Flirttailua, rakkautta, mustasukkaisuutta ja yhteisiä sääntöjä. Sellaista on Annan ja hänen miehensä elämä avoimessa suhteessa.

Kun Anna oli pieni, hän piti koulupäiviensä jälkeen päiväkirjaa. Alakoulun viidennellä luokalla hän kirjoitti olevansa ihastunut viiteen poikaan. Kaikki olivat Annan mielestä söpöjä ja kivoja, joten hän tykkäsi jokaisesta. Siinä, että ihastuksen kohteita oli viisi, ei ollut hänen mielestään mitään ihmeellistä. Eikä ole vieläkään.

– Minulle ei ole ollut koskaan tyypillistä, että olen ihastunut tai rakastunut vain yhteen mieheen kerralla, muotoilijana työskentelevä Anna kertoo.

Sen takia Anna, 30, ja hänen avomiehensä Joonas, 32, elävät avoimessa suhteessa. He ovat seurustelleet viisi vuotta ja asuneet lähes koko sen ajan yhdessä. Oikeastaan Anna on seurustellut aina. Ensimmäinen vakava suhde hänellä oli 14-vuotiaana, ja se kesti neljä vuotta. Sen jälkeen pisin sinkkuaika oli muutamia kuukausia. Suhteet päättyivät kuitenkin lähes aina samaan ongelmaan. Anna koki, että ei saanut olla täysin oma itsensä. Aivan kuin hän olisi joutunut peittelemään joitain puoliaan.

Ensimmäisen kerran Anna kuuli avoimesta suhteesta, kun hänen opiskelukaverinsa kertoi elävänsä sellaisessa. Ajatus tuntui mielenkiintoiselta, joten Anna alkoi etsiä tietoa kirjoista ja netistä. Erityisen vaikutuksen häneen teki kahden naiskirjailijan teos Ethical Slut. Kirjaa lukiessaan Anna oivalsi, että minkä tahansa suhteen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tärkeintä oli löytää itselleen paras tapa olla parisuhteessa.

– Se oli kuin astuminen uuteen maailmaan. Siihen asti minulle oli opetettu, että vain kahden ihmisen välinen suljettu suhde oli hyvä. Aloin tosissani miettiä, onko näin.

Anna ajatteli pitkään, että hänessä on jotain vikaa, koska perinteiseen parisuhteeseen asettuminen tuntui ahdistavalta.

– Oli vapauttavaa tajuta, etten ollut ajatusteni kanssa yksin. Parisuhdemalleja oli erilaisia.

Rehellisyys on tärkeintä

Anna ja Joonas tapasivat aikanaan yhteisten ystäviensä kautta. He olivat ensin kavereita, mutta kummankin erottua silloisista suhteistaan, heistä tuli nopeasti pari. Joonas kuunteli ja tuki Annaa tavalla, johon hän ei ollut tottunut. Siksi Anna oli puolisolleen alusta asti rehellinen. Hän kertoi ajatuksistaan ja siitä, ettei uskonut, että haluaa enää elää parisuhteessa vain yhden ihmisen kanssa. Anna ei myöskään halunnut satuttaa Joonasta esimerkiksi pettämällä. Joonas suhtautui Annan pohdintoihin hyvin. Heidän kaveriporukkansa on ollut aina avoin ja täynnä erilaisia parisuhdemalleja.

Anna ja Joonas sopivat suhteensa säännöistä. Parisuhteen ulkopuolisiin henkilöihin voi ihastua, ja heidän kanssaan saa viettää aikaa, pussailla ja harrastaa seksiä. Jos jonkun kanssa on sutinaa tai ilmassa ihastumista, toiselle kerrotaan, mitä on meneillään.

– Ensimmäistä kertaa tunsin, että olen suhteessa, jossa saatoin hengittää.

Yhteisten vuosien aikana Annalla ja Joonaksella on ollut kummallakin suhteen ulkopuolisia kumppaneita, mutta Anna on ollut aktiivisempi. Hän on pussaillut ja harrastanut seksiä useamman kanssa. Hän kokee löytäneensä sitä kautta uusia juttuja, joista nauttii.

