Mari seurusteli vuoden mustasukkaisen ja manipuloivan miehen kanssa. Hänelle jäi suhteesta 10 000 euron velat.

Mari, 37, istuu kotisohvallaan viinilasi kädessään ja kuuntelee Jaakon, 32, tarinoita lumoutuneena. Mies muistelee sukellusreissujaan, joita on tehnyt useamman kerran Thaimaahan ja Indonesiaan. Jaakko myös kertoo rakastavansa laskettelemista ja pyrkivänsä viettämään vuosittain vähintään kaksi kuukautta Alpeilla. Kun Jaakko kehuu Maria kauniiksi, Mari ajattelee, ettei kukaan voi olla yhtä ihana. Puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Takana on ero ja 10 000 euron velat, joita Mari maksaa yhä. Mitä oikein tapahtui?

Herrasmies ei tarjoa

Kun Mari oli ollut puoli vuotta sinkkuna, hän latasi hetken päähänpistosta Tinderin. Vastaan tuli Jaakko, ja kaksikko alkoi lähetellä viestejä. Viestittely oli kevyttä ja huoletonta, useimmiten viestit käsittelivät Jaakon elämää ja reissuja. Mari ei suhtautunut viestittelyyn tosissaan, koska taksikuskina työskennellyt Jaakko oli viisi vuotta nuorempi ja asui satojen kilometrien päässä. Kun mies muutaman kuukauden kuluttua ehdotti tapaamista, Mari kuitenkin suostui. Voisihan heillä olla hauskaa.

– Se ilta, kun näin Jaakon, muutti kaiken. Minä ihastuin, Mari muistelee.

Jaakko vakuutti samaa. Viestejä vaihdettiin tauotta myös silloin, kun Jaakko pari päivää tapaamisen jälkeen lähti kahdeksi kuukaudeksi Alpeille. Jaakko valitti ikäväänsä ja pyysi Maria käymään.

– Varasin liput, koska ajattelin, että muuten erostamme tulee liian pitkä. Halusin elää rohkeasti, jossittelematta.

Loma oli ihana, ja Jaakko täydellinen herrasmies. Hän avasi ovet ja kehui Maria. Mukana oli myös Jaakon kaksi ystävää, joiden kanssa Mari tuli hyvin juttuun. Vaikutti siltä, että Jaakko oli kaikkien mielestä mahtava tyyppi.

Yksi asia kuitenkin vaivasi Maria. Hän maksoi aina kaiken. Vastuuntuntoisena Mari kaivoi aina ensimmäisenä lompakkonsa esille, ja Jaakko jättäytyi taka-alalle maksutilanteissa. Aluksi se oli ok, koska Mari ajatteli kuittaavansa niin velkansa siitä, että oli majoittunut miesten mökkiin. Loppuviikosta tilanne alkoi ärsyttää. Miksi hänen piti maksaa Jaakon after ski ja ravintolaillalliset eikä koskaan toisin päin?

– En kuitenkaan sanonut mitään, koska olin ihastunut ja ajattelin, että tilanne muuttuu.

Välillä Mari myös mietti, värittikö mies juttujaan, mutta vaiensi ajatuksensa. Ei aina kannattanut epäillä ja pelätä pahinta. Hiljalleen Jaakosta alkoi paljastua lisää erikoisia piirteitä.

Vakuuttava ja uskottava

– Hullu alkoholisti, Jaakko huusi puhelimeen.

Mari oli hiljaa ja toivoi, että Jaakko rauhoittuisi. Hän oli juuri kertonut käyneensä ystävänsä kanssa lasillisella työpäivänsä jälkeen.

– Oliko siellä miehiä? Jaakko jatkoi.

Kysymys yllätti Marin, koska suhteen alussa Jaakko oli vakuuttanut, ettei ole yhtään mustasukkainen. Yhä useammin Mari joutui kuitenkin selittelemään menojaan ja sitä, kenen kanssa liikkui.

– Siinä vaiheessa aavistin, ettei Jaakko ehkä olekaan niin ihana kuin olin kuvitellut.

Mari oli kuitenkin yhä rakastunut ja ajatteli, että jos hän on tarpeeksi ihana, kaikki muuttuu. Jaakko myös avautui Marille kotitalostaan, joka oli läpimätä eikä voisi mennä enää kaupaksi. Lisäksi miehellä oli kymmenien tuhansien eurojen velat matkoista, lasketteluvälineistä ja vaatteista. Hän häpesi, ettei ollut kertonut veloistaan Marille aikaisemmin. Jaakko lupasi jälleen kerran muuttua ja laittaa asiansa kuntoon.

– Jaakko oli taitava. Hän osasi itkeä vakuuttavasti ja kertoa tarinoita uskottavasti.

Tuletko vaimokseni?

Kesäkuussa Mari ja Jaakko lähtivät automatkalle Eurooppaan. Vaikka riitoja oli arkena jatkuvasti, Mari uskoi, että lomalla tilanne voisi kääntyä paremmaksi. Prahassa sama kuvio toistui. Mari maksoi hotellin, bensat ja illalliset. Hän siirsi Jaakon tilille sata euroa, sitten kolmesataa euroa. Jaakko halusi nimittäin maksaa, eikä sillä ollut väliä, että hän teki sen Marin rahoilla.

Marin on vaikea selittää jälkeenpäin, miksi toimi näin. Kai hän uskoi Jaakon puheita, kun tämä vakuutti, että maksaa ensi kuussa takaisin.

– Tai ehkä kyse oli enemmän siitä, että halusin uskoa. Luotin yhteiseen hyvään.

Eräänä iltana Jaakko kosi. Vaikka Maria arvelutti, hän vastasi kyllä. Ehkä kosinta muuttaisi suuntaa, kun he saisivat häistä yhteistä suunniteltavaa. Sormukset ostettiin Marin rahoilla Riikasta.

Puolentoista viikon lomailun jälkeen Marin rahat loppuivat. Yrittäjänä työskentelevä Mari siirsi firmansa tililtä rahaa käyttötililleen, koska Jaakko ei edelleenkään maksanut mitään. Kun Mari kysyi Jaakolta rahoista ja palkoista, vastaukset olivat epämääräisiä.

– Kai Jaakko ajatteli, että yritykseni on kultakaivos. Hän pettyi, kun näin ei ollutkaan.

Suomeen palattuaan Mari teki ahkerasti töitä, sillä hän oli ottanut kaksi pikavippiä. Koko kuvio tuntui kuristavalta. Kun Mari jälleen kysyi Jaakolta, koska tämä aikoo osallistua taloudenpitoon, Jaakko räjähti. Hän huusi Marille, että tämä on samanlainen kuin kaikki muutkin.

– Jaakko oli aina uhri. Kaikki olivat häntä vastaan. Myös minä.

Jaakko lähti Marin luota ovet paukkuen ja ajoi kotiinsa satojen kilometrien päähän.

Puhelu, joka pelasti

Syksyllä Mari ja Jaakko yrittivät vielä muutaman kerran keskustella suhteestaan. Siitä ei tullut mitään. Jaakko oli ilmeetön ja tunteeton, ja Marista tuntui, ettei hän ollut koskaan edes tuntenut miestä. Joulukuussa he näkivät viimeisen kerran. Yö meni valvoessa ja puhuessa, seuraavana aamuna Jaakko lähti ja lähetti perään pitkän haukkumisviestin. Sen jälkeen miehestä ei kuulunut enää mitään. Mari ja Jaakko ehtivät seurustella noin vuoden ja asua yhdessä kuukauden.

Eron jälkeen Marin itsesyytökset olivat valtavia ja olo kamala. Hän ei nukkunut öisin, vaan soimasi itseään ja oli varma, että lopulta kaikki oli hänen syytään. Sanoihan Jaakkokin niin.

Kun erosta oli kulunut muutamia kuukausia, Marin paras ystävä ehdotti, että Mari soittaisi Jaakon entiselle vaimolle ja kysyisi tämän mielipidettä. Voisiko siitä olla apua?

– Se puhelu pelasti minut. Kävi ilmi, etten ollut suinkaan ensimmäinen, jonka kanssa Jaakko toimi näin.

Naiset puhuivat monta tuntia. Selvisi, että Jaakko oli huijannut rahaa myös entiseltä vaimoltaan. Kun puhelu päättyi, Marista tuntui, että hänen harteiltaan oli kadonnut koko menneen vuoden paino. Puhelun lopussa ex-vaimo painotti Maria lupaamaan, ettei saa syyttää itseään. Sen ajatuksen voimalla Mari alkoi toipua. 

Marin ja Jaakon nimet on muutettu.

Vierailija

10 000 euron velat ja henkistä väkivaltaa – tällaista oli elämä manipuloivan miehen kanssa

Näitä kavereita näyttää riittävän ja toiset ovat oikeasti ammattilaisia kusettamisessa, kuten eräs Mies Vantaalta. Hän pyörittää todella montaa naista samaan aikaan. Hänellä on jatkuva haku päällä deittipalstoilla. Valehtelee, että on eronnut 8-vuotta sitten. Lasten määrä vaihtelee 0-3 lähes täysi-ikäisiin lapsiin. Sama kaava pyörii. Käy naisten kanssa mökillään Hämeessä ja välillä Tallinnassa. Uskottelee naisille, että seurustelee niiden kanssa. Herra pyöriin Tinderissä, Suomi24 sekä ent AyI:...
Lue kommentti

Kun kolumnistimme Janni Hussi  ihastuu, hän antaa itselleen luvan huumaantua ja nauttia tunteesta täysillä. 

Iltojen pimetessä alkaa jännästi kaivata lämpöä eri tavalla kuin valoisina kesäiltoina. Ja lämmöllä tarkoitan ihmiskontaktia, sitä lämmintä kainaloa, joka nappaa syleilyyn viltin alla kynttilöiden valossa.

Olen nyt ollut sinkkuna reilun vuoden. Olen nauttinut vapaudesta mennä ja tulla miten itseäni huvittaa. Siitä, ettei minun tarvitse ilmoittaa kenellekään tyttöjen illan viivästymisestä tai kysyä mielipidettä tulevalle Espanjan-matkalle. Nyt alan kuitenkin ensimmäistä kertaa huomata ajattelutapani muuttuvan. Ehkäpä se lämmin kainalo ei olisikaan yhtään hullumpi juttu.

Sen sijaan, että haluaisin vain jonkun, jonka kanssa viettää aikaa, kaipaan jotain syvempää. Olen käynyt vuoden aikana treffeillä, tutustunut uusiin ihmisiin, deittaillut ja jopa ihastunutkin. Vaikka ihastuminen on aivan ihana ja huumaava tunne, joka valtaa koko kehon ja mielen, olen myös huomannut, että ihastua voi monella tavalla. Esimerkiksi ihmisestä tai jostain hänen piirteestään voi viehättyä niin paljon, että sitä kuvittelee olevansa ihastunut. Onneksi todelliset tunteet tulevat hyvin nopeasti pintaan, kunhan muistaa kuunnella syvintä ääntään. Mikä sitten on sellaista ihastumista, että tyyppiin kannattaa tarttua kiinni ja luopua sinkkuuden tuomista vapauksista?

Olen kerran ihastunut ajatukseen olla yhdessä jonkun kanssa. Paperilla minä ja eräs deittini olimme täydellinen match, joten halusin suhteen onnistuvan. Siihen ei kuitenkaan riittänyt pelkkä halu tai tahto, sillä hommasta puuttui se jokin: intohimo. Meillä oli hauskaa yhdessä, hän kohteli minua hyvin ja kunnioittavasti, mutta tapailu ei oikein koskaan lähtenyt lentoon. Alkuihastuksen jälkeen huomasin, että olin ihastunut ajatukseen meistä, en itse ihmiseen. Tapailu päättyi, mutta sain uuden ystävän.

Minulle on usein käynyt niin, että tapailu on päättynyt ystävyyteen. Tiedän kuitenkin myös heitä, jotka ihastuvat hyvin maltillisesti ja ihastuminen menee käänteisessä järjestyksessä. Esimerkiksi parhaan ystäväni parisuhde (nykyinen avioliitto) sai alkunsa kaveripohjalta. Itse en edes voisi kuvitella ihastuvani poikapuoliseen kaveriini. Olen aina ollut vähän poikatyttö ja ”yksi kundeista”. Niinpä minun on vaikea katsella ystäviäni sillä silmällä.

Aiemmissa suhteissani (joita on ollut kaksi) olen ihastunut ihmiseen, niin että tanner on tärissyt. Pelkästään toisen ajatteleminen on saanut sydämeni hakkaamaan. Onko sellaista tunnetta mahdollista kokea vielä uudelleen? Haluan ainakin uskoa niin. Ja niin kauan kun joku ei saa minussa sellaista tunnetta aikaan, en pysty heittäytymään suhteeseen täysillä. 

Kuva: Juha Salminen

Orgiat ovat monen fantasia, mutta harva on sellaisiin osallistunut. Millaista on mennä ensimmäistä kertaa bileisiin, joissa harrastetaan avoimesti seksiä tuntemattomien ihmisten kanssa?

Hämärästi valaistussa olohuoneessa istuu vähäpukeisia miehiä ja naisia. Heillä on treenatut vartalot, merkkiboksereita ja pitsisiä alusasuja. Ihmiset juttelevat keskenään kohteliaasti, vaihtavat ujoja hymyjä ja silmäilevät uusia tulokkaita kiinnostuneesti. Yksi sellainen on Annika, 35, joka on seksibileissä ensimmäistä kertaa.

– Olen seksuaalisesti avoin, mutta en ollut ikinä fantasioinut osallistuvani orgioihin. Halusin kokeilla jotain uutta ja löytää kauan kadoksissa olleen seksuaalisuuteni uudelleen.

Seksibileet nousivat ajankohtaiseksi, kun kolme vuotta sinkkuna ollut Annika tutustui Tinderissä Iiroon, joka paljasti järjestävänsä yksityisiä seksibileitä ystävänsä kanssa kerran kuussa. Hän kertoi, että ne ovat kuin mitkä tahansa kotibileet, paitsi ilman päihteitä ja seksiä saa harrastaa, jos siltä tuntuu.

– En ollut aluksi vakuuttunut, mutta puhuttuani puhelimessa Iiron kanssa tiesin, että tämä on pakko kokea. Kaipasin elämääni enemmän seksiä, mutta en halunnut etsiä sänkyseuraa deittisovelluksista tai baareista. Päätökseeni vaikutti myös se, että Iirolla oli ystävänsä kanssa tarkka seula sille, ketä he kutsuivat bileisiinsä, Annika kertoo.

Ennen seksibileitä järjestettiin baarimiitti, jossa vieraat saivat tutustua toisiinsa. Tapaaminen toimi myös esikarsintana sille, kenet järjestäjät kelpuuttivat juhliinsa. Iiro oli kutsunut tapaamiseen ihmisiä Tinderistä, mutta myös Alastonsuomi.com-sivuston kautta.

Annikalle ihmisten kohtaaminen etukäteen oli helpotus.

– Minulla oli ennakkoluuloja siitä, millaista porukkaa seksibileissä käy, mutta ne osoittautuivat täysin vääriksi. Muut olivat aivan tavallisia, kivannäköisiä ja fiksuja ihmisiä. Tulin heidän kanssaan juttuun heti.

Pukukoodina alastomuus

Orgioita eli ryhmäseksijuhlia on järjestetty antiikin ajoista asti. Niiden tarkoitus oli saada hengellinen yhteys jumaliin, mutta nykyään seksijuhlia järjestetään maallisempien syiden takia. Erityisesti Keski-Euroopassa monen sadan ihmisen parinvaihto- ja seksibileet ovat suosittuja. Suomessa seksibileiden suosio on kasvamassa, ja suomalaisten asenteet seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan ovat vapaamielisempiä kuin koskaan aiemmin.

Väestöliiton vuonna 2015 teettämästä FINSEX-tutkimuksesta selviää, että 18–44-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista vain 33 prosenttia piti ryhmäseksiä ja parinvaihtoa sairaana tai perverssinä. Luku on huomattavasti pienempi kuin kymmenen vuotta sitten: tuolloin 42 prosenttia vastanneista suhtautui negatiivisesti ryhmäseksiin.

Iiron ja hänen ystävänsä seksibileet järjestettiin isossa omakotitalossa, syrjässä kaupungin hälinästä. Paikalla oli noin kolmekymmentä juhlijaa. Neljänkymmenen euron sisäänpääsymaksulla katettiin järjestelykustannukset, kuten talon vuokraus ja ruokatarjoilu.

– Bileisiin osallistuminen jännitti suunnattomasti. Mietin, mihin olen taas itseni työntänyt. Jännitykseni kuitenkin katosi, kun vieraiden positiivinen ilmapiiri ympäröi minut, Annika kertoo.

Seksibileiden pukukoodiin kuului vähäpukeinen vaatetus, joten Annika erottui ensikertalaiseksi: hän oli pukeutunut toppiin ja minihameeseen.

– Kotona pidin asuani seksikkäänä, mutta minulla olikin aivan liikaa vaatetta päälläni. Monet vieraista olivat täysin alasti.

Ennen kun bileet alkoivat, Iiro kierrätti ensikertalaisia talossa. Alakerrasta löytyi sauna, poreammeella varustettu kylpyhuone sekä kaksi isompaa ja neljä pienempää huonetta. Isommissa huoneissa oli valkoisia nahkasohvia, muutama parisänky sekä katosta roikkuva nahkainen seksikeinu. Pienemmät huoneet oli varattu yksityisempiin hetkiin.

– Seinällä roikkui piiskoja ja ruoskia, joita vieraat saivat vapaasti käyttää. Se oli kuin 50 Shades of Grey -elokuvasta!

Tänä yönä ei nukuta

Alkupuheessan Iiro muistutti vieraita yhteisistä pelisäännöistä: ketään ei saa koskea ilman lupaa, seksistä saa aina kieltäytyä ja kuvien ottaminen on ehdottomasti kielletty. Alkoholitarjoilua ei ollut, koska järjestäjät eivät halunneet, että vieraat olisivat humalassa.

– Minulla oli koko ajan turvallinen olo. Iiro piti vieraista hyvää huolta ja tuli usein illan aikana kysymään, onhan kaikki hyvin.

Bileissä Annika seurasi läheltä ryhmäseksiä ja kahden ihmisen välisiä akteja. Kun huoneessa oli ovi auki, se tarkoitti, että seuraan sai liittyä. Seksikeinu oli ahkerassa käytössä, samoin raippa.

– Seksin seuraaminen tuntui aluksi oudolta, mutta kiehtovalta. Yllätyin, miten nopeasti oli täysin luonnollista, että ympärilläni harrastettiin seksiä ja ihmiset hengailivat alasti.

Bileet kestivät seitsemän tuntia, ja sinä aikana Annikaa lähestyi useampi mies. Hän ei kuitenkaan päätynyt harrastamaan seksiä kenenkään kanssa.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta en ollut valmis siihen. Hyppäys tuntui liian isolta, enkä halunnut pakottaa itseäni mihinkään.

Juhlissa Annika tutustui naisiin, jotka olivat käyneet seksibileissä vuosia. He kertoivat käyvänsä juhlissa enemmin hyvän seuran kuin seksin takia. Mahdollisuus harrastaa seksiä usean ihmisen kanssa saman illan aikana antaa vapauden toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan.

– Monille bileet ovat paikka toteuttaa fantasioitaan turvallisessa ympäristössä. Seksibileissä ei tarvitse pelätä, että saisi oudon pervon leiman otsaansa.

Vaikka Annika ei harrastanutkaan bileissä seksiä, kokemus oli silmiä avaava. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että osallistuisi bileisiin toistekin.

– Olen kokenut jotain, mihin vain harva pääsee osalliseksi. Seuraavalla kerralla tiedän paremmin, mitä odottaa, enkä enää jännitä niin paljoa. Uskon myös, että harrastan bileissä seksiä heti, kun mielenkiintoinen mies tulee vastaan.

Annikan ja Iiron nimet on muutettu.

Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen:

”Seksuaalisuus muuttuu koko elämän ajan ja aika ajoin on hyvä päivittää omia tarpeita, toiveita ja haluja. Jos ajatus seksibileistä kiinnostaa, sellaisiin kannattaa ehdottomasti osallistua. Etukäteen kannattaa ottaa selville, että bileiden järjestäjä on luotettava. Sääntöjen täytyy olla selvät kaikille vieraille. Tärkeää on myös muistaa, että aina voi sanoa ei – mutta aina voi sanoa myös kyllä. Uusia asioita on hyvä kokeilla rohkeasti, mutta on tärkeää olla tietoinen omista rajoistaan. Jos seksibileisiin menee oman kumppaninsa kanssa, asiasta kannattaa keskustella etukäteen ja käydä läpi molempien halut ja toiveet. Ensimmäisellä kerralla ei tarvitse välttämättä tehdä mitään – voi vaikka mennä vain nauttimaan tunnelmasta. Seksibileisiin kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä ne voivat parhaassa tapauksessa piristää seksielämää hyvinkin paljon.”

Kuva: iStock