Heippa hashtagit!

Vuonna 2015 tulivat emojihashtagit, vuonna 2016 luovumme risuaidoista kokonaan. Tai käytämme korkeintaan kolmea.

Megakonsertti

5 Seconds of Summerin pojat nousevat Hartwall Areenalle kesäkuussa. Vihdoin.

Lajinsa paras

Vuoden 2016 hittilajiksi on jo ehditty väläytellä parkouria. Kyllä, sitä missä loikitaan kaiteilta, katoilta ja parvekkeilta. Tällä kertaa lajin pariin odotetaan uusia naisharrastajia.

Oscar-ehdokkaat?

Meneekö Oscar 26-vuotiaalle Brie Larsonille vai 21-vuotiaalle Saorise Ronanille? Niin tai näin, näistä naisista kuullaan vielä.

Babyboom

Ruotsin kuningasperhe kasvaa keväällä kahdella pikkuisella, sillä sekä kruununprinsessa Victoria että prinsessa Sofia ovat raskaana.

Rahoille vastinetta

Ehkä ei ihan vielä kehtaa lähteä jonottamaan Helsinkiin ”joskus keväällä” avautuvaan Pradan liikkeeseen.

Parempi letti

Messy bun ja matalat ponnarit olivat The Juttu vuonna 2015, nyt opetellaan tekemään kierrepalmikoita ja viimeistelmään ohimoille kaksi hiussuiroa. Aivan kuten 2000-luvun taitteessa.

Kohuartisti

Vuoden 2015 kohuartistin titteli menee Madonnalle, joka suuteli Drakea Coachellassa ja pyllähti alas Brit Awardsien lavalta. Lady Gaga julkaisee uuden levyn ensi vuonna, joten pistämme panokset pöytään sen puolesta, että Mother Monster keksii taas jotain shokeeraavaa.

Pätevin juoma

Unohda gini ja tee vaikutus bourbon-tietämykselläsi. Vielä voi myös kohkata kotona tehdyistä tai pienpanimoiden tuottamista oluista.

Cooleimmat housut

Siinä missä culottesien hohto alkaa hiipua, jazz-housujen suosio odottaa vielä huippuaan. Mieluiten stretch-kankaiset, mustat ja reilusti leveät.

Villi kortti

Rennot kalastajanhatut hatut keikkuivat muun muassa BCBG Max Azrian ja Tommy Hilfigerin kevät-kesä-näytöksissä.

Värien valtiaat

Pantone julkaisi poikkeuksellisesti kaksi trendiväriä ensi vuodelle: vaaleanpunaisen rose quartzin ja vaaleansinisen serenityn. Ne näkyvät kohta kaikessa, sisustuksessa ja muodissa.

Ykköstrendi

Yksi sana kevään ja kesän trendeistä: röyhelöyliannostus.

Sun ja mun hiusväri

Kampaajien kauhistus, syvääkin syvempi musta on taas täällä! Vastapainoksi luonnollisuustrendi jatkaa yhä tortoiseshell-värjäys keulakuvanaan. Aiomme myös kokeilla hair contouringia eli kasvojen korostamista hiusväreillä.

Överikakku 

Naked cakejen eli pelkistettyjen, kermakuorrutteesta riisuttujen kakkujen aika on ohi. Seuraavaksi saamme nauttia megaöveristi koristelluista täytekakuista. Megaöverillä tarkoitamme siis kakkua, jonka päällä on donitseja, kokonainen Nutella-purkki(!) tai suolarinkeleitä.

Koti kuntoon

Luonnonmineraalit ovat taas pinnalla: kvartsi, katinkulta, jopa merenrannalta haalitut kivet.

Kuumin matkakohde

Suuntaa uuteen suosikkikohteeseen: Zakynthosin saarelle Kreikkaan. Lonely Planet taas nosti matkakuumettamme nimeämällä must see -paikoiksi muun muassa Puolan Varsovan ja Krakovan sekä Latvian. Ihanan lähellä! 

Odotetuin leffa

Elokuussa enskariin pamahtaa Suicide Squad, leffa, joka innoitti Halloween-pukeutujia jo vuonna 2015. Toimintapläjäyksessä ovat mukana kaikki. Jared LetoCara DelevingneWill Smith ja Ben Affleck. Nimetäksemme vain muutaman.

Koukuttavin sovellus

Periscope on uusi Snapchat. Se tarjoaa livekuvaa mistä vain maailman kolkasta. Uskomme jäävämme koukkuun myös upouuteen Peach-chattisovellukseen. 

Seuraava presidentti?

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat marraskuussa. Olisiko vihdoin naispresidentin eli Hillary Clintonin vuoro?

It-tennarit

Parkkeeraa seuraavaksi eteiseen Niken Cortezit. 1970-luvun retrolenkkareissa on jotain todella sympaattista.

Katso myös:

Apua, en kestä poikaystäväni kavereita!

Suuri vuosihoroskooppi 2016

Helppo ruokaohje: täyteläinen kookospuuro

Liikennelentäjä Pia Stenholmilla on takanaan yli miljoona lennettyä kilometriä. Kaupungit ja työkaverit vaihtuvat päivittäin, mutta yksi asia pysyy samana: intohimo ilmailuun

Työnkuva

Pia Stenholm työskentelee Finnairilla perämiehenä, tai epävirallisemmin ”toisena ohjaajana”. Pia siis vastaa kapteenin kanssa lennon suorittamisesta. Kapteenilla on aina hiukan isompi vastuu ja velvollisuus, mutta itse lentämistä kapteeni ja perämies tekevät lennoilla saman verran.

– Lentäjän työ on normaalioloissa suhteellisen helppo työ, jossa pääsee kuitenkin päivittäin haastamaan itseään ja ottamaan vastuuta, Pia kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on lentäjälle etu. Työssä on jaksettava istua pitkiä aikoja putkeen, ja kropan on kestettävä vuorotyön tuomat rasitteet. Lentäjän työ ei ole välttämättä paras valinta silloin, jos ihminen on luonteeltaan kova stressaamaan.

– Ikävämpiä ovat tilanteet, kun eteen tulee jotain meistä riippumatonta, kuten huono sää, joka estää lennon lähdön tai laskeutumisen aikataulussa. Otsalle nousee pieniä hikikarpaloita, kun tietää, että myöhästyminen vaikuttaa jokaiseen koneessa istuvaan matkustajaan.

Pia oli 7-vuotias, kun hän matkusti ensimmäistä kertaa lentokoneella. Ilmailu kiehtoi jo lapsena, mutta Pia haaveili aluksi lentoemännän ammatista. Uravalinta kuitenkin konkretisoitui lopullisesti teini-iässä isän kannustamana.

Koulutus

Pia muutti 16-vuotiaana Vääksyyn, jossa hän kävi ilmailulukion. Sen jälkeen Pia haki ilmailuopistoon.

– Jo pelkkä hakeminen opistoon kesti kahdeksan kuukautta. Meiltä testattiin muun muassa looginen päättelykyky sekä avaruudellinen hahmotuskyky. Yhdessä testissä meidän piti istua pimeässä huoneessa ja tuijottaa pomppivaa palloa. Aina kun pallo pomppasi pidemmälle, piti painaa nappia, Pia muistelee.

Pia pääsi ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ammattilentäjäksi. Koulutus ei kuitenkaan alkanut heti. Ilmailuopistossa aloittavat oppilaat jaetaan useaan ryhmään, ja ryhmät aloittavat opinnot eri aikaan. Pia päätti silloin hakea Tampereen teknilliseen yliopistoon lukemaan tietojohtamista.

– Ajattelin, että olisi hyvä luoda itselleen myös suunnitelma b, sillä lentäminen on erittäin suhdanneherkkä ala.

Lopulta Pia aloitti ilmailualan opinnot 21-vuotiaana. Kun hän valmistui, Suomen talousnäkymät olivat heikot. Pia ehti aloittaa liikennelentäjän uran ulkomailta, kunnes paikka Finnairilta aukesi. Nyt hän on ollut perämiehenä vuoden.

– Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla on sosiaalisuus ja se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Saatan istua saman tyypin kanssa ohjaamon oven takana kymmenen tuntia putkeen. Lisäksi koneen matkustamohenkilökunta vaihtuu jokaisella lennolla. Myös tylsyyttä on kestettävä, eikä lentäjän keskittyminen saa herpaantua missään vaiheessa.

Parasta työssä

Pian mielestä työn suola ovat ihmiset, niin matkustajat kuin kollegatkin. Tiimityön tärkeys näkyy erityisesti ohjaamossa. Kapteeni ja perämies muodostavat kokonaisuuden, ja kummallakin on omat vastuualueensa.

– Voin aina luottaa siihen, että vedämme yhtä köyttä. Se onkin yksi syy, miksi töihin on niin kiva tulla.

Pian mukaan jokaisella ilmailualalla olevalla tyypillä on pakko olla jonkinlainen palo lentämiseen ja ilmailuun. Ilman sitä työ saattaa tuntua puulta, eikä niitä satunnaisia 14 tunnin työpäiviä jaksa suorittaa.

Urahaaveet

Pia kertoo, että hänellä on aina ollut unelma, jota kohti hän on mennyt.

– Nyt olen saavuttanut unelmani ammatillisesti. Ilmailulukiosta lähtien halusin olla lentäjä juuri nimenomaan Finnairilla.

Pian mukaan monet lentäjät lentävät jonkin aikaa Euroopan sisäisiä lentoja ja hakeutuvat sitten tekemään pidempiä, kaukokohteisiin suuntautuvia matkoja. Pialle Euroopan ja Lähi-Idän kohteet tuntuvat juuri nyt parhailta, eikä hän muuttaisi työssään mitään.

Pia uskoo, että tulevaisuudessa naisia nähdään enemmän liikennelentäjinä. Tällä hetkellä esimerkiksi Finnairilla naislentäjiä on 30, miehiä yli 900. Finnairin ensimmäiset naislentäjät ovat jo eläkkeellä, mutta silti Piankin uravalinnasta ollaan yllättyneitä hänen sukupuolensa takia.

– Kerran ennen lentoa ohjaamoon tuli vierailulle mies pienen poikansa kanssa. Isä totesi pojalleen, että katsos, tuo setä lentää meidät perille, viitaten vieressäni istuvaan kollegaan. Silloin minun oli pakko korjata, että kyllä se on tämä täti, joka lentää teidät tänään perille. Silloin tajusin, että maailma ei todellakaan ole vielä valmis.

CV

Pia Stenholm, 27, työskentelee liikennelentäjänä Finnairilla.

Koulutus: Valmistunut ammattilentäjäksi Suomen ilmailuopistosta. On lisäksi lukenut tietojohtamista Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Työpäivän pituus: 9–10 tuntia.

Kielitaito: Englanti, ruotsi ja saksa.

Tärkeimmät työvälineet: Lentokone sekä sen ohjaamotietokone, lentolaukku ja vesipullo.

Motto: Jos et koskaan tavoittele unelmiasi, et koskaan saavuta niitä.

Nainen, jota ihailee: ”Lentokapteeni Orvokki Kuortti oli aikansa edelläkävijä. Orvokki syntyi vuonna 1932, ja hänen nuoruudessaan naisten hakeutuminen ilmailualalle, ja nimenomaan ohjaamon puolelle, oli todella vaikeaa.”

Uran käännekohdat

Ilmailuopiston opinnot, 2012–2014

”Hakuprosessissa karsitaan pois kaikki alalle sopimattomat tyypit. Vaikka olemme kaikki omanlaisiamme persoonia, tulemme hirveän hyvin toimeen keskenämme.”

Ensimmäinen lento yksin, 2012

”Ensimmäinen yksinlento pienkoneella Malmin lentokentältä oli ikimuistoinen kokemus. Kun astuin ulos koneesta, kurssikaverini odottivat minua hallilla vesisankojen kanssa. Koulussa oli tapana, että jokainen ensimmäistä kertaa yksin lentävä kastetaan. Kirjaimellisesti.”

Työllistyminen Finnairille, 2016

”Vaikka naisia on ohjaamossa prosentuaalisesti paljon vähemmän kuin miehiä, en ole ikinä kokenut syrjintää. Ohjaamossa olemme kaikki tasavertaisia.”

Kuvat: Lasse Leckin

Katso myös:

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"

19-vuotias Milja on paras ystävä mumminsa kanssa – "Ihailen sitä, kuinka rakkaudella hän huolehtii pyörätuolissa istuvasta miehestään"

Valitsimme vuoden parhaat kauneustuotteet – tässä ovat Cosmopolitan Beauty Awards 2018 -voittajat

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"