– Maailma on täynnä hauskoja ja kiehtovia tyyppejä. Avoimessa suhteessa ei tarvitse miettiä, meneekö juttu jossain vaiheessa liian pitkälle. Se on vapauttavaa.

Rakkautta monelle

Viime kesänä Anna ja Joonas istuivat miettimään suhteensa tilaa ja sitä, mihin olivat menossa. Joonasta oli alkanut mietityttää, halusiko hän enää olla avoimessa suhteessa. Hän sanoi sen aiheuttavan stressiä. Pussailu ja ihastumiset eivät haitanneet Joonasta, mutta jostain syystä ajatus Annasta sängyssä toisen kanssa oli alkanut ahdistaa. Siksi pari teki päätöksen, ettei toistaiseksi harrasta seksiä muiden kanssa. Pussailu on yhä sallittua. Tilanne ei ole Annan mielestä ideaali, mutta hän on päättänyt hyväksyä sen.

– Olen joutunut tulemaan aika paljon vastaan. Rakastan kuitenkin Joonasta, siksi suostun tähän.

Mutta miksi Anna haluaa avoimen suhteen? Hän sanoo olevansa tunteikas ja fyysinen. Kun hän on juhlimassa ja tapaa kiinnostavan miehen, hän ei näe siinä mitään väärää, että flirttailisi, pussailisi tai harrastaisi seksiä tämän kanssa. Se ei ole pois Joonakselta. Annan mielestä ei ole kummallista olla kiintynyt, jopa rakastunut, samaan aikaan useampaan ihmiseen. Mustasukkaisuus on kuitenkin tunne, joka seuraa usein mukana. Annakin on välillä mustasukkainen, mutta hän on opetellut hallitsemaan sitä. Hän uskoo, että kyse on lopulta vain erilaisten tunteiden, kuten menettämisen pelon ja riittämättömyyden, yhdistelmästä.

– Pistän niille fiiliksille vastaan, koska ihastuminen ja rakastuminen ovat hienoja tunteita. En halua, että ne menevät hukkaan keneltäkään.

Ei mikään salaisuus

Tulevaisuudesta Joonaksen kanssa Anna ei osaa sanoa, mutta hän toivoo, että he löytäisivät keinon jatkaa. Sen on kuitenkin tapahduttava niin, ettei kumpikaan koe toimivansa itseään vastaan. Anna haluaisi yhä elää avoimessa suhteessa. Hän haaveilee myös lapsista, mutta toteaa, että siinä vaiheessa pohdinta parisuhdemallista asettuisi uuteen valoon.

– Avoin suhde herättää paljon tunteita, eivätkä ne ole aina myönteisiä. Jos minulla olisi lapsia, kertoisin parisuhteestani varovaisemmin. En haluaisi, että joku soittaisi lastensuojeluvirastoon.

Nykyisin Anna ei toitota parisuhdemalliaan, mutta ei myöskään salaile sitä. Uudet ystävät ovat avoimesta suhteesta usein kiinnostuneita, ja Anna uskoo, että hänen vanhempansakin aavistavat, ettei tytär elä perinteisimmän kaavan mukaan. He eivät kuitenkaan ole sanoneet mitään ikävää tai tuomitsevaa.

– Äitini totesi kerran, että taidat olla tuollainen vapaa sielu. Ehkä hän oli oikeassa.

Anna haluaa puhua avoimesta suhteesta, koska toivoo, että pohtisimme edes joskus sitä, elämmekö niin kuin haluamme. Vai niin, kuten vanhempamme, ystävämme tai kumppanimme toivovat. Pohdinta voi tuntua pelottavalta, mutta sitä ei kannatta jättää tekemättä. Lopulta kyse on vain yhdestä kysymyksestä. Siitä, oletko sellainen henkilö sellaisessa suhteessa, jossa haluat olla. Jos vastaus on kyllä, kaikki on hyvin. Jos vastaus on jotain muuta, kannattaa toimia.

– Vain niin voi elää rehellisesti. Tärkeintä on olla oma itsensä ja ylpeä siitä. 

Annan ja Joonaksen nimet on muutettu.

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock