Työelämä muuttuu, muutu sinäkin mukana! Kokosimme sinulle yhdeksän kohdan listan, jonka avulla pysyt kiinni kehityksessä.

1. Ymmärrä vieraita kulttuureja.

Suomessa on aina uskottu täydelliseen kielitaitoon. Kieliin kannattaa panostaa jatkossakin, mutta rinnalle nousee kyky ymmärtää vieraita kulttuureja. Tulevaisuuden liike-elämässä arvostetaan henkilöä, joka tietää, että Kiinassa ilon väri on punainen ja numero kahdeksan onnenluku. Kulttuurinen ymmärrys on tärkeää, sillä se on ainoa tapa luoda vanhempaa pohjaa liiketoiminnalle ja kauppasuhteille.

2. Sopeudu muutokseen.

Tulevaisuudentutkijat arvioivat, että yhä useammalla tulee olemaan uransa aikana yli kymmenen työnantajaa ja kolmesta viiteen ammattia. Myös palkkasi saattaa tulla useasta eri lähteestä. Tämä voi tarkoittaa opettajan sijaisuutta maanantaisin ja ryhmäliikuntatuntien vetämistä tiistaisin ja torstaisin.

3. Harjoittele sinnikkyyttä.

Malcom Gladwellin mukaan jonkin tietyn kyvyn oppimiseen vaaditaan noin 10 000 tuntia harjoittelua. Klikkaa itsesi osoitteeseen www.superbetter.com. Sivu tarjoaa harjoituksia sinnikkyyden kehittämiseksi.

4. Opettele koodaamaan.

Koodaus on tulevaisuuden kieli. Kyseessä on yhtä suuri muutos, kuin aikanaan kirjoituskoneista tietokoneisiin siirtyminen. Koodausta ja kotisivujen tekemistä aletaan pitää samanlaisena perustaitona kuin Wordin käyttöä. Pianhan sitä osaavat alakoululaisetkin, entä sinä?

5. Opi jatkuvasti.

Älä ajattele, että tätä taitoa en koskaan tarvitse. Yritä oppia aina, kun siihen tulee mahdollisuus. Tutkintojen lisäksi aletaan arvostaa mestari ja kisälli-tapaa eli voit kehittyä taitavaksi valokuvaajaksi vanhemman kollegasi opissa.

6. Vaihda suuntaa.

Jos et löydä alaltasi töitä tai ne eivät tyydytä, mieti uusia mahdollisuuksia. Sairaanhoitajasta voi tulla hyvä terveydenhoitoalanopettaja, koska hänellä on käytännön kokemusta asioista, joita hän opettaa.

7. Muista ihmisläheisyys.

Jos haluat pelata varman päälle, valitse ala, jolta työt eivät lopu. Näitä ovat ihmisläheiset ammatit kuten sairaanhoitaja, kiropraktikko, pappi, terapeutti ja opettaja. Esimerkiksi metsureiden ammattitaitoa korvataan yhä useammin roboteilla. Ymmärrä kuitenkin, että myös nämä ammatit muuttuvat. Tulevaisuuden opettaja on enemmän oppilaidensa kannustaja. Sparraaja, joka valvoo tietokoneohjelmien avulla tapahtuvaa oppimista.

8. Luota.

Vaikka murros tarjoaa aina haasteita, se antaa myös hyvää. Kun vanha poistuu, se mahdollistaa uuden alkamisen. Yritä nähdä tulevaisuuden työelämä jännittävänä paikkana, jossa monet raikkaat tavat toimia ovat mahdollisia.

9. Hanki myyntitaitoa.

Loppujen lopuksi kaikki riippuu siitä, miten hyvin pystyt myymään osaamistasi. Voit luoda urasi mitä mielikuvituksellisimmasta taidosta. Voit esimerkiksi perustaa yrityksen, joka kokoaa asiakkailleen Ikean huonekaluja. Kyse on nimenomaan siitä, kuinka rohkeasti ja hyvin myyt itsesi. Kysy, kouluttaudu, verkostoidu ja mieti, mitkä ovat keinosi erottautua. Nämä voivat olla myös kyky yhdistää abstraktia ajattelua ja konkreettista tekemistä, myötäelämisen taito sekä itsetuntemus.

Katso myös:

Cosmo selvitti: Näin luot uran Milanossa

Mitä, jos en halua mennä töihin?

11 tapaa hyödyntää sosiaalista mediaa urallasi

Kuva: Kuva: iStock