Toimittaja Henna Huuskonen ryhtyi kahden viikon emojilakkoon. Työkaveri luuli hänen suuttuneen. Instagram-kuvat eivät saaneet tykkäyksiä ja viestien kirjoittaminenkin oli tuskallisen hidasta.

Olen päättänyt jättää hymiöt kahdeksi viikoksi, vaikka olen niiden ja emojien suurkuluttaja. Olen kolunnut kaikki kuvat läpi epämääräisistä nuolista ja oudoista palloista lähtien. Kun lisään Instagramiin kuvan herkkupäivästäni, heitän tottuneesti kuvatekstin perään rimpsun donitsista tikkariin. Käytän hymiöitä myös siksi, etten halua antaa itsestäni vahingossakaan tylyä vaikutelmaa.

Kerron lakostani vain poikaystävälleni. Kun lakkaan käyttää hymiöitä, pähkäilen viestejä yhtäkkiä todella pitkään. En enää edes muista, miten todetaan sanallisesti olevansa nolostunut. Punaposkisen ja pyöreäsilmäisen emojin heittäminen tekstiin tekisi asian kertaheitolla selväksi.

Työmeileissä huomaan jaarittelevani monta riviä täytettä, ettei puolituntemattomalle kirjoitettu viesti kuulostaisi töksähtävältä. Tavallisesti kirjoitan melko rennolla otteella ja heitän viimeistään viestin loppuun hymiön tai pari, kun toivotan kivaa päivää. Tuntuu mälsältä vastata toisten hyväntuulisiin meileihin ilmeettömästi. Huumorikin jää omalta osaltani pois, etten tule väärinymmärretyksi.

Some-asiantuntija Minna Valtari vahvistaa kokemukseni.

- Ironisen tekstin kirjoittaminen on helpompaa, kun vastaanottajan ei tarvitse lukea rivien välistä. Toinen tajuaa hymiöstä heti, jos juttu on tarkoitettu hauskaksi heitoksi.

Kavereiden emojintäyteisiin viesteihin vastaan viljelemällä täytesanoja. Jee, huippua ja super tulevat tutuiksi lakon aikana. Kun sydän jää uupumaan viestin lopusta, minunti tekee heti mieli pyytää anteeksi.

Tykkäyksiä ei tipu

Yhtenä iltana huomaan, että kaverini on tägännyt minut Instagram-kuvaan, jossa lukee: ”Friendship is not about who you spend the most time with. It’s about who you have the best time with.” Voi ei! Olen valmis tykittämään ystävälleni takaisin pari riviä sydämiä, mutta joudunkin pohtimaan, miten ilmaisen tunteeni sanallisesti. ”Sie oot toi”, raapustan vastaukseksi.

Normaalisti pommitamme kollegani kanssa toisiamme hymiöillä. Kun juttelen hänen kanssaan työhömme liittyvistä kuvauksista, hän huomauttaa minun vaikuttavan surulliselta. Syyn on oltava puuttuvissa hymiöissä. Hiljalleen huomaan, ettei ystäviltänikään enää tipahtele hymiöitä entiseen malliin. Yrityksestä huolimatta vaikutan varmaan tympeältä. Ehkä kirjoittaminen ilman emojeita on tarttuvaa sorttia.

- Siinä missä ilmeet ja äänenpainot tuovat ulottuvuutta puheeseen, emojit tuovat sitä kirjalliseen viestintään, Valtari huomauttaa.

Viikon kuluttua olen omaksunut ytimekkään viestittelyn. Kavereiden kanssa vedän mutkat suoriksi: pisteet ja pilkut jäävät lauseista yhä useammin pois. Vastaaminen sujuu nopeasti, mahtavaa!

- Mitä enemmän älypuhelimia käytetään, sitä vähemmän jaksetaan kirjoittaa pitkää tekstiä. WhatsAppissa lähetetään myös yhä useammin ääniviestejä eli ei enää edes kirjoiteta, Valtari kertoo.

Odotan päivä päivältä enemmän, että kahden viikon lakko on ohi. Haluan laittaa poikaystävälleni liudan sydämiä, enkä osaa runoilla Instagramin kuvatekstejä kivoiksi. Hymiölakon aikana tykkäyksiäkään ei heru yhtä paljon kuin ennen. Joskus hashtageihin on tungettava jotain imelää, kuten #rakkaus. Olenhan oikeasti sydämellinen tyyppi.

Kun otan taas kahden viikon jälkeen hymiöt käyttöön, tuntuu kuin suuni edestä olisi nykäisty pois teippi. Tätä olen odottanut! Minun on pakko kertoa lakosta heti kollegalleni, jonka kanssa olen lähetellyt eniten viestejä. Hän vaikuttaa helpottuneelta. Emojittomuus antoi minusta kuulemma vihaisen vaikutelman. Ihan kun en olisi halunnut jutella hänen kanssaan. Kuivat vastaukseni eivät myöskään innoittaneet häntä yksipuolisiin hymiöviesteihin. Huh, yksi kaverisuhde pelastettu!

Kaipasin lakon aikana eniten hikipisara otsalla nauravaa emojia, ja apinakolmikkoa, mutta käytän hymiöitä nykyään vähemmän ja harkitummin kuin ennen. Toisinaan on silti hetkiä, jolloin yksi emoji kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Katso myös:

"Vakoilin Instagramissa henkilöä, jota en edes tunne"

Miltä tuntuu elää viikko ilman sosiaalista mediaa?

Parhaat Insta-vinkit suosikkistaroiltamme

Kuva: Jenni Vilén