1. Et tuomitse. Kuvitteletko, että omien mielipiteidesi laukominen ystäviesi ura-, vaate-, poikaystävä-, tai deittivalinnoista tekee sinusta hyvän ystävän? Useimmissa tapauksissa, pyytämättömät mielipiteet muiden asioihin liittyen tekevät sinusta vain hieman... noh, rasittavan. Jos haluat, että frendisi viihtyvät seurassasi, sinun on hyväksyttävä heidät ja heidän valintansa sellaisenaan. 

2. Olet luotettava. Et ikinä kertoisi ystäviesi henkilökohtaisia juttuja eteenpäin, ethän? Olet ystäviesi luottamuksen arvoinen, etkä lipsauttele muiden asioita eteenpäin. Tiedät, että juoruilusta jää ennen pitkää kiinni, ja luottamuksen rakentaminen uudelleen saattaa viedä älyttömän pitkään. 

 
3. Teet suunnitelmia. Jos haluat ystävyyssuhteidesi kestävän myös sen jälkeen, kun valmistutte koulusta tai ette enää asu naapuritaloissa, on niiden eteen nähtävä vaivaa. Käytännössä se tarkoittaa soittelemista, yhteisten suunnitelmien tekemistä ja toisen tukemista silloin, kun on vaikeaa. Älä oleta, että frendisi jaksaa huolehtia ystävyyssuhteenne ylläpitämisestä yksin. 
 

5. Annat jotain myös itsestäsi. Se, että uskallat antaa jotain myös itsestäsi (=kertoa sydänsuruistasi, peloistasi ja epävarmuuksistasi), on ystävyyssuhteissa välttämämätöntä. Uskalla avautua niille, joihin luotat. Se tekee elämästäsi paljon helpompaa!

6. Olet valmis tekemään kompromisseja. Okei, unelmaviikonloppuusi ei ehkä kuuluisi esiliinana roikkuminen ystäväsi uuden Tinder-matchin kotibileissä, mutta yritä olla joustava. Ole paikalla silloin, kun ystäväsi kertoo tarvitsevansa sinua. Muista, että hän tekisi saman sinun puolestasi. 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan.com

Ylikelaaja on Cosmopolitanin uusi kolumnisti, joka opettelee deittailua pitkän parisuhteen jälkeen. Neuvo Ylikelaajaa – arvomme kaikkien kommentoijien kesken 100 euron arvoisen kosmetiikkapaketin, ja parhaat kommentit nostetaan seuraavan kuun lehteen.

"Onpas elämä hankalaa. Erosin seitsemän vuoden suhteesta neljä kuukautta sitten, lusin alta pois pakollisen minä-kauden (selitän kohta), ja nyt olisi aika palata sinkkumarkkinoille.

Siihen liittyy kuitenkin paljon vaikeita strategisia valintoja ja kysymyksiä. Baarista, Tinderistä, töistä, koulusta vai kavereiden kautta? Oman ikäistä, vanhempaa vai nuorempaa? Tyttöystävämateriaalia heti pöytään vai hulluttelijaa ensin?

Ensin tosin pitäisi varmaan tietää, mitä hakee. Kaveriporukassani on kahta koulukuntaa. Toisten mukaan pitkän suhteen jälkeen pitäisi harrastaa mahdollisimman paljon seksiä, saada kokemuksia pankkiin ja pitää hauskaa – ettei sitten myöhemmin vakiintuessa harmita, koska siitähän se pettäminen alkaa. Toisten kavereiden mielestä nyt pitäisi laittaa seksi kakkossijalle elämässä ja käydä mahdollisimman monilla oikeilla treffeillä. Sillä tavalla kuulemma oppii, minkälaisista naisista tykkää ja minkälaisista ei. Kaverini isä, vanhan liiton herrasmies, itse asiassa ohjeisti aikoinaan ylioppilasjuhlissa, että ennen naimisiinmenoa pitää olla kokemusta vähintään 12 naisesta. Onkohan se niin?

Herrasmiesisän neuvo oli siis sama kuin kavereillani: pitkän suhteen jälkeen pitää kokea, ja siinä volyymi on se pointti. Ongelma vain on, että jos on tärkeää tavata mahdollisimman monia naisia, niin silloinhan ei saisi tavata ketään oikeasti varteenotettavaa? Sillä jos tapaan jonkun upean tyypin, alkava suhde pitää automaattisesti heittää roskiin, koska kokemuskortti ei ole vielä leimattu täyteen. Eli pitäisikö siis etsiä ikään kuin tarpeeksi ookoo, mutta ei liian hyviä naisia? Siis täysin keskinkertaisia naisia. Mistä sellaisia löytää?

