Todennäköisesti sinäkin olet joskus värittänyt juttujasi tai lipsauttanut suustasi niin mehevän liiottelun, ettei omantuntosi ole jättänyt sinua rauhaan.

No niin, sieltä se taas livahdti. Pieni liiottelu. Olet juuri kertonut kavereillesi, että kohtasit komean miehen bussissa ja pelasitte silmäpeliä koko kotimatkan ajan. Oikeasti katseenne kohtasivat vain kerran. Yiedät liiottelevasi jo sillä sekunnilla, kun juttu pakenee suustasi, mutta et mahda sille mitään. Haluat värittää juttua ja tuoda siihen lisää draamaa. Eihän se muuten olisi kertomisen arvoinen! Kaverisi eivät huomaa liiotteluasi, mutta silti omaatuntoasi kolkuttaa. Miksi noinkin pientä juttua pitää taas liiotella?

- Tarinoiden värittäminen on tavallista, sillä todellinen tapahtuma voi erota joskus paljonkin henkilön omasta tunnekokemuksesta. Olet siis voinut nähdä ja kokea tapahtuman aivan eri tavalla kuin se todellisuudessa tapahtui. Liioittelu ja valehteleminen eivät siis ole sama asia, psykologi ja psykoterapeutti Selja-Anneli Mansernus lohduttaa.

Pieni kaunistelu ja asioiden suurentelu eksyvät juttuihimme monesta syystä. Me maustavat tarinoitamme ja tekevät tapahtumista merkityksellisempiä. Saatamme liiotella määriä, aikoja, vastoinkäymisiä, onnistumisia, sanoja tai eleitä. Todellisuudessa asuasi ei kehuttu ihan niin hillittömin superlatiivein, et nolannut itseäsi juhlissa ihan niin pahasti, etkä kirjoittanut työhakemustasi vartissa. Liioittelu on osa tarinankerrontaa, ja kukapa ei haluaisi olla hyvä tarinankertoja.

-Juttujen liioitteleminen mielenkiintoisemmiksi ja hauskemmiksi on merkki luovuudesta. Yleensä lähipiiri ja tuttavat kuuntelevat tarinoita mielellään ja tietävät, että niitä on aina vähän väritetty.

Tilanteen mukaan

Liioittelulla voi peittää ja korostaa asioita. Saatat esimerkiksi jättää kertomatta yksityiskohtia, joista et pidä tai pönkittää egoasi korostamalla tiettyjä kohtia tarinassasi. Joskus juttuihin saattaa kuitenkin lipsahtaa vähän liiankin suuria huiputuksia. Kun pomosi puhuvat työpaikassasi uudesta lempiharrastuksestaan golfista, möläytät väliin, että olet lähes single-tason pelaaja. Todellisuudessa olet vain koskenut minigolfmailaan. Suurta lipsahdusta seuraa usein kiinnijäämisen pelko, eikä omatunto jätä rauhaan. Etenkin, kun sähköpostiin tipahtaa kutsu firman vuotuiseen golfturnaukseen.

-Lipsahduksia sattuu etenkin silloin, jos yksilö tuntee itsensä hirveän epävarmaksi jossain tietyssä seurassa. Silloin tulee tarve korostaa itseään ja näyttää itsestään mahdollisimman hienoa kuvaa. On kuitenkin  vain hyvä merkki, jos omatunto herää ja paine valheen paljastumisesta kasvaa. Jos niin ei tapahdu, valehtelu on tarkoituksenmukaista, jopa patologista. Marsernus kertoo.

Vaikka hyväntahtoinen liioittelu ei olekaan kovin vakavaa, siitä voi koettaa päästä eroon pienellä itsetutkiskelulla.

-Jokainen liioittelee aina tiettyjä asioita. Tarkkaile ja analysoi itseäsi: mitä asioita erityisesti liiottelet? Mitä sinulla on tarve peittää ja korostaa ja miksi? Pienestä liiottelusta ei kannata silti syyllistyä turhaan. Kaikille ei ole pakko olla yltiörehellinen, eikä kaikkea tarvitse paljastaa aina kaikille.

Niinpä. Kun vastaan kävelee eksän uusi tyttöystävä, kukapa ei haluaisi huolettomasti mainita kolmesta maisterintutkinnostaan ja sopimuksestaan Ford Modelsin kanssa?

Teksti: Linda Mäki-Kala
Kuva: iStock

HBO:n palkittu sarja Big Little Lies saa jatkoa. Mutta voiko toinen tuotantokausi täyttää korkeiksi nousseet odotuksemme? 

Kuukausia jatkuneet vihjailut Big Little Lies -sarjan toisesta kaudesta saivat vihdoin vahvistuksen. HBO kertoi, että Liane Moriartyn romaaniin perustuva minisarja saa todella saa jatkoa. Uutta aletaan tehdä ensi vuoden aikana. Hurraa!

Tähän asti olemme olleet epäluuloisia sarjan tulevaisuudesta, sillä myöskään Moriartyn romaanille ei ole olemassa jatko-osaa. Nyt kirjailijan kerrotaan kuitenkin kehitelleen tarinaan uusia käänteitä, jotta toinen kausi voidaan toteuttaa. 

Nicole Kidman teki ensimmäisellä kaudella ylistetyn roolisuorituksen väkivaltaisessa avioliitossa elävänä Celeste-nimisenä vaimona ja äitinä. Hänen puolisoaan Perryä näytteli ruotsalainen Alexander Skarsgård. Lisäksi nimekkäässä näyttelijäjoukossa nähtiin muun muassa Reese WitherspoonZoë Kravitz ja Shailene Woodley.

HBO ei ole vielä kertonut, ovatko samat näyttelijät mukana myös tulevan kauden jaksoissa. Kidman ja Witherspoon ovat kuitenkin jo hehkuttaneet tulevaa kautta julkisuudessa. 

- Toinen kausi antaa meille mahdollisuuden tarkastella Montereyn perheiden kiehtovia ja monimutkaisia tarinoita syvällisemmin, Witherspoon hehkutti The Hollywood Reporterin mukaan. 

- Olen innoissani, että pääsemme työskentelemään lahjakkaan ja arvostetun ohjaaja Andrea Arnoldin kanssa. 

Arnold on ohjannut muun muassa elokuvan Fish Tank (2009) ja tulee korvaamaan ensimmäisen kauden ohjanneen Jean-Marc Valléen. Arnoldilla on paineita, sillä Valléen kädenjälki hipoi ensimmäisellä kaudella täydellistä. Toivottavasti uudet jaksot täyttävät korkeiksi nousseet odotuksemme!

Kuva: HBO Nordic

Katso myös:

Paluun tekevä Pikku G: ”Minun piti aikuistua suosion keskellä todella nopeasti

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"

Sopivat varusteet tekevät kotoilusta mukavampaa. Nämä haluamme omaankin kotiimme!

Fleeceaamutakki, 29,99 e, Lindex.

Tuoksutyynyt pitävät vaatekaapin freesinä. 13,90 e, Stockmann.com.

Ylellinen Tata Harper Smoothing Body Scrub -kuorintavoide sopii luonnonkosmetiikkafaneille. 78 e.


Samettipyjama, 36 e, Lindex.


 

Foreo Luna Play -kasvoharja tekee ihonhoidosta helppoa. 36 e.

Cilla's Siisti sitruuna-rosmariini-suihke (saattaa) kannustaa siivoamiseen. 14,90 e.

Kullanvärinen pumppupullo saippualle, 49,95 e, Ellos.

Täytä korurasia ystäväsi lempiherkuilla. 36 e, Indiska.

Samettisen päiväpeiton alle on kiva kääriytyä Netflixin ja sipsipussin kanssa. 129 e, H&M.

Pehmeät tohvelit 14,99 e, H&M.


Byredon kynttilät valmistetaan käsityönä Ranskassa. Bohemia-tuoksukynttilä, 55 e, kicks.fi.

Kylppäripakkaus sisältää kaksi vohvelipyyhettä sekä saippuan. 38 e, Ellos.


 

Kivikeraaminen hajuvesipullo, 9,99 e.


Jouluneule, 24,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: valmistajat

Katso myös:

Tämä kuosi on taas ajankohtainen – toimii täydellisesti myös asusteissa

Testasimme peitevoiteet – voittajatuote kätkee kavoilta punaisuuden, näpyt ja tummat silmänaluset

Vloggaaja ja laulaja Saara: ”Jos ajelet hiuksesi ja lopputulos näyttää kamalalta, mitä sitten?"