Etkö osaa päättää, mikä sinusta tulee isona? Pelottaako valmistuminen ja työelämä? Saatat kärsiä pahaksi päässeestä ura-ahdistuksesta. Listasimme ongelman tuntomerkit ja konstit, joilla siitä pääsee eroon.

1. "Opintoni ovat loppusuoralla. Viivyttelen kuitenkin valmistumista, sillä en halua aloittaa työnhakua."

Välttely johtuu todennäköisesti tulevaisuuden pelosta. Valmistuminen on suuri elämänmuutos. Sen jälkeen on virallisesti joko työtön tai työssäkäyvä, Pohdi, mikä on syy pelkosi takana. Oletko epävarma kyvyistäsi? Jännitätkö työnhakua? Kun syy löytyy, voit alkaa pohtia, miten tilanteen voisi ratkaista. 

2. "Opin paljon enemmän reissaamalla Aasiassa."

Aasiassa kiertely ei ole hullumpi idea, jos on sinut elämäntilanteensa kanssa. Pakeneminen ei kuitenkaan ratkaise mitään. Kun palaat, sama ongelma on vasta alussa. Lähesty tulevaisuuttasi pohtimalla, mitä et ainakaan halua tehdä. Karsimisen jälkeen päätöksenteko helpottuu. 

3. "Pärjään hyvin ilman töitä, koska voin elää vanhempieni tuella."

Tutkimukset osoittavat, että työttömät voivat huonommin kuin työssäkäyvät. Se johtuu osittain elintasosta eli työstä maksettavasta palkasta. Lisäksi töistä saa sosiaalisia suhteita ja onnistumisen tunteita. Jos tuttavapiiristä löytyy vanhempiensa varoilla elävä aikuinen, motivoi häntä töihin kertomalla omista hyvistä kokemuksistasi.

4. "Olen lopettanut työnhaun, koska kukaan ei halua minua."

On vaarallista ajatella, että on jo tehnyt ihan kaikkensa. Nykyään on niin paljon kilpailua, että täytyy tehdä valtavasti, ennen kuin se raja tulee vastaan. Jos haastattelukutsuja ei satele, tsekkaa ansioluettelosi ja hakemuskirjeesi. Kaveritkin voi ottaa mukaan papereiden hiomistalkoisiin. Tarkastele myös vaatimuksiasi. Miten olisi määräaikainen työ vakituisen sijaan? Löytyisikö oman alan ulkopuolelta jotain?

Lue lisää vinkkejä työnhakuun toukokuun Cosmon sivulta 46!

Katso myös:

Tarkista nämä ennen työhakemuksen lähettämistä

Millaista on olla harjoittelijana Cosmopolitanissa?

Startup vs. iso konserni - kumpi sopii sinulle paremmin?