Voisinhan toki valita vaikkapa maailman pinnallisimmasta appista Tinderistä sellaisen naisen, jonka ulkonäöstä en ihan täysin syty. Kyllähän keskustelu treffeillä silti onnistuu. Varmasti seksikin. Mutta siinä on se riski, että nainen onkin pienestä ulkonäkövajavaisuudestaan huolimatta olla maailman hauskin tyyppi, jonka jutut pyörii mielessä päivin, öin ja Tinder-treffeillä joidenkin tylsimysten kanssa. Sitten rakastun tähän huumorityttöön, mennään naimisiin, ollaan onnellisia ja kaikki on pilalla. Kaverit sättisi: “Miksi mogasit hyvän suunnitelman?”

Niin en voi tehdä. Kyllä mun vain pitää yrittää valita sellaisia naisia, joiden kanssa on satavarmaa, että suhteesta ei ikinä tule mitään. Miten löydän sellaisia tarvittavat 12 kappaletta? Onko joku baari, jossa kaikki pian pysyvästi ulkomaille muuttavat käyvät? Ja kannattaako hakea nimenomaan treffi- vai seksikokemuksia?

Arvostaisin, jos saisin näihin ongelmiin neuvoja nimenomaan naisilta. Muuten on riski, että homma menee pipariksi. Tai siis ei mene, vaan pieleen. Sen verran on aikaa viime treffeistä. Eikä tv-sarjoista ole apua. Olen oppinut vain, että naiset todella todella todella haluavat rinnalleen kusipään. Mutta kun en ole sellainen. Pystyisinköhän feikkaamaan kusipäätä? Sitten mentäisiin naimisiin ja häämatkalla hirveä pettymys, kun olenkin todella mukava ja kunnioittava, ja kaikki on pilalla. Fail. 

Ainiin, se pakollinen minä-kausi eron jälkeen. Avaan sitä myöhemmin lisää. Nyt pitää tutkia, mitä ihmettä saan enemmän, jos otan maksullinen version Tinderistä – kaikki apu kelpaa. Mutta sanottakoon, etten ikinä alkaisi seurustella vakavasti naisen kanssa, joka ei ole pitänyt eron jälkeen kunnollista minä-kautta.

Ja sanoinhan, että elämä on hankalaa."

 

AUTA YLIKELAAJAA! Oletko samaa mieltä Ylikelaajan kelailusta? Mitä neuvoja antaisit hänelle? Kommentoi 27.3. mennessä ja kerro kommentin yhteydessä sähköpostiosoitteesi. Arvomme kaikkien kommentoijien kesken 100 euron arvoisen kosmetiikkapaketin ja esittelemme parhaat kommentit seuraavan kuukauden Cosmopolitanissa. 

Happy in ..

Paluu sinkkuelämään: mistä löydän tarpeeksi keskinkertaisia naisia?

Happy in Someways... kirjoitti: Siis jos ei myöskään miehiä tapaile,-, ei todella voi tietää mitä oikeesti kannattaa arvostaa, kusipäät on liian nopeita valintoja ainoastaan eli vikatikkejä , ( nopeeseen kokeiluun ainoastaan kokemuksen vuoksi ) joista sit joutuu hankkiutuu eroon- kun vois viettää laatuaikaa muualla, ugh! Ja mä siis puhun naisena omasta kulmasta , mut voi toki soveltaa haluamaansa sukupuoleen :)
Lue kommentti

Perhe on paras – tai pahin. Miltä elämä tuntuu, kun oma perhe suosii toista lasta ja hylkii toista? Alisa, 34, kertoo tarinansa.

”Murrosikä oli minulle vaikeaa aikaa. Äiti ei koskaan puhunut minulle kasvamiseen liittyvistä hämmentävistä tunteista. Kun rintani alkoivat kehittyä, lähdin yksin liiviostoksille. Kun pikkusiskoni tuli murrosikään, äiti oli kuin eri ihminen. He kävivät hyvissä ajoin yhdessä ’tyttöjen ostoksilla’ ja juttelivat intiimeistäkin asioista.

