertoo.

Sami sen sijaan otti kommentit huumorilla.

– En voinut kuin nauraa niille, sillä tiesin totuuden. Minulle kaikkein tärkeintä olivat lasteni mielipiteet.

Samilla on aiemmasta liitostaan kaksi lasta: 18-vuotias Jenna ja 12-vuotias Santtu. Molemmat ottivat Sadun hyvin vastaan, vaikka Satua jännittikin erityisesti Jennan suhtautuminen viisi vuotta vanhempaan äitipuoleen. Hänhän voisi olla tytön isosisko!

– Pelkäsin, että suhteemme olisi outo Jennan mielestä, mutta kun hän kuuli seurustelustamme, hän oli onneksi vain iloinen ja onnellinen siitä, että päädyimme vihdoin yhteen.

Molempien vanhemmatkin suhtautuivat positiivisesti parin seurusteluun, ikäerosta huolimatta. Sami jopa pyysi Sadun isältä vanhoja perinteitä kunnioittaen tämän tyttären kättä.

– En olisi ikinä voinut kuvitella seurustelevani Samin kanssa, mutta en myöskään koskaan kuvitellut meneväni naimisiin tai saavani lasta. Nyt häämme ovat parin vuoden kuluttua ja katselemme yhteistä kotia, jossa olisi ylimääräinen makuuhuone kehtoa varten. Luotan Samiin niin paljon, että uskon nyt voivani mennä elämässäni vihdoin eteenpäin. Hän on minulle se oikea.

Katso myös:

Eero Ettala: "Roolin vetäminen paistaa aina läpi"

Testaa itsesi: Oletko tylsä ystävä?

7 x Kendall Jennerin parhaat salilookit

 

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock