Ghostaaminen eli suhteen katkaiseminen ilman mitään selitystä on deittailun uusi musta. Onko sosiaalinen media madaltanut kynnystämme käyttäytyä huonosti, vai olemmeko aina olleet niin välinpitämättömiä?

Riikka, 30, tapasi kohteliaan ja mukavan oloisen Joonaksen baarissa viimekeväänä. He juttelivat pitkään ja vaihtoivat illan päätteeksi puhelinnumeroitaan. Riikka viihtyi Joonaksen seurassa, ja he kävivät neljä kertaa treffeillä. Sitten Joonas lähti viideksi viikoksi matkalle. Kun Joonas palasi Suomeen, hän vaikutti etäisemmältä kuin aikoihin. Riikka ei vetänyt siitä erityisiä johtopäätöksiä. Ehkä Joonaksella oli vain huono päivä. Kun perjantai lähestyi, Riikka lähetti miehelle tekstarin.

Kysyin, onko hänellä pläniä viikonlopuksi. Joonas ei vastannut Riikan kysymykseen – koskaan.

Savuna ilmaan katoaminen kesken deittailun on nykyään yleisempää kuin koskaan. Ja vihdoin sille on nimikin: ghosting. Ghostaaminen on romanttisen suhteen katkaisemista ilman selitystä tai toisen yhteydenottoyritysten huomiotta jättämistä. Se on vastaamattomia puheluita ja Whatsapp-keskusteluja, jotka kestävät viikkokausia ja sitten päätyvät sitten kuin seinään.

Ghosting nousi otsikoihin viime kesänä, kun näyttelijäpari Charlize Theron ja Sean Penn erosivat. Hollywoodissa alkoi kiertää juoru, jonka mukaan Charlize oli jättänyt yhtäkkiä vastaamatta Seanin puheluihin. Hän oli ghostannut tämän.

Me tavoitamme toisemme nykyaikana helpommin ja nopeammin kuin koskaan ennen. Miksi sitten ghostaamme ja tulemme ghostatuksi?

En sanotuksi saa

Ville, 30, on viestitellyt viime kesänä tapaamansa naisen kanssa päivittäin jo puolen vuoden ajan. He tutustuivat päivittäin puolen vuoden ajan. He tutustuivat Tinderissä, kävivät pari kertaa ulkona ja alkoivat lähetellä Whatsapp-viestejä. Juttelu on kokoajan ollut kevyttä ja arkista. Villestä ei tunnu siksi luontevalta ottaa puheeksi sitä, mitä hän naisesta haluaa: ei mitään.

- Tuntuisi tylyltä sanoa se hänelle suoraan. Olemme kirjoitelleet niin pitkään, ja keskustelumme ovat hauskoja. Ville sanoo olevansa ujo, epävarma ja huono tekemään aloitteita. Jos nainen ottaisi suhteen laadun puheeksi, Ville saisi ehkä sanottua, että haluaa olla tämän kanssa vain kaveri. Siihen saakka hän vastaa naisen viesteihin tarkoituksella muutaman tunnin viiveellä.

Ville on maininnut naiselle monta kertaa, että on kiireinen. Se ei varsinaisesti ole vale, mutta selittelyn makua siinä on. Mikäli Villelle viestittelevä nainen siis haluaa Villestä poikaystävän, hän tuhlaa vain aikaansa. Samalla häneltä voi mennä ohi tyyppi, joka voisi oikeasti kiinnostua naisesta. Eikö se ole epäreilua?

On, ja loukkaantuisin, jos tulisin itse ghostatuksi. En kuitenkaan ole virheetön. Olen liian miellyttämishaluinen ja välttelen ikäviä asioita.

Ville tapasi viime kesänä toisenkin Tinder-matchinsä. Jo ensimmäisillä treffeillä Villestä tuntui, ettei hän ollut aidosti kiinnostunut naisesta. Hän halusi kuitenkin varmistua asiasta ja ehdotti uutta tapaamista. Nainen olisi halunnut nähdä naisen kolmannenkin kerran.

- Hän pommitti minua ja ehdotteli tekemistä. Olen huono sanomaan ei, Ville huokaa. Niinpä hän ei sanonut naiselle mitään. Viestittely loppui.

Mitä tapahtui käytöstavoille?

Sosiaalinen media ja etenkin Tinderin kaltainen applikaatio madaltavat kynnystä ghostaamiseen. Keskustelukumppaneita on tarjolla valtavasti, ettei yksittäiselle chattikesksutelulle anneta enää kovinkaan paljon Suomessa arvoa. Somessa roikkuminen tuskin tekee meistä silti huonoja ihmisiä. On vain syntynyt uusia tapoja osoittaa, että toinen on huomionarvoinen. Näin uskoo Jari Lähdevuori, sosiaalisen median asiantuntijatoimisto Kurion luova johtaja.

- Kymmenen sekunnin Snapchat-video, joka on osoitettu vain sinulle, voi tuntua yhtä kivalta kuin käsinkirjoitettu kirje tuntui joskus. Ainakin se on enemmän kuin pelkkä Facebookiin painettu peukku. Kommunikaatio ei ole Lähdevuoren mukaan vähenemässä, päinvastoin. Koska Facebook-messengerissä ja Whatsapissa näkyy, milloin viesti on luettu, paine vastata kasvaa. Samalla vastauksen odottajan osa käy tuskaisemmaksi.

Jonna, 22, on ghostannut kolme kertaa, ja kaava on aina ollut sama: Ensin Jonna tutustuu kiinnostavaan mieheen baarissa. He käyvät treffeillä muutaman kerran ja lähettelevät Whatsapp-viestejä. Kun päivittäistä viestittelyä on jatkunut parista viikosta pariin kuukauteen, Jonnan kiinnostus lopahtaa. Kun mies ehdottaa uutta tapaamista, Jonna ei tiedä, mitä vastata.

- Viestiin vastaaminen käy sitä kiusallisemmaksi, mitä enemmän aikaa sen lukemisesta on kuluu. Tuntuu karulta suoraan sanoa, ettei toinen kiinnosta. On helpompaa vältellä koko Whatsappia. Se on itsekästä, ja välillä omaatuntoani kolkuttaa. Onneksi ei kuitenkaan paljoa.

Jonnan ystävät ovat sanoneet hänelle, että hän kohtelee miehiä kylmästi. En ole kylmä ihminen, ainoastaan näissä asioissa. En halua loukata ketään. En vain enää vastaa ja that’s it.

Viimeinkin vastauksia

Riikka taas sanoo suoraan tapaamilleen miehille, jos ei halua heidän kanssaan mitään vakavampaa. En halua kadota ja jättää vastaamatta toisten viesteihin. Se olisi epäinhimillistä kohtelua. Lisäksi olisi vaivaannuttavaa törmätä ghostaamaansa ihmiseen myöhemmin. Riikka alkoi deittailla Joonaksen jälkeen uusia miehiä, mutta Joonas kummitteli yhä hänen mielessään. Oliko hän löytänyt jonkun toisen? Mitä matkalla oikein tapahtui? Turhauttavinta oli, että Riikka etsi vikoja itsestään.

- Mietin, enkö ole edes yhden tekstarin arvoinen. Kuinka vaikeaa on kirjoittaa viesti, jossa lukee ’Olet kiva tyyppi, mutta tuntuu, ettei meidän välillä ole tarpeeksi kipinää’? Ei nykyaikana ole enää törkeää dumpata toista tekstarilla lyhyen tapailun jälkeen.

Riikka lähetti puolen vuoden kuluttua Joonakselle viestin, jossa kysyin tämän kuulumisia. ’’Ei sitten nähtykään’’, Riikka lisäsi. Joonas vastasi viestiin heti. Hän pahoitteli, ettei ollut kesällä vastannut Riikalle. Hän oli palannut matkan jälkeen yhtween eksänsä kanssa eikä ollut saanut sanottua sitä minulle. Joonas ei ollut halunnut loukata Riikkaa. Riikka vastasi, että jotain sen kaltaista hän oli ajatellutkin. Sekin tuntui pahalta, mutta ainakin Riikka oli valmis siirtymään eteenpäin.

Teksti: Sisko Savonlahti

Katso myös:

Ratkaisut yleisimpiin deittailupulmiin?

Nämä merkit kertovat, että on aika käydä SE keskustelu

Kolme yleisintä seksipulmaa

Kuva: Imaxtree