Tee niin kuin nämä kolme naista, ja aloita uusi elämäsi muodin pääkaupungissa.

 

Katja Luostarinen, 25. Kotoisin Helsingistä.

Muutti ensimmäisen kerran Pariisiin 19-vuotiaana. Työskentelee vaatesuunnittelijana Givenchyn miestenvaatepuolella.

 

– Pariisi on mielettömän kaunis ja inspiroiva kaupunki täynnä taidetta ja katukulttuuria. Mutta täällä on myös kiinnostavia rosoisia alueita, kuten tämä kanaalin ympäristö, Katja kertoo yhdestä Pariisiin lempipaikoistaan.

Katja oppi sujuvan ranskan kielen, kun hän asui perheineen Belgiassa. 16-vuotiaana Katja kävi Pariisissa kieli­kurssin, kiinnostui vaatesuunnittelusta ja lähti opiskelemaan alaa Italiaan Instituto Marangonin kesäkurssille. Lukion jälkeen taiteesta ja kulttuurista kiinnostunut Katja opiskeli vaa­tesuunnittelijaksi Instituto Maragnonin koulussa Pariisissa.

– Pääsin hyvin sisälle Pariisissa asumiseen, koska tunsin kielen ja kulttuurin.

Pariisissa minusta on tullut avoimempi. Nykyään on helppo puhua small talkia tuntemattomillekin.

Tehtyään työharjoittelua myös Lontoossa ja toimittuaan tuotantokoordinaattorina Katja sai paikan Givenchyn miestenvaatepuolelta suunnittelijana.

– Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. He pitivät katumuodista vaikutteita saaneesta tyylistäni. Siinä yhdistyvät tummanpuhuvat elementit, kuten punk- ja goottikulttuuri. Muotimaailmassa arvostetaan suomalaista maalaisjärkeäni ja loogista ajatteluani.

– Yritän haastaa omaa luovuutta ja ajatella pidemmälle. Miten voisin tehdä vielä paremmin, erilailla ja erikoisemmin?

 

Ayla Urus, 33. Kotoisin Helsingistä.

Oli vaihto-oppilaana Pariisissa 26-vuotiaana ja muutti kaupunkiin 30-vuotiaana. Työskentelee messualalla. 

Pariisi on ihmeellinen paikka, täällä voi sattua mitä vaan, Ayla kertoo hymyillen, muisteltuaan törmäämistään Marc Jacobsiin Pariisin musée des Arts décoratifs’-museossa.

Suomalais-turkkilainen Ayla suoritti tekstiilisuunnittelijan opinnot Evtek Muotoiluinstituutissa. Vaihto-oppilasaikanaan Milanossa hän ihastui Italiaan. Kokeiltuaan siipiään vielä Roomassa Ayla palasi Suomeen, opiskeli kansainvälistä markkinointia ja lähti vaihtoon Pariisiin.

– Yksityisessä bisneskoulussa oli rikkaiden perheiden lapsia Louis Vuittonit käsivarsillaan. Ranskassa kaikki toimii pääasiassa suhteilla.

Kun Ayla palasi vaihdosta takaisin Suomeen, hän rakastui täällä vierailleeseen ranskalaiseen mieheen, Nicolakseen ja muutti pian hänen luokseen Normandiaan. Ayla osasi ranskaa niin vähän, että osasi hädin tuskin ostaa kaupasta leipää.

-Yllätyin, miten hyvin opin ranskaa kolmen kuukauden intensiivikurssilla.

Ranskassa etenkin nuorten aikuisten työttymyysaste on korkea. Ayla elätti itsensä pitkään tekemällä pätkätöitä. Nykyään hänellä on vakituinen työpaikka Vipariksessa, joka vuokraa tiloja ja teknisiä palveluja messujärjestäjille.

Vapaa-aika kuluu yleensä poikaystävän seurassa, sillä Aylalla ei ole pariisilaisia ystäviä. Ihmisiin on Aylan mielestä vaikea tutustua, vaikka he ovatkin mukavia ja ystävällisiä. Mutta ei se mitään. Onhan hänellä rakkaus, joka toi hänet takaisin Ranskaan. Ehkä lopullisestikin.

 

 

Kira Poutanen, 39. Kotoisin Helsingistä.

Kirjailija, kääntäjä ja näyttelijä. Muutti Pariisin 23-vuotiaana. Kirjoittanut Pariisissa seitsemän romaania ja kääntänyt useita kirjoja ja näytelmiä. 

Kira lähti Pariisiin vaihto-opiskelijaksi vuonna 1997 ja jäi sille tielle. Kiraa kiehtoi Pariisissa kontrastit: ihmisiä oli jokaisesta maailman kolkasta.

Alku­aikoina selviytyminen oli päällimmäisenä mielessä. Käytännön asioiden hoitaminen oli vaikeaa varsinkin, kun silloin ollut kännyköitä tai nettiä.

Pikkuhiljaa pariisilaiselämä alkoi maistua. Gradun tekemisen vastapainoksi Kira kirjoitti ensimmäisen kirjansa Ihana meri, josta hänet palkittiin Junior Finlandialla.

Kirjoittamisen lisäksi Kira näyttelee. Hän valmistui näyttelijäksi Pariisin Florent-koulusta vuonna 2002. Kira vinkkaa, että Pariisissa on tarjolla myös paljon hyviä, maksullisia näyttelijäntyön kursseja. Näyttelijän töistä haaveilevan kannattaa hankkia agentti heti uran alkutaipaleella, koska ala on kilpailtu eikä koekuvauksia saa välttämättä tietoonsa kuin agentin kautta.

Tällä hetkellä Kira keskittyy kirjoittamiseen.

– Kirjoitan parhaiten kodin rauhassa. Minulla on joka kirjaa varten oma soitto­lista, jotta pysyn kirjan tunnelmassa. Pariisin erilaiset ihmiset ja tarinat kiehtovat. Inspiraatio voi tulla myös biisistä, valokuvasta tai elokuvasta.

 

Alkuperäinen juttu: Cosmopolitan heinäkuu 2013