Työelämä on murroksessa. Tulevaisuudessa ammatteja tulee katoamaan, mutta samalla syntyy uusia. Onko sinulla varasuunnitelma?

Kun taloustilanne aiheuttaa jatkuvasti lisää epävarmuutta työelämässä, pitäisikö jokaisella olla mielessään jo plan b, vahva varasuunnitelma?

- Ehdottomasti! Ihmisille, jotka tuudittautuvat liikaa siihen, mitä heillä on nyt, tulee käymään huonosti. Plan b on enemmänkin mielentila, jossa varautuu ja hyväksyy epävarman taloustilanteen. Kyky uudistua on tällä hetkellä todella tärkeää, työelämään erikoistunut psykologi Ilona Rauhala Palomacorento Oy:stä kertoo,

Työura on nykyään pitkä. Esimerkiksi 18-vuotaalla on edessään 50-vuotinen putki, koska elinikä ja samalla eläkeikä nousevat. Siinä ajassa ehtii tehdä vaikka mitä.

- Varasuunnitelmaa tehdessään ihminen oppii tuntemaan itsensä, persoonallisuutensa ja sen, missä on hyvä ja mille alalle sopisi. Toinen hyvä puoli on arvoida, mille alalle tarvitaan työntekijöitä, Rauhala sanoo.

Työ- ja elinkeinoministerin ammattibarometrin mukaan Suomessa on tällä hetkellä pulaa lääkäreistä, sairaanhoitajista, soisaalityön erityisasiantuntijoista, suuhygienisteistä, eritysopettajista ja myyntiedustajista. Ylitarjontaa taas on esimerkiksi sihteereistä, vaattureista ja pukuompelijoista. 

Tietotekniikka ja internet ovat luoneet paljon uusia ammatteja, esimerkiksi some-osaajoa, koodaajia ja bloggaajia. Toisaalya Eltlan laatiman raportin mukaan tietotekniikka uhkaa joka kolmatta työpaikkaa SUomessa. Suurimman uhan alla ovat esimerksi sihteerit, pankkivirkailijat ja myyntiassistentit. 

Mitä toimivan varasuunnitelman tekeminen sitten käytännössä tarkoittaa? Minkälaisia taitoja on hyödyllistä opetella? Lue ohjeet tänään kauppohin ilmestyvästä lokakuun Cosmopolitanista.

Katso myös:

"Moni uskomaton asia olisi jäänyt kokematta ilman välivuosia"

Näin pääset eroon epäonnistumisen pelosta

Älä mokaa näitä työhaastattelussa

Kuva: Imaxtree
Teksti: Hertta Hiltunen

 

 

Pikkuinen Anacã-poika saa sisaruksen. Onnea!

Taas uusi Victoria's Secret -vauva! Eteläafrikkalainen huippumalli Candice Swanepoel, 29, odottaa toista lastaan. Malli virallisti asian julkaisemalla Instagramissa suloisen kuvan ja tekstin "joulu tuli ajoissa".

Ja kyllä, tämä tarkoittaa, että Swanepoel todella oli raskaana kävellessään Shangaissa marraskuussa järjestetyssä Victoria's Secret -näytöksessä. Mediassa ehdittiin jo hehkuttaa, millaiseen kuntoon hän oli ehtinyt synnytettyään ensimmäisen lapsensa Anacãn lokakuussa 2016. 

Swanepoelin kumppani on brasilialainen miesmalli Hermann Nicoli. Pari on seurustellut siitä saakka, kun he tapasivat Pariisissa Swanepoelin ollessa vain 17-vuotias. 

Naisen lähimpiin kavereihin kuuluvat muun muassa mallikollegat Behati Prinsloo, Doutzen KroesLily Aldridge ja Rosie Huntington-Whiteley. Kukakohan saa kunnian olla pikkuisen kummi?

@angelcandices


Lähde: Vogue
Kuvat: MVPhotos

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Mielipiteitä jakava Reino Nordin: "Kyllästyin murjottamiseen ja katkeruuteen"

Helppo ja herkullinen joululahjaresepti: suolakeksifudge

Ihanimman lahjan eteen on uhrattu seteleiden sijaan aikaa. Herkullinen suolakeksifudge onnistuu aloittelevaltakin leipurilta!

Suolakeksifudge

Ainekset:

2 ½ dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
ripaus suolaa
25 g voita
1 ½ rkl glukoosisiirappia
20 g suolakeksejä
100 g maitosuklaata
sormisuolaa

Tee näin:

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suola, voi ja glukoosisiirappi. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia tai kunnes se on selkeästi paksumpaa. Rouhi suolakeksit joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan, ripottele pinnalle sormisuolaa ja anna jäähtyä. Leikkaa paloiksi.

Kuva: Juha Salminen

Katso myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Finnairin lentäjänä työskentelevä Pia Stenholm: ”Uravalinnastani ollaan yllättyneitä sukupuoleni takia”

Janni Hussi: "En halua heittäytyä suhteeseen, ellei toisen ajatteleminen saa sydäntäni hakkaamaan"