Stereotypian mukaan nainen, joka deittailee itseään reilusti vanhempaa miestä on gold digger, joka on suhteessa vain rahan ja statuksen takia. Itseään nuorempia miehiä deittaileva nainen taas on puuma.

Satu, 35, on välttynyt puumakommenteilta, vaikka hän on suhteessa itseään kymmenen vuotta nuoremman miehen kanssa. Hän tapasi Mathiaksen, 25, ystävänsä kotibileissä vajaa viisi vuotta sitten. Ihan ensimmäisenä Satu haluaa tehdä selväksi, ettei ole Mathiakselle mikään äitihahmo.

– Parisuhteessa voi ilman ikäeroakin ajautua äitihahmoksi. Mathias kantaa vastuunsa, huomioi minua ja ymmärtää minua. Ikää tärkeämpää on se, mitä kaikkea ihminen on ehtinyt käydä elämässään läpi ja kuinka hän on asiat käsitellyt.

Suhteen alkuvaiheessa Satu myöntää kuitenkin jarrutelleensa.

– Halusin tasavertaisen suhteen, johon lähdetään samoista pisteistä. Pelkäsin, että ikäeron takia minun ja Mathiaksen täytyisi tehdä entistä enemmän töitä suhteen eteen.

Sitten Satu päätti, että voi joko pelätä tai katsoa, kuinka käy. Muutamaa kuukautta myöhemmin Mathias muutti saman katon alle Sadun kanssa, eikä kukaan parin tunteva ole ihmetellyt heidän suhdettaan.

– Mathiaksella on muutenkin paljon eri ikäisiä ystäviä. Hän on ”vanha sielu”. Vaikka yleensä välitän siitä, mitä muut minusta ajattelevat, sillä mitä meidän suhteestamme ajatellaan, ei ole ollut minulle mitään merkitystä. Eihän se tietenkään normi ole, että nainen on miestään kymmenen vuotta vanhempi.

Ikäero herättää Satussa ja Mathiaksessa pelkästään lämpimiä ajatuksia.

– Saatan jonkun kappaleen kuullessani sanoa Mathiakselle, että ai niin, olit niin pieni silloin, kun tämä ilmestyi. Se on kuitenkin vain sellaista lempeää vitsailua.

Taitavampia puhumaan tunteistaan

Nelli ja Antti tutustuivat festareilla Jyväskylässä kaksi vuotta sitten. Nelli oli silloin 23, Antti 35. Aluksi ikäerolla ei ollut mitään väliä, sillä heidän oli tarkoitus olla vain festariheiloja. Nelli ei edes uskonut, että Antti soittaisi tai haluaisi tavata hänet uudestaan. Kahdentoista vuoden ikäerosta huolimatta pariskunta asuu nykyään onnellisesti yhdessä, eikä kumpikaan ole kuullut suhteestaan negatiivisia kommentteja. Nellin äitikään ei ollut pariskunnan ikäerosta moksiskaan. Hänen mielestään Nelli on aina ollut ”pikkuvanha”.

– Ehkä yhteiskunnassa on totuttu siihen, että mies voi olla naista vanhempi. Voisin kuvitella, että ihmiset kiinnittäisivät minun ja Antin suhteeseen enemmän huomiota, jos minä olisin Anttia 12 vuotta vanhempi eikä toisin päin.

Psykologi ja pariterapeutti Pirjo Kiiskilä Tampereen Mehiläisestä on samoilla linjoilla. Nuoren naisen ja vanhemman miehen suhdetta katsotaan yleisesti suopeammin kuin vanhemman naisen ja nuoren miehen.

– Useimmissa parisuhteissa mies on naista vanhempi. Seksuaalinen vetovoima ei katso ikää, Kiiskilä korostaa.

Hänen mukaansa tavallista suurempi ikäero ei ole riski parisuhteen kestävyydelle. Merkittävin asia on kumppaneiden yhteensopivuus.

– Suhteen ulkopuolisten ihmisten ei kannata antaa vaikuttaa oman elämän ratkaisuihin.

Kun Satu oli muuttamassa Mathiaksen kanssa yhteen, hän mietti, miten oman talouden pyörittäminen Mathiakselta sujuisi. Tämä kun oli siihen asti asunut vanhemmillaan. Arki lähti kuitenkin rullaamaan hyvin. Mathias nikkaroi ja remontoi yhteistä asuntoa mielellään ja on opettanut Satun arkistoimaan paperinsa. Riitoja heille syntyy samanlaisista asioista kuin kaikille pariskunnille, esimerkiksi siitä, kumpi siivoaa useammin. Vaikka Satu on Mathiasta vanhempi, hän ei koe, että olisi suhteessa kypsempi ja aikuisempi, pikemminkin päinvastoin.

– Yleensä Mathias on se, joka rauhoittelee minua. Hän puhuu myös hyvin avoimesti tunteistaan. Olen huomannut, että nuoret miehet ovat muutenkin taitavampia puhumaan kuin heitä vanhemmat sukupolvet.

Satun ja Mathiaksen arkeen kuuluu sulkapallon pelaamista, leffojen ja tv-sarjojen katsomista, matkustelua ja ystävien tapaamista. Sekä Satu että Mathias käyvät töissä, joskin Mathias on alkanut hiljattain opiskella töiden ohella. Pariskunta on puhunut alusta asti avoimesti siitä, mitä he suhteelta haluavat.

– Haaveenamme on saada joskus yhteinen perhe, mutta ajattelen, että se tapahtuu, jos ja kun se tapahtuu. Olemme Mathiaksen kanssa samalla aaltopituudella siinäkin.

Tulevaisuudenpelkoa ja rahaongelmia

Nelli ja Antti reissaavat paljon, käyvät ulkona syömässä, tapaavat ystäviä baareissa ja vierailevat taidenäyttelyiden avajaisissa.

– Vanhemman miehen kanssa seurustelussa parasta on se, että Antti on saavuttanut sellaisen pisteen elämässään, että voimme esimerkiksi matkustella yhdessä.

Antilla on vakituinen työpaikka luovalla alalla, Nelli taas työskentelee hoitoalalla. Kun he tutustuivat, Nelli oli vielä opiskelija. Hän kiinnitti huomiota siihen, että Antilla oli ”elämä hallussa”. Sittemmin Nelli on huomannut, että Antti suhtautuu rahankäyttöön eri tavalla kuin nuoremmat miehet, joita hän on tapaillut.

– Arvostan laadukkaita ja eettisesti tuotettuja vaatteita. Antti ymmärtää sen, eikä hämmästele, että saatan maksaa ihanasta neuleesta 200 euroa.

Satulla on kokemusta penninvenyttämisestä opiskeluajoiltaan, Mathiaksella ei.

– Välillä kysyn Mathiakselta, onhan hän ottanut yhteisen talouden huomioon rahankäytössään. Hän on minua impulsiivisempi rahojen kanssa, mutta niin oli eksänikin, joka oli saman ikäinen kuin minä.

Satu ei silti halua paapoa tai neuvoa Mathiasta.

– Olisi outoa, jos olisin koko ajan kertomassa hänelle viisauksia elämästä.

Niinpä Satu ei hoe Mathiakselle tietävänsä tunteen, kun mies pohdiskelee, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Sitä Satu pysähtyy välillä itsekin miettimään. Myös Nelli on joutunut kuluneen vuoden aikana pohtimaan, mistä saisi töitä. Nykyinen työsopimus on voimassa vuoden loppuun, eikä jatkosta ole tietoa. Epävarmuus ärsyttää.

Tulevaisuuden töitä täytyy kuitenkin miettiä, sillä Nelli ja Antti ovat suunnitelleet yhteisen asunnon ostamista. Nellistä tuntuu, että Anttia tulevaisuus stressaa vähemmän. Töitä löytyy varmasti aina miehelle, jolle on kertynyt pitkä työkokemus ja paljon kontakteja. Kun pariskunta suunnittelee lomamatkoja, Antilla on 38 lomapäivää vuodessa. Nelli joutuu tekemään töissä ekstravuoroja ja ottamaan osan lomapäivistään palkattomina päästäkseen tasoihin.

Vaihdetaanko minut nuorempaan?

Vaikka Nelli ei katso kauas tulevaisuuteen, hän miettii toisinaan sitä, että Antti pääsee eläkkeelle paljon ennen häntä.

– Voi olla hassua, että hän on yhtäkkiä kotona kaiket päivät ja minun pitää silti herätä töihin. Ajatus herättää vähän kateutta, vaikka olisihan Antti siinä vaiheessa eläkepäivänsä ansainnut.

Satu puolestaan pohti etenkin suhteen alussa ikääntymistään ja sitä, miten se vaikuttaa Mathiakseen.

– Ajattelin, että mitä enemmän rypistyn, sitä todennäköisemmin Mathias vaihtaa minut nuorempaan naiseen.

Satu purkaa ikääntymisen tuomia ajatuksia samassa elämänvaiheessa olevien ystäviensä kanssa.

– Mathias on paras ystäväni, mutta tätä asiaa en voi jakaa hänen kanssaan. Tietysti avaudun joskus hänellekin, mutta sitten hän sanoo, että ethän sinä ole vanha. Se on kuitenkin sama kuin kysyisin häneltä, näytänkö jossain mekossa lihavalta, Satu nauraa.

Satu on onnellinen, että lopetti ikäeron stressaamisen jo suhteen alkuvaiheessa. Mathias on opettanut hänet suhtautumaan elämään optimistisemmin.

– Mathias ei ole sinisilmäinen, vaikka on minua nuorempi. Jos hänellä olisi vaaleanpunaiset lasit, huolestuisin. Romanttinen ajattelu ei kanna vaikeiden aikojen yli. Kaikkea voi pelätä, mutta kaikkea ei voi varmistella. Pitää luottaa siihen, että elämä kantaa. 

Kuva: MVPhotos

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock