Haastattelimme 55 vuotta naimisissa ollutta paria siitä, mikä on heidän reseptinsä pitkään ja onnelliseen liittoon.

1. Jakakaa kotityöt.

Jotta arjen tylsät askareet eivät kaadu vain toisen niskaan, kannattaa tehdä selvä työnjako.

– Siitä lähtien, kun jäimme eläkkeelle, molemmilla on ollut omat kotityönsä. Toinen imuroi, toinen pyyhkii pölyt ja pesee lattiat. Toinen myös täyttää tiskikoneen, toinen taas tyhjää, pari kertoo.

2. Riidellessä ei saa koskaan uhkailla erolla.

Riidat kuuluvat elämään, joten kantapäitä ei saa asettaa vastakkain niiden takia. Erolla uhkaileminen on typerää ja lapsellista, ja toisaalta, varo, mitä toivot. Vaikka heittäisitkin sormuksen pois nimettömästäsi vain korostaaksesi sitä, miten tosissasi olet, se saattaakin olla peruuttamatonta.

3. Puhukaa aivan kaikesta.

Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Sano suoraan, jos jokin toisessa ärsyttää tai olet pahoittanut mielesi. Silloin ärsytys ei pääse kasvamaan liian suureksi.

– Aina silloin tällöin käymme myös pitkiä, henkevämpiä keskusteluja. Nekin ovat tärkeitä.

4. Älkää unohtako koskettaa.

– Kosketamme toisiamme ohimennen ja törmäämme toisimme tahallemme. Parisuhteessa ei väistetä vaan kohdataan.

5. Vaalikaa omia juttujanne.

Mahduta arkeen myös omaa aikaa, jolloin voit tehdä omia, pieniä juttujasi. Olkoon se vaikka puutarhassa kiertelyä.

6. Menkää nukkumaan samaan aikaan.

– Juttelemme sängyssä vielä päivän tapahtumista. Saatan myös kutittaa toista peiton alta, kun hän on nukahtamaisillaan. Puolisoni tietää aina etukäteen aikeeni, joten hän kutiaa jo ennen kuin olen ehtinyt koskettaa häntä sormellani.

7. Karatkaa arjesta.

Mökkeilyä, ulkomaanmatkoja tai ex tempore -kyläilyä kavereiden luokse. Ne kaikki virkistävät ja antavat pienen lepohetken tavallisesta arjesta.

8. Perustakaa yhteinen käyttötili.

Välttäkää turhat rahariidat perustamalla yhteistilin, jolle kumpikin lisää joka kuukausi saman summan. Maksakaa tililtä kaikki juoksevat kulut ja laskut. Säilyttäkää omat tilinne omia ostoksianne varten. Silloin toinen ei voi nalkuttaa esimerkiksi vaatehankinnoista.

9. Hassutelkaa yhdessä.

– Huumori on yksi suhteemme kulmakivistä. Nauramme paljon arjessa ja leikittelemme sanoilla, pari kertoo.

Ja kyllä, 55 vuodenkin jälkeen puolison jutut ja vitsit jaksavat naurattaa, vaikka ne olisikin kuullut jo tuhat kertaa.

10. Muista halata.

Toisen syli on aina se lämpimin ja turvallisin paikka. Kehitelkää vaikka aamuhali tai halatkaa pitkään juuri ennen nukkumaanmenoa.

– Jos osumme kapeaan oviaukkoon samaan aikaan, selviämme siitä vain halaamalla.

11. Säilytä vessarauha.

– Emme ole koskaan käyneet vessassa ovi auki.

12. Muista kiittää.

Aivan sama, onko kyseessä kaukosäätimen ojentaminen tai oven avaaminen, muista aina kiittää puolisoasi.

– Meillä ei koskaan unohdeta kiittää kahdesta asiasta: ruuasta ja kahvista.

13. Kehu vähintään kerran päivässä.

Kehut hivelevät mieltä aina, ja on ok, jos ne lipsahtavat välillä liioittelunkin puolelle.

– Minä kehun miestäni muun muassa komeaksi, hän minua nätiksi.

14. Älä mollaa toista julkisesti.

Erimielisyydet ja ärsytyksen aiheet eivät kuulu ulkopuolisille. Älä siis hauku puolisoasi hänen selkänsä takana – edes ystävillesi.

– Jotkut naiset noituvat miehensä ja samalla avioliittonsa. Me emme puhu toisesta pahaa selän takana tai edes päin näköä. Joskus kyllä saatan kertoa ystävilleni tai sukulaisilleni vitsejä puolisostani. Niitä nimittäin riittää.

15. Sanoja ei aina tarvita.

Kun on ollut pitkään yhdessä, toisen ajatuksia osaa jo lukea.

– Tiedän, milloin kannattaa puhua ja milloin ei ja milloin toista sopii koskettaa, milloin taas on parasta pysyä kaukana. Tunnemme toisemme niin hyvin, että saatamme joskus alkaa puhua samasta asiasta samaan aikaan.

16. Kannusta häntä kaikessa.

Mitä toinen ikinä päättääkään, muista olla hänen tukenaan. Välillä puolison rooli on myös haastaa toisen ideat ja kyseenalaistaa hänen päätöksensä.

17. Puolison pitää puhua ja pussata.

– Puoliso ei saa olla mikään nynny, vaan hänen pitää pystyä molempiin: puhumaan tunteistaan ja näyttämään ne.

18. Käykää kaupassa yhdessä.

Tehkää kaupassa käymisestä pakkopullan sijaan kiva, yhteinen rutiini. Vahvempi on kauppakassien pakkaaja ja kantaja, tietenkin.

– Se kumpi tekee ruuan, tekee myös ostoslistan. Me teemme arjessa ruuat aina puoliksi.

19. Älä yritä muuttaa toista.

Tai no, aina voi yrittää, mutta jos se ei onnistu, lopeta ajoissa.

– Parikymppistä miestä voi vielä yrittää vähän kouluttaa, mutta ei vanhempaa.

20. Kutsukaa toisianne hellittelynimillä.

– Olen puolisolleni milloin mitäkin: Aamu, Nuppu tai Mussu.

Kuva: Istockphoto

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock