Cosmo tekee yhteistyötä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vastaisen Right To Choose –kampanjan kanssa. Tarkoituksena on viestittää, että seksuaalirikokset ovat AINA tekijän syy. Hankkeen suojelijana on presidentti Sauli Niinistö. - See more at: https://mycosmo.fi/article/mycosmo/tarkeaa-asiaa-seksuaalisesta-ahdistel...

Se voi tuntua arkiselta, eikä sitä aina edes huomaa. Joku koskettaa sinua epämiellyttävällä tavalla, luo vihjailevia katseita tai heittelee rivoja kommentteja. Seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin raiskaus, joka on jo äärimmäinen teko. Mutta milloin on aihetta rikosilmoituksen tekemiselle? Me otimme selvää.

Miksi rikosilmoitus pitää tehdä?

Rikosilmoitus pitää tehdä, koska poliisi tarvitsee mahdollisimman tarkan kuvauksen tapahtuneesta esitutkinnan käynnistämistä varten. Kuvauksesta tulisi käydä ilmi, mitä on tapahtunut ja ketkä ovat asianosaisia.

Kun teet rikosilmoitusta, poliisi kysyy erilaisia tietoja. Vaikka et osaisi vastata kaikkiin kysymyksiin, se ei estä rikosilmoituksen tekemistä. Monet kysymyksistä selviävät esitutkinnan aikana.

Saat halutessasi pyytää poliisilaitokselle, sovitteluun ja oikeudenkäyntiin tukihenkilön mukaan. Tukihenkilö voi olla joku läheisesi tai Rikosuhripäivystyksen tukihenkilö.

Milloin rikosilmoitus pitää tehdä?

Rikosilmoitus tulee tehdä mahdollisimman pian rikoksen tapahduttua, jotta poliisi voi aloittaa tapauksen tutkimisen niin nopeasti kuin mahdollista. Voit tehdä rikosilmoituksen aina kun epäilet tai koet joutuneesi rikoksen uhriksi.

Jos joudut seksuaalirikoksen uhriksi, on tärkeää, että menet mahdollisimman pian lääkäriin. Lääkäriin voi ja kannattaa mennä myös, vaikka sinulla ei olisi mitään fyysisiä vammoja. Henkinen hyvinvointi voi heikentyä myöhemmin, vaikka rikoksen jälkeen tuntisitkin olevasi kunnossa. Saatat tarvita lääkärintodistusta mahdollisessa oikeudenkäynnissä.

Näin teet rikosilmoituksen, jos joudut seksuaalirikoksen uhriksi

 1. Voit tehdä rikosilmoituksen millä poliisiasemalla tahansa, riippumatta siitä missä rikos on tapahtunut. Voit tehdä rikosilmoituksen myös puhelimitse.
 2. Kerro rikosilmoituksessa mahdollisimman tarkasti:
 • Mitä on tapahtunut ja miten
 • Tarkka tapahtuma-aika ja –paikka
 • Tekijän nimi, jos se on tiedossa
 • Tekijän tuntomerkit mahdollisimman tarkasti
 • Minne päin ja miten tekijä pakeni
 • Mahdollisen ajoneuvon tuntomerkit
 • Oliko tekijällä aseita, oliko hän päihtynyt jne.
 1. Käy lääkärissä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, jotta saat lääkärintodistuksen. Jos olet joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi, vältä peseytymistä ja vaatteiden vaihtoa ennen lääkärikäyntiäsi.
 2. Ilmoituksen tekijän ei tarvitse välttämättä olla rikoksen uhri, vaan rikosilmoituksen voi esimerkiksi läheisesi tai rikoksen silminnäkijä.
 3. Sinusta voi tuntua, ettet halua tehdä rikosilmoitusta, koska haluat vain unohtaa tapahtuneen. Säilytä kuitenkin kaikki todisteet, sillä mielesi voi muuttua ja haluat tehdä rikosilmoituksen myöhemmin.

Lisätietoja:

www.poliisi.fi

www.riku.fi

Cosmo tekee yhteistyötä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vastaisen Right To Choose –kampanjan kanssa. Tarkoituksena on viestittää, että seksuaalirikokset ovat AINA tekijän syy. Keräsimme sinulle tietoa rikosilmoituksesta ja rikosilmoituksen tekemisestä seksuaalirikoksen yhteydessä.

Lue lisää -> www.righttochoose.fi

Katso myös:

Tärkeää asiaa seksuaalisesta ahdistelusta

Nämä 11 asiaa kertovat ettei sinulle ryttyillä

6 asiaa, joita sinun ei ikinä pitäisi pyytää anteeksi