Tämä on vain yksi esimerkki niistä lukuisista tapauksista, joissa olen jäänyt siskoni varjoon. Hän on ollut aina se lapsi, jota perheessämme on palvottu. Vanhempiemme tapa suhtautua meihin on näkynyt esimerkiksi vaatetuksessamme. Minun vaatteeni ostettiin pääsääntöisesti kirpputorilta ja niitä oli todella vähän. Pikkusiskoni taas sai kulkea teininä uusissa muotivetimissä ja näppäillä kallista puhelinta.

 

”Olen oppinut, että ystävät voivat olla yhtä tärkeitä kuin verisukulaiset. He ovat se perhe, jonka itse valitsemme.”

 


Hyljeksitty ja iltatähti

Kuusivuotiaana vaistosin, että vanhemmillani oli ongelmia. Isän firmalla alkoi mennä huonosti 90-luvun lamassa. Sen seurauksena vanhempieni avioliitto rakoili, ja mukaan tuli pettämistä. Kumpikaan vanhemmistani ei ole koskaan ollut varsinaisesti alkoholisti, mutta viiniä alkoi kulua tavallista enemmän.

Aloin oireilla tukalien kotiolojen takia. Minusta tuli kiukutteleva ja hankala lapsi, joka vetäytyi syrjään ikätovereistaan. Pulskistuin, koska lohdutin itseäni napostelemalla. Samoihin aikoihin minulle syntyi pikkusisko.

Kaikki ihastelivat eksoottisen näköistä mustatukkaista pienokaista, jolla oli kauniit mantelinmuotoiset silmät. Minäkin hullaannuin siskostani. Autoin paljon hänen hoitamisessaan, vaikka olin vasta kuuden vanha.

Huomasin nopeasti, että siskoni oli perheessämme suosittu iltatähti, kun minä taas olin läski ja ärsyttävä kakara. Aloin oireilla yhä voimakkaammin. Sain raivokohtauksia ja psykosomaattisia oireita, kuten outoja ihottumia. Muistan ikuisesti sen, kuinka eräs perhetuttumme sanoi minulle kerran, että on surullista nähdä, kuinka olen perheemme hyljeksitty lapsi. Se tuntui järkyttävältä, mutta toisaalta helpotti. Ajattelin, etten olekaan hullu ja kuvittele kaikkea.

Kun menin yläasteelle, minun ja pikkusiskoni välit vaihtuivat kyräilevästä kateudestani ilmiriidoiksi. Otimme välillä rajusti yhteen ja revimme toisiltamme hiustuppoja päästä. Vanhemmat käänsivät tappelun aina niin päin, että minä vanhempana tein pahaa pienemmälle.

Neutraalit välit riittävät

Nykyään olemme molemmat aikuisia. Elämämme ovat menneet eri suuntiin. Minä olen akateemisesti koulutettu perheenäiti, ja pikkusisko ravintola-alan pätkätyöntekijä. Meillä on hyvin erilaiset tavoitteet. Siinä missä minä olen suorittanut kaksi maisterintutkintoa, siskoni ei ole saanut vietyä loppuun edes autokoulua.

Erilaiset luonteemme vaikuttavat siihen, että välimme ovat nykyään lähinnä muodolliset. Suurimpana syynä etäisyyteen pidän kuitenkin vanhempiamme. Uskon, että ilman lapsuudenkodista lähtenyttä epätasa-arvoista asetelmaa voisimme olla siskoni kanssa nyt aikuisina läheisempiä.

Olen yrittänyt muutamia kertoja keskustella menneisyydestämme. Se on ollut turhaa, sillä siskoni ei myönnä tai näe perheemme ongelmia.

Minä olen käynyt vuosia terapiassa selvittelemässä lapsuudenkokemuksiani. Siskoni taas ei koe tarvetta kaivella vanhoja asioita. Koska suhtaudumme asioihin niin eri tavoin, en usko, että välimme tulevat koskaan läheisiksi. En sure sitä enää. Neutraalit välit riittävät minulle. Olen päättänyt jättää menneisyyden taakseni ja keskittyä omaan perheeseeni. Haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että tyttärelläni on toisenlainen lapsuus.

En ole varma, haluanko koskaan toista lasta. Lapselleni voi olla jopa pelastus, että hän saa olla ainokainen. Monien pakkomielle vähintään kahdesta lapsesta on mielestäni käsittämätön. Olen oppinut, ettei sisarussuhde tee automaattisesti ketään onnelliseksi.”

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kuvat MIKKO HANNULA