1. Juo viileitä juomia.

Kehon kuivuminen hidastaa kaikkia sen toimintoja, myös aineenvaihdunta. Niinpä kannattaa pitää kiinni vanhasta kunnon kahdeksan lasia päivässä -säännöstä. Nakkaa hieman jäitä sekaan, sillä kylmän veden juominen polttaa kaloreita. Keho on nimittäin lämmittävä neste, ja siihen kuluu energiaa. Koska elimistön lämmöntuotanto kuluttaa runsaasti kaloreita, karaise itseäsi kestämään viielää: totuttele alhaisempaan huonelämpötilaan ja peseydy viileällä vedellä. Säästät samalla luontoa!

2. Nosta sykettä. 

Intervalliharjoittelussa vuorotellaan sydämensykettä nostavia harjoitteita, kuten nopeita juoksuprinttejä ja rauhallisia harjoitteita, kuten kevyttä hölkkää. Tällainen treeni nostaa aineenvaihduntaasi enemmäin kuin yhtäjaksoinen juoksu tai hölkkä. Revittele kunnolle kolmen minuutin ajan ja laske sitten vauhtia kolmeksi minuutiksi. Vuorottele näin puolen tunnin ajan. Liikunta kannattaa siksikin, ettei kaloreita pala vain itse liikuntasuorituksen aikana, vaan energiankulutus pysyy tavallista korkeammalla vielä tunteja suorituksen jälkeen. Aineenvaihdunnan kannalta myös hyötyliikunta on tärkeää: nouse portaat hissiin hyppäämisen sijaan ja pyöräile tai kävele töihin. 

3. Syö aamiaista.

Aineenvaihdunta hidastuu yön kahdeksan tunnin syömättömyyden aikana. Siksi aamiaisen nauttiminen on supertärkeää. Se pistää aineenvaihdunnan toimimaan heti aamusta. Järkevässä aamiaisessa on 50-30-20-suhde: 50 prosenttia hitaita hiilihydraatteja, 30 prosenttia proteiinia ja 20 prosenttia rasvaa. Kiire? Höpöhöpö! Saat loihdittua täyspainoisen aamaisen vaikka minuutissa: täysjyväpaahtoleipä vähärasvaisen juuston ja kalkkunaleikkeen kanssa ajaa asian, samoin täysjyvämurot maidon tai jogurtin kera. Jos olet herkkutuulella, pyöräytä maitorahkasta, mehusta, hedelmistä ja pähkinöistä maistuva smoothie.

4. Pidä huoli proteiinista.

Valkuaisaineet eli proteiinit ovat tehokkaita aineenvaihdunnan kiihdyttäjiä. Ensinnäkin niiden pilkkomiseen kuluu elimistöltä enemmän energiaa kuin hiilareiden tai rasvojen käsittelyyn. Toiseksi protskut ovat tärkeitä lihasten rakennusaineita - ja mitä enemmän sinulla on lihasta, sitä enemmän kulutat, vaikka vain makaisit sohvalla. Proteiinilla on kolmaskin hyöty: ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä, joten verensokeri pysyy tasaisena eikä aiheuta nopeita nousuja tai laskuja, ja sitä kautta ylimääräistä ahmimista. Pidä huoli siitä, että saat noin kolmanneksen päivittäisistä kaloreista valkuaispitoisista ruuista: kalasta, vähärasvaisesta lihasta, rasvattomista maitotuotteista, kananmunista, pavuista ja pähkinöistä.

5. Syö usein mutta vähän.

Ajatteletko yhä, että paras tapa vähentää kalorinsaantia on syödä vähemmän - tai jopa paastota? Hyvin moni menee tähän ansaan, vaikka valitettavasti asia ei ole niin yksinkertainen. Kun elimistö huomaa, ettei se saa kaloreita, niin se luulee nälänhädän iskeneen. Niinpä se hidastaa aineenvaihduntaa ja pitää kynsin hampain kiinni parhaasta energialähteestään eli rasvasta. Lisäksi paastoaminen verottaa aineenvaihdunnan kannalta tärkeää lihaskudosta. Kun aterioit usein, elimistösi pitää aineenvaihduntasi hyrisemässä päivät pitkät. Syöminen itsessään pitää moottorin käynnissä, koska kehon täytyy pilkkoa ruoka, jotta ravintoaineet voivat imeytyä verenkiertoon, ja siihenhän se tarvitsee energiaa eli kaloreita. Kun syöt noin viisi 300-500 kalorin terveellistä ateriaa neljän tunnin välein, aineenvaihduntasi pysyy käynnissä ja verensokeri tasaisena koko päivän. 

Katso myös:

Näin onnistut tavoitteissasi

Cameron Diazin vinkit hyvään elämään

Tämän hetken parhaat treenisovellukset

Kuva: Laura Hoo