Pahinta on pyytää toista valitsemaan parisuhteen ja ystävien väliltä. Mutta mitä tehdä, jos kaverit ovat sietämättömiä?

Ongelma 1: Seura tekee kaltaisekseen.

Emmin poikaystävän Roopen kaksi lapsuudenkaveria ovat sietämättömiä Emmin kanssa Roope on rauhallinen ja järkevä, mutta kavereidensa seurassa hän muuttuu välinpitämättömäksi ja röyhkeäksi. Kaverit houkuttelevat Roopen mukaansa idioottimaisuuksiin, kuten kolmen päivän ryyppyputkiin. Emmi on ottanut tilanteen pari kertaa puheeksi. Se on johtanut vain riitelyyn. Emmi haluaisi kieltää Roopea näkemästä kavereitaan, mutta miettii, voiko vaatia sellaista.

Tee näin: Pohdi vielä kerran, kuinka vakava ongelma on. Houkuttelevatko kaverit poikaystäväsi tekemään oikeasti pahoja asioita, käyttävätkö he tämän ystävyyttä hyväkseen? Mustamaalaavatko he sinua tai sabotoivat suhdettanne? Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, ota asia heti uudestaan puheeksi ja vaadi muutosta. Jos tilanne ei ole näin paha, Muistuta itseäsi, etteivät he onneksi ole sinun ystäviäsi. Sinun ei tarvitse olla heidän kanssaan missään tekemisissä.

Parisuhteessa on tärkeää, että molemmilla on myös omat kaverinsa. Pahinta on pyytää toista valitsemaan parisuhteen ja ystävyyden välillä. Emme voi määrätä, ketä toinen saa tavata. Toiveita voimme kuitenkin esittää. Voit myös esittää eriävät mielipiteesi kysymyksillä: Onko tuo mielestäsi järkevää? Ovatko ystäväsi parasta mahdollista seuraa? Onko sinulla heidän kanssaan hauskaa? Luultavasti puolisosi havahtuu tilanteeseen itse, jolloin huonot ystävyyssuhteet hiipuvat omalla painollaan. Jos näin ei tapahdu, mieti, kuinka kauan haluat seurata heidän sekoilujaan. Uskalla vaatia hyvää.

Ongelma 2: Ryhmä kasaan

Lotta, Hanna ja Sandra ovat olleet tiivis kolmikko yläkoulusta saakka. Heille on muodostunut perinteitä, kuten yhteisen uuden vuoden ja vapun juhlat. He haluaisivat nykyiset puolisonsakin mukaan, mutta pelkäävät, että miehillä ei ole mitään yhteistä. Miten miehet kannattaisi tutustuttaa?

Tee näin: Aloittakaa maltilla. Kyseessä voi olla vuosien työ, mutta ah, kuinka palkitsevaa se on, jos miehet lopulta ystävystyvät ja päätyvät tekemään juttuja myös ilman teitä. Olkaa kärsivällisiä, mutta ymmärtäkää sekin, ettei miesten ystävyys välttämättä tule olemaan niin tiivis kuin teidän.

Puolisolla voi kertoa etukäteen ystävien kumppaneista, kuten heidän harrastuksistaan ja töistään. Joskus tutustuminen voi antaa edetä ilman valmisteluja. Tällöin keskustelu on alusta saakka aitoa, eikä kenellekään ole kehittynyt ennakkoluuloja. Ystäväpariskunnat syntyvät parhaiten silloin, kun ystävyyden muodostumisesta ei stressata. Ystävyys ei ala suurennuslasin alla, Antakaa miehillenne tilaa jutella ja touhuta juttujaan. Kyllä he tietävät, kuinka tärkeää teille on, että he tulevat toimeen. Luottakaa, että takianne he yrittävät parhaansa.

Ongelma 2: Vaikeasti lähestyttävä

Iina ei tulele juttuun kihlattunsa parhaan kaverin tyttöystävän Millan kanssa. Iinasta olisi mahtavaa, jos kaikki neljä pystyisivät viettämään aikaa yhdessä, mutta Iinan on vaikea keksiä Millan kanssa puhuttavaa. Yhdessäolo on vaivaannuttavaa. Välillä jopa tuntuu, ettei Milla ole lainkaan kiinnostunut tutustumaan Iinaan. Miehet suunnitelevat jatkuvasti tekemistä koko porukalle, mutta Iina vetäytyy teeskentelemällä kiireistä tai  kipeää.

Tee näin: Jos tuntuu, ettei teillä ole mitään juteltavaa, viettäkää ilta menemällä paikkaan, jossa ei lähtökohtaisesti tarvitse jutella, kuten teatteriin tai leffaan.Yhteiset kokemukset yhdistävät ja parhaiten ne toimivat, kun ei olla kummankaan maaperällä. Kesällä voitte menä festareille. Kulkekaa yhdessä ja erikseen, fiilistelkää bändejä ja tunnelmaa. Rento ilmapiiri luo puitteet tutustumiselle. Mikä tärkeintä, voitte muistella reissua myös jälkikäteen. Järjestäkää talvikpakkasella ilta, jossa kuuntelette kesän bändejä ja katsotte kuvia. Jos ystävuuden muodostaminen tuntuu kuitenkin hankalalta, on hyväksyttävää luovuttaa. Kaikkien kanssa ei voi eikä tarvitse tulle ystäviksi. Tärkeintä on, että välinne säilyvät asiallisina. Turha kyräily ja mustamaalaaminen voivat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa puolisoiden ystävyyteen. Se olisi epäreilua.

Ongelma 4: Valmis kattaus

Lilian uudella poikaystävällä Anssilla onn iso kaveriporukka, joka on pitänyt yhtä vuosia. Porukkaan kuuluu miehiä ja naisia, sinkkuja ja pariskuntia. Anssi haluaisi esitellä Lilian ystäväilleen, mutta Lilia pelkää tuntevansa itsensä ulkopuoliseksi ja vetäytyvänsä kuoreensa tiivissä porukassa. Hän on varma, että muut arvioivat ja arvostelevat häntä. Mitä, os hän ei ole muiden mielestä tarpeeksi hyvää tyttöystävämateriaalia? Entä, jos hän antaa väärän ensivaikutelman?

Tee näin: Ensivaikutelma on tärkeä mutta kumottavissa, joten älä ota porukkaan sujahtamisesta stressiä. Tärkeintä on olla oma itsensä, ehkä vielä hitusen ystävällisempi kuin muutoin. Tarkkaile aluksi, millaisia muut ovat ja minkälaista juttua he heittävät. Ole kohtelias, kehu ja kysele. Suurin osa ihmisistä rakastaa puhua itsestään, joten ole kiinnostunut. Älä kehuskele saavutuksillasi, vaan keskity muihin. Älä silti mielistele.

Suuri rooli on myös sillä, miten poikaystäväsi esittelee sinut. Jos hän määrittelee suhteenne epämääräisesti, voi olla, etteivät hänen ystävänsä jaksa tutustua läheisemmin "taas yhteen uuteen". Jos hän tas kertoo avoimesti välittävänsä sinusta, muut tietävät että olette tosissanne. 

Ongelma 5: Toinen nainen

Yksi Elisan poikaystävän Villen parhaista kavereista on Anna. Ville ja Anna tutustuivat aikoinaan samassa kesätyöpaikassa. Tämä tapahtui vuosia ennen kuin Elisa tuli kuvioihin. Annan ja Villen vällillä ei ole heidän mukaansa ollut koskaan mitään romanttista, mutt Elisa on epäluuloinen. Hän ei pidä, että Ville ja Anna käyvät kahvilla ja uppoutuvat myös Elisan läsnäollessa kahdenkeskisiinb muistoihinsa. Epäluuloja ei hälvennä edes se, että myös Anna seurustelee.

Tee näin: Aina kun mustasukkaisuus valta mielesi ja tunnet asemasi uhatuksi, pysähdy ja pohdi. Onko sinulla miespuolisia kavereita? Onko välillänne kipinöitä vai puhdasta ystävyyttä? Aivan. Mitä laajempi ystäväpiirisi on, sitä rikkaampi olet. Sama päete poikaystävääsi. Eikö olisi köyhää, jos nainen saisi olla ystävä vain naisten kanssa ja mies miesten? Luota puolisoosi ja kunnioita sitä, että hänellä on ystävä vuosien takaa. Sukupuolesta viis. 

Katso myös:

Menossa työhaastatteluun? Älä mokaa näitä!

Ratkaisut yleisimpiin deittailupulmiin

Onko tämä inhottava deittailuilmiö sinullekin tuttu?

Kuva: MVPhotos